Diwali, sărbătoarea Luminii în India

4festival

Dimensiune font:

| 03-11-2022 17:15

Diwali este cel mai important festival al anului din India – un moment pentru a sărbători triumful luminii asupra întunericului, cunoașterea asupra ignoranței și binele asupra răului. Observate pe scară largă în rândul a peste un miliard de oameni dintr-o varietate de credințe din India, cele cinci zile de Diwali sunt marcate de rugăciune, sărbători, artificii, adunări de familie și donații caritabile. Pentru unii, Diwali este și începutul unui nou an.

Dar Diwali este probabil cel mai bine cunoscut ca un festival al luminilor. Derivat din sanscrita dipavali, care înseamnă „rând de lumini”, Diwali este cunoscut pentru lămpile de lut pe care le aliniază în afara caselor lor.

Datele acestui festival se bazează pe calendarul lunar hindus, care marchează fiecare lună până la momentul în care luna intră pe orbita Pământului. Diwali începe chiar înainte de sosirea lunii noi între lunile hinduse Asvina și Kartika, care cade de obicei în octombrie sau noiembrie din calendarul gregorian. În 2022, cele cinci zile de Diwali au început pe 22 octombrie, cea mai importantă dată a festivalului având loc pe 24 octombrie.

Diwali este sărbătorit pe scară largă – este un festival religios important pentru hinduși, dar este observat și printre jainiști, sikh și budiști – încât nu are o poveste unică de origine. Dar, în timp ce fiecare religie are propria sa narațiune istorică din spatele sărbătorii, toate reprezintă în cele din urmă victoria binelui asupra răului.

Numai în hinduism – care este considerată cea mai veche religie vie din lume, datând din mileniul II î.Hr. – există mai multe versiuni ale poveștii Diwali care variază între comunitățile geografice. Totuși, toate acestea sunt povești epice despre victoria câștigată de bărbați care erau considerați întrupări ale zeului hindus Vishnu, susținătorul universului și al căror rol este acela de a restabili echilibrul dintre bine și rău în vremuri de necaz.

În nordul Indiei, Diwali comemorează întoarcerea triumfală a Prințului Rama în orașul Ayodhya după 14 ani de exil din cauza complotului mamei sale vitrege și malefice – și după o salvare eroică a soției sale Sita, o întruchipare a zeiței Lakshmi, care fusese răpită de regele rival, Ravana.

În India de Sud, Diwali onorează victoria Domnului Krishna asupra regelui demon Narakasura, care întemnițase 16.000 de femei în palatul său și aplicase pedepse dure oricăruia dintre supușii săi care îndrăznea să se ridice împotriva lui. Și în vestul Indiei, festivalul celebrează alungarea de către Vishnu a regelui Bali – a cărui putere imensă devenise o amenințare pentru zei.

Sikhii, jainii și budiștii, trei religii minoritare din India, au propriile lor povești de Diwali. Pentru sikh, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al XV-lea ca o mișcare în cadrul hinduismului, care este deosebit de devotată lui Vishnu, Diwali comemorează eliberarea guru-ului Hargobind din secolul al XVII-lea după 12 ani de închisoare de către împăratul Mughal Jahangir.

La jains, a căror religie străveche datează de la mijlocul secolului I î.Hr. și, de asemenea, împărtășește multe dintre credințele hinduismului, observăm Diwali ca ziua în care Lordul Mahavira, ultimul dintre marii profesori jainiști, a atins nirvana.

Și budiștii, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. în ceea ce unii descriu ca o reacție la hinduism, o sărbătoresc ca ziua în care împăratul hindus Ashoka, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr., s-a convertit la budism.

Dincolo de aceste povești, Diwali este și o sărbătoare a zeiței hinduse a bogăției și norocului, Lakshmi. În societatea agrară timpurie a Indiei, Diwali a coincis cu ultima recoltă dinaintea iernii – un timp pentru a ne ruga lui Lakshmi pentru noroc. Astăzi, companiile indiene încă consideră Diwali prima zi a noului an financiar.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce este interzis să facem în această zi
25/03/2023 09:01

Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua in care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus. Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui in care este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/03/2023 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul Zilei
24/03/2023 04:34

 Ne dorim cu totii să stim ce ne rezervă astrele pentru anul 2023. Neti Sandu a realizat un horoscop pentru fiecare zodie in parte pe anul 2023.   Horoscop Berbec in 2023 Berbecul trebuie să ...

Calendar ortodox, 23 martie 2023. Sfântul Mucenic Nicon
23/03/2023 09:10

 În fiecare an, pe data de 23 martie, Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Mucenic Nicon. Sfantul Nicon s-a născut la Neapole, intr-o familie unde tatăl era păgan si mama era crestină. A t ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/03/2023 05:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

HOROSCOPUL ZILEI
22/03/2023 04:55

  BERBEC Tensiunea de la serviciu este din ce in ce mai accentuată si simtiti nevoia unei libertăti mai mari. Faceti planuri pentru schimbări majore, dar fară să vă sfătuiti cu nimeni si veti fi r ...

Care sunt zodiile cu cei mai mulți miliardari
21/03/2023 11:05

Un nou studiu recent a analizat zilele de nastere a miliardarilor de top ai planetei si se pare că cei mai bogati oameni ai planetei ar putea avea mai multe in comun decat averea formidabilă: unii dintre ei ...

21 martie, Luna Nouă în Berbec. Cum influențează zodiile
21/03/2023 10:25

Luna Nouă in Berbec se va forma in data de 21 martie 2023. Această lunatie va aduce noi inceputuri si sanse de progres pentru toate zodiile. Nativii vor avea ocazia să isi seteze noi intentii si să isi schi ...

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit
20/03/2023 08:43

Pe data de 20 martie 2023, crestin ortodocsii ii prăznuiesc pe Sfintii Cuviosi Mucenici din Mănăstirea Sfantul Sava cel Sfintit.     Acestia au fost vietuitorii care au pătimit pentru Iisus Hri ...

Horoscopul Zilei
20/03/2023 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei