La un spriţ, de ziua celor 40 de sfinți

x editorial

Dimensiune font:

| 09-03-2022 08:00

 

O statistică dată publicităţii recent de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume. Potrivit specialiştilor de la OMS, fiecare dintre noi bea în fiecare an în jur de 11 litri de alcool etilic pur în fiecare an. Dacă ar fi să extindem concluziile, fiecare dintre noi trage la măsea în fiecare zi şi nu puţin! De asta suntem bolnavi de inimă şi de asta ne crapă ficatul, din acest motiv umplem spitalele de nebuni şi ne sinucidem când nu mai vedem viaţa în rozul spriţului.

Că adulţii beau nu trebuie să ne spună OMS, că vedem şi singuri. La o scurtă privire aruncată în jur nu are cum să ne scape câte un românaş verde şi bine aghesmuit, care ori îşi boceşte soarta crudă şi pensia mică a maică-sii pe care a băut-o din prima zi, ori înjură Guvernul că n-ar avut noroc în viaţă. Grav este că beau şi copiii. Mulţi şi mult!

De la începutul anului am citit zeci de ştiri în care protagonişti erau puşti care nici măcar buletin nu aveau, dar deja trecuseră prin prima lor comă alcoolică! M-a mirat lipsa de reacţie a autorităţilor din domeniul social, de parcă ar fi normal ca un băieţel ce abia ştie să citească să ajungea beat cui la spital! Nici cadrele didactice nu au spus nimic, de parcă ar fi normală o astfel de situaţie. De familii nu mai spun!

Nepăsarea asta mă sperie pe mine. Copiii beau fiindcă aşa au văzut în casă şi, în lipsa altor modele, le copie pe cele aflate la îndemână. Este foarte grav că nimeni nu le-a explicat că băutura este un factor distructiv şi pentru un adult sănătos, darămite pentru un adolescent în formare. Deja au apărut cazuri de alcoolism la adolescenţi şi afecţiuni hepatice grave datorate alcoolului. Ce lipsesc? Măsurile, reacţiile celor mari faţă de prostiile celor mici.

În satele din Moldova, copiii beau cot la cot cu părinţii, iar celor mari li se pare o normalitate. Dacă ei vor să-şi distrugă viaţa e treaba lor, dar oare chiar nu le pasă de cei care ar trebui să le ducă numele mai departe? Dacă îi explici unui copil că o comă alcoolică este un prim pas către moarte s-ar putea să zâmbească atoateştiutor. El face tot ce vede acasă – mama bea, tata bea, bunicii au băut o viaţă şi uite că Dumnezeu i-a ferit de  moarte. Ar fi nevoie de campanii multe şi susţinute pentru a explica tuturor celor care vor să priceapă că băutura este cel mai nociv drog. Este la îndemâna oricui. Omoară încet şi sigur, iar înainte de a te trimite în mormânt te tâmpeşte, îţi ia minţile.

Ar fi bine să li se vorbească tinerilor despre consumul moderat,  însă este foarte greu. Uneori, abstinenţa este mai uşoară decât  cumpătarea. Măcar ştii una şi bună – nu e voie şi gata! Dar aşa, când ai voie să guşti din fructul oprit este greu să te opreşti să nu-l devorezi!

Legile educaţiei şi ale sănătăţii prevăd foarte multe măsuri, însă nu şi una clară referitoare la chefurile copiilor. Pe de o parte este şi foarte greu fiindcă deja intrăm pe un teren privat, cel al familiilor care tolerează greşelile foarte ale copiilor, dar totuşi trebuie încercat.

În ultimii ani, zeci de copii din Moldova au ajuns la spital în comă alcoolică, unii chiar au recidivat, iar situaţia ar trebui să-i pună pe jar pe şefii Sănătăţii şi pe cei ai Educaţiei. Asta doar dacă părinţilor chiar nu le pasă ce se întâmplă cu odraslele lor. Am vrut să aduc în discuție acest subiect de ziua celor 40 de sfinți pe care cei mai mulți o petrec altfel decât ar trebui – în loc de rugăciuni și smerenie, închină mult mai multe pahare decât numărul mucenicilor al căror șir l-au pierdut. Și  asta nu ar fi problema noastră dacă nu și-ar vărsa necazul pe cei din jur, adică pe femeile pe care tocmai le-au sărbătorit și pe pruncii care așteptau altceva decât scatoalce după ceafă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
05/05/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Istoria vibrantă a grătarului
05/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Ouăle colorate şi încondeiate
05/05/2024 09:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei