Cele mai ciudate tradiții de Crăciun din jurul lumii: De la „Colonelul Moș Crăciun” la Crăciunul pe role sau alături de...Donald Duck

0000000000000000000   451

Dimensiune font:

| 25-12-2022 11:34

 Pe lângă arhicunoscutele colinde, brad, moș care aduce cadouri sau scene ale Nașterii Domnului, numeroase țări din lume au tradiții de Crăciun mai puțin obișnuite sau de-a dreptul ciudate, de la „Colonelul Moș Crăciun” în Japonia, la Crăciunul pe role în Venezuela sau alături de Donald Duck în Suedia.

O parte din aceste tradiții mai puțin obișnuite își au originea în sincretismul religios care a marcat primele secole ale răspândirii creștinismului. Altele au origini ceva mai moderne însă unele rămân cu adevărat greu de explicat.

Uite, deci, unele din cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii:

Japonia: Colonelul Moș Crăciun


În urmă cu aproape 50 de ani (în 1974, mai exact) KFC a lansat o campanie de marketing festivă înaintea Crăciunului în Japonia. Sloganul simplu „Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky de Crăciun) a fost suficient pentru a pune bazele unei tradiții care continuă până în ziua de azi.

Deși Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia (în jur de 1% din populație se declară creștină), familii din întreaga țară se îndreaptă spre un KFC local pentru o masă specială de Ajunul Crăciunului. Statuile cu colonelul Sanders din fața restaurantelor sunt îmbrăcate în costumul lui Moș Crăciun iar meniurile sunt servite în ambalaje tematice.

Cererea e atât de mare încât KFC a creat un serviciu online special prin care îți poți comanda găleata de Crăciun în avans și ea îți va fi livrată la domiciliu.


FOTO: Flickr

Norvegia: Ascundeți măturile!


Norvegienii cred că Ajunul Crăciunului coincide cu perioada anului în care spiritele rele și vrăjitoarele își fac apariția pe Pământ. Prin urmare, în Norvegia toate măturile sunt ascunse în ajunul Crăciunului ca să lase vrăjitoarele fără obiectul muncii. În fond, nimeni nu vrea să se trezească în dimineața de Crăciun să găsească o mătură ruptă sub brad.

Totuși, nu e clar cu ce se deplasează vrăjitoarele până ar da de o mătură ce zace nesupravegheată într-o casă. Însă norvegienii cred că această tradiție alungă spiritele rele și îi va proteja de ghinion în noul an.

O altă tradiție interesantă din țara nordică ține de cadourile de Crăciun. Acestea sunt aduse nu de Moș Crăciun (sau cel puțin nu la toată lumea) ci de gnomul nisse, o creatură din mitologia scandinavă asociată solstițiului de iarnă în perioada precreștină. Gnomul este descris ca fiind scund, având o barbă albă lungă și o căciulă roșie (sau altă culoare aprinsă) lungă în formă de con.


FOTO: Pixabay

Venezuela: Crăciun pe...role!


Ca o țară predominant catolică Venezuela are numeroase tradiții de Crăciun, festivitățile legate de acesta începând neoficial încă din a doua jumătate a lunii noiembrie. Crăciunul în țara sud-americană tinde de asemenea să fie mai puternic legat de originile creștine ale sărbătorii, și mai puțin comercial. De exemplu, în Venezuela cadourile de Crăciun sunt aduse de pruncul Iisus, nu de Moș Crăciun (deși are și el rolul lui).

Însă locuitorii capitalei Caracas au o tradiție mai puțin obișnuită: mersul la slujba de Crăciun pe role. Potrivit obiceiului, în Ajunul Crăciunului copiii își leagă o bucată de ață în jurul degetului mare de la picior în timp ce celălalt capăt al firului este lăsat atârnând pe geam.

Cei care trec pe stradă pe role trag de ață ca să le dea de veste copiilor încă adormiți că este tipul să se trezească pentru slujbă. Mersul la biserică pe role a devenit atât de popular încât traficul din Caracas este oprit până la 8 dimineața pentru ca oamenii să poată ajunge în siguranță la slujbă. După terminarea liturghiei majoritatea familiilor se întâlnesc pe stradă sau în locuințe ca să împartă mâncare, asculte muzică și danseze.


FOTO: Captură video

Islanda: Pisica Yule


Te-ai întrebat vreodată de ce te bătea mereu la cap mama că ai nevoie de haine noi de sărbători? Părinții islandezi au o explicație cât se poate de la îndemână și una care nu lasă loc de comentarii.

Mai puțin faimoasă decât capra Yule din mitologia scandinavă, Jólakötturinn (numele dat de islandezi pisicii Yule) este prezentată ca o creatură uriașă, de dimensiunea unei case. Legenda spune că aceasta cutreieră insula, căutând să mănânce orice persoană care îi iese în cale și nu este îmbrăcată suficient de gros pentru aspra iarnă islandeză.

O posibilă explicație pentru originea legendei ar putea fi că, în mod tradițional, copiii cuminți și harnici care își terminau treburile date de părinți înaintea Crăciunului primeau haine noi în timp ce cei leneși nu. Islandezii spun că se vizitează de Crăciun pentru a se proteja unii pe alții și asigura că nimeni nu este mâncat de pisica Yule.


FOTO: Youtube / Snarled

Ucraina: Pânze de păianjen pe brad


O tradiție favorită (și una cu adevărat inedită) a vecinilor noștri ține de împodobirea bradului de Crăciun cu beteală ce amintește de pânza de păianjen și ornarea sa cu mici globuri în formă de păianjen. Ucrainenilor nu le e lene să strângă decorațiunile de Halloween așa că le aruncă apoi pe brad, după cum ai putea crede la prima vedere.

Obiceiul provine de la o legendă locală despre o văduvă foarte săracă și copiii ei care au îngrijit până la Crăciun un brad crescut dintr-un con căzut la pământ. Familia a dus bradul în casă de Crăciun însă că femeia era atât de săracă încât nu a avut bani să cumpere nici măcar un glob de Crăciun. Legenda spune că păianjenilor din casă li s-a făcut milă de familie și au „decorat” bradul cu pânza lor.

Când copiii s-au trezit a doua zi și au deschis geamurile, razele soarelui au transformat pânzele în aur și argint. Familia a scăpat pentru totdeauna de sărăcie și ucrainenii spun că aceasta ar fi originea betelei care împodobește brazii din întreaga lume (pe lângă faptul că decorațiunile lor inedite aduc noroc și bani).


FOTO: Flickr

Suedia: Niciun Crăciun fără Donald Duck


În fiecare an familiile din toată Suedia se strâng de Ajunul Crăciunului în jurul televizorului la ora 15:00 fix pentru a asculta mesajul de Crăciun al lui Donald Duck. Suedezii își fac planurile de Crăciun în jurul acestei emisiuni speciale, peste 40% din populația țării uitându-se la ea.

The Local relatează că anul trecut emisiunea a stabilit un record de vizionări, 4,5 milioane de suedezi, aproape jumătate din populația țării, uitându-se la îndrăgitul personaj Disney livrându-și mesajul de Crăciun. Iarna trecută emisiunea și-a bătut nu doar propriul record de vizionări ci a devenit cea mai vizionată emisiune TV din istoria Suediei.

Tradiția datează din jurul anilor 1960 când televiziunile erau o noutate în Suedia și țara avea doar două posturi TV, unul dintre acestea difuzând desene animate Disney de Crăciun. Chiar dacă pare o tradiție ciudată, faptul că familiile se strâng să se uite împreună la desene e cât se poate de frumos.



FOTO: Pontus Lundahl / TT / The Local

Catalonia: Bușteanul care se cacă cadouri


Pe lângă tradiționalul brad de Crăciun, catalanii mai au și așa-numita tradiție a „caga tió” sau, scuzați exprimarea, „bușteanul care se cacă”. Localnicii din Catalonia creează un personaj dintr-un lemn, desenându-i o față și punându-i o pălărie. Apoi, între 8 și 24 decembrie, ei „hrănesc” bușteanul cu fructe uscate, nuci și dulciuri.

De Ajunul Crăciunului întreaga familie bate bușteanul cu bețe și cântă un colind care s-ar traduce în mare ca „dacă nu te caci bine o să te bat cu un băț”, până când acesta își „eliberează” toate bunătățile. Aș zice că nu e greu de înțeles de ce tradiția n-a prins și în alte locuri.

Catalanii își decorează de asemenea scena Nașterii Domnului cu mici figurine ceramice numite „caganer” care la rândul lor se răhățesc. Mereu ilustrate cu pantalonii în vine, figurinele sunt adesea inspirate din evenimentele anului ce urmează să se încheie, reprezentând de cele mai multe ori persoane cunoscute (politicienii sunt una din țintele predilecte ale catalanilor).


FOTO: Lluis Gene / AFP / Profimedia Images

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Dezvăluirile unei chelnerițe de lux din Las Vegas: „Clienții nu se uită la bani, iar soțiile nu îi sună niciodată“
03/06/2023 13:43

O chelnerită de lux din Las Vegas a povestit pentru Insider care sunt avantajele si riscurile acestei meserii, atunci cand clientii sunt cei mai bogati oameni din lume. Carrie Orozco este chelnerită intr-un ...

De ce este mai bine sa iesi la intalnire cu barbati mai putin atractivi?
30/05/2023 12:34

Sunt multe elemente importante intr-o relatie de succes, cum ar fi pretinderea că asculti in pat, cand de fapt esti concentrat pe telefon timp de jumătate de oră, de exemplu. Cand vine vorba de aspect, majo ...

Heidi Klum, accident vestimentar pe covorul roșu de la Cannes
27/05/2023 11:56

Heidi Klum a fost protagonista unui accident vestimentar pe covorul rosu de la Cannes. Actrita, in varstă de 49 de ani, a fost prezentă miercuri la proiectia filmului francez „La Passion De Dodin Bouffant ...

Ceaiul de ghimbir – o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate
27/05/2023 10:22

Ceaiul de ghimbir este o băutură cunoscută din antichitate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Aceasta rădăcină aromată, care face parte din familia Zingiberaceae, a fost cultivată de mii de ani ...

Culisele prostituției de lux de la Cannes: actrițe, modele, milionari arabi și tarife de 40.000 de dolari pe noapte
27/05/2023 07:13

Celebrul Festival de Film de la Cannes nu inseamnă doar strălucirea de pe covorul rosu, celebrităti si capodopere cinematografice, ci are si o parte „intunecată“. Orasul de pe Riviera franceză ...

 Terapia de logopedie - ajutor esențial pentru copiii cu autism
24/05/2023 09:51

Întarzierile de dezvoltare a limbajului nu sunt intotdeauna un semnal de alarmă, fiecare copil avand propriul ritm de a-si insusi abilitătile de vorbire. Cu toate acestea, depăsirea varstei de doi ani ...

Ponturi despre sex din 1861: lucrurile greşite pe care femeile şi bărbaţii le învăţau despre amor
21/05/2023 14:10

„Cartea Naturii“, un ghid sexual care datează din 1861 şi care a fost redactat de un anume James Ashton, le vorbea femeilor şi bărbaţilor despre concepţie, mijloace de contracepţie, dar oferea şi sf ...

Ce efecte uimitoare au săruturile în timpul sexului
21/05/2023 09:55

Cand vine vorba de săruturi si sex, nu există niciun motiv să nu te bucuri de amandouă. Beneficiile sărutului nu se opresc in dormitor, avand şi alte avantaje pe care e bine să le cunoşti. Mai putin ...

Care sunt modelele de module electronice?
19/05/2023 13:36

Modulul electronic este, de obicei, proiectat să fie compact si să aibă interfete standardizate, care facilitează conectarea si integrarea cu alte componente sau sisteme. Acesta poate avea pini sau conector ...

Cearta in cuplu – cand este benefica o confruntare intre parteneri
19/05/2023 06:09

V-ati vazut, v-ati placut si ati ramas impreuna. Doar cu el poti rade asa, din tot sufletul, dar tot el este si cel care te scoate cel mai tare din sarite. Ai vrea sa previi o noua cearta in cuplu? In primul r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei