scoala  ee

Dimensiune font:

Noul calendar pentru admiterea la liceu: Cand se completeaza optiunile si cand are loc repartizarea

| 25-05-2020 14:51

 Ministerul Educatiei a anuntat, luni, noul calendar privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021.

Astfel, in 27 mai vor fi afisate ofertele de scolarizare, iar inscrierea la probele de aptitudini va avea loc intre 2 si 5 iunie. Completarea optiunilor in fisele de inscriere se va face in perioada 2-6 iulie, iar repartizarea computerizata este programata in 10 iulie.

Potrivit Ministerului Educatiei, Ordinul de ministru nr. 4.317/2020, prin care a fost aprobat Calendarul actualizat al organizarii si desfasurarii admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, va fi publicat in Monitorul Oficial.

"In contextul epidemiologic actual, sedintele/actiunile de instruire cu parintii si elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere si a planului de scolarizare, precum si cele pentru completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora pot fi organizate in unitatea de invatamant sau prin mijloace electronice de comunicare - telefon, e-mail, videoconferinta. Admiterea candidatilor pe locurile speciale pentru rromi se va face computerizat, intr-o sesiune distincta", arata sursa citata.

Media de admitere, in baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la examenul de evaluare nationala (80%) si media generala de absolvire a claselor V-VIII (20%).

In 27 mai, prima zi din noul calendar de admitere, se afiseaza oferta de scolarizare/de formare profesionala, concretizata in profiluri, domenii si calificari profesionale pentru invatamantul liceal, filiera tehnologica.

Inscrierea pentru probele de aptitudini se va face in perioada 2-5 iunie.

Completarea optiunilor in fisele de inscriere, de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, se va realiza in perioada 2-6 iulie, iar repartizarea computerizata va avea loc in 10 iulie.

Probele de aptitudini

Probele de aptitudini organizate pentru admiterea in liceele vocationale vor fi apreciate astfel:

* La profilurile artistic, sportiv, teologic si pentru specializarea filologie - liceul Waldorf-aprecierea probelor de aptitudini se face prin note.

* La profilurile pedagogic si militar, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis/respins.

Probele de aptitudini din cadrul examenului de admitere in invatamantul vocational se vor desfasura astfel:

- Pentru profilul Artistic - arte vizuale: specializarile Arte plastice, Arte decorative, Arhitectura, Arte ambientale, Design, Conservare - restaurare bunuri culturale: evaluarea unui portofoliu de lucrari.

- Pentru profilul artistic, specializarea Muzica - Sectia Instrumentala si Sectia Arta vocala interpretativa se va desfasura pe baza evaluarii unei inregistrari audio-video a repertoriului instrumental/vocal. Probele de aptitudini din cadrul examenului de admitere in invatamantul liceal vocational, profil artistic, specializarea Muzica-Sectia Teoretica se vor sustine on-line, pe una din platformele comunicate de unitatea de invatamant care organizeaza probele.

- Pentru profilul artistic, specializarea Coregrafie, pentru absolventii claselor a VIII-a, specializarea Coregrafie se echivaleaza cu media aritmetica a mediilor generale obtinute de candidat in ultimul an de studiu la disciplinele Dans Clasic si Dans romanesc. Pentru absolventii invatamantului gimnazial, altul decat specializarea Coregrafie, proba de aptitudini consta in evaluarea unei inregistrari pe suport CD/DVD (audio - video) transmise de candidat.

- Pentru profilul artistic, specializarea Arta Actorului, examenul de admitere se va realiza pe baza evaluarii unei inregistrari pe un CD/DVD (audio-video) cu evolutia candidatului, conform cerintelor continutului probelor.

- Pentru profilul pedagogic, pentru toate specializarile, evaluarea si certificarea aptitudinilor se vor realiza prin eliberarea unei fise de aptitudini, de catre unitatea de invatamant in care este inmatriculat candidatul in clasa a VIII-a.

Fisa de aptitudini va contine urmatoarele:

a. tipurile de aptitudini - de comunicare, artistice si fizice - si disciplina in ale carei programe scolare este cuprins fiecare tip de aptitudini: limba si literatura romana, educatie vizuala, educatie muzicala, educatie fizica si sport;

b. media generala a claselor V-VIII la disciplinele: limba si literatura romana, educatie vizuala, educatie muzicala, educatie fizica si sport;

c. media generala a claselor V-VIII la purtare;

d. calificativul - Admis/Respins la profilul pedagogic;

- Pentru profilul teologic, se vor sustine urmatoarele probe:

a. un interviu/colocviu/proba orala, evaluate cu calificativ admis/respins;

b. o proba de verificare a cunostintelor religioase, evaluata cu nota;

- Pentru profilul militar, se pot inscrie candidatii care au fost declarati admisi la selectia organizata in centrele zonale de selectie si orientare.

- La invatamantul liceal Waldorf, specializarea filologie, nota finala la probele de aptitudini va rezulta din media aritmetica a mediilor generale pentru clasele V-VIII obtinute la disciplinele: limba si literatura romana/limba si literatura materna (dupa caz), educatie plastica si educatie muzicala. Nota finala minima de promovare a probelor de aptitudini trebuie sa fie 7 (sapte).

- Pentru profilul sportiv, inscrierea candidatilor este conditionata de existenta avizului medical, cu specificatia "Apt pentru efort fizic/Clinic sanatos", favorabil practicarii disciplinei sportive, eliberat cu maximum 10 zile lucratoare inainte de inscriere - conditie eliminatorie.

De asemenea, o alta conditie eliminatorie este aceea ca elevul sa detina un document prin care sa se ateste ca practica organizat, de cel putin un an calendaristic, disciplina sportiva pentru care se constituie clasa. Nota finala la probele de aptitudini se va echivala cu media generala la disciplina educatie fizica/pregatire sportiva practica din clasele V-VIII, calculata ca media aritmetica a mediilor anuale la aceasta disciplina.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Număr record de elevi rămaşi nerepartizaţi la admiterea în liceu
13/07/2020 18:37

* la Iaşi, 197 de elevi aşteaptă să vadă dacă pot prinde unul dintre cele 110 locuri libere la liceu * la nivel naţional, cea mai mare concurenţă este in judeţul Alba - 160 candidaţi pe loc În ...

 Sindicatele cer minim 6% din PIB pentru sistemul de învățământ
13/07/2020 18:32

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar Iaşi a prezentat Ministerului Educatiei şi Cercetării o serie de măsuri in perspectiva noului an şcolar 2020-2021, transmise şi sindica ...

Zeci de cadre didactice de la TUIASI, în competiţie pentru 11 posturi de decan
13/07/2020 12:03

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi se pregăteste să-si definitiveze echipa de management pentru mandatul 2020 – 2024 odată cu finalizarea concursului pentru alegerea&nbs ...

Eroare gravă pentru peste 8.500 de elevi: motivul pentru care n-au fost repartizați la niciun liceu
11/07/2020 08:35

 Un număr de 8.570 de elevi nu au fost repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită incadrarea intr-o unitate de invăţămant liceal, anuntă, vineri, Ministerul Educat ...

Admitere la liceu 2020. Absolvenții clasei a VIII-a află vineri la ce liceu vor fi repartizați
10/07/2020 09:04

 Rezultatele repartizării la liceu vor fi publicate vineri pe site-ul dedicat al Ministerului Educatiei, admitere.edu.ro. Admiterea la liceu 2020 se face in functie de media fiecărui elev, care se c ...

Ludovic Orban, avertisment cu privire la viitorul an școlar: 'Trebuie să fim pregătiți pentru orice'
03/07/2020 15:58

 "Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, atat din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, noi trebuie să ne asigurăm că orice copil ...

Centru regional ultramodern în domeniul siguranței alimentare, la USAMV Iaşi
01/07/2020 22:47

* „Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate care apar la interfata om – animal – mediu - alimente, prin colaborare cu parteneri regionali si internationali&rd ...

Performanță și inovație în robotică marca CyLIIS
29/06/2020 16:19

* echipa CyLiis a obtinut locul 2 la categoria „Inventivitate” - premiul Innovate Award, la competitia First Tech Challenge * echipa CyLiis Peppers a obtinut locul 3 la categoria „Activităti ...

OFICIAL Rezultatele finale ale Evaluării Naționale au fost afișate
27/06/2020 10:46

 Un număr de 15.275 de contestatii au fost depuse după afisarea primelor rezultate obtinute de candidatii prezenti la probele Evaluării Nationale. Cele mai multe contestatii au fost depuse in Capitală ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!