Cele mai ciudate tradiții de Crăciun din jurul lumii: De la „Colonelul Moș Crăciun” la Crăciunul pe role sau alături de...Donald Duck

0000000000000000000   451

Dimensiune font:

| 25-12-2022 11:34

 Pe lângă arhicunoscutele colinde, brad, moș care aduce cadouri sau scene ale Nașterii Domnului, numeroase țări din lume au tradiții de Crăciun mai puțin obișnuite sau de-a dreptul ciudate, de la „Colonelul Moș Crăciun” în Japonia, la Crăciunul pe role în Venezuela sau alături de Donald Duck în Suedia.

O parte din aceste tradiții mai puțin obișnuite își au originea în sincretismul religios care a marcat primele secole ale răspândirii creștinismului. Altele au origini ceva mai moderne însă unele rămân cu adevărat greu de explicat.

Uite, deci, unele din cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii:

Japonia: Colonelul Moș Crăciun


În urmă cu aproape 50 de ani (în 1974, mai exact) KFC a lansat o campanie de marketing festivă înaintea Crăciunului în Japonia. Sloganul simplu „Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky de Crăciun) a fost suficient pentru a pune bazele unei tradiții care continuă până în ziua de azi.

Deși Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia (în jur de 1% din populație se declară creștină), familii din întreaga țară se îndreaptă spre un KFC local pentru o masă specială de Ajunul Crăciunului. Statuile cu colonelul Sanders din fața restaurantelor sunt îmbrăcate în costumul lui Moș Crăciun iar meniurile sunt servite în ambalaje tematice.

Cererea e atât de mare încât KFC a creat un serviciu online special prin care îți poți comanda găleata de Crăciun în avans și ea îți va fi livrată la domiciliu.


FOTO: Flickr

Norvegia: Ascundeți măturile!


Norvegienii cred că Ajunul Crăciunului coincide cu perioada anului în care spiritele rele și vrăjitoarele își fac apariția pe Pământ. Prin urmare, în Norvegia toate măturile sunt ascunse în ajunul Crăciunului ca să lase vrăjitoarele fără obiectul muncii. În fond, nimeni nu vrea să se trezească în dimineața de Crăciun să găsească o mătură ruptă sub brad.

Totuși, nu e clar cu ce se deplasează vrăjitoarele până ar da de o mătură ce zace nesupravegheată într-o casă. Însă norvegienii cred că această tradiție alungă spiritele rele și îi va proteja de ghinion în noul an.

O altă tradiție interesantă din țara nordică ține de cadourile de Crăciun. Acestea sunt aduse nu de Moș Crăciun (sau cel puțin nu la toată lumea) ci de gnomul nisse, o creatură din mitologia scandinavă asociată solstițiului de iarnă în perioada precreștină. Gnomul este descris ca fiind scund, având o barbă albă lungă și o căciulă roșie (sau altă culoare aprinsă) lungă în formă de con.


FOTO: Pixabay

Venezuela: Crăciun pe...role!


Ca o țară predominant catolică Venezuela are numeroase tradiții de Crăciun, festivitățile legate de acesta începând neoficial încă din a doua jumătate a lunii noiembrie. Crăciunul în țara sud-americană tinde de asemenea să fie mai puternic legat de originile creștine ale sărbătorii, și mai puțin comercial. De exemplu, în Venezuela cadourile de Crăciun sunt aduse de pruncul Iisus, nu de Moș Crăciun (deși are și el rolul lui).

Însă locuitorii capitalei Caracas au o tradiție mai puțin obișnuită: mersul la slujba de Crăciun pe role. Potrivit obiceiului, în Ajunul Crăciunului copiii își leagă o bucată de ață în jurul degetului mare de la picior în timp ce celălalt capăt al firului este lăsat atârnând pe geam.

Cei care trec pe stradă pe role trag de ață ca să le dea de veste copiilor încă adormiți că este tipul să se trezească pentru slujbă. Mersul la biserică pe role a devenit atât de popular încât traficul din Caracas este oprit până la 8 dimineața pentru ca oamenii să poată ajunge în siguranță la slujbă. După terminarea liturghiei majoritatea familiilor se întâlnesc pe stradă sau în locuințe ca să împartă mâncare, asculte muzică și danseze.


FOTO: Captură video

Islanda: Pisica Yule


Te-ai întrebat vreodată de ce te bătea mereu la cap mama că ai nevoie de haine noi de sărbători? Părinții islandezi au o explicație cât se poate de la îndemână și una care nu lasă loc de comentarii.

Mai puțin faimoasă decât capra Yule din mitologia scandinavă, Jólakötturinn (numele dat de islandezi pisicii Yule) este prezentată ca o creatură uriașă, de dimensiunea unei case. Legenda spune că aceasta cutreieră insula, căutând să mănânce orice persoană care îi iese în cale și nu este îmbrăcată suficient de gros pentru aspra iarnă islandeză.

O posibilă explicație pentru originea legendei ar putea fi că, în mod tradițional, copiii cuminți și harnici care își terminau treburile date de părinți înaintea Crăciunului primeau haine noi în timp ce cei leneși nu. Islandezii spun că se vizitează de Crăciun pentru a se proteja unii pe alții și asigura că nimeni nu este mâncat de pisica Yule.


FOTO: Youtube / Snarled

Ucraina: Pânze de păianjen pe brad


O tradiție favorită (și una cu adevărat inedită) a vecinilor noștri ține de împodobirea bradului de Crăciun cu beteală ce amintește de pânza de păianjen și ornarea sa cu mici globuri în formă de păianjen. Ucrainenilor nu le e lene să strângă decorațiunile de Halloween așa că le aruncă apoi pe brad, după cum ai putea crede la prima vedere.

Obiceiul provine de la o legendă locală despre o văduvă foarte săracă și copiii ei care au îngrijit până la Crăciun un brad crescut dintr-un con căzut la pământ. Familia a dus bradul în casă de Crăciun însă că femeia era atât de săracă încât nu a avut bani să cumpere nici măcar un glob de Crăciun. Legenda spune că păianjenilor din casă li s-a făcut milă de familie și au „decorat” bradul cu pânza lor.

Când copiii s-au trezit a doua zi și au deschis geamurile, razele soarelui au transformat pânzele în aur și argint. Familia a scăpat pentru totdeauna de sărăcie și ucrainenii spun că aceasta ar fi originea betelei care împodobește brazii din întreaga lume (pe lângă faptul că decorațiunile lor inedite aduc noroc și bani).


FOTO: Flickr

Suedia: Niciun Crăciun fără Donald Duck


În fiecare an familiile din toată Suedia se strâng de Ajunul Crăciunului în jurul televizorului la ora 15:00 fix pentru a asculta mesajul de Crăciun al lui Donald Duck. Suedezii își fac planurile de Crăciun în jurul acestei emisiuni speciale, peste 40% din populația țării uitându-se la ea.

The Local relatează că anul trecut emisiunea a stabilit un record de vizionări, 4,5 milioane de suedezi, aproape jumătate din populația țării, uitându-se la îndrăgitul personaj Disney livrându-și mesajul de Crăciun. Iarna trecută emisiunea și-a bătut nu doar propriul record de vizionări ci a devenit cea mai vizionată emisiune TV din istoria Suediei.

Tradiția datează din jurul anilor 1960 când televiziunile erau o noutate în Suedia și țara avea doar două posturi TV, unul dintre acestea difuzând desene animate Disney de Crăciun. Chiar dacă pare o tradiție ciudată, faptul că familiile se strâng să se uite împreună la desene e cât se poate de frumos.



FOTO: Pontus Lundahl / TT / The Local

Catalonia: Bușteanul care se cacă cadouri


Pe lângă tradiționalul brad de Crăciun, catalanii mai au și așa-numita tradiție a „caga tió” sau, scuzați exprimarea, „bușteanul care se cacă”. Localnicii din Catalonia creează un personaj dintr-un lemn, desenându-i o față și punându-i o pălărie. Apoi, între 8 și 24 decembrie, ei „hrănesc” bușteanul cu fructe uscate, nuci și dulciuri.

De Ajunul Crăciunului întreaga familie bate bușteanul cu bețe și cântă un colind care s-ar traduce în mare ca „dacă nu te caci bine o să te bat cu un băț”, până când acesta își „eliberează” toate bunătățile. Aș zice că nu e greu de înțeles de ce tradiția n-a prins și în alte locuri.

Catalanii își decorează de asemenea scena Nașterii Domnului cu mici figurine ceramice numite „caganer” care la rândul lor se răhățesc. Mereu ilustrate cu pantalonii în vine, figurinele sunt adesea inspirate din evenimentele anului ce urmează să se încheie, reprezentând de cele mai multe ori persoane cunoscute (politicienii sunt una din țintele predilecte ale catalanilor).


FOTO: Lluis Gene / AFP / Profimedia Images

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Vrei să te deconectezi de la problemele tale zilnice măcar două, trei zile? Iată de ce trebuie să alegi un city break pentru puțină relaxare
26/04/2024 12:29

  Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová pe Pexels.com Vacantele de tip city break au devenit o optiune tot mai accesată, mai ales prin randul tinerilor, care doresc să s ...

Vezi aici top 3 investiții în bucătăria ta, care vor merita toți banii!
26/04/2024 12:23

  Fotografie de la  Christa Grover pe Unsplash.com   Bucătăria este, pentru multi, cea mai importantă incăpere din casă, deoarece petrec majoritatea timpului acolo, fiind pasionati de g ...

Skechers – o aventură de neuitat
26/04/2024 11:19

Skechers – o aventură de neuitat Pe străzile aglomerate ale Los Angelesului, locuiau doi pantofi sport Skechers pe nume Dash si Dazzle. Erau asezati pe un raft prăfuit, intr-un magazin de incăltămin ...

  Minciuna, o rețea complexă de avere și dezastre
25/04/2024 15:02

În istoria umanitătii, minciuna a fost un companion constant al interactiunilor noastre sociale. De la cele mai mici neadevăruri de circumstantă pană la cele mai elaborate scheme de inselăciune, minc ...

Cum să-ți actualizezi garderoba de primăvară?
23/04/2024 10:59

Cum să-ti actualizezi garderoba de primăvară? Începutul sezonului cald este momentul ideal să iti reconsideri stilul personal si să dai un refresh la garderobă. Există foarte multe aspecte de care ...

Povestea parfumului de trandafiri
23/04/2024 09:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei