1agheasma

Dimensiune font:

11 tone de Agheasmă Mare pentru 2.500 de credincioşi

| 07-01-2020 08:45

 

Curtea Catedralei a fost arhiplină de oameni care au dorit să ducă acasă apa sfinţită în ziua Bobotezei * unii au năvălit şi peste crucea de brad confecţionată de către preoţi

 

 

Peste 2.500 de ieşeni s-au înghesuit ieri să ia Agheasmă Mare, după ce IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat slujba de sfinţire. Curtea Catedralei a fost arhiplină de oameni care au dorit să se bucure de moment, dar şi să ducă acasă apă sfinţită. „La Bobotează se continuă ceea ce s-a început la întrupare. Hristos și-a asumat firea omenească, în momentul în care s-a botezat în Iordan și-a asumat și păcatele noastre, ale tuturor, apoi, la răstignire pe cruce, le pironește și le ispăsește pentru noi. De aceea este important acest moment în care pătrunderea lui Hristos în Iordan se sfințește însăși firea apelor, adică a întregii Creații. Noi, oamenii, avem această influență nefastă asupra Creației. Atunci când păcătuim, când greșim, Creația este trasă în jos. După cum vedem ce s-a întâmplat și în Australia, și în alte locuri, lucrurile încep să o ia razna. Asta din pricina răutății oamenilor, din pricina neatenției noastre care a atras și anumite schimbări climatice. Această Creație este restaurată astăzi, firea apelor este sfințită, apa primește capacitatea de a fi un conductor al harului. Așa cum prin sârmă trece un curent electric de înaltă tensiune, așa și prin apă trece har puternic de la Dumnezeu. Acest har este mai mare în ziua Bobotezei. De aceea apa sfințită astăzi se numește Agheasmă Mare, spre deosebire de apa sfințită în alte zile, numită Agheasmă Mică”, a spus părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Este o zi deosebită pentru toți creștinii. Boboteaza o sărbătoresc toți creștinii. E multă lume la Mitropolia Moldovei, chiar dacă e frig afară. Este un moment frumos care deschide anul așa cum se cuvine. Să sperăm că avem un an cu pace și cu liniște, să dea Dumnezeu, că în rest le vom face pe toate”, a fost convins primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Agheasma Mare alungă duhurile rele

Despre Agheasma Mare se ştie că are o mare putere putere curățitoare, sfințitoare, vindecătoare. „Putem lua Agheasma Mare până pe 14 Ianuarie, inclusiv, pe nemâncate și pe nebăute, iar de-a lungul anului ori de câte ori omul are un necaz, are o boală, este într-o situație mai grea, apar tot felul de ispite, poate apela la agheasmă, fie ca bea sau stropește prin casă. Agheasma Mare este folosită pentru a alunga diferite duhuri rele, pentru a calma situația, și poate fi de ajutor alături de rugăciuni și spovedanie. Nu are efect magic, ci trebuie să fie însoțită și de credința omului, și de rugăciunea lui. Așa cum cu Agheasma Mică, cu apa sfințită în celelalte momente ale anului, sfințim tot ceea ce ne folosește, tot așa sfințim și cu Agheasma Mare nu doar casa, ci și gospodăria, câmpul, şi tot ceea ce ține de viața omului, tot ceea ce folosim şi vrem să punem sub binecuvântarea lui Dumnezeu, sub ocrotirea lui. Asta se face și prin stropire cu Agheasmă Mare”, a mai spus Constantin Sturzu.

Mulţi dintre cei prezenţi au dorit să ducă acasă şi bucăţele din crucea de brad confecţionată de către părinţii Catedralei. Potrivit obiceiului, de Bobotează se taie cruce din gheaţă, însă în ultimii ani acest lucru nu a fost posibil din cauza temperaturilor ridicate. „Vin în fiecare an la slujbă, iau agheasmă şi mă duc la cimitir, la mormintele familiei, apoi acasă, unde stropesc încăperile. La sărbătorile mari beau din agheasmă şi mă rog Domnului să mă ţină sănătoasă”, a spus Maria Precup. Mitropolia a pregătit 11 butoaie cu agheasmă, a câte 1.000 de litri fiecare. De la eveniment nu au lipsit etnicii romi, care s-au înghesuit să ia apă sfinţită, apoi au îmbiat trecătorii cu diferite produse pe care le-au adus să le dea de pomană direct din portbagajele maşinilor.

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica Ortodoxă și încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.

Creștinii occidentali comemorează în primul rând (dar nu numai) vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).

Laura RADU, Maura ANGHEL

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Când deschid țările lumii granițele pentru turiști!
03/06/2020 13:47

 1. Cipru (partea turcă) 1 iunie 2020 2. Turcia ???????? 30 iunie 2020 3. Bulgaria ???????? 10 iunie 2020 4. Qatar ???????? 10 iunie 2020 5. Grecia ???????? 10 ...

Grav accident rutier, cu victime, la Hanu Conachi
03/06/2020 13:39

 Grav accident rutier, in judeţul Galaţi, in această dimineaţă. Accidentul s-a produs in jurul orei 09.50, in localitatea Hanu Conachi, comuna Fundeni, pe sensul de mers Galaţi -Tecuci. Un bărbat de ...

Propuneri controversate ale Jandarmeriei, care vrea interzicerea protestelor ce
03/06/2020 13:18

 Cum vrea Jandarmeria să modifice legea care reglementează organizarea protestelor Jandarmeria a prezentat la o intalnire cu societatea civilă o serie de modificări ale Legii privind manifestatiile ...

Românii care merg la mare în Bulgaria și Grecia ar putea scapa de izolarea de două săptămâni - surse
03/06/2020 13:16

Discutia pe această temă a avut loc in cadrul Birului Politic National de aseară, o decizie in acest sens fiind asteptată de multi romani, in conditiile in care cele două tări mentionate sunt cele mai pop ...

Varujanlierii deputaților ALDE la PSD: ce înseamnă, de fapt, mutarea politică
03/06/2020 13:08

 ”Această decizie pe care am luat-o ieri se referă la afilierea parlamentarilor ALDE la Grupul parlamentar PSD. Am cateva comentarii de făcut şi aş incepe in mod categoric prin a spune că deput ...

PNL, promisiune în Parlament: Vom crește alocațiile și pensiile
03/06/2020 13:05

 ”PNL va majora alocatiile, dacă cineva a uitat, domnul Dragnea era foarte nervos la acest microfon si gesticula că liberalii erau iresponsabili. PNL va majora si alocatiile si pensiile. (...) Ren ...

Fără permis de conducere și cu numere de înmatriculare false
03/06/2020 12:57

 La 02.06.2020, in jurul orei 15.30, o patrulă din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Dărmănesti a oprit pentru control pe raza comunei Dărmănesti, autoturismul condus de un localnic de 22 ani. &Icir ...

Plin de șoferi băuți și fără permise, pe drumurile județului Iași
03/06/2020 12:25

Politistii din cadrul Sectiei nr. 4 Politie Miroslava efectuează cercetări intr-un dosar penal intocmit sub aspectul săvarsirii infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor su ...

Control judiciar pentru hoții de portofele
03/06/2020 12:18

  La data de 01 Iunie, politistii din cadrul Sectiei nr. 1 Politie Iasi au identificat o tanără, din municipiul Iasi, bănuită de comiterea infractiunii de furt si un tanăr, de 24 de ani, din comu ...

NEBUNIA generată de restricțiile impuse de Guvern: numărul românilor care își caută loc de muncă S-A DUBLAT
03/06/2020 12:13

 Potrivit BestJobs, odată cu relaxarea restrictiilor impuse pe perioada stării de urgentă, a crescut si interesul romanilor de a-si căuta un nou job sau, cel putin, de a evalua ofertele angajatorilor. ...