Noaptea Sfântului Andrei - noaptea când se deschid cerurile și strigoii își fac de cap

sf  andrei2

Dimensiune font:

| 29-11-2022 21:59

Cum probabil știți deja, Sfântul Andrei a predicat în spațiul danubiano-pontic și a petrecut, conform tradițiilor orale, aproape patru ani într-o peșteră localizată astăzi în județul Constanța;

 

 Sfântul Andrei este a fost asociat unei divinităţi dacice, ce ar fi purtat numele de Sântandrei;

Ziua de 30 noiembrie este o altă zi din an, când cerurile se deschid, iar lucrurile considerate imposibile devin posibile;

Denumiri populare – în tradiția populară, ziua Sfântului Andrei poartă numele de „cap de iarnă”, adica ziua când începe iarna, sau Ziua Lupului, Gădineţul Şchiop;

Perioada Anului Nou Dac (14 noiembrie – 7 decembrie) , care include și Noaptea Sfântului Andrei, coincidea cu ceremoniile religioase romane, care îl celebrau pe Saturn, zeul și stăpânul timpului.

Noaptea Sfântului Andrei

Noaptea Sfântului Andrei este marcată profund de mister, sacru și nenumărate obiceiuri, ritualuri și superstiții. Trecându-le în revistă, constatăm că toate aceste tradiții populare legate de această zi, abordează câteva teme principale:

Rucodelia — obiceiul de a pune grâu la încolțit;

Strigoii și spiritele neîntrupate — se vorbește despre coborârea spiritelor morților precum și luptele nocturne ale strigoilor și strigoaicelor; aceste spirite malefice fură mana laptelui și a câmpului, dansează, dar și atacă gospodăriile, animalele și chiar oamenii;

Ritualuri de protecție — pentru că cerurile sunt deschise, se inițiază ritualuri de protecție pentru oameni și animale;

Proorocirea Anului Nou — se făceau precizieri cu privire la anul care urma și recoltele pe care le va aduce;

Aflarea ursitei — fetele nemăritate pot apela la numeroase ritualuri pentru afla identitatea celui care le va fi iubit, soț.

30 noiembrie – noaptea când se deschid cerurile și strigoii îți fac de cap

Noaptea de 29 spre 30 Noiembrie este noaptea când cerurile se deschid și lupii vorbesc. Noaptea Sfântului Andrei este cea în care Apostulul cel Dintâi Chemat reinstaurează echilibrul între cele două lumi. Pentru a-l chema este bine să se facă semnul crucii cu un usturoi tăiat deasupra ușii de la intrare și a ferestrelor casei.

În această perioadă se citesc rugăciuni și acatiste dedicate Sfântului Apostol Pavel. O parte dintre acestea le puteți citi aici:

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei:

”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi. (se repetă de trei ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi, Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieşte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean.

Apoi aceste tropare:

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Doamne, miluieşte-ne pe noi că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

De Noaptea Sfântului Andrei strigoii și spiritele neâmpăcate îți fac de cap

Tradiția populară spune că strigoii își fac apariția în lumea noastră doar în anumite zile —Sf. Gheorghe, Înălțarea Domnului, Sfântul Andrei și Anul Nou, se adună și sărbatoresc așa cum o fac și oamenii.

În special de Noaptea Sfântului Andrei, spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie la hotare, răspântii de drumuri și prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de meliță și coasele furate din gospodăriile oamenilor. Duelurile lor durează până la cântatul cocoșilor, când spațiul se purifică și strigoii se întorc la locul lor.

 

Usturoiul care alungă strigoii

Documentele spun că Sfântul Andrei este mai mare peste strigoi, aceste „duhuri rele”, care-și fac apariția în lumea oamenilor pentru a le face rău.

Usturoi servit cu magie, tradții și superstiții, acesta nu este o plantă aromată oarecare ce dă savoare mâncării. Usturoiul e o plantă cristoforică pentru că „poartă pe el semnul Crucii”. În sprijinul acestei afirmații vine și mărturia consemnată de Elena Niculina Voronca: „usturoiul este om; are cap, are cruce, este îmbrăcat în haine, iar firele de usturoi se numesc căței”. Mai mult decât atât, usturoiul este o plantă sacră, extrem de respectată și prețuită de către străbunii noștri: „Usturoiul e făcut de Dumnezeu și e păcat să-l calci cu picioarele. Când cureți usturoiul și arunci cojile în foc, să nu cadă pe jos.”

Deci, nu este de mirare că usturoiul are mare putere de protecție. Acesta este binefecător pentru sănătate, dar și leac magic pentru alungarea strigoilor. Irina Nicolau, folcloristă, etnolog de profesie și scriitoare, povesteşte:

Oamenii se apără cu usturoi tăvălit în funingine, mănâncă mujdei. Se pare că strigoiul vine la fereastră şi te întreabă: ai mâncat usturoi? Tu trebuie să mănânci, dar să nu-i răspunzi. Dacă îi răspunzi, amuţeşti.

Această din urmă credință populară este amintită și în poezia Strigoiul de George Coșbuc:

Creștinii, câți nu dorm, cu spaimă cheamă

Pe Maica lui Hristos și-aprind grăbiți

Tămâie și-usturoi pe-un vas de-aramă: Ea singură-n căscioară, biata mamă,

Stă chip înmărmurit.

Covasa – protecție împotriva strigoilor

Covasa este o băutură fermentată ritualică care oferă protecție oamenilor și animalelor. Această băutură este preparată din mălai și faină, sau din mălai de porumb, sau din mei. Covasa se consumă la Sântandrei sau la Ovidenie (21 noiembrie), mai ales în zona de est a țării. Gustul covasei este dulce-acrișor, asemănător cu cel de bragă.

Băutura preparată în casă se împarte vecinilor în oale, pentru ca vacile să fie laptoase, iar laptele să fie smântos. În Moldova se consideră că fiecare om este dator să consume covasă de Sfântul Andrei, ca să fie ferit de strigoi.

Superstiții de ziua Sfântului Andrei

Animalele vorbesc — Artur Gorovei și Gh.F.Ciaușanu menționează că de ziua Sfântului Apostol Andrei, animalele vorbesc, iar oamenii care încearca să le asculte vor muri;

Împrumutatul lucrurilor — e bine ca oamenii din popor să nu se împrumute cu nimic unul pe altul. Nu se scoate nimic din casă, ca să nu se fure nimic de la câmp;

Munca în gospodărie — toate muncile bucătăriei, începând de la tăiatul pâinii și până la gătitul mâncărurilor trebuie terminate înainte de miezul nopții; în această zi nu se lucrează, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și pentru ca lupii să nu atace gospodăriile; femeile nu mătură casa, ca să nu le mănânce lupii vitele; nu se coase, ca să nu strice gândacii recolta viitoare;

Vânatul — cei care vânează își descântă puștile ca să tragă sălbaticiunile la ele;

Transformarea în lup — țăranii cred că de noaptea Sfântului Andrei, oamenii “care îl au pe Satana în ei” se pot preschimba în câini sau în lupi şi sub această înfăţişare “îşi rupeau duşmanii”.

Câte bordeie, atâtea obiceie!

De noaptea Sfântului Andrei se fac ritualuri de protecție pentru casă, ogradă, animale și familie pentru că magia domnește peste tot. Timpul se dilată. Orele capătă alte valențe. Viziunile sau trăirile spirituale care cronologic durează câteva minute sunt percepute acum ca durând mult mai mult. Dar, despre toate acestea, veți putea citi în curând în articolul Ritualuri de protecție pentru casă și animale. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ce înseamnă credința pentru omul modern. Cuvintele preotului ne liniștesc: Întotdeauna avem această lumină în noi
07/05/2024 16:23

Desi multi dintre noi trăim vieti tot mai laice, preotul Adrian Agachi spune că lumina din interiorul fiintei umane nu se stinge niciodată. Mai poate fi numit omul modern „homo religiosus”? Acest homo ...

Cea mai romantică zi a anului 2024 este în luna mai
07/05/2024 16:01

Astrologul Daniela Simulescu a spus care este cea mai romantică zi din anul 2024 si cum se justifică din punct de vedere astrologic acest lucru. Micul benefic se intalneste cu marele benefic „Venus e cons ...

Dansul subtil al Lunii Noi în Taur. Echilibrul și renovarea înțelepciunii cosmice
07/05/2024 13:00

În timp ce se apropie clipele in care cerul se invăluie in misterul unei Lunii Noi in Taur, este ca si cum universul isi aduce o suflare plină de promisiune si intelepciune asupra pămantului nostru. Es ...

Calendar ortodox, 7 mai. Pomenirea semnului cinstitei Cruci
07/05/2024 09:08

În această lună, in ziua a şaptea, se prăznuieşte pomenirea semnului cinstitei Cruci, care s-a arătat pe cer in zilele impăratulut Constanţiu, fiul marelui Constantin. sfanta cruceSfanta cruce s- ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/05/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Obiceiul străvechi și unic din Lunea Paștelui, păstrat azi doar într-un anumit loc din România
06/05/2024 22:30

Un număr de 14 cupluri care s-au căsătorit in ultimul an pascal in Şugag au fost sărbătorite in cadrul unui obicei unic in Romania, "Statu' la vase in Lunea Paştelui", in prezenţa a sute de localnici ş ...

Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest lucru
06/05/2024 17:41

Pastele ortodox se sărbătoreste la o dată diferită de Pastele catolic, de cele mai multe ori. Insă, in anul următor, in 2025, Pastele ortodox va pica pe data de 20 aprilie, in aceeasi zi cu Pastele Catoli ...

Începe Săptămâna Luminată, în care Raiul este deschis. Semnificația fiecărei zile
06/05/2024 13:58

Săptămana Luminată este cea care urmează după Invierea lui Iisus Hristos. In traditia greacă se mai numeste si Săptămana reinnoită, deoarece intreaga creatie renaste. In popor există credinţa că in ...

Lunea Albă, ziua în care se deschid Porțile Raiului
06/05/2024 11:38

Se spune că in a doua zi de Paşti se vor deschide portile iertării si ale raiului. Astfel, cei care mor in cea de-a doua zi de Paşte nu mai trec prin Judecata de Apoi. Lunea din Săptămana Luminată poart ...

Calendar ortodox, 6 mai. Sfântul Iov
06/05/2024 07:14

Pe 6 mai, credinciotii il pomenesc pe Sfantul Prooroc Iov. IovAcesta era din ţara Avsitidei, din hotarele Idumeii şi Arabiei, fiu din fiii lui Isav, de era el al cincilea de la Avraam. Pe tatăl său il chem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei