INTERVIU Laviniu Lăcustă; „Semestrul I este compromis, din toate punctele de vedere”

1scoala laviniu lacusta

Dimensiune font:

| 02-09-2020 12:40

 

 

 

* dialog cu prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași

 

 

- Domnule profesor, ați anunțat că, în urma consultării cu o parte a liderilor din şcoli, a analizelor realizate, USLIP solicită ca anul școlar să înceapă în sistem online, cel puţin în primele două luni. Iașul continuă să înregistreze, zilnic, zeci de cazuri COVID, chiar astăzi – marți, fiind raportate 95 de noi infectări. Cum se poate modifica structura anului școlar în această situație?

- Noile statistici nu fac altceva decât să confirme faptul că Iașul se află în situația critică în care nu poate risca prin învățământ tradițional. Trebuie să mergem pe online până stingem focarul, deoarece este clar că Iașul a devenit un focar, ne place sau nu ne place, asta este realitatea! Imaginați-vă că pe lângă cele 95 de cazuri declarate ieri mai avem foarte multe alte cazuri nedepistate, de persoane asimptomatice.

 

„Avem mari îndoieli că se pot ține două norme didactice în condițiile în care ne dorim un învățământ de calitate. Apoi, vreau să îi avertizez pe cei care fac orele suplimentare că există risc maxim să nu fim plătiți, cu posibilități puține de a  recupera banii”.

 

- Există un risc mai mare pentru elevi, sau pentru cadrele didactice, în asemenea condiții?

- Riscul este egal, complicațiile sunt aceleași și pentru elevi, dar și pentru profesori. Fac doar precizarea că în momentul în care va fi identificat cu coronavirus un elev sau un cadru didactic, ideea aceasta de a merge pe varianta de studii clasice, din punctul meu de vedere, nu poate decât să denote o iresponsabilitate crasă. Iar cineva va trebui să-și asume aceste decizii.

- Cursuri tradiționale, cu prezență fizică, reprezintă o soluție care necesită, spuneați, norme didactice în plus. Ce se va întâmpla, în aceste condiții?

- Este vorba de ceea ce au solicitat unitățile școlare. Pentru cei din municipiul Iași, că a venit situația centralizată, va fi nevoie de aproximativ 800 de norme didactice în plus, dar și de vreo 200 norme suplimentare la personalul nedidactic. Probabil că, dacă s-ar face o estimare la nivelul întregului județ, am vorbi de un necesar suplimentar de aproximativ 2.000 de norme. De ce se cer aceste norme, pentru că foarte multe unități școlare au luat în vedere ca strategie să împartă efectivele la clasă. De exemplu, unde sunt 30 de copii la clasă, aceștia vor fi împărțiți în două, iar profesorul va face, practic, o normă dublă. Însă, precizez, doar acolo unde este posibil acest lucru!

- Este o soluție bună, sau una problematică, dar de compromis?

- Noi nu recomandăm varianta aceasta, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, chiar și un efectiv de 15 elevi în clasă este extrem de periculos. În al doilea rând, avem mari îndoieli că se pot ține două norme în condițiile în care ne dorim un învățământ de calitate. Apoi, cel mai important aspect, nu avem nicio garanție a faptului că vom fi plătiți. Eu vreau să îi avertizez pe cei care fac orele suplimentare că există risc maxim să nu fim plătiți, cu posibilități puține de a  recupera banii.

 

- Ce spun cadrele didactice cu care v-ați consultate referitor la acest aspect?

- Evident că nu va există, în contextul dat, o unanimitate, dar ca linie generală simțim că se dorește să se meargă pe ideea de protecție, adică învățământ online. Să nu uităm un alt aspect extrem de important: avem foarte mulți profesori care au comorbidități. Pentru ei, de altfel, ar trebui să fie prevăzută o legislație specială, care să le ofere posibilitatea de a face ore de acasă. Avem și elevi care au comorbidități; la fel, și ei  trebuie protejați, dar la modul general trebuie protejată toată lumea.

 

„Ar trebui găsite în continuare spații... Să nu uităm ca avem opt hoteluri în Iași care stau goale, deci soluții ar fi, dar ar trebui să fie negociate de cineva, care să își asume și plata”.

 

- La modul general, există condiții, în acest moment, de începere a cursurilor în sistemul clasic, în bănci?

- Așa cum vă spuneam, nu avem aceste condiții. Să luam în discuție doar transportul, care, de la 14 septembrie, ar putea fi extrem de aglomerat. Inevitabil, nu prea vom avea autobuze, deși înțeleg că Primăria – aspect lăudabil, mai aduce pentru doi ani niște autobuze din Olanda, în ideea de a suplimenta numărul de mijloace de transport în comun.

- Ce se va întâmpla, totuși, cu elevii cazați în cămine? Vor exista și acolo unele condiții pe care școlile nu le vor putea îndeplini...

- Există, din punctul meu de vedere, două probleme la care nici noi nu am putut să venim cu recomandări. Este vorba, în primul rând, de grădinițe - nu știu ce s-ar putea face cu grădinițele cu program prelungit, de exemplu -, iar în același timp, în ceea ce privește locurile în cămin. Ideal ar fi, în contextul dat, să stea maxim o persoană în camera de cămin, poate doi, deoarece mai mult de doi locatari este extrem de periculos. Ar trebui găsite în continuare spații... Să nu uităm ca avem opt hoteluri în Iași care stau goale, deci soluții ar fi, dar ar trebui să fie negociate de cineva, care să își asume și plata.

- Sistemele audio-video destinate învățământului online vor sosi abia în noiembrie, spuneați. În aceste condiții, chiar și varianta învățământului online este în suspans...

- Ne-a anunțat primarul că sistemele acestea vor veni la începutul lunii noiembrie. Implementarea lor va dura cel puțin o lună, iar asta înseamnă că semestrul I este compromis, din toate punctele de vedere.

- Vi s-a cerut sfatul, a existat vreo instituție care să vă ceară părerea dumneavoastră, sindicatelor, referitor la viitorul an școlar?

- Am avut o discuție cu domnul primar, i-am expus poziția noastră, dar eu cred că decizia finală trebuie luată la nivelul fiecărei școli. Noi, însă, avem obligația și ne-am făcut datoria să avertizăm asupra riscurilor care pot apărea, riscuri care sunt reale, existente la nivelul întregului sistem  de învățământ.

- Există impresia că se dorește deschiderea școlilor cu orice preț. Chiar trebuie deschise școlile, indiferent de consecințe?

- Există, din punctul meu de vedere, foarte multă iresponsabilitate la nivel central. În momentul în care pui în balanță efectul așa zisei izolări, prin statul acasă, cu prezența fizică și cu posibilitatea de a infecta și de a avea chiar victime, evident ca trebuie aleasă prima variantă. Nu știu de ce se dorește o începere a școlii la clasă... Să nu se uite comparațiile cu alte state, care pot fi făcute și sunt defavorabile României. Să nu uităm că Germania are o infrastructură adecvată, iar acolo vorbim de o altă educație și mentalitate, însă, în contextul actual, existând câteva focare de COVID, au închis școlile cu totul. Eu nu cred că ne dorim lucrul acesta în România.

 

„Decizia finală ar trebui să aparțină nu directorilor de școli, ci colectivelor de cadre didactice de la nivelul fiecărei școli. Ei trebuie să hotărască, prin vot, ce se întâmplă mai departe. Și ideal ar fi ca poziția aceasta să fie asumată împreună cu asociațiile de elevi și de părinți”.

 

- Evident, nu! Dar, ce credeți că se va întâmpla în cazul în care vor exista cadre didactice sau elevi infectați cu noul coronavirus?

- Este foarte ușor să spunem că vom închide școlile, dar hai să vedem care sunt pierderile colaterale. Închizi o școala, dar hai să vedem câți infectați vom avea în școala aia, cate cazuri grave, care vor fi consecințele din punct de vedere medical... Nu ne putem gândi că doar vom închide școlile și acesta este singurul risc. Acesta este doar cel mai mic risc, faptul că închizi școlile. Iașul, la ora actuală, este și supra-aglomerat și în spitale. Situația este destul de complexă.

- Cunoașteți poziția Inspectoratului Școlar Județean vizavi de deschiderea anului școlar?

- Cei de la Inspectorat susțin că școlile trebuie să aleagă. Decizia finală, cred eu, ar trebui să aparțină nu directorilor de școli, ci colectivelor de cadre didactice de la nivelul fiecărei școli. Ei trebuie să hotărască, prin vot, printr-o poziție majoritară, asumată, ce se întâmplă mai departe, cum se vor desfășura cursurile. Și ideal ar fi ca poziția aceasta să fie asumată împreună cu asociațiile de elevi și de părinți, dacă există.  

- Ați discutat cu colegii din alte județe? Ce spun aceștia?

- Există o anumită stare de lehamite pe care o resimt la nivelul județelor. Probabil că mulți dintre colegii noștri nici nu vor să riște anumite poziții. Realitatea este că ești atacat, indiferent ce punct de vedere ai avea. Era o postare, undeva, referitoare la comunicatul nostru, că ar avea un caracter politic. Nu e nimic politic, din contra, ne-am ferit, fiind vorba de campania electorală prezentă, nu am criticat nimic, nu am făcut referire nici la guvern, nici la autorități locale, la nimic. Noi am prezentat doar o stare de fapt. După părerea mea, este o iresponsabilitate să lași școlile să aleagă.

Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Bricul Mircea a acostat din nou în Spania. Pentru prima dată, din echipaj fac parte şi studenţi străini
04/07/2022 08:59

  54 de zile pe mare, 5 porturi şi 4 ţări este traseul noului marş de instrucţie a viitorilor ofiţeri, cadeţi ai Academiei Navale. Pentru prima dată, din echipaj fac parte şi studenţi străini ...

Voucherele educaționale, o șansă pentru familiile care nu își permit costurile mari ale educației în România
02/07/2022 14:45

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a lansat public propunerea ca statul să ajute rapid familiile cu copii, in contextul scumpirilor si a inflatiei galopante, prin acordarea unor vouchere educationale ...

Admitere la facultate 2022. Ce oferte au cele mai mari universități din România și cum se intră la facultate
02/07/2022 11:16

 Liceenii au scăpat de emotii după ce vineri s-au afisat rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2022. Rata de promovare la examenul maturitătii, in urma solutionării a peste 49.000 de conte ...

Metoda inedită prin care toți elevii de la
02/07/2022 11:12

Toti elevii de la Colegiului “Lazăr” din Capitală au luat Bac-ul. Directoarea Colegiului: "Sunt convinsă că rezultatele se datorează si programului pilot prin care in ultimele 3 luni din c ...

Se modifică Bac-ul: Un singur examen la toate disciplinele. Schimbările revoluționare anunțate de ministrul Educației
02/07/2022 10:21

Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat, recent, că sustine introducerea unui examen de Bac unitar, bazat pe competente de bază din toate disciplinele din trunchiul comun. Din 2027, examenul de Bacalau ...

Angajări masive în România
01/07/2022 16:59

Se fac angajări masive in Romania! Joburile pentru care NU se găsesc oameni. Anuntul a fost făcut de către rectorul Universitătii Politehnice Timisoara, Florin Drăgan. Acesta a explicat că inginerii s ...

Un elev notat inițial cu 2,80 a primit nota 9,80 după contestații
01/07/2022 14:45

Rezultatele finale la bacalaureat au fost afisate vineri. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, 120 de lucrări au inregistrat diferente mai mari de două puncte, după rezolvarea contestatiilor. Ministru ...

Liceele rușinii: Rată de promovabilitate zero la Bacalaureat, chiar și după contestații
01/07/2022 12:45

42 de licee din Romania nu au nici un candidat care a promovat examenul de Bacalaureat. Conform statisticii, din totalul de aproape 1.400 de licee, in 74 de unităţi au promovat Bacalaureatul toţi copiii. ...

Rezultate finale Bacalaureat 2022. Câți elevi au promovat examenul după contestații
01/07/2022 12:15

Ministerul Educatiei a publicat vineri, 1 iulie, rezultatele după solutionarea contestatiilor la examen. Peste 30.000 de note au fost mărite după a doua corectură. La nivel national, inainte de contestat ...

 Un elev din Bihor notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
30/06/2022 15:29

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a justificat diferenta de 5,9 puncte printr-o "eroare de transcriere", spunand că greseală a fost făcută la transcrierea notelor din borderou. O altă difere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei