Rugăciuni către Maica Domnului, rostite de musulmani în Grădina Ghetsmani

rugaciune-isus-hristos

Dimensiune font:

| 15-08-2022 13:30

Credincioşi de alte religii şi foarte mulţi musulmani cer ajutor Sfintei Fecioare în Biserica din Grădina Ghetsimani, le-a spus, luni, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului.

"Foarte mulţi români, stabiliţi în Cetatea Ierusalimului, dar şi pelerini, duc adeseori, asemenea fecioarelor înţelepte, untdelemn, ulei, pentru a întreţinerea arderea măcar a unora dintre aceste nenumărate candele din biserica de la Ghetsimani. Iar după calendarul neîndreptat, în ziua de 28 august, una dintre cele mai mari procesiuni ale Cetăţii Ierusalimului este făcută de la Metocul Ghetsimani, aflat chiar lângă Biserica Sfintei Învieri, până la Mormântul Maicii Domnului. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că atunci am văzut la fel de mulţi credincioşi din alte religii, alături de credincioşii ortodocşi. Întrucât credincioşii ortodocşi sunt destul de puţini la Ierusalim, mai ales maicile, mai ales părinţii, monahi de acolo, lor li se adaugă foarte mulţi musulmani care vin şi cer ajutor Maicii Domnului, mai ales ajutor pentru femeile care nu pot naşte şi care vin şi o roagă pe Maica lui Dumnezeu să le ajute să aibă şi ele prunci", a spus Timotei Prahoveanul în predica rostită la Catedrala Patriarhală.

Episcopul a arătat că Mormântul Maicii Domnului, aflat dincolo de Pârâul Cedrilor, foarte aproape de locul unde Mântuitorul Hristos, împreună cu ucenicii săi, a mers înainte de a fi prins şi osândit la moarte, este unul dintre locurile cele mai îndrăgite de pelerinaj din Ţara sfântă.

"După mormântul izvorâtor de viaţă al Mântuitorului Hristos, acolo unde a fost aşezat Domnul după răstignirea Sa, Mormântul Maicii Domnului este permanent cercetat. Iar în Biserica Maicii Domnului, pe ruinele bisericii construite acolo de împărăteasa Elena, prima biserică dărâmată de perşi după cucerirea Ierusalimului şi refăcută apoi de mai multe ori, prima dată de vestitul stareţ al Sfântului Mormânt, Modest, şi apoi de cruciaţi, refăcută în mai multe perioade, biserica aceasta are înăuntrul ei mulţime de candele, sute, sau poate mii de candele, mai mari şi mai mici, care arată dorinţa de a o cinsti cum se cuvine pe Maica lui Dumnezeu", a relatat PS Timotei.

El a afirmat că Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este întâmpinată de foarte mulţi credincioşi printr-un post special, dar şi printr-o căutare deosebită a unor locaşuri care o au drept protectoare.

"Aşa vom înţelege călătoria unor credincioşi din Transilvania, dar şi din alte locuri, care parcurg distanţe apreciabile de peste 100 de kilometri pe jos, călătorind două, trei, sau mai multe zile, cu popasuri în casele unor creştini care îi primesc cu bucurie pe fraţii lor veniţi în pelerinaj şi bucurându-se de frumuseţea cântărilor şi a comuniunii", a spus episcopul.

Episcopul vicar s-a rugat pentru ca Maica Domnului să-i ocrotească pe credincioşi.

"Ne rugăm ca milostivirea ei cea fără margini să se aşeze peste întreaga Biserică, peste noi, peste cei care o cinstesc, peste cei care străbat pe jos distanţe mari, zeci sau sute de kilometri, pe cei care păstrează tradiţia, pe cei care pun copiilor lor numele Sfintei Fecioare şi se feresc de nume străine atât de tradiţia creştină, cât şi de istoria acestui pământ. Ne rugăm ca Maica Domnului să-i ocrotească pe slujitori, pe cei care o cinstesc mereu, pe cei care îi adresează rugăciuni, pe cei care îşi pun nădejdea în ajutorul ei fără de margini", a încheiat episcopul.

Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc luni Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la cer a Fiului său şi a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică.

Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenţi la eveniment, aduşi prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă - notează Sfântul Ioan Damaschin - a urmat momentul în care Domnul Însuşi S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: "Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu". Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiţia mai notează că mulţime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei şi de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde Sfânta Fecioară a dorit să fie înmormântată.

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Începe Postul Paștelui
18/03/2024 11:04

Astăzi incepe postul Crăciunului, prilej pentru reculegere şi detoxifiere. Mulţi respectă această perioadă, dar puţini ştiu că este o terapie cu beneficii foarte importante asupra organismului. Data l ...

Începe cel mai mare post din an. Ce este complet interzis să faci în această perioadă
18/03/2024 09:43

Postul Pastelui incepe luni, 18 martie. Acesta reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Invierii Domnului, sărbătorit anul acesta in data de 5 mai. Inceputul postului diferă de l ...

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai
17/03/2024 14:44

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numită şi Duminica lăsatului sec de branză, sau Duminica Iertării, este a patra duminică a Triodului şi ultima zi dinaintea Postului Mare. Ea urmează Duminicii lăsa ...

Povestea oamenilor cu simțuri combinate
17/03/2024 14:19

  Sinestezia reprezintă un fenomen fascinant si complex, unde stimularea unui sens sau a unei părti a corpului rezultă in experiente involuntare intr-un alt simt sau parte a corpului. Această incrucis ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/03/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

Psalmii 65 și 110 aduc noroc și succes în viața fiecăruia
14/03/2024 16:15

Psalmii reprezintă o parte a Bibliei ebraice constituită din 150 de poeme in proză. Continutul lor este de rugäciune si cantare, Psalmi au un rol important in Liturgia Evreascä cat si in crestinism ...

HOROSCOPUL ZILEI
14/03/2024 05:08

BERBEC Ingrijeste-te mult astăzi! Tumultul profesional te poate scoate din zona ta de confort. Somnul, dieta potrivita, plimbarile in aer liber si compania oamenilor dragi si de incredere te pot ajuta mult. ...

Biserica Rusă se rățoiește la Biserica Ortodoxă Română, pentru credincioșii basarabeni și ucraineni
14/03/2024 00:15

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a amenintat Biserica Ortodoxă Romană cu „consecinte grave” dacă va continua să atragă la sine clericii si mirenii din Basarabia si Ucraina. Marti a avut loc se ...

Ruşii-lipoveni din ţara noastră sărbătoresc
13/03/2024 09:11

Masleniţa sau Săptămana albă se marchează zilele acestea in comunităţile de ruşi-lipoveni din judeţul Tulcea, aceasta fiind singura sărbătoare populară recunoscută de Biserica ortodoxă. Înt ...

Începe Săptămâna Albă pe 11 martie 2024. De ce se numește așa și care sunt tradițiile
11/03/2024 15:37

Postul Pastelui este unul dintre cele mai mari posturi de peste an si cel mai strict, in acelasi timp. Cele 40 de zile pentru Postul Pastelui 2024 este o perioadă de pregătire spirituală, in care credinciosi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei