Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Lumina din adâncurile pământului

sfa varvara

Dimensiune font:

| 04-12-2023 08:15

 În fiecare an, pe 4 decembrie, minerii din întreaga lume își aduc omagiul și își reînnoiesc credința față de Sfânta Varvara * este o zi de sărbătoare, dar și de rememorare a celor care și-au pierdut viața în minele întunecate * slujbele religioase sunt pline de emoție și recunoștință, minerii împărtășind între ei povești despre experiențele lor și despre modul în care credința în Sfânta Varvara le-a oferit forță și speranță

 

În adâncul pământului, unde lumina soarelui devine doar o amintire, minerii își găsesc alinarea și speranța în credința lor. În inima acestui univers întunecat, strălucește figura Sfintei Varvara, ocrotitoarea lor, simbol al curajului, al credinței neclintite și al speranței nesfârșite.

Începuturile legendare

Sfânta Varvara este o figură venerată în tradiția creștină, cunoscută mai ales pentru curajul și credința sa neclintită. Povestea ei începe în Nicomedia, actualul Izmit din Turcia, unde se presupune că a trăit în secolul al III-lea. Fiica unui păgân înstărit, Dioscor, Varvara a fost convertită la creștinism în secret, în ciuda opoziției tatălui său.

Frumusețea ei era legendară, dar ceea ce o făcea cu adevărat remarcabilă era setea sa de cunoaștere și credința ei profundă. În ciuda educației păgâne, Varvara a fost atrasă de creștinism, o religie interzisă și persecutată în acele vremuri. Tânăra a decis să-și dedice viața lui Dumnezeu, un act de rebeliune împotriva voinței tatălui său și a societății dominante.

Dioscor, încercând să-și izoleze fiica de influențele exterioare și să o păstreze neatinsă de creștinism, a construit pentru ea o turn izolat. În acest turn, departe de lume, Varvara a găsit o cale de a-și aprofunda credința. Legenda spune că, în timpul construcției, ea a ordonat ca în turn să fie adăugată o a treia fereastră, simbolizând Sfânta Treime.

Descoperindu-i credința, Dioscor a fost cuprins de furie. În ciuda torturilor și a persecuțiilor la care a fost supusă, Varvara a rămas neclintită în credința sa. Refuzând să renunțe la creștinism, ea a fost condamnată la moarte chiar de către tatăl său. În momentul execuției, se spune că un fulger a lovit și l-a ucis pe Dioscor, un semn al mâniei divine pentru fapta sa.

Ocrotitoarea minerilor

De-a lungul secolelor, figura Sfintei Varvara a devenit un simbol al curajului în fața adversităților și a credinței nezdruncinate. Minerii, în special, au găsit în ea un model de rezistență și protecție. Muncind în adâncurile pământului, în condiții periculoase și adesea mortale, minerii se identifică cu suferința și izolarea Sfintei Varvara. Ei o văd ca pe un spirit protector, care îi păzește de pericolele ascunse ale subteranului.

În fiecare an, pe 4 decembrie, minerii din întreaga lume își aduc omagiul și își reînnoiesc credința față de Sfânta Varvara. Este o zi de sărbătoare, dar și de rememorare a celor care și-au pierdut viața în minele întunecate. Slujbele religioase sunt pline de emoție și recunoștință, minerii împărtășind între ei povești despre experiențele lor și despre modul în care credința în Sfânta Varvara le-a oferit forță și speranță.

Povestea Sfintei Varvara rămâne un exemplu strălucitor de sacrificiu, credință și rezistență. În fiecare colț întunecat al minelor lumii, memoria ei continuă să aducă lumină, speranță și protecție. Așa cum a rezistat ea în fața întunericului și a suferinței, așa stau și minerii: neclintiți, curajoși, împărtășind o credință comună care îi unește în fața pericolelor. Sfânta Varvara nu este doar ocrotitoarea lor; ea este simbolul vieții lor, o flacără veșnică care arde în inima întunericului.

Sub pământ, în tăcerea adâncă și întunecată a minelor, o lumină strălucește nevăzută, o lumină purtată în inimile minerilor. Aceasta este lumina Sfintei Varvara, ocrotitoarea lor, un far călăuzitor în întunericul galeriilor subterane.

Sfânta Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor, un rol care a evoluat din asocierea ei cu fulgerele și exploziile, elemente comune în munca minerilor. În multe comunități miniere, Sfânta Varvara este venerată și rugată să protejeze oamenii adâncurilor.

 Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Papa Francisc va participa la summitul G7 pentru a discuta despre inteligența artificială
27/04/2024 09:37

 Papa Francisc va participa la summitul G7 din acest an pentru a discuta despre provocările pe care le ridică inteligenta artificială (IA), a declarat, vineri, premierul italian Giorgia Meloni, relateaz ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/04/2024 05:00

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/04/2024 05:18

BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu rudel ...

Serviciile de pompe funebre - ajutor garantat în cazul evenimentelor nefericite
24/04/2024 14:58

În situatia tragică in care pierdeti un membru al familiei, este nevoie să puteti apela la un ajutor de incredere care să vă ofere suportul fizic si moral necesar pentru a trece mai usor peste zilele ...

Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/04/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul zilei
22/04/2024 04:27

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

HOROSCOPUL ZILEI
21/04/2024 05:34

BERBEC  Creativitatea ta este la cote maxime acum, deci profita de acest fapt. Este o zi ideala sa creezi orice cum ar fi sa scrii, sa pictezi, sa compui sau sa faci mici mestesuguri cu mainile tale dibac ...

Baba Vanga și Nostradamus profețesc Al Treilea Război Mondial: ce oras va arde din temelii la inceputul conflagratiei
18/04/2024 20:57

 Baba Vanga este renumită pentru serie sa de previziuni, unele dintre ele extrem de tulburătoare. Multe dintre acestea au fost consemnate de presă incă din timpul vietii ei. Chiar si după moartea sa i ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/04/2024 07:58

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei