Obiceiuri care te ajută să creezi un mediu sănătos în locuința ta

cum-poti-avea-un-aer-de-calitate-in-casa

Dimensiune font:

| 19-08-2021 12:47

Dacă nu ești atent la unele detalii, aerul din locuință ar putea ajunge să fie mai poluat decât cel din mijlocul orașului. Asta se poate întâmpla pentru că în casă sunt surse de noxe care viciază aerul, dar de care nu suntem mereu conștienți.

Iată la ce trebuie să fii atent și care sunt cele mai practice soluții care îți asigură un mediu sănătos în casa ta.

Factorii poluanți din baie
Principalele surse de poluare din baie sunt produsele de curățenie și cele de îngrijire, aburul și umezeala. În băile care nu dispun de fereastră proprie, există guri de aerisire. Eficiența acestora poate fi amplificată de câteva ori prin utilizarea unor sisteme de ventilație suplimentare, care elimină umezeala, previn apariția și dezvoltarea mucegaiurilor și a acarienilor și împrospătează continuu aerul.

Totodată, aceste sisteme de ventilație electrică au un consum foarte redus de energie, un nivel mic de zgomot, protecție împotriva supraîncălzirii și, dacă sunt corect calibrate la volumul încăperii și adaptate la necesități, au capacitatea de a elimina complet toate riscurile pe care le presupune o baie fără fereastră, de la umezeală, abur și mirosuri neplăcute. Așadar, ventilatorul trebuie sa fie nelipsit dintr-o baie fara ferestre.

Surse de poluare în bucătărie

În această încăpere cu rol complex, care se adaptează la nevoile familiei, dar îl include mereu și pe cel principal, de spațiu unde se pregătește mâncarea, sursele de poluare ale aerului vin de la aburii de mâncare, mirosuri și vapori de grăsime. Uneori, sursă de poluare, inclusiv fonică, poate să fie chiar fereastra deschisă, dacă locuiești într-o zonă aglomerată.

Rolul de a primeni aerul din bucătărie revine frecvent hotei, devenită absolut indispensabilă. Misiunea hotei poate fi completată, pentru un plus de eficiență, cu un sistem de ventilație electrică, foarte util indiferent de suprafața bucătăriei. Hota și ventilatorul au capacitatea de a absorbi, reține și evacua aburul, mirosurile și fumul care rezultă din prepararea mâncării.
Aerisirea corectă
Este esențial ca toată casa să fie aerisită corect, de cel puțin două ori pe zi. Fiecare încăpere din casă are nevoie de aer proaspăt pentru a avea, cu adevărat, un mediu sănătos în interior. Este bine de știut că doar simpla deschidere a ferestrelor nu este suficientă pentru ca masa de aer din interior să se primenească.

Aerisirea corectă înseamnă să faci aerul să se „miște”, iar asta nu se realizează decât deschizând concomitent ferestrele (sau ușile, după caz) din zone opuse ale casei, astfel încât să se producă curenți de aer. Este util să aerisești casa de fiecare dată după ploaie, când aerul este mai curat și lipsit de noxe.

Contează și cât timp faci asta. Ideal este ca ventilația să dureze circa 30 de minute, de două ori pe zi, în timpul verii, la ore cât mai matinale sau după ploaie, chiar dacă ai sisteme de climatizare în casă (sau mai ales atunci). Iarna, aerisirea poate dura doar 15 minute, la miezul zilei, și se poate repeta pentru zece minute seara, înainte de culcare.

Câteva sfaturi

Pentru a avea cu adevărat un aer sănătos în interiorul locuințelor, în fapt, prima condiție pentru un mediu optim în casă, ia în calcul și aceste câteva sfaturi foarte simplu de pus în practică.

Închide bine recipientele cu substanțe volatile, indiferent de tipul lor. Procedează la fel cu pungile de detergent sau alte produse chimice cu miros persistent.

Aspiră covoarele periodic și șterge suprafețele de tipul parchetului și gresiei cu soluții speciale de curățare pentru a elimina praful. Uneori, apa și un detergent uzual sunt tot ceea ce ai nevoie.

Depozitează în containere închise gunoiul și alte deșeuri și evacuează-le periodic.

Ține cont că păturile, perdelele, pernele și saltele sunt veritabili acumulatori de praf și medii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor. Aspirarea, spălarea lor și expunerea la soare, care este cel mai bun tratament de curățare a pernelor de puf, sunt metode eficiente.

Alege să utilizezi esențe naturale pentru a parfuma casa și evită-le pe cele chimice.

Dacă este posibil, ține în casă plante cu frunze mari. Au o capacitate excepțională de a absorbi noxele din aer. Este bine să le cureți frunzele din când în când cu o cârpă moale și umedă.

Statisticile arată că omul modern trăiește indoor circa 70% din timp vara și aproape 90% iarna. Asta înseamnă că, în tot acest timp, respirăm aerul din casă. În consecință, grija pentru calitatea acestuia și utilizarea unor metode care să contribuie eficient la ventilarea și împrospătarea aerului sunt mai mult decât necesare.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Top 5 motive pentru care să-ţi încurajezi copilul să înveţe să meargă pe role: avantajele cele mai importante pe care le are pentru dezvoltarea copiilor
07/05/2024 14:34

Poză de Norexy_art pe Pixabay.com   Mişcarea fizică este un element crucial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar cei mici trebuie incurajaţi să descopere forme de a face mişcare care s ...

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics
07/05/2024 12:38

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics Sursa foto: freepik   În era digitală in care trăim, datele sunt motorul care alimentează inovatia si cresterea intr-o varietate de ind ...

Bujorul românesc, eterna eleganță
07/05/2024 11:17

  Într-un colt indepărtat al naturii, printre pajisti si păduri, infloreste o comoară ce incantă privirile si inimile: bujorul, floarea emblematică a Romaniei. Este un simbol al frumusetii, ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Ritualul spălării picioarelor, un exercițiu de compasiune și smerenie
01/05/2024 14:46

În inima traditiei si spiritualitătii crestine, Joia Mare este un moment de profundă reflectie si ritualuri speciale. Printre acestea se numără si obiceiul milenar al spălării picioarelor, o practic ...

5 abilități de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat
29/04/2024 15:02

5 abilităti de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat Videochatul este un domeniu avantajos din multe puncte de vedere, factorul financiar fiind de departe principalul motiv pentru care tot mai ...

Smerenia și recunoștința, piloni ai călătoriei interioare
29/04/2024 14:30

  În tumultul vietii cotidiene, adesea uităm să reflectăm asupra valorilor simple, dar esentiale, care ne indrumă călătoria interioară. Printre acestea, smerenia si recunostinta stau ca p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei