Rugăciuni către Maica Domnului, rostite de musulmani în Grădina Ghetsmani

rugaciune-isus-hristos

Dimensiune font:

| 15-08-2022 13:30

Credincioşi de alte religii şi foarte mulţi musulmani cer ajutor Sfintei Fecioare în Biserica din Grădina Ghetsimani, le-a spus, luni, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului.

"Foarte mulţi români, stabiliţi în Cetatea Ierusalimului, dar şi pelerini, duc adeseori, asemenea fecioarelor înţelepte, untdelemn, ulei, pentru a întreţinerea arderea măcar a unora dintre aceste nenumărate candele din biserica de la Ghetsimani. Iar după calendarul neîndreptat, în ziua de 28 august, una dintre cele mai mari procesiuni ale Cetăţii Ierusalimului este făcută de la Metocul Ghetsimani, aflat chiar lângă Biserica Sfintei Învieri, până la Mormântul Maicii Domnului. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că atunci am văzut la fel de mulţi credincioşi din alte religii, alături de credincioşii ortodocşi. Întrucât credincioşii ortodocşi sunt destul de puţini la Ierusalim, mai ales maicile, mai ales părinţii, monahi de acolo, lor li se adaugă foarte mulţi musulmani care vin şi cer ajutor Maicii Domnului, mai ales ajutor pentru femeile care nu pot naşte şi care vin şi o roagă pe Maica lui Dumnezeu să le ajute să aibă şi ele prunci", a spus Timotei Prahoveanul în predica rostită la Catedrala Patriarhală.

Episcopul a arătat că Mormântul Maicii Domnului, aflat dincolo de Pârâul Cedrilor, foarte aproape de locul unde Mântuitorul Hristos, împreună cu ucenicii săi, a mers înainte de a fi prins şi osândit la moarte, este unul dintre locurile cele mai îndrăgite de pelerinaj din Ţara sfântă.

"După mormântul izvorâtor de viaţă al Mântuitorului Hristos, acolo unde a fost aşezat Domnul după răstignirea Sa, Mormântul Maicii Domnului este permanent cercetat. Iar în Biserica Maicii Domnului, pe ruinele bisericii construite acolo de împărăteasa Elena, prima biserică dărâmată de perşi după cucerirea Ierusalimului şi refăcută apoi de mai multe ori, prima dată de vestitul stareţ al Sfântului Mormânt, Modest, şi apoi de cruciaţi, refăcută în mai multe perioade, biserica aceasta are înăuntrul ei mulţime de candele, sute, sau poate mii de candele, mai mari şi mai mici, care arată dorinţa de a o cinsti cum se cuvine pe Maica lui Dumnezeu", a relatat PS Timotei.

El a afirmat că Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată de foarte mulţi credincioşi printr-un post special, dar şi printr-o căutare deosebită a unor locaşuri care o au drept protectoare.

"Aşa vom înţelege călătoria unor credincioşi din Transilvania, dar şi din alte locuri, care parcurg distanţe apreciabile de peste 100 de kilometri pe jos, călătorind două, trei, sau mai multe zile, cu popasuri în casele unor creştini care îi primesc cu bucurie pe fraţii lor veniţi în pelerinaj şi bucurându-se de frumuseţea cântărilor şi a comuniunii", a spus episcopul.

Episcopul vicar s-a rugat pentru ca Maica Domnului să-i ocrotească pe credincioşi.

"Ne rugăm ca milostivirea ei cea fără margini să se aşeze peste întreaga Biserică, peste noi, peste cei care o cinstesc, peste cei care străbat pe jos distanţe mari, zeci sau sute de kilometri, pe cei care păstrează tradiţia, pe cei care pun copiilor lor numele Sfintei Fecioare şi se feresc de nume străine atât de tradiţia creştină, cât şi de istoria acestui pământ. Ne rugăm ca Maica Domnului să-i ocrotească pe slujitori, pe cei care o cinstesc mereu, pe cei care îi adresează rugăciuni, pe cei care îşi pun nădejdea în ajutorul ei fără de margini", a încheiat episcopul.

Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc luni Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la cer a Fiului său şi a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică.

Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenţi la eveniment, aduşi prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă - notează Sfântul Ioan Damaschin - a urmat momentul în care Domnul Însuşi S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: "Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu". Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiţia mai notează că mulţime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei şi de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde Sfânta Fecioară a dorit să fie înmormântată.

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Calendar ortodox 2022, 3 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul
03/10/2022 08:13

Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul este intre sfintii zilei cinstiti de credinciosii ortodocsi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 octombrie. Sfantul Dionisie s-a născut la Atena, ...

Horoscopul Zilei
03/10/2022 04:47

 BERBEC Doriti să ii directionati pe toti cei ce vă inconjoară, chiar dacă nu fac parte din anturajul obisnuit. Restructurati o parte din activităti pentru a putea diversifica posibilitătile de cast ...

Calendar ortodox, 2 octombrie. Sfântul Ciprian
02/10/2022 08:30

Pe data de 2 octombrie 2022, crestin ortodocsii il prăznuiesc pe Sf. Ciprian.     Sfantul Ciprian a trăit in vremea domniei impăratului Diocletian, intre anii 284-305. Acesta a fost vrăjitor, ...

HOROSCOPUL ZILEI
02/10/2022 04:47

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

Imagini spectaculoase cu Catedrala Națională: Cum a ajuns să arate la 15 ani de la debutul lucrărilor - FOTO
01/10/2022 11:56

În urmă cu 15 ani, in ziua de 30 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel a fost intronizat ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. La două luni după acest eveniment, in 29 noiembrie 2007, Patriar ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, astăzi, 1 octombrie - Cruce Roșie
01/10/2022 09:39

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare mare, astăzi, 1 octombrie - Cruce Rosie. Biserica Ortodoxă prăznuieste pomenirea Sfantului Acoperămant al Maicii Domnului in ziua de 1 octombrie. Calendar Crestin O ...

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, decizii referitoare la Spovedanie
30/09/2022 12:51

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăsurat sedinta de lucru a Sf ...

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, decizii referitoare la Spovedanie
30/09/2022 10:08

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăsurat sedinta de lucru a Sf ...

Calendar ortodox, 30 septembrie. Sfântul Grigorie Luminătorul
30/09/2022 08:43

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 30 septembrie 2022. Pe data de 30 septembrie 2020 este prănuit Sfantul Grigorie Luminătorul. Sfantul Grigorie Luminătorul (240-332), Apostolul Armeniei s-a născut l ...

Calendar ortodox, 29 septembrie 2022. Sfântul CHiriac Sihastrul, făcătorul de minuni
29/09/2022 09:15

  Potrivit calendarului crestin ortodox, Sfantul Chiriac Sihastrul este pomenit in fiecare an la data de 29 septembrie 2022, dată la care este bine să citim si canonul de rugăciune către Sfantul Cuvio ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei