Italia. Curiozități despre mâncarea italiană. De ce salata nu e garnitură în Italia?

italia 2

Dimensiune font:

| 09-06-2022 00:06

 Italia. Curiozități despre mâncarea italiană. De ce salata nu e garnitură în Italia?

 Atunci când ne planificăm o vacanță încercăm să aflăm cât mai multe lucruri interesante despre țara pe care urmează să o vizităm. Italia este destinația preferată a turiștilor din întreaga lume datorită istoriei, culturii, dar și a preparatelor sale delicioase. 

Italia nu înseamnă doar pizza, paste, cafea, gelato, ci mult mai mult. Deși s-ar părea că oriunde ar merge în Italia, turiștii pot găsi cu ușurință pizza, paste sau cappuccino, ei bine, nu este chiar așa. Italienii sunt foarte tradiționali când vine vorba de ce, când și cum să mănânce și să bea. Și, în mod surprinzător, unele dintre cele mai populare alimente și băuturi „italiene” din întreaga lume nu vor fi găsite nicăieri în meniu în Italia.

Lucruri interesante despre mâncarea italiană

Pizza modernă a fost inventată în Napoli la începutul secolului al XIX-lea. Tot acolo a fost inventată pizza Margherita, când pizzarul Raffaele Esposito a făcut o pizza simplă pentru regina Italiei, Regina Margherita. A făcut o pizza în culorile steagului italian cu mozzarella pentru alb, roșii pentru roșu și busuioc pentru verde.

 

Tiramisu este un desert foarte cunoscut și se poate găsi în multe țări din lume.

Acest produs de patiserie este relativ nou, spre deosebire de unele deserturi italiene clasice, cum ar fi sfogliatelle sau cannoli. A fost preparat pentru prima dată în 1960 în Italia și s-a răspândit rapid în lumea modernă. Originile sunt încă neclare, dar tiramisu provine fie din regiunea Veneto , fie din regiunea Friuli Venezia Giulia. 

Pastele fac și ele parte din categoria „mâncăruri italiene adorate” atât de localnici, cât și de cei din afara granițelor. Se presupune că, în medie, un italian mănâncă 23 kg de paste în fiecare an, cam atât de mult sunt iubite. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere consumul mediu de paste în Italia. Mulți italieni mănâncă paste o dată pe zi, iar acestea fac parte din aportul zilnic de alimente.

Paste

Pâinea cu usturoi este adesea asociată cu cultura italiană. Aceasta se poate întâlni în meniul oricărui local din afara Italiei, în special la pizzerii, însă nicăieri în Italia.

Cappuccino, macchiato, frappucino? Delicioaase, însă nu și pentru italieni. Cu siguranță, ei nu își beau cafeaua sub această formă. Italienii beau în mare parte espresso, un mic shot de cafea. Cafeaua cu lapte este comandată doar dimineața la micul dejun. 

Roșiile și sosul de roșii sunt un element de bază al bucătăriei italiene. Dar ele au apărut în Italia abia în 1548, în Toscana. Roșia este originară din America și a fost adusă înapoi de exploratorii europeni în secolul al XVI-lea. Abia în secolul al XVIII-lea roșia a devenit populară în Italia și a fost folosită pentru prima dată ca sos de roșii în paste la începutul anilor 1800.

Spaghetele și chiftelele sunt o masă asociată tradițional cu Italia. Doar că nu este un fel de mâncare tipic italian. În Italia, singurele chifteluțe sunt polpettele, dar sunt foarte mici și se mănâncă ca gustare sau cu supă, niciodată cu paste.

Spaghetele și chiftelele au fost create de imigranții italieni din SUA, care au văzut o creștere a puterii de cumpărare și au cumpărat mai multă carne de vită, creând chifteluțe masive și mâncându-le ca asociere cu paste. 

În multe țări din lume, pâinea este văzută ca un aperitiv. Când chelnerul aduce pâinea și apa, mulți încep să mănânce pâinea în timp ce așteaptă mâncarea. Ei bine, în Italia pâinea nu este un aperitiv; se folosește la sfârșitul mesei, pentru a șterge sosul din farfurie. Această tradiție este cunoscută sub numele de „Fare la scarpetta” în italiană.

Antipasto înseamnă literalmente „înainte de masă” în italiană; antipasti este forma de plural a cuvântului antipasto. Farfuriile de antipasto sunt realizate dintr-o mare varietate de alimente reci: felii de carne, măsline, ciuperci, legume în ulei și câteva brânzeturi. Acesta este aperitivul tipic din orice restaurant din Italia.

Deși sună italienesc, pizza cu pepperoni nu este din Italia. Pepperoni înseamnă ardei gras în limba italiană, iar dacă cere cineva la o pizzerie din Italia așa ceva, sigur se chelnerii se vor uita ciudat. Potrivit Huffington Post, aceeași reacție o pot avea și dacă ceri celebra pizza hawaiană… La ei nu este deloc celebră  

Unii dintre noi aleg salată ca garnitură la un fel principal. Ei bine, în Italia, salata este de obicei servită după masa principală. Salata este acoperită cu ulei de măsline și oțet și este menită să ajute digestia după masă.

Potrivit multor medici nutriționiști, micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Italienii sunt în dezacord cu ei, astfel că la micul dejun consumă o cafea și un croissant, clasicul „caffè e cornetto”.

Înainte de a mânca, este politicos ca cei de la masă să spună „Buon Appetito”, care înseamnă „bucurați-vă de mâncare”. Dacă toți de la masă mănâncă răspund și ei la fel, dacă nu, spun doar „Grazie”, adică „Mulțumesc”.

Spaghete, lasagna, tagliatelle, penne, gnocchi si farfalle. Ei bine, pe astea le cunoaștem cu toții, însă sunt 350 de tipuri de paste. Iată câteva dintre acestea: garganelli, cavatappi, mafalde și perciatelli.

Italia este cel mai mare producător de vin din lume

Vinul a făcut întotdeauna parte din mesele bune în Italia, iar producția de vin este unul dintre principalele sectoare economice ale țării. Băutura este produsă în fiecare regiune a Italiei, ceea ce face ca Italia să fie cel mai mare producător de vin din lume, înaintea Franței și Spaniei.

În total, 7,56 miliarde de sticle de vin au fost produse în Italia în 2018. Dacă ÎNTREAGA populație a Italiei ar consuma o sticlă în fiecare zi, acestea le-ar ajunge doar 4 luni!

O altă curiozitate inedită este legată de celebra și gustoasa salată Caesar. Deși numele său sună ca și cum ar proveni din Italia, ei bine, nu este deloc așa. Provine din Mexic, dar a fost creată de un italian care lucra ca bucătar în restaurantul său din Tijuana. Se spune că, la un moment dat, era foarte aglomerat restaurantul și bucătarul Caesar Cardini nu mai avea resursele necesare pentru preparate. Prin urmare a fost nevoit să facă din ce avea și a creat salata Caesar: frunze întregi de salată verde, ulei de măsline și ouă.

Ultima dintre aceste curiozități este legată de linte. Italienii mănâncă linte la cina de Anul Nou. Aceasta este rotundă, la fel ca monedele, iar consumul de linte se crede că va aduce prosperitate pentru anul care vine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție mare: Escrocheria apelurilor pierdute de pe telefonul mobil. Tot mai mulți oameni cad în plasa întinsă de infractori
12/05/2024 17:54

     Metoda apelurilor pierdute este escrocheria care face ravagii in o multime de tări ale lumii. Autoritătile au explicat cum functionează, de fapt, schema si ce s ...

Șoc la Eurovision, cu câteva ore înainte de finală: unul dintre favoriţi a fost dat afară din competiție
11/05/2024 17:43

  Soc la Eurovision, cu cateva ore inainte de finală: unul dintre favoriţi a fost dat afară Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sambăt ...

Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral
10/05/2024 12:33

 Au fost amplasate mai multe panouri decat la alegerile precedente din 2020, pentru că este vorba de două scrutine pe 9 iunie       Angajatii de la Servicii Publice au amplasat p ...

Detalii picante din timpul procesului lui Donald Trump cu vedetă porno Stormy Daniels. S-au înfruntat în premieră la tribunal
08/05/2024 16:00

    Tensiunile si detaliile savuroase s-au revărsat in instantă marti, cand Daniels a compărut in procesul penal, infruntandu-l pe Trump pentru prima dată in fata instant ...

Infracțiunile pentru care românii sunt condamnați la închisoare. TOP 10 fapte penale
06/05/2024 23:34

 La nivel national, 44 de centre de detentie functionează in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Peste 24.000 de cetăteni romani, străini si apatrizi se află incarcerati in ace ...

VIDEO Primul limitator de viteză inteligent, instalat lângă București
06/05/2024 12:33

 Primul limitator de viteză inteligent a fost instalat in comuna Snagov din judetul Ilfov, potrivit TVR. Dispozitivul este dotat cu senzori care identifică viteza de la distantă si le permite să t ...

Europenii năvălesc în România pentru a vedea acest loc. Se spune că nicăieri pe continent apa nu e mai pură ca aici
06/05/2024 09:51

Există un loc in Romania cu cea mai pură apă. De aici si legendele potrivit cărora cei care se spală pe maini cu ea sunt protejati tot anul. Lacul Sfanta Ana, din apropiere de Tusnad, are cea mai pură ap ...

Mesaje de Paște 2024. Urări de „Paște Fericit!” și mesaje prin care le spui „Hristos a înviat!” celor dragi
05/05/2024 11:40

 Sărbătorile pascale 2024 sunt un bun prilej pentru a transmite celor dragi, care nu sunt alături de tine, mesaje de Paste, urările de „Hristos a inviat” si felicitările aducandu-le un str ...

Vreme caldă de Paști
05/05/2024 08:27

Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse in perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteo ...

Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
04/05/2024 10:47

 Amenzi pană la 3.000 lei pentru romanii care stau la bloc si au balcon. Ce nu au voie să facă? Iată ce trebuie să evitati să faceti incepand cu 1 mai.    Amenzi pentru romanii care stau ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei