Măsuri draconice în cazul în care coronavirusul va provoca decese în România: Persoana decedată poate fi văzută de cel mult 2 membri ai familiei, îmbrăcați cu echipament de protecție

preot_sutana_06506300

Dimensiune font:

| 14-03-2020 11:09

 În cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în țara noastră, protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat aseară în Monitorul Oficial și consultat de HotNews.ro. Trupul persoanei decedate nu va putea fi văzută decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.


Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Măsurile apar în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat aseară în Monitorul Oficial.

 
Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:

Art. 1 - Se aprobă Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 - Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", institutuele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 
PROTOCOL specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS - CoV2)

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS - CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia medico-legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor posibile în condițiile exercitării profesiei și de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.

Decesul în unitatea sanitară cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecția COVID-19 și diagnosticul de deces cu infecție cu noul coronavirus (SARS - CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Codul de Procedurp Penală numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni; în aceste cazuri, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz.

  • 1. Măsuri care privesc bolnavul cu noul coronavirus (SARS-CoV2) în cazul în care prezintă simptome severe de boală
În unitatea sanitară cu paturi, medicul curant sau un cadru medical desemnat de aceta va anunța instituția de medicină legală competentă încă din timpul vieții pacientului care prezintă semne severe de boală. În situația în care pacientul decedează și există suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV2) confirmat prin teste de laborator, altele decât decesul prin acțiunea bolii virale, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a ridicării cadavrului, după caz.

  • 2. Măsuri care privesc transportul decedatului din secția de spital către morgă
Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

  • 3. Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea cadavrelor în incinta unității sanitare
Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile speciak destinate va purta obligatoru echipament individual de protecție după cum urmează:
  • 1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material țesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi și impermeabile la apă și bonetă.
  • 2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare.
  • 3. două rânduri de mănuși latex.
  • 4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
 
Pentru personalul care manipulează cadavrul sau îmbrăcămintea și obiectele posibil contaminate cu secreții ale decedatului e obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare manoperă. Ulterior se va face dezinfecția mâinilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.

  • 4. Măsuri care privesc aparținătorii decedatului
Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanotară în care a fost internat pacientul.
Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligayoriu echipament de protecție de unică folosință:
  • 1. halat de unică folosință din material șesut sau impermeabil la apă
  • 2. mască facială
  • 3. botoși (protecții încălțăminte)
  • 4. mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

Familia este cea care aduce sicriul.

Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor.

  • 5. Măsuri care privesc transportul cadavrelor către instituțiile de medicină legală
În cazul decesului la domiciliu, în care există suspiciune de deces ca urmare a infecției CODIV 19, nu se ridică cadavrul. Se apelează numărul de urgență 112.

Pentru transportul cadavrului de la domiciliu sau din spațiile publice unde a survenit decesul către instituția de medicină legală, vor fi respectate aceleași norme ca cele descrise la punctul 3, atât în ceea ce privește echipamentul individual de protecție al personalului care manipulează sau transportă cadavrul cât și în ceea ce privește manipularea cadavrului în vederea introducerii în sacul închis ermetic.

Persoanele care manipulează și transportă cadavrul vor lua în considerare respect față de demnitatea umană, orice activitate sau acțiune asupra corpului unei persoane decedate având la bază grija și respectul cuvenit unei ființe umane decedate.

În vederea ridicării cadavrului de la domiciliul, se vor solicita și se vor examina toate documentele medicale existente (de la unitățile sanitare, medic curant, medic de familie, laboratoare de analize medicale), acte din care să reiasă înregistrarea persoanei în evidențele Direcției de Sănătate Publică județene și București, precum și documente din care să reiasă localitatea din care a revenit recent în ultimele 14 zile, dintr-o călătorie, după caz.

Transportul cadavrului aflat în sacul închis ermetic din spațiul public, precum și de la domiciliu către instituția medico-legală, în vederea autopsierii, se va efectua numai în baza Ordonanței emise de procuror sau de organele de cercetare penală.

 

Transportul cadavrului aflat în sac închis ermetic se va efectua numai cu mijloace de transport autotizate potrivit legii. Atunci când decesul s-a produs ca urmare a infecției COVID19, angajații serviciilor funerare care preiau cadavrul de la unitatea sanitară în care a survenit decesul sau de la instituția de medicină legală vor respecta întocmai aceleași dispoziții ca și orice alt transportator sau persoană care manipulează cadavrul, respectiv aceleași măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infecto-contagioase și vor fi îmbrăcați obligatoriu în echipamentele individuale de protecție descrise anterior.

Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus.

Pentru angajații serviciilor funerare este obligatorie, după fiecare manipulare, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1.

 

Ordinul Ministerului Sănătății cuprinde, de asemenea, și măsuri speciale care se aplică în cazul în care se va dispune autopsierea unui astfel de cadavru. Autopsia cazurilor medico-legale se va dispune conform art. 185 din Codul de Procedură Penală și nu poate fi refuzată, prevede ordinul. Practic, autopsia poate fi dispusă doar în cazurile în care există suspiciuni de moarte violentă/urmare a unei infracțiuni, nu din cauza infecției cu noul coronavirus.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei ucraineni care ar fi fugit de recrutare au murit înecați în râul Tisa, la granița cu România
07/05/2024 19:25

Cadavrele a trei bărbaţi, care au incercat "probabil" să părăsească Ucraina, au fost găsite in raul Tisa, la graniţa cu Romania, care este folosit frecvent de cei care incearcă să scape de mobilizarea ...

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter s-a produs marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
07/05/2024 19:10

Seismul s-a produs la ora 18:32:22 (ora locală a Romaniei) la adancimea de 140.0km, Cutremurul s-a produs in apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 51km N de Buzău, 72km SE de Sfantu-Gheorghe, 8 ...

Asiatici veniți la muncă în România, urcați în avion și trimiși înapoi acasă. Vor fi interziși 5 ani în UE
07/05/2024 19:04

16 cetăteni din Bangladesh, Sri Lanka, India şi Pakistan care veniseră să lucreze la noi in tară au fost trimisi inapoi acasă, escortati de politistii de la imigrări din Arad, după ce au incercat să ia ...

Josep Borrell, șeful politicii externe UE: Mulți civili vor fi uciși în ofensiva de la Rafah
07/05/2024 18:18

Seful UE pentru politică externă, Josep Borrell, si-a exprimat, marti, dezacordul fată de ofensiva israeliană in Rafah, afirmand că aceasta ”va provoca multe victime civile”, potrivit mediafax. Ofensi ...

Panica se reinstalează în Slănic: încă o stradă riscă să se surpe. Bucăți din carosabil s-au rupt
07/05/2024 18:05

După ploile abundente din ultimele zile, pe strada Baia Verde au inceput să se formeze adevărate cratere in asfalt. După ce numeroase locuinte aproape că stau să cadă si, mai ales, după ce o stradă s- ...

Vladimir Putin a lansat o ofertă de dialog Occidentului dar nu renunță la o nouă ordine mondială
07/05/2024 16:34

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi o ofertă de dialog Occidentului in materie de securitate şi stabilitate strategică, dar a pledat pentru crearea unei noi ordini mondiale, după ce a fost inve ...

Trei CUTREMURE în a treia zi de Paște în România. Unde s-au produs și ce magnitudine au avut?
07/05/2024 15:34

Trei CUTREMURE in a treia zi de Paste in Romania. Unde s-au produs si ce magnitudine au avut? În apropierea căror orase s-au produs si la ce interval de timp distantă.     Trei CUTREMUR ...

Vladimir Putin a depus jurământul de învestitură pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei
07/05/2024 14:14

Vladimir Putin a depus marti, 7 mai, jurămantul de investitură pentru al cincilea mandat de presedinte al Rusiei. Ceremonia a fost boicotată de SUA si majoritatea tărilor din UE. Franta se numără insă pr ...

78 de acțiuni de amploare și peste 1.200 de percheziții la domiciliu. Poliția Română, la ora rapoartelor trimestriale!
07/05/2024 13:37

78 de actiuni de amploare, 1.226 de perchezitii domiciliare si 323 de mandate de aducere puse in aplicare. Asa sună o parte a raportului pe primele trei luni ale anului făcut recent public de către Politia R ...

Alertă meteo: Furtunile vor mătura jumătate din țară
07/05/2024 10:27

Meteorologii au emis, marti, o alertă Cod galben de ploi torentiale, grindină si vant, in jumătate din tată, in Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei si local in Maramures. Marti intre orele 10.00 - 23.00 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei