Diwali, sărbătoarea Luminii în India

4festival

Dimensiune font:

| 03-11-2022 17:15

Diwali este cel mai important festival al anului din India – un moment pentru a sărbători triumful luminii asupra întunericului, cunoașterea asupra ignoranței și binele asupra răului. Observate pe scară largă în rândul a peste un miliard de oameni dintr-o varietate de credințe din India, cele cinci zile de Diwali sunt marcate de rugăciune, sărbători, artificii, adunări de familie și donații caritabile. Pentru unii, Diwali este și începutul unui nou an.

Dar Diwali este probabil cel mai bine cunoscut ca un festival al luminilor. Derivat din sanscrita dipavali, care înseamnă „rând de lumini”, Diwali este cunoscut pentru lămpile de lut pe care le aliniază în afara caselor lor.

Datele acestui festival se bazează pe calendarul lunar hindus, care marchează fiecare lună până la momentul în care luna intră pe orbita Pământului. Diwali începe chiar înainte de sosirea lunii noi între lunile hinduse Asvina și Kartika, care cade de obicei în octombrie sau noiembrie din calendarul gregorian. În 2022, cele cinci zile de Diwali au început pe 22 octombrie, cea mai importantă dată a festivalului având loc pe 24 octombrie.

Diwali este sărbătorit pe scară largă – este un festival religios important pentru hinduși, dar este observat și printre jainiști, sikh și budiști – încât nu are o poveste unică de origine. Dar, în timp ce fiecare religie are propria sa narațiune istorică din spatele sărbătorii, toate reprezintă în cele din urmă victoria binelui asupra răului.

Numai în hinduism – care este considerată cea mai veche religie vie din lume, datând din mileniul II î.Hr. – există mai multe versiuni ale poveștii Diwali care variază între comunitățile geografice. Totuși, toate acestea sunt povești epice despre victoria câștigată de bărbați care erau considerați întrupări ale zeului hindus Vishnu, susținătorul universului și al căror rol este acela de a restabili echilibrul dintre bine și rău în vremuri de necaz.

În nordul Indiei, Diwali comemorează întoarcerea triumfală a Prințului Rama în orașul Ayodhya după 14 ani de exil din cauza complotului mamei sale vitrege și malefice – și după o salvare eroică a soției sale Sita, o întruchipare a zeiței Lakshmi, care fusese răpită de regele rival, Ravana.

În India de Sud, Diwali onorează victoria Domnului Krishna asupra regelui demon Narakasura, care întemnițase 16.000 de femei în palatul său și aplicase pedepse dure oricăruia dintre supușii săi care îndrăznea să se ridice împotriva lui. Și în vestul Indiei, festivalul celebrează alungarea de către Vishnu a regelui Bali – a cărui putere imensă devenise o amenințare pentru zei.

Sikhii, jainii și budiștii, trei religii minoritare din India, au propriile lor povești de Diwali. Pentru sikh, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al XV-lea ca o mișcare în cadrul hinduismului, care este deosebit de devotată lui Vishnu, Diwali comemorează eliberarea guru-ului Hargobind din secolul al XVII-lea după 12 ani de închisoare de către împăratul Mughal Jahangir.

La jains, a căror religie străveche datează de la mijlocul secolului I î.Hr. și, de asemenea, împărtășește multe dintre credințele hinduismului, observăm Diwali ca ziua în care Lordul Mahavira, ultimul dintre marii profesori jainiști, a atins nirvana.

Și budiștii, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. în ceea ce unii descriu ca o reacție la hinduism, o sărbătoresc ca ziua în care împăratul hindus Ashoka, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr., s-a convertit la budism.

Dincolo de aceste povești, Diwali este și o sărbătoare a zeiței hinduse a bogăției și norocului, Lakshmi. În societatea agrară timpurie a Indiei, Diwali a coincis cu ultima recoltă dinaintea iernii – un timp pentru a ne ruga lui Lakshmi pentru noroc. Astăzi, companiile indiene încă consideră Diwali prima zi a noului an financiar.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dansul subtil al Lunii Noi în Taur. Echilibrul și renovarea înțelepciunii cosmice
08/05/2024 09:00

În timp ce se apropie clipele in care cerul se invăluie in misterul unei Lunii Noi in Taur, este ca si cum universul isi aduce o suflare plină de promisiune si intelepciune asupra pămantului nostru. Es ...

HOROSCOPUL ZILEI
08/05/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

Ce înseamnă credința pentru omul modern. Cuvintele preotului ne liniștesc: Întotdeauna avem această lumină în noi
07/05/2024 16:23

Desi multi dintre noi trăim vieti tot mai laice, preotul Adrian Agachi spune că lumina din interiorul fiintei umane nu se stinge niciodată. Mai poate fi numit omul modern „homo religiosus”? Acest homo ...

Cea mai romantică zi a anului 2024 este în luna mai
07/05/2024 16:01

Astrologul Daniela Simulescu a spus care este cea mai romantică zi din anul 2024 si cum se justifică din punct de vedere astrologic acest lucru. Micul benefic se intalneste cu marele benefic „Venus e cons ...

Calendar ortodox, 7 mai. Pomenirea semnului cinstitei Cruci
07/05/2024 09:08

În această lună, in ziua a şaptea, se prăznuieşte pomenirea semnului cinstitei Cruci, care s-a arătat pe cer in zilele impăratulut Constanţiu, fiul marelui Constantin. sfanta cruceSfanta cruce s- ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/05/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Obiceiul străvechi și unic din Lunea Paștelui, păstrat azi doar într-un anumit loc din România
06/05/2024 22:30

Un număr de 14 cupluri care s-au căsătorit in ultimul an pascal in Şugag au fost sărbătorite in cadrul unui obicei unic in Romania, "Statu' la vase in Lunea Paştelui", in prezenţa a sute de localnici ş ...

Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest lucru
06/05/2024 17:41

Pastele ortodox se sărbătoreste la o dată diferită de Pastele catolic, de cele mai multe ori. Insă, in anul următor, in 2025, Pastele ortodox va pica pe data de 20 aprilie, in aceeasi zi cu Pastele Catoli ...

Începe Săptămâna Luminată, în care Raiul este deschis. Semnificația fiecărei zile
06/05/2024 13:58

Săptămana Luminată este cea care urmează după Invierea lui Iisus Hristos. In traditia greacă se mai numeste si Săptămana reinnoită, deoarece intreaga creatie renaste. In popor există credinţa că in ...

Lunea Albă, ziua în care se deschid Porțile Raiului
06/05/2024 11:38

Se spune că in a doua zi de Paşti se vor deschide portile iertării si ale raiului. Astfel, cei care mor in cea de-a doua zi de Paşte nu mai trec prin Judecata de Apoi. Lunea din Săptămana Luminată poart ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei