Misterul Pricolicilor

pricolici

Dimensiune font:

| 26-02-2024 13:37

În inima mitologiei românești, printre poveștile care au traversat secolele și au continuat să fascineze generații întregi, se află figura enigmatică a pricoliciului. Duhuri malefice, transformate din oameni după moarte și capabile să ia înfățișarea unor animale, ei reprezintă o parte întunecată a tradițiilor și credințelor populare românești. În ciuda progresului și modernizării, aceste legende continuă să persiste în conștiința colectivă, alimentând imaginația și curiozitatea oamenilor.

Descriși ca fiind capabili să ia forma unor animale, pricolicii sunt considerați a fi printre cele mai temute și periculoase entități din folclorul românesc.

Sufletele celor răi

Legenda pricoliciului este strâns legată de credința în viața de apoi și de ritualurile funerare. Se crede că unii oameni au capacitatea de a deveni pricolici dacă nu li se oferă un înmormântare adecvată sau dacă li se făcea rău în timpul vieții. Astfel, tradițiile și obiceiurile legate de înmormântare au devenit extrem de importante în cultura populară românească, în încercarea de a împiedica revenirea acestor spirite malefice.

Despre acești duhuri malefice, care se presupune că se transformă în animale după moarte, circulă legende și superstiții care încă își păstrează influența asupra credințelor și tradițiilor populare.

Se spune că pricolicii sunt sufletele celor răi sau ale celor care au avut o moarte nedreaptă și care nu găsesc odihnă în lumea de dincolo.

În inima tradițiilor. Obiceiuri și superstiții

Pricolicii nu sunt doar personaje ale poveștilor înfricoșătoare, ci și subiectul unor obiceiuri și superstiții încă prezente în unele comunități românești. Aceste tradiții au rădăcini adânci în trecut și sunt menite să protejeze oamenii de influența malefică a acestor spirite.

Unul dintre obiceiurile cunoscute este cel al sfințirii casei sau al locurilor unde se presupune că pricolicii ar putea să-și facă simțită prezența. Oamenii recurg la această practică pentru a alunga orice energie negativă și pentru a asigura un mediu sigur pentru ei și familiile lor.

Totodată, există și superstiții legate de comportamentul oamenilor în anumite situații sau perioade ale anului. De exemplu, se spune că pricolicii sunt mai activi în nopțile cu lună plină sau în timpul anumitor sărbători religioase. Pentru a se proteja, oamenii pot recurge la diverse practici, precum purtarea unor obiecte cu puteri magice sau evitarea anumitor locuri considerate a fi frecventate de spiritele malefice.

Povestirile despre pricolicii au fost transmise din generație în generație prin intermediul poveștilor populare, al folclorului și al tradițiilor orale.

În satele tradiționale românești, bunicile și bunicii își învață nepoții despre pericolele ascunse în întuneric și despre modul în care să se ferească de influența pricolicilor. Aceste povești captivante au puterea de a ține vie tradiția și de a menține vie fascinația pentru lumea supranaturală.

Personaj de poveste

Cu toate că miturile și tradițiile despre pricolicii continuă să fascineze și să inspire, cercetarea modernă aduce perspective noi asupra acestor fenomene. Antropologii și folcloriștii încearcă să înțeleagă mai bine rolul și semnificația acestor credințe în cadrul comunităților locale.

Unii cercetători consideră că povestirile despre pricolicii reflectă anumite aspecte ale anxietăților și temerilor oamenilor din trecut, precum frica de necunoscut sau teama față de forțele malefice. Alții văd în aceste mituri o modalitate de a transmite valori și norme sociale într-o manieră accesibilă și memorabilă.

Pricoliciul, cu aura sa întunecată și misterioasă, a inspirat și a captivat imaginația multor artiști și scriitori români de-a lungul timpului. În literatură, aceste entități malefice au fost adesea prezente în operele de ficțiune, aducând un element de mister și suspans în povești. Scriitori precum Ion Creangă, Mihail Sadoveanu sau Mircea Eliade au explorat tema pricoliciului în operele lor, aducându-le astfel în atenția publicului larg și contribuind la perpetuarea lor în cultura populară.

În artă, a fost adesea reprezentat în diverse moduri, de la picturi și sculpturi până la filme și piese de teatru. Deși imaginea lui poate varia în funcție de interpretarea artistului, aceste reprezentări contribuie la întărirea mitului și la consolidarea locului său în imaginația colectivă a poporului român.

Pricolicii în conștiința populară

Chiar și în era modernă, când progresul tehnologic și schimbările sociale au transformat radical lumea în care trăim, legendele despre pricolici continuă să trăiască în conștiința populară a oamenilor. Chiar dacă mulți oameni consideră aceste povești ca pe simple relicve ale trecutului, influența pricolicilor poate fi observată în diverse aspecte ale vieții contemporane.

De exemplu, în unele comunități rurale, tradițiile și obiceiurile legate de îngrijirea morților și de ritualurile funerare sunt încă respectate cu sfințenie, în încercarea de a preveni revenirea lor și a altor spirite malefice. De asemenea, credințele legate de protecția împotriva lor au fost adaptate și reinterpretate în funcție de contextul social și cultural modern, reflectând astfel continuarea importanței acestor legende în viața cotidiană a oamenilor.

Indiferent de interpretare, misterul pricolicilor continuă să își păstreze farmecul și să captiveze imaginația oamenilor. În inima tradițiilor românești, aceste ființe supranaturale rămân un simbol al luptei dintre bine și rău, între lumină și întuneric, într-o poveste care continuă să fie transmisă din generație în generație.

Pricolicii sunt mai mult decât simple personaje ale mitologiei românești; ei sunt povești vii, tradiții și obiceiuri care au supraviețuit timpului și care continuă să fascineze și să inspire oamenii din toate colțurile țării. În fiecare legendă și în fiecare obicei se ascunde o bucată din trecutul și din identitatea poporului român, reamintindu-ne de bogăția și diversitatea culturală a acestei țări pline de mister și farmec.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Părintele Necula, afirmația care înspăimântă: Staţi liniştiţi! Toată societatea este într-o derivă psihiatrică! - Marele păcat în postul Paștelui
12/04/2024 20:11

Prezent la Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, preotul Constantin Necula, afirmatie care te va pune pe ganduri. „Staţi liniştiţi! Toată societatea este intr-o d ...

Biserica blestemată din Bărăgan, magnet pentru vânătorii de fantome. Masacrul din timpul războiului ce a făcut-o celebră
11/04/2024 16:52

Un lăcaş de cult din inima Bărăganului, construit in urmă cu mai bine de 170 de ani, a devenit faimos. Legendele care s-au ţesut in jurul bisericii vorbesc despre un masacru petrecut aici in timpul celui ...

Moartea stranie a unei tinere de 22 de ani: a pornit în căutare de stafii și a fost găsită într-o biserică abandonată
11/04/2024 16:41

O căutare de stafii s-a terminat tragic pentru o tanără de doar 22 de ani din Franta, care a fost găsită moartă weekendul trecut intr-o biserică părăsită din Valle d' Aosta, situată in nordul Italiei ...

HOROSCOPUL ZILEI
11/04/2024 05:22

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

Horoscopul Zilei
10/04/2024 05:27

Berbec Ziua este favorabila alcatuirii unui program nou de viata, in care sa incluzi mai multe actiuni necesare imbunatatirii sanatatii sau infatisarii tale. Evita tendinta de a riposta la tot ce vine din part ...

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 7-13 aprilie 2024
08/04/2024 10:08

În perioada 7-13 aprilie, in Arhiepiscopia Iasilor vor avea loc următoarele evenimente:   Luni, 8 aprilie Continuă campania de prevenţie a dependenţelor de substanţe şi celor comportamental ...

Horoscopul Zilei
07/04/2024 04:00

 BERBEC Ii convingeti foarte usor pe colegii dv. sa participe de maine la o activitate pentru care primiti aprecieri si bani numai dv. Amanati o intalnire, fara sa cereti acordul persoanei iubite si sunte ...

Horoscopul ZILEI
06/04/2024 04:44

BERBEC Va decideti sa faceti o concurenta serioasa, dar loiala, celor care v-au ajutat pana acum. Este o hotarare inteleapta, daca vreti sa supravietuiti profesional si financiar.   TAUR Nu acceptati n ...

Horoscopul ZILEI
05/04/2024 04:00

BERBEC Starea de sanatate excelenta va permite sa va implicati in "regenerarea" tuturor activitatilor dv. Vi se cere imperios sa participati la festivitati religioase mai putin obisnuite. TAUR Va s ...

HOROSCOPUL ZILEI
04/04/2024 05:00

Berbec Atat precautia, cat si moderatia trebuie să fie nelipsite astăzi, in ceea ce te priveste. Unde mai pui si faptul că trebuie să acorzi atentie si circumstante atenuante persoanei iubite. Este indicat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei