Cele mai ciudate tradiții de Crăciun din jurul lumii: De la „Colonelul Moș Crăciun” la Crăciunul pe role sau alături de...Donald Duck

0000000000000000000   451

Dimensiune font:

| 25-12-2021 11:34

 Pe lângă arhicunoscutele colinde, brad, moș care aduce cadouri sau scene ale Nașterii Domnului, numeroase țări din lume au tradiții de Crăciun mai puțin obișnuite sau de-a dreptul ciudate, de la „Colonelul Moș Crăciun” în Japonia, la Crăciunul pe role în Venezuela sau alături de Donald Duck în Suedia.

O parte din aceste tradiții mai puțin obișnuite își au originea în sincretismul religios care a marcat primele secole ale răspândirii creștinismului. Altele au origini ceva mai moderne însă unele rămân cu adevărat greu de explicat.

Uite, deci, unele din cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii:

Japonia: Colonelul Moș Crăciun


În urmă cu aproape 50 de ani (în 1974, mai exact) KFC a lansat o campanie de marketing festivă înaintea Crăciunului în Japonia. Sloganul simplu „Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky de Crăciun) a fost suficient pentru a pune bazele unei tradiții care continuă până în ziua de azi.

Deși Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia (în jur de 1% din populație se declară creștină), familii din întreaga țară se îndreaptă spre un KFC local pentru o masă specială de Ajunul Crăciunului. Statuile cu colonelul Sanders din fața restaurantelor sunt îmbrăcate în costumul lui Moș Crăciun iar meniurile sunt servite în ambalaje tematice.

Cererea e atât de mare încât KFC a creat un serviciu online special prin care îți poți comanda găleata de Crăciun în avans și ea îți va fi livrată la domiciliu.


FOTO: Flickr

Norvegia: Ascundeți măturile!


Norvegienii cred că Ajunul Crăciunului coincide cu perioada anului în care spiritele rele și vrăjitoarele își fac apariția pe Pământ. Prin urmare, în Norvegia toate măturile sunt ascunse în ajunul Crăciunului ca să lase vrăjitoarele fără obiectul muncii. În fond, nimeni nu vrea să se trezească în dimineața de Crăciun să găsească o mătură ruptă sub brad.

Totuși, nu e clar cu ce se deplasează vrăjitoarele până ar da de o mătură ce zace nesupravegheată într-o casă. Însă norvegienii cred că această tradiție alungă spiritele rele și îi va proteja de ghinion în noul an.

O altă tradiție interesantă din țara nordică ține de cadourile de Crăciun. Acestea sunt aduse nu de Moș Crăciun (sau cel puțin nu la toată lumea) ci de gnomul nisse, o creatură din mitologia scandinavă asociată solstițiului de iarnă în perioada precreștină. Gnomul este descris ca fiind scund, având o barbă albă lungă și o căciulă roșie (sau altă culoare aprinsă) lungă în formă de con.


FOTO: Pixabay

Venezuela: Crăciun pe...role!


Ca o țară predominant catolică Venezuela are numeroase tradiții de Crăciun, festivitățile legate de acesta începând neoficial încă din a doua jumătate a lunii noiembrie. Crăciunul în țara sud-americană tinde de asemenea să fie mai puternic legat de originile creștine ale sărbătorii, și mai puțin comercial. De exemplu, în Venezuela cadourile de Crăciun sunt aduse de pruncul Iisus, nu de Moș Crăciun (deși are și el rolul lui).

Însă locuitorii capitalei Caracas au o tradiție mai puțin obișnuită: mersul la slujba de Crăciun pe role. Potrivit obiceiului, în Ajunul Crăciunului copiii își leagă o bucată de ață în jurul degetului mare de la picior în timp ce celălalt capăt al firului este lăsat atârnând pe geam.

Cei care trec pe stradă pe role trag de ață ca să le dea de veste copiilor încă adormiți că este tipul să se trezească pentru slujbă. Mersul la biserică pe role a devenit atât de popular încât traficul din Caracas este oprit până la 8 dimineața pentru ca oamenii să poată ajunge în siguranță la slujbă. După terminarea liturghiei majoritatea familiilor se întâlnesc pe stradă sau în locuințe ca să împartă mâncare, asculte muzică și danseze.


FOTO: Captură video

Islanda: Pisica Yule


Te-ai întrebat vreodată de ce te bătea mereu la cap mama că ai nevoie de haine noi de sărbători? Părinții islandezi au o explicație cât se poate de la îndemână și una care nu lasă loc de comentarii.

Mai puțin faimoasă decât capra Yule din mitologia scandinavă, Jólakötturinn (numele dat de islandezi pisicii Yule) este prezentată ca o creatură uriașă, de dimensiunea unei case. Legenda spune că aceasta cutreieră insula, căutând să mănânce orice persoană care îi iese în cale și nu este îmbrăcată suficient de gros pentru aspra iarnă islandeză.

O posibilă explicație pentru originea legendei ar putea fi că, în mod tradițional, copiii cuminți și harnici care își terminau treburile date de părinți înaintea Crăciunului primeau haine noi în timp ce cei leneși nu. Islandezii spun că se vizitează de Crăciun pentru a se proteja unii pe alții și asigura că nimeni nu este mâncat de pisica Yule.


FOTO: Youtube / Snarled

Ucraina: Pânze de păianjen pe brad


O tradiție favorită (și una cu adevărat inedită) a vecinilor noștri ține de împodobirea bradului de Crăciun cu beteală ce amintește de pânza de păianjen și ornarea sa cu mici globuri în formă de păianjen. Ucrainenilor nu le e lene să strângă decorațiunile de Halloween așa că le aruncă apoi pe brad, după cum ai putea crede la prima vedere.

Obiceiul provine de la o legendă locală despre o văduvă foarte săracă și copiii ei care au îngrijit până la Crăciun un brad crescut dintr-un con căzut la pământ. Familia a dus bradul în casă de Crăciun însă că femeia era atât de săracă încât nu a avut bani să cumpere nici măcar un glob de Crăciun. Legenda spune că păianjenilor din casă li s-a făcut milă de familie și au „decorat” bradul cu pânza lor.

Când copiii s-au trezit a doua zi și au deschis geamurile, razele soarelui au transformat pânzele în aur și argint. Familia a scăpat pentru totdeauna de sărăcie și ucrainenii spun că aceasta ar fi originea betelei care împodobește brazii din întreaga lume (pe lângă faptul că decorațiunile lor inedite aduc noroc și bani).


FOTO: Flickr

Suedia: Niciun Crăciun fără Donald Duck


În fiecare an familiile din toată Suedia se strâng de Ajunul Crăciunului în jurul televizorului la ora 15:00 fix pentru a asculta mesajul de Crăciun al lui Donald Duck. Suedezii își fac planurile de Crăciun în jurul acestei emisiuni speciale, peste 40% din populația țării uitându-se la ea.

The Local relatează că anul trecut emisiunea a stabilit un record de vizionări, 4,5 milioane de suedezi, aproape jumătate din populația țării, uitându-se la îndrăgitul personaj Disney livrându-și mesajul de Crăciun. Iarna trecută emisiunea și-a bătut nu doar propriul record de vizionări ci a devenit cea mai vizionată emisiune TV din istoria Suediei.

Tradiția datează din jurul anilor 1960 când televiziunile erau o noutate în Suedia și țara avea doar două posturi TV, unul dintre acestea difuzând desene animate Disney de Crăciun. Chiar dacă pare o tradiție ciudată, faptul că familiile se strâng să se uite împreună la desene e cât se poate de frumos.FOTO: Pontus Lundahl / TT / The Local

Catalonia: Bușteanul care se cacă cadouri


Pe lângă tradiționalul brad de Crăciun, catalanii mai au și așa-numita tradiție a „caga tió” sau, scuzați exprimarea, „bușteanul care se cacă”. Localnicii din Catalonia creează un personaj dintr-un lemn, desenându-i o față și punându-i o pălărie. Apoi, între 8 și 24 decembrie, ei „hrănesc” bușteanul cu fructe uscate, nuci și dulciuri.

De Ajunul Crăciunului întreaga familie bate bușteanul cu bețe și cântă un colind care s-ar traduce în mare ca „dacă nu te caci bine o să te bat cu un băț”, până când acesta își „eliberează” toate bunătățile. Aș zice că nu e greu de înțeles de ce tradiția n-a prins și în alte locuri.

Catalanii își decorează de asemenea scena Nașterii Domnului cu mici figurine ceramice numite „caganer” care la rândul lor se răhățesc. Mereu ilustrate cu pantalonii în vine, figurinele sunt adesea inspirate din evenimentele anului ce urmează să se încheie, reprezentând de cele mai multe ori persoane cunoscute (politicienii sunt una din țintele predilecte ale catalanilor).


FOTO: Lluis Gene / AFP / Profimedia Images

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:17

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Povestea unui bărbat cu sindrom Down, care are un băiat perfect normal. Fiul său este medic
22/01/2022 10:06

Jad Issa suferă de sindromul Down si, cu toate acestea, este tată de băiat. Acest om a reusit să isi depăsească conditia si si-a construit o viată fericită. O viată simplă, dar implinită. Timp de 23 ...

Celebrul cântăreț Meat Loaf a murit la vârsta de 74 de ani
21/01/2022 16:35

Meat Loaf, cantăretul rock american care a devenit cunoscut in intreaga lume datorită faimosului său album de debut „Bat Out of Hell” a murit la varsta de 74 de ani, anuntă Reuters. Cariera can ...

Cine sunt copiii indigo? Care sunt caracteristicile lor?
21/01/2022 16:15

Termenul de copil indigo a fost adus in atentie de telepata Nancy Ann Tappe, care a clasificat personalitatile oamenilor dupa culoarea aurei. Potrivit lui Tappe, fenomenul indigo a fost recunoscut drept una di ...

Tendinţele anului 2022 în amenajări interioare pe care ar trebui să le ai în vedere
21/01/2022 11:52

 Tendinţele anului 2022 in amenajări interioare pe care ar trebui să le ai in vedere Situaţia sanitară din ultimii aproape doi ani i-au determinat pe foarte mulţi romani să fie mai atenţi la felul ...

Ceaiul de pătrunjel ajută la slăbit. Poți da jos 5 kg în 3 zile
21/01/2022 10:30

Ceaiul de pătrunjel are două calităti importante care il fac un adjuvant extraordinar in curele de slăbire: elimină apa in exces din organism si reglează nivelul de zahăr. Însă beneficiile lui n ...

Obiectele din dormitor care îți pot distruge relația
18/01/2022 10:15

Potrivit specialistilor Feng Shui, există obiecte care pot afecta relatia de cuplu dacă sunt tinute in dormitor.  Primul obiect este oglinda. Desi se poartă oglinda la măsuta de cosmetice in casă, ac ...

Cum va arăta omul peste o mie de ani?
18/01/2022 10:00

Peste o mie de ani, structura corpului uman se va schimba substantial ca urmare a evolutiei si va diferi semnificativ fată de aspectul contemporanilor nostri, sustin o serie de experti britanici in anatomie, c ...

 Cum se prepară cea mai bună cafea la ibric
15/01/2022 08:15

O cafea la ibric este cu mult mai aromată fată de una preparată la filtru, insă veti avea nevoie de mai mult timp pentru o pregăti, timp pe care nu-l aveti intotdeauna dimineata. De aceea, puteti folosi me ...

Şi noi când mai trăim?
11/01/2022 16:23

  Un exerciţiu propus zilele trecute de o prietenă mi-a răsturnat total scala valorilor mele. Psiholog de formaţie şi OM prin natură şi definiţie a perfecţiunii, mi-a arătat că preţuirile mele ...

Ce spune celebrul dr Joe Dispenza despre tratamentele anti-COVID. Cum să faci să fii mereu sănătos
09/01/2022 18:28

 "Cel mai eficient vaccin impotriva gripei pe care ti-l vei putea administra vreodată vine din interiorul tău", spune dr Joe Dispenza, cunoscut pentru lucrările sale din domeniul psihologiei c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei