Cum se poate obține puterea AUTOVINDECĂRII. Răspunsurile omului care a descoperit ceva uimitor

189380_1

Dimensiune font:

| 02-02-2020 20:36

“Când eram canotor, am dezvoltat o alergie la pisici. Mi s-a dat ceai de ghimbir și mi s-a părut că mi-a vindecat alergia. Asta m-a făcut curios: era ceaiul de ghimbir un placebo?”…

Aceste cuvinte îi aparțin unui om care și-a dorit mereu să arate cum pot interacționa corpul și mintea, pentru a ne influența sănătatea și starea de bine: Jeremy Howick. Este un epidemiolog și filosof de origine britanică. E cercetător principal la “Nuffield Department of Primary Care Health Sciences”, la Universitatea Oxford, și e autorul a peste 75 de lucrări, precum și autorul a două cărți - ”The Philosophy of Evidence-Based Medicine” și “Doctor You”. În 2016, el și Paul Aveyard au primit subvenția Dawkins&Strutt de la Asociația Medicală Britanică pentru a studia tratamentul durerii…

Trei lucruri simple, pentru cititori

Deci Howick e autorul cărții “Doctor You”, considerată de mulți ieșită din comun și apărută la noi cu titlul “Doctor EU. Știința pură a autovindecării” (Editura Niculescu, niculescu.ro), în 2019. După cum sublinia David Morris, scriitor american și cercetător interdisciplinar, referindu-se la gândirea lui Howick și la efectul placebo, “pentru majoritatea oamenilor care lucrează în sistemul medical, acest fel de a gândi nu are nicio logică, el are tot atâta sens cât are și alimentarea unui butelii cu ceai Earl Grey”. Prin extensie, placebo reprezintă orice procedură terapeutică sau o componentă a acesteia despre care nu a fost demonstrat că administrarea sa ar produce o activitate fiziologică sau psihologică specifică, menită să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului în cazul afecțiunii tratate.

Cuprinsul cărții reprezintă, în rezumat, ce vrea autorul să transmită: “Introducere: Prea multe medicamente; Partea I. Dovada autovindecării (și cum ne dăm seama); Partea a II-a. Luptă, fugi, hrănește-te și perpetuează specia; Partea a III-a. O privire mai detaliata asupra Vindecătorului Vostru interior; Partea a IV-a. Sănătatea personală depinde de relațiile interumane; Partea a V-a. Modificați-vă creierul și ADN-ul; Epilog. “Dacă se întâmplă ceva grav?”. În fine, ideea e că veți afla mai multe direct de la Jeremy Howick, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu. Nu în ultimul rând, dacă aveți răbdare să parcurgeți acest interviu până la capăt, veți vedea că autorul recomandă cititorilor să facă trei lucruri simple...

Domnule Jeremy Howick, care sunt primele fraze care vă vin în minte dacă e să facem o prezentare mai…“comercială“ a dumneavoastră pentru cititori?

“Comercial” vorbind m-am născut în Canada și acum locuiesc în Marea Britanie, împreună cu soția și fiul meu, am participat la Campionatul Mondial de Canotaj în anii ‘90 și sunt profesor de yoga în timpul liber”!

Care a fost punctul de plecare al acestei cărți - "Doctor EU. Ştiinţa pură a autovindecării"? Ce v-a determinat să o scrieți?

Când eram canotor, am dezvoltat o alergie la pisici. Mi s-a dat ceai de ghimbir și mi s-a părut că mi-a vindecat alergia. Asta m-a făcut curios: era ceaiul de ghimbir un placebo? Cum puteam proiecta ceai de ghimbir placebo: un ceai care arată și are gust ca ceaiul de ghimbir, dar care să nu fie ceai de ghimbir? Această întrebare m-a făcut să mă gândesc și m-a determinat să-mi schimb cariera. Credeam că vreau să fiu bancher, dar, în schimb, am făcut un doctorat cu renumiți filosofi în medicină la Școala de Economie din Londra. Am făcut până acum aproape 100 de cercetări și studii despre efectele placebo și cred că este important ca oamenii obișnuiți (care nu sunt academicieni) să știe despre acest lucru, așa că am scris "Doctor EU".

Există pe piață multe cărți care abordează subiectul vindecării bolilor și care propun soluții, tratamente, remedii de ameliorare sau vindecare. Prin ce se deosebește această carte? Ce aduce nou, revoluționar?

Aceasta este prima carte din domeniu ce se bazează pe dovezi științifice reale, pe revizuiri sistematice ale studiilor randomizate controlate. Nu cer nimănui să creadă în "teorii alternative". Poți să crezi în teorii alternative dacă dorești, dar nu despre asta este vorba în carte. Știința reală a corpului uman și a auto-vindecării este suficient de uimitoare și fără teorii alternative. Știați că oasele voastre sunt mai puternice decât oțelul? Și că, dacă toate celulele sanguine ale corpului vostru s-ar alinia, vasele de sânge, ar putea înconjura Pământul de două ori?

Orice afecțiune poate fi vindecată prin efectul placebo?

Nici placebo, nici medicina "tradițională" nu pot vindeca orice boală. Efectele placebo (care includ empatia și gândirea pozitivă) pot vindeca multe boli ușoare cum ar fi unele dureri cronice, depresia și anxietatea. Și efectele placebo pot fi utilizate în plus față de medicamentele "tradiționale" pentru a stimula efectele acestora.

Să spunem că o persoană citește această carte, se informează și hotărăște să implementeze singură recomandările din carte. Există un risc în asumarea individuală a acestei decizii de aplicare a principiilor autovindecării prezentate în cartea Dvs?

Oricine citește cu atenție cartea, înțelege că nu există niciun risc. Pentru că în carte explic că orice decizii importante ar trebui luate împreună cu medicul. De asemenea, explic cum să știți dacă ceva este "bazat pe dovezi". Cartea este concepută pentru a ajuta oamenii și a ajutat deja mii de oameni din Marea Britanie, SUA, Polonia și Canada. Îi îndemn pe cititorii mei să folosească "bunul simț", astfel încât cartea să le fie de folos. Vă rog să nu faceți nimic necugetat ...

În România, ca și în alte țări, există o promovare în exces a medicamentelor pe toate canalele media. În același timp, metoda autovindecării presupune un efort mai de durată, răbdare și încredere. În acest context, calea autovindecării propusă de carte, tinde să nu fie calea aleasă de majoritatea oamenilor. Cum vedeți această situație?

În majoritatea cazurilor când oamenii merg la medicul de familie (medic generalist în Marea Britanie), nu au nevoie de medicamente. Corpul nostru se vindecă singur de dureri ușoare sau moderate, depresie și anxietate, fără nici o pastilă. Problema apărută din cauza a ”prea multe medicamente" este atât de gravă încât sistemele de sănătate nu sunt capabile să trateze persoanele care au cu adevărat nevoie. "Doctor EU" ajută la rezolvarea acestei probleme.

Vorbiți în carte despre reacția de tip "luptă sau fugi" sau răspunsul la stres. Trăim într-o lume complexă, în care stresul este aproape imposibil de evitat. Îl putem controla?

Este imposibil să evităm stresul. Deci, ceea ce trebuie să facem este să gestionăm stresul. Gestionarea stresului presupune să ne acordăm timp pentru a ne relaxa în fiecare zi (veți vedea modalitățile de relaxare di carte, în mai puțin de un minut).

Credeți că putem obține singuri această putere a autovindecării? Cu siguranță, este greu de activat, cu atât mai mult cu cât o problemă de sănătate induce și o stare de frică, de disperare. Cum putem avea și intreține în mod continuu acest nivel ridicat de liniște, bucurie și pace interioară, condiții esențiale pentru a da șansa corpului să se vindece?

Trupurile noastre se vindecă indiferent dacă ne dezvoltăm sau nu această putere. Dacă vă zgâriați, trupul se vindecă singur, în același fel în care l-ar vindeca un chirurg. Iar chirurgia placebo pentru durerile de genunchi, de spate și de umăr, funcționează la fel de bine ca și chirurgia reală. Putem stimula această putere interioară de vindecare prin schimbarea modului în care ne percepem corpul, sănătatea, și făcând exercițiile din carte. Cel mai ușor este să îți acorzi timp să te relaxezi. Relaxarea activează sistemul imunitar și sistemul digestiv. Este posibil să simțiți o pace interioară mai mare, cu puțin efort, după ce faceți exercițiile din carte. Ca orice în viață, dacă vrem un efect mai mare, este nevoie de mai multă muncă. Nu putem câștiga o medalie olimpică antrenându-ne doar 1 minut pe zi, dar 1 minut pe zi este mai bine decât nimic.

Și ca să știți:La Universitatea McGill (în Canada), studenții sunt învățați că, pentru a fi medic, trebuie să fii și profesionist și vindecător (care implică empatie). Dezvolt acum un program de empatie la Universitatea Leicester. De asemenea sunt directorul programului Oxford Empathy în Marea Britanie. Țelul meu este ca toate consultațiile medicale să ajungă să includă și o "doză de empatie". Avem programe de formare periodică, precum și conferințe în acest sens.

În încheiere, doriți să transmiteți cititorilor noștri ceva anume?

Aș dori ca cititorii să facă trei lucruri simple: 1. Respirați adânc și, când expirați, spuneți: Ahhhhh. Simțiți-vă corpul cum se relaxează. Nu vă ia niciun pic de timp!; 2. Faceți ceva frumos pentru o altă persoană, fără să așteptați ceva în schimb. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca un zâmbet acordat unui străin, un compliment făcut unui prieten fără niciun motiv anume. Studiile clinice arată că a face ceva altruist reduce depresia și crește buna dispoziție; 3. Gândiți-vă la ceva pentru care sunteți recunoscători, înainte de a merge la culcare.

Epilog

“Dacă cineva citește această carte și i se întâmplă ceva cu adevărat groaznic, nu îi spun să nu mai fie deprimat și să nu mai gândească negativ, pentru că toate astea ar fi în mintea lui. Din fericire, majoritatea problemelor noastre nu sunt atât de grave. Este mult mai ușor să adoptați o atitudine pozitivă”…

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
"EuroBusiness LRJ" S.P.R.L., in calitate de lichidator judiciar al debitoarei "FANYON" S.R.L., conform Hotărârii nr.120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 05.08.2021, 12.08.2021, 19.08.2021, 26.08.2021, 02.09.2021, 09.09.2021, 16.09.2021, respectiv 23.09.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31, et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobile, proprietatea debitoarei: BUNURI IMOBILE, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA), Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, situată în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 96,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, nr. cad. 77045,CF nr. 77045 a Mun. Brăila și Construcția C1-grup social, nr. cad. 77045-C1, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, Sc la sol=93,00 mp și Sc desf=279,00 mp, cu regim de înălțime S+P+1E; 16.869,65. Proprietate imobiliară, cu destinație industrială,s ituată în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, CF nr.72141 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 580,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, nr.cad.3362, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Construcția C1-spațiu producție și sediu, nr.cad.3362-C1, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=367,89 mp și Sc desf=735,78 mp, cu regim de înălțime P+1E,Construcția C2-centrală electrică, nr.cad.3362-C2, CF nr.72141a Mun. Brăila, Sc la sol=13,99 mp, cu regim de înălțime P și Construcția C3-atelier, nr.cad.3362-C3, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=36,67 mp, cu regim de înălțime P. 37.667,00. Proprietate imobiliară, teren și construcții cu destinație nerezidențială, situată în Localitatea Eforie Sud, Str. Eternității nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 950,00 mp din acte (972,00 mp măsurat), amplasat în Loc.Eforie Sud, Str. Eternității, nr.1, Jud. Constanța, CF nr. 102530 a localității Eforie Sud, nr.cad.102530, Construcția C1(construcție fără acte)-locuință, nr.cad.102530-C1, Sc=123,00 mp, Construcția C2(construcție fără acte)-magazie, nr.cad.102530-C2, Sc=8,00 mp, Construcția C3(construcție fără acte)-spații cazare, nr.cad.102530-C3,Sc=32,00 mp, Construcția C4-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4, Sc=43,00 mp, Construcția C5-umbrar, nr.cad.102530-C5, Sc=26,00 mp, Construcția C6-grup sanitar, nr.cad.102530-C4, Sc=10,00 mp; Construcția C7-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4,Sc=6,00 mp, Construcția C8-spații de cazare, nr.cad.102530-C8, Sc=90,00 mp, Construcția C9-magazie, nr.cad.102530-C9, Sc=5,00 mp, Construcția C10-spațiu comercial și locuință, nr. cad.102530-C10, Sc=57,00 mp și Construcția C11(construcție fără acte)-spații de cazare, nr.cad.102530-C11, Sc=58,00 mp. 69.831,65. Prețurile nu includ TVA, urmând a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2),l it.F, din Codul Fiscal,în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON,deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini,urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail :vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activelor imobile este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, mail: vanzari@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
4 pași simpli către silueta mult visată. Cum îți setezi creierul pentru SLĂBIT
22/07/2021 11:30

Cori Grămescu vine cu o serie de sfaturi care te vor ajuta să isi educi creierul in asa fel incat să poti ajunge la silueta mult visată. „Cand incepi un procesul de slăbire, trebuie să te setezi ...

Cum să slăbești câteva kilograme în 3 zile. Dieta de detoxifiere
21/07/2021 14:30

Dacă mă intrebi cum să slăbesti cateva kilograme in 3 zile, personal iti voi răspunde nicicum. Asta deoarece dietele extreme mi se par foarte periculoase. Însă nu vorbim aici despre cum să dai jos ...

Soția lui Benone Sinulescu, mărturii despre starea artistului
12/07/2021 15:35

Elena Sinulescu rupe tăcerea si vorbeste despre starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Cum se simte, de fapt, artistul, dar si cum au apărut in spatiul public informatii false despre situatia prin care ...

Care sunt melodiile preferate ale Prințului Charles
12/07/2021 14:30

Printul Charles a dezvăluit cateva dintre melodiile sale preferate, apartinand unor nume precum Diana Ross, Edith Piaf si Barbra Streisand. El a evidentiat hit-ul grupului The Three Degrees, „Givin &l ...

Irina Loghin nu a mai vorbit cu Benone Sinulescu de doi ani. Mărturisiri despre soția artistului
11/07/2021 13:45

Cantăreata Irina Loghin a vorbit despre Benone Sinulescu, care se află, in prezent, internat la Spitalul Judeţean din Arad. „Aflu cu stupoare. Mai aflăm de la colegi care au tinut legătura cu el ...

Dieta în funcție de vârstă. Cum slăbești rapid la 20, 30, 50 de ani: meniu
06/07/2021 17:03

Dacă vreă să dai cateva kilograme jos, poti opta pentru o dietă care se tine diferit, in functie de varstă. Iată ce trebuie să mănanci. De la 20 la 30 de ani Mic-dejun 1. Cereale cu lapte (40 g c ...

Un semn de carte, vechi de 130 de ani şi desenat de Vincent Van Gogh, a fost găsit într-un volum despre Revoluţia franceză
05/07/2021 09:15

Un semn de carte, desenat de Vincent Van Gogh, a fost descoperit intr-o lucrare despre Revoluţia franceză, oferit compatriotului şi prietenului său, artistul olandez Anthon van Rappard in 1883. Potrivit ...

Jandarmii din Buzău au salvat un bursuc căzut într-o fântână
05/07/2021 06:53

Jandarmii buzoieni, ajutaţi de pompieri, de un medic veterinar şi de autorităţi locale, au intervenit duminică pentru salvarea unui bursuc care căzuse intr-un puţ adanc de aproximativ şapte metri, relat ...

Studiu: doamnele cu posteriorul mai mare sunt mai sănătoase și mai deștepte
04/07/2021 08:26

 Studiu: Doamnele cu posteriorul mai mare sunt mai sănătoase si mai destepte La această concluzie au ajuns oamenii de stiintă de la Universitatea Oxford, care in urma studiului realizat au d ...

Doliu în lumea filmului. A murit „mama telenovelei
01/07/2021 10:55

Scenarista cubaneză Delia Fiallo, considerată "mama telenovelei" şi la originea unor succese internaţionale precum telenovela "Cristal", a murit marţi la Miami, in varstă de 96 de ani, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei