5 defecțiuni comune care pot apărea și la autoturismul tău

defectiuni-comune-masina

Dimensiune font:

| 23-08-2022 11:05

Deținerea unui autoturism îți aduce beneficii evidente în deplasările tale urbane și extra-urbane, însă, cu timpul, pot apărea mai multe defecțiuni considerate comune la majoritatea autoturismelor. Uite cinci dintre acestea, pe care să le ai în vedere prin simptomele specifice care pot apărea.

1.Arderea unui bujii

Bujia este o piesă consumabilă importantă în procesul de ardere a combustibilului în compartimentul motor. Fiecare cilindru are repartizată o bujie. De exemplu, o mașină cu patru cilindri are patru bujii. Practic, acestea aprind benzina, prin scânteie, sau motorina, prin incandescență, în camera de combustie. În principiu, bujiile au o durată de viață destul de lungă, care poate să reziste și peste 100.000 de km, dar se confruntă cu problema deteriorării în timp. Uite ce simptome trebuie să ai în vedere: pornire greoaie a motorului; motor care are un zgomot neuniform; dificultăți în accelerarea și turația motorului; apariția unui fum negru, fapt ce indică o ardere incorectă a carburantului.

2. Defectarea alternatorului

Alternatorul este un dispozitiv responsabil pentru menținerea în funcțiune a sistemului electric, lucrând în tandem cu bateria mașinii. Sistemul electric înseamnă sursele de iluminat, instrumentele de navigație și audio, climatizarea, ABS-ul și alte componente care funcționează pe baza curentului electric. Așadar, rolul alternatorului este foarte important. Un alternator defect înseamnă că va trebui să tragi mașina pe partea dreaptă, chiar dacă bateria este într-o stare bună. Asta pentru că problemele electrice ale unui mașini se datorează, de cele mai multe ori, din cauza alternatorului. Principalele defecțiuni ale alternatorului se leagă de: ruperea tamburului sau a curelei; problemele legat de cablaje; uzură din cauza vechimii alternatorului. Aruncă o privire pe  anunturi de mecanica si electrica pentru a găsi piesa potrivită și a rezolva defecțiunea de care te lovești.

3. Defectarea demarorului

Demarorul este o piesă electromecanică, fapt pentru care mai este denumit și electromotor, care asigură punerea în funcțiune a motorului mașinii, fie că introduci cheia în contact, fie că apeși pe un simplu buton de start. Practic, acesta asigură acel imbold necesar de convertire a energiei electrice în energie mecanică. Demarorul se poate defecta din cauza: supraîncălzirii; solenoidului defect, care este responsabil cu câmpul magnetic; coroziunii.

4. Probleme cu ambreiajul

Ambreiajul este un ansamblu de piese, de la volantă, disc și placă, până la rulmentul de presiune, fapt pentru care se caracterizează printr-o complexitate aparte. Pe scurt, ambreiajul asigură întreruperea fluxului de putere între cutia de viteze și motor. De cele mai multe ori, ambreiajul cedează din cauza stilului agresiv de condus sau a utilizării necorespunzătoare, de exemplu, staționarea cu ambreiajul apăsat la semafor sau în ambuteiaje. Uite trei semne care ar trebui să te îngrijoreze și să te facă să te duci la un service pentru un diagnostic concret: ambreiajul patinează, adică ai o turație mare, respectiv viteza de deplasare este mică (motorul și transmisia nu se mai conectează corespunzător); zgomote deranjante la apăsarea pedalei de ambreiaj, respectiv la cuplarea/decuplarea volantei; poziția anormală a pedalei de ambreiaj. De exemplu, dacă este prea sus, asta indică o uzură a plăcii și discului.

5. Probleme cu planetarele

Inițial, planetarele se regăseau doar pe mașinile cu tracțiune față, dar acum le vei găsi pe toate automobilele cu suspensie independentă. Planetarele fac parte din sistemul de transmisie al mașinii, fiind practic un ax central care prezintă niște articulații la capete. Planetarele joacă un rol important în dinamica roților mașinii. Deși sunt considerate piese auto durabile, ele se pot defecta, având următoarele simptome specifice: zgomote sau „bătaie” la plecarea de pe loc și, mai ales, în timpul efectuării virajelor mai strânse, indică o funcționare necorespunzătoare; deteriorarea sau ruperea burdufului interior permite intrarea prafului la rulmenți, respectiv pierderea de vaselină necesară lubrifierii, ceea ce duce la uzura planetarelor; un caz aparte este axul central îndoit în urma accidentelor rutiere grave. În concluzie, dacă depistezi simptome care pot reprezenta defecțiuni din cele menționate în acest articol, apelează la un service auto. Orice problemă mecanică evidentă, mai ales pe care o conștientizezi, îți poate pune siguranța rutieră în pericol.

Sursa foto: Shutterstock

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
George Pruteanu lămurește veșnica dilema: Paști sau Paște fericit? Paști e pluralul de la pască!
04/05/2024 13:01

Celebrul lingvist George Pruteanu a lăsat mostenire si explicatia pe care multi romani o caută inainte de sărbătorile pascale. Cum le urăm celor dragi, Paste fericit sau Pasti fericit? Pruteanu spune că a ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Ritualul spălării picioarelor, un exercițiu de compasiune și smerenie
01/05/2024 14:46

În inima traditiei si spiritualitătii crestine, Joia Mare este un moment de profundă reflectie si ritualuri speciale. Printre acestea se numără si obiceiul milenar al spălării picioarelor, o practic ...

5 abilități de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat
29/04/2024 15:02

5 abilităti de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat Videochatul este un domeniu avantajos din multe puncte de vedere, factorul financiar fiind de departe principalul motiv pentru care tot mai ...

Smerenia și recunoștința, piloni ai călătoriei interioare
29/04/2024 14:30

  În tumultul vietii cotidiene, adesea uităm să reflectăm asupra valorilor simple, dar esentiale, care ne indrumă călătoria interioară. Printre acestea, smerenia si recunostinta stau ca p ...

 Huse de scaune și canapea pentru reîmprospătarea designului bucătăriei tale
29/04/2024 10:53

Huse de scaune si canapea pentru reimprospătarea designului bucătăriei tale Dorinta de a face o schimbare in locuintă poate apărea adesea, insă această schimbare poate presupune costuri destul de mari. ...

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii
29/04/2024 09:28

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii Salopetele overall pentru copii sunt o piesă vestimentară esentială in garderoba celor mici, oferind confort si protectie indiferent de activita ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei