Elefantul, cel mai mare animal terestru - curiozități

elefant

Dimensiune font:

| 15-12-2023 15:27

 Elefantul, cel mai mare animal terestru - curiozități

Prezent în cele mai multe grădini zoologice din lume, elefantul este cel mai mare animal de pe planetă, dacă nu luăm în considerare animalele de mari dimensiuni din mediul acvatic. Dacă în trecut putea fi văzut în țara noastră inclusiv în spectacole de circ, astăzi acest lucru este interzis prin legislație, pentru a proteja toate viețuitoarele.

În state din Asia și Africa, elefantul este un animal folosit pentru agrement (mai ales în industria turismului), dar și pentru transport și alte operațiuni de folos omului. Se poate face o paralelă între modul în care apare elefantul în societate pe aceste continente și modul în care este privit calul în Europa.

De altfel, există două specii de elefanți: elefantul asiatic (Elephas maximus) și elefantul african (Loxodonta africana). Aceste animale trăiesc pe continente separate și au multe caracteristici diferite. Conform publicației National Geographic, elefanții africani - cei mai mari dintre cele două specii - cresc până la 4 metri înălțime și cântăresc chiar și peste 6 tone. În schimb, specia din Asia ajunge la cel mult 3 metri înălțime și circa 4 tone.

Unde poți vedea elefanți sălbatici

În mediul lor natural, elefanții trăiesc până la 60 - 70 de ani. Se știe că aceste mari animale terestre pot fi întâlnite în special în savane și pajiști, dar habitatul lor poate include și păduri, deșerturi, chiar zone muntoase sau mlăștinoase. Elefanții africani trăiesc în Africa sub-sahariană, în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest și în deșertul Sahel din Mali. Cei asiatici sunt prezenți în Nepal, India și Asia de Sud-Est.

Ce nu știai despre colții elefanților

Fildeșul sau ivoriul, material produs din dinții și colții unor animale, se referă în principal la colții de elefant. Din păcate, largi populații de elefanți au fost exterminate de-a lungul timpului tocmai pentru valorificarea acestor elemente folosite de oameni în scopuri practice sau pur ornamentale.

Colții de elefant sunt de fapt dinți mari, adânc înrădăcinați, care au evoluat pentru a ajuta elefantul să sape, să ridice, să adune hrană și să se apere. Alături de trompă, colții sunt astfel folosiți în mod obișnuit de animal pentru diverse activități. Interesant este că, la fel cum oamenii pot fi dreptaci sau stângaci, tot așa elefanții pot avea o abilitate mai ridicată în a folosi colțul din partea dreaptă sau pe cel din partea stângă. Cum identifici colțul dominant? Simplu, observi care este mai uzat.

Cât de mare este creierul unui elefant

Faptul că un creier de elefant cântărește între 4 și 6 kg poate părea impresionant, însă de fapt această parte din corp este foarte mică, dacă analizăm lucrurile în mod proporțional. Spre exemplu, creierul uman este de circa 3 ori mai mic, în condițiile în care masa corporală a unui om adult este de zeci de ori mai mică decât cea a unui elefant.

Femela este la conducere

Liderul unei turme de elefanți este în mod sigur o femelă, de obicei cea mai mare ca dimensiune și ca vârstă. În grup vor fi alte femele și puii lor, mai multe generații împreună. Elefanții sunt astfel matriarhali, iar masculii stau mai mult singuri sau în grupuri mici de gen exclusiv masculin.

Femela de elefant are cea mai lungă sarcină dintre mamifere - aproape 22 de luni. În primele trei luni de viață, puiul de elefant se bazează doar pe laptele matern pentru alimentație, apoi învață să-și folosească trompa pentru colectarea apei și începe să consume vegetație.

Elefantul în lumea divertismentului

Un animal apreciat de oameni la nivel internațional, elefantul se regăsește adesea în cărți, filme și chiar jocuri, constant în roluri pozitive. O carte foarte populară, disponibilă și în limba română, este "Elefantul din Belfast" de S. Kirk Walsh, un roman care a primit critici favorabile și chiar titlul de "Cea mai bună carte a anului" oferit de The Christian Science Monitor.

În cinematografie, printre cele mai recente producții se remarcă The One and Only Ivan (2020) și desigur Dumbo (2019). Elefanții apar adesea în filme în care acțiunea are loc în țări din Asia și Africa. În jocurile video, elefanții se regăsesc în titluri legate de viața sălbatică a animalelor, dar și în jocuri ca la aparate precum Pink Elephants (Thunderkick) sau African Elephant (Pragmatic Play), slot online disponibil pe Player.ro.

Animale sociale

Elefanții acordă atenție membrilor turmei, acționează pentru a proteja fiecare individ. Sunt considerați a fi animale sociale, care comunică între ele. Un elefant poate identifica alți elefanți de la mare distanță, prin intermediul unor sunete joase, imposibil de perceput de către om. De asemenea, elefanții își folosesc trompa pentru a se saluta unul pe altul, sunt inteligenți, empatici, chiar sentimentali.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
George Pruteanu lămurește veșnica dilema: Paști sau Paște fericit? Paști e pluralul de la pască!
04/05/2024 13:01

Celebrul lingvist George Pruteanu a lăsat mostenire si explicatia pe care multi romani o caută inainte de sărbătorile pascale. Cum le urăm celor dragi, Paste fericit sau Pasti fericit? Pruteanu spune că a ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Ritualul spălării picioarelor, un exercițiu de compasiune și smerenie
01/05/2024 14:46

În inima traditiei si spiritualitătii crestine, Joia Mare este un moment de profundă reflectie si ritualuri speciale. Printre acestea se numără si obiceiul milenar al spălării picioarelor, o practic ...

5 abilități de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat
29/04/2024 15:02

5 abilităti de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat Videochatul este un domeniu avantajos din multe puncte de vedere, factorul financiar fiind de departe principalul motiv pentru care tot mai ...

Smerenia și recunoștința, piloni ai călătoriei interioare
29/04/2024 14:30

  În tumultul vietii cotidiene, adesea uităm să reflectăm asupra valorilor simple, dar esentiale, care ne indrumă călătoria interioară. Printre acestea, smerenia si recunostinta stau ca p ...

 Huse de scaune și canapea pentru reîmprospătarea designului bucătăriei tale
29/04/2024 10:53

Huse de scaune si canapea pentru reimprospătarea designului bucătăriei tale Dorinta de a face o schimbare in locuintă poate apărea adesea, insă această schimbare poate presupune costuri destul de mari. ...

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii
29/04/2024 09:28

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii Salopetele overall pentru copii sunt o piesă vestimentară esentială in garderoba celor mici, oferind confort si protectie indiferent de activita ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei