Învățare fără frontiere. Importanța educației nonformale în crearea viitorului tinerilor

educatia1

Dimensiune font:

| 13-05-2024 12:54

Educația nonformală nu se limitează doar la dezvoltarea unor competențe specifice, ci ajută la formarea unei personalități bine rotunjite, capabile să se adapteze și să inoveze * activitățile pe care le include stimulează auto-descoperirea și pot avea un rol decisiv în alegerea carierei * tinerii, prin implicarea în diverse programe nonformale, sunt încurajați să exploreze diverse domenii de interes în afara curriculei tradiționale, ceea ce le poate deschide noi orizonturi profesionale

Educația nonformală reprezintă o componentă esențială în dezvoltarea tinerilor, completând adesea golurile lăsate de sistemul de învățământ formal. Deși mai puțin rigidă și deseori trecută cu vederea în dezbaterea politicilor educaționale, joacă un rol vital în modelarea unor tineri echilibrați, creativi și bine adaptați cerințelor societății contemporane.

De la cluburi de robotică până la ateliere de teatru și de la programe de educație ecologică până la tabere de vară, educația nonformală oferă o paletă diversă de activități care stimulează gândirea critică, creativitatea și autoexplorarea. În spatele acestor activități stau principii pedagogice bine stabilite, care promovează învățarea prin practică și experiment, angajând copiii într-un proces de învățare activă și participativă.

Educația nonformală nu se limitează doar la dezvoltarea unor competențe specifice, ci ajută la formarea unei personalități bine rotunjite, capabile să se adapteze și să inoveze. Activitățile pe care le include stimulează auto-descoperirea și pot avea un rol decisiv în alegerea carierei. Tinerii, prin implicarea în diverse programe nonformale, sunt încurajați să exploreze diverse domenii de interes în afara curriculumului tradițional, ceea ce le poate deschide noi orizonturi profesionale.

Un alt beneficiu major al educației nonformale este capacitatea de a aduce laolaltă tineri din medii diverse. Aceasta încurajează inclusivitatea și toleranța, asigurând o platformă unde tinerii pot învăța unii de la alții și pot dezvolta respectul reciproc. De exemplu, în cadrul unui proiect de teatru comunitar, copii de diferite naționalități și culturi lucrează împreună pentru a produce o piesă. Procesul nu doar că îi învață despre arta dramatică, dar îi și ajută să înțeleagă și să aprecieze diferențele culturale, contribuind la formarea unor cetățeni globali”, a spus Ana Ionescu, expert în educație

Pentru a încuraja participarea la astfel de programe educative, este esențial ca părinții, educatorii și policy-makerii să recunoască valoarea lor. Sensibilizarea poate fi îmbunătățită prin campanii de informare și prin integrarea acestor activități în programele școlare standard, oferindu-le un statut similar cu cel al educației formale. De asemenea, finanțarea adecvată și accesul egal la resurse sunt critice pentru a asigura că toți copiii au posibilitatea de a beneficia de educația nonformală.

Ocazia de a interacționa cu diverse culturi și perspective

Educația nonformală își asumă multe forme, de la atelierele creative și taberele de vară, la programele de mentorat și cluburile de după școală. Aceste inițiative permit tinerilor să exploreze noi domenii de interes într-un mediu relaxat și deschis, unde greșelile sunt văzute ca parte din procesul de învățare, nu ca semne de eșec. Aici, interesele personale și curiozitatea naturală își găsesc locul în centrul experienței educative, departe de presiunea notelor și a examenelor.

Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale educației nonformale este capacitatea sa de a cultiva competențe vitale care sunt adesea neglijate în educația formală. Competențe precum comunicarea eficientă, lucrul în echipă, leadershipul și gândirea critică sunt dezvoltate în mod natural pe măsură ce tinerii participă la proiecte de grup și activități interactive. În plus, aceste programe le oferă tinerilor ocazia de a interacționa cu diverse culturi și perspective, sporind astfel gradul de empatie și înțelegere interculturală.

Încurajarea copiilor să participe la educația nonformală poate începe prin simpla conștientizare a opțiunilor disponibile în comunitatea lor. Părinții pot juca un rol crucial în acest proces, explorând diferite programe și discutând despre acestea cu copiii lor, subliniind beneficiile participării la astfel de activități. Școlile pot, de asemenea, să formeze parteneriate cu organizații locale pentru a facilita accesul la programele nonformale și pentru a le integra în viața studenților”, a continuat expertul educațional.

În ciuda valorii sale incontestabile, educația nonformală se confruntă adesea cu provocări legate de finanțare și recunoaștere. Multe dintre aceste programe depind de granturi și donații pentru a continua să funcționeze, ceea ce face esențială susținerea comunității și a decidenților în vederea asigurării unui viitor stabil pentru aceste inițiative valoroase.

Pe măsură ce lumea se schimbă și noi provocări emerg în peisajul educațional, rolul educației nonformale devine tot mai relevant. Acesta nu numai că completează educația formală, dar o transformă, pregătind tinerii nu doar să răspundă întrebărilor, ci să și pună întrebări relevante și să fie creatori activi ai propriului lor viitor. În acest dinamic câmp al posibilităților, educația nonformală iluminează calea, oferind luminițe de înțelegere și creștere care să conducă generații de tineri spre un viitor mai luminos și mai inclusiv.

Maura ANGHEL

 

Educația nonformală nu este doar un supliment al celei formale, ci o parte integrală și indispensabilă a educației globale a unui individ. Prin caracterul său practic și angajant, ea contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și adolescenților, pregătindu-i pentru provocările și oportunitățile lumii de mâine. Investiția în educația nonformală este, în esență, o investiție în viitorul nostru colectiv, garantând o societate mai inovativă, inclusivă și adaptabilă.

Într-o lume în care educația este adesea definită de zidurile unei clase și de paginile unei cărți de curs, educația nonformală se desfășoară tăcut, dar profund, modelând viitorul tinerilor. Aceasta nu este doar o simplă extensie a curriculumului standard, ci o abordare esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și adolescenților, oferindu-le acestora oportunități de învățare care depășesc granițele metodelor tradiționale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendar Evaluare Națională la clasele a IV-a și a VI-a 2024 / Calendar Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Admitere liceu 2024
17/05/2024 19:14

 În perioada 21 mai - 29 mai, elevii claselor a IV-a si a VI-a vor sustine Evaluarea Natională (EN) din anul scolar 2023-2024. Notele nu se trec in catalog, scopul examenelor fiind acela de a analiz ...

Peste 113.000 de tineri vor studia, în acest an, în universitățile de stat
17/05/2024 10:11

Guvernul a aprobat in şedinţa de joi, prin hotărare, cifrele de şcolarizare pentru invăţămantul preuniversitar de stat şi pentru invăţămantul superior de stat, in anul şcolar/universitar 2024 - 2025 ...

Olimpicii naționali la matematică veniți la Vaslui au primit un album cu Dumitru Buzatu, baronul PSD arestat pentru corupție
15/05/2024 13:55

Elevii veniti la Olimpiada Natională de Matematică de la Vaslui au primit cadou un album cu poza si discursul lui Dumitru Buzatu, fostul presedinte PSD Vaslui arestat pentru coruptie. In plus, olimpicii si oa ...

Deși din ce în ce mai mulți experți avertizează asupra pericolelor implementării inteligenței artificiale, Ligia Deca spune că AI va fi integrată din ce în ce mai mult în educaţie
09/05/2024 16:53

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat pe pagina sa oficială de Facebook că inteligenta artificială (AI) va fi integrată din ce in ce mai mult in educaţie. Ligia Deca mai afirmă că această integra ...

  Revenirea la rutina școlară, o nouă provocare pentru elevi
07/05/2024 13:10

La finalul fiecărei vacante, indiferent de perioada ei, povestea se repetă. Copiii se pregătesc pentru o altă aventură: revenirea la scoală. În mijlocul bucuriei reintalnirii cu prietenii, se ascund ...

Revenirea la rutina școlară, o nouă provocare pentru elevi
07/05/2024 12:15

La finalul fiecărei vacante, indiferent de perioada ei, povestea se repetă. Copiii se pregătesc pentru o altă aventură: revenirea la scoală. În mijlocul bucuriei reintalnirii cu prietenii, se ascund ...

Încep înscrierile la Bacalaureat
07/05/2024 11:46

Astăzi incep inscrierile pentru sesiunea specială a Bacalaureatului, la care pot participa liceenii din loturile olimpice sau participanţi la competiţii sportive şi artistice internaţionale care se desfă ...

Când revin elevii la școală, după vacanța de Paște?
05/05/2024 09:52

Scoala incepe pe 8 mai, după vacanta de primăvară si după sărbătorile de Paste pentru crestinii ortodocsi, conform calendarului anului scolar 2023-2024. Cursurile din modulul 5 de scoală incep in mijloc ...

Aur și argint la Olimpiada Olimpiada Balcanică de Matematică
01/05/2024 12:10

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii romani la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele acestea la Varna. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a salutat ...

Autovehiculele şcolare nu pot transporta decât elevi şi profesori
30/04/2024 12:33

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, o propunere legislativă care stabileşte că autovehiculele şcolare nu pot transporta decat elevi şi profesori, iar elevii care nu au un comportament şi un lim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei