18 înalți prelați au slujit la Iași, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

slujba2

Dimensiune font:

| 14-10-2021 21:48

* la slujba liturgică au participat în jur de 2.700 de persoane, din care 2.000 în zonele amenajate cu scaune şi 700 în zonele din proximitate * români cu povești impresionante, premiați de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei * patru familii au primit Crucea Moldavă * ei sunt români care au revenit acasă, după ce au mâncat pâinea amară a străinătății * peste 70.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva

 Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi un sobor de 18 înalţi ierarhi au oficiat ieri Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Ceremonialul religios s-a derulat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

La slujbă au fost prezenţi şi IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS  Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Antonie, Episcop de Bălţi, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De asemenea, a fost şi PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.

„Repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și pe noi

Predica din timpul Liturghiei a fost ținută de IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. „În această parte pregătitoare a Liturghiei, numită și Liturghia Cuvântului, avem două texte biblice, Apostolul și Evanghelia și ele sunt urmate de cuvântul de explicare de predică, textele acestea fiind de fapt cele mai importante mesaje pe care le primim noi, mesajul sfânt al Cerului, pentru că sunt cuvinte inspirate. Textele acestea au o importanță deosebită. Ele stau la temelia înțelegerii lucrării deosebite pe care Mântuitorul o săvârșește la Liturghie. Dacă n-am avea acestea trei, n-am putea să înțelegem cum pâinea și vinul aduse de către noi ca ofrande, se transformă cu adevărat în Trupul și Sângele Mântuitorului. Dar în același timp, acestea sunt și un mesaj, un mesaj pe care trebuie să-l primim noi, și cu el să plecăm la casele noastre, încercând să-l transpunem în viață, a spus IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.  

IPS Laurențiu a spus credincioșilor veniți la Iași în această zi de mare sărbătoare că alt lucru pe care ne îndeamnă Sfânta Evanghelie de astăzi este de a fi mărturisitor. „Fiecare în parte venind aici, dvs și noi toți împreună, aducem mărturie a credinței neamului nostru în mântuire, în mântuitorul nostru Isus Hristos și sfinții lui care ne stau în ajutor. Mărturia aceasta a adus-o și Sfânta Parascheva, care ne ocrotește pe noi și căreia îi aducem cinstire într-un mod concentrat prin imnul pe care îl repetăm cu toții. Dacă vom reuși să ducem cu noi mesajul acesta al căldurii duhovnicești, mesajul acesta al unității în credință, mesajul acesta al curajului, repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva îi aducem cinste și ei, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și noi toți în așa fel încât plecând de aici să simțim darul lui Dumnezeu cum lucrează în noi, a spus IPS Laurențiu.

Patru familii au primit Crucea Moldavă

În contextul anului omagial 2021 în Patriarhia Română, al pastoraţiei românilor din afara României, în ziua care a fost prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie, IPS a premiat patru familii care cunosc ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe. Ei au primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei,  şi câte o Biblie din partea IPS Mitropolit Teofan. „Mulţi dintre români au fost nevoiţi să plece la muncă înafară. Îi înţelegem pentru demersul lor şi în acelaşi timp le adresăm rugămintea să se întoarcă acasă pentru că nicăieri în lume în cele din urmă şi în cele dintâi nu este ca acasă pentru că ne-a dăruit Dumnezeu o ţară frumoasă, o ţară care este descoperită din ce în ce mai mult şi de alţii care venind ca turişti s-au ataşat de acest pământ, de aceşti oameni care sunteţi dumneavoastră, şi au hotărât să nu mai plece. Sunt mulţi în Iaşi şi în alte zone ale ţării, a spus IPS Teofan.

Este vorba despre familia preotului Mihai şi Maria Stegărescu. Preotul Mihai este originar din Basarabia şi a activat la Parohia „Sfânta Parascheva din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odessei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. În ciuda ostilităţilor clericilor din Mitropolia Odessei şi a unor autorităţi locale, a înregistrat Asociaţia de binefacere „Melchisedec Ştefănescu şi a renovat casa în care asociaţia filantropică îşi desfăşoară activităţile. A supravegheat construcţia bisericii din Reni, având o bogată activitate social-filantropică în protopopiat. A renovat biserica cu hramul Sfânta Cuvioasa Parascheva din satul Priozeornoe, preacucernicia sa arătând mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul Sfintei. Soţia sa, preoteasa Maria, este cadru didactic, şefa bibliotecilor din Raionul Anenii Noi, iar împreună au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani.

A doua familie invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost cea a lui Mihai şi Cristina Cimpoieşu, el fiind născut în Vrancea, iar ea fiind originară din Iaşi. Cei doi au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT, şi au împreună doi copii: Luca, de 6 ani, şi Tudor, în vârstă de 3 ani. Acum lucrează în Iaşi, tot în IT, revenind în ţara natală  pentru că Marea Britanie nu le-a fost casă. Era locul unde lipsea căldura sufletească, pe fondul unei stări de acultură. Apropierea de Biserică era dificilă în străinătate. Distanţele erau foarte mari pentru o integrare reală într-o comunitate eclesială. Este un simbol al românilor de pretutindeni, mai ales a tinerilor care vor să se întoarcă şi simt că e nevoie să se reîntregească neamul de aici din România. Trăiam foarte bine în Iaşi datorită profesiilor noastre dar eram într-o căutare de bucurie lumească: obiecte, experienţe, călătorii. Aşa am ajuns şi în alte ţări, 5 ani în Anglia, cariere foarte frumoase, copii frumoşi, dar sufletul nostru nu se liniştea cu bunătăţile pământeşti. Nu simţeam că eram acasă. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu. Dar prin jertfa unui preot, Ioan, ne-a tras în sus la el şi L-am redescoperit pe Dumnezeu. Soţul meu a călătorit la muntele Athos, eu mi-am spovedit toate păcatele pe care nu le spovedisem de zeci de ani. Şi atunci am regăsit liniştea şi am putut să ne gândim cu bine la România. Atunci când ne-am gândit de bine la România a venit şi pandemia. Nu a mai venit mama, nu a mai venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci am spus e timpul să facem un pas. Cu Dumnezeu alături putem să le ducem pe toate câte sunt aici mai grele pentru că sunt făcute cu bucurie, ne-am întors acasă. Nimic nu e prea greu, ne-au povestit Mihai şi Cristina Cimpoieşu.

A treia familie premiată a fost cea a lui Adrian şi Crina-Elena Tiron. Ei au locuit în Norvegia între 2004-2014 şi au împreună doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, şi Teodor, de 9 ani. Cei doi sunt cercetători în biomedicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) Iaşi. Au declarat că au revenit în ţară pentru familie.

„Este o distincţie primită de noi ca exemplu de oameni care am fost. Sunt mulţi care ne cunosc. Din punctul meu de vedere această distincţie ar trebui să o primească Dumnezeu. El ne-a călăuzit paşii. Noi suntem doar reprezentanţii care împlinesc aceste intenţii. Cât am fost plecaţi ne-a lipsit ţara şi familia dar cel mai important lucru a fost că l-am descoperit pe Dumnezeu, că e alături de noi. Când ajungi în străinătate şi vezi că îţi lipseşte la sărbători contactul cu Biserica începi să realizezi că sunt lucruri mai importante şi că este bine să ai Biserica aproape. Dumnezeu îl ajută pe cel care se roagă pentru el şi Îl caută. Înainte de a pleca am căutat vreo trei ani burse pe Internet. Şi tot după vreo trei ani ne-am întors. În străinătate e bine din punct de vedere financiar, dar sunt alte lucruri pe care le pierzi. Câştigi pe de o parte, pierzi pe de altă parte. Depinde de priorităţile tale din viaţă, ne-a spus Adrian Tiron.  

Preotul Steven şi preoteasa Patricia Maria Holley au fost şi ei premiaţi de Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Povestea slujitorilor născuţi în Statele Unite ale Americii este una deosebită. Preotul Steven a fost necreştin până la vârsta de 25 de ani, apoi pastor baptist. În SUA a descoperit Biserica Ortodoxă, în care a intrat în 1996, ajungând diacon. Primul contact cu România a fost în anul 2011. De atunci, nu a mai plecat decât în 2013 pentru a-şi aduce familia, adică pe soţia sa, Patricia Maria. În 2018 a fost hirotonit preot de IPS Mitropolit Teofan şi de atunci slujeşte la Parohia „Sfântul Haralambie din Iaşi, parohia unde Arhiepiscopia Iaşilor oferă slujirea liturgică bilingv (română şi engleză). Familia Holley a avut un băiat care a murit în 2006, dar i-au rămas 4 nepoţi: Jacob (angajat în US Navy), Chelsea (angajată în US Air Force), Morgan (stilistă hairdress) şi Benjamin (manager restaurant).

 

Preotul Steven şi soţia sa Patricia Maria au ales România pentru frumuseţea credinţei şi bunătatea oamenilor, cărora le transmite un mesaj fierbinte: Nu ne lăsaţi pe noi, cei veniţi mai târziu în Ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-aţi născut ortodocşi!. Cel mai frumos vis al părintelui este să moară în faţa Sfântului Altar, slujind Domnului şi să fie înmormântaţi în pământul României.

 

La începerea slujbei liturgice erau prezente în jur de 2.700 de persoane, din care 2.000 în zonele amenajate cu scaune şi 700 în zonele din proximitate. La ora 10.00 alte 5.000 de credincioşi stăteau la coadă aşteptând să ajungă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

De la debutul pelerinajului şi până la începerea Slujbei Liturgice de joi au trecut pe la raclă aproximativ 70.000 de persoane.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Traficanți de droguri, arestați la Bacău
29/03/2024 15:02

Două persoane au fost arestate preventiv pentru 30 zile sub acuzaţia de trafic de droguri de risc, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău. ‘S-a reţinut că, in mod repeta ...

A fost inaugurat noul Terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași
29/03/2024 14:57

Astăzi, a fost inaugurat noul Terminal T4 de la Aeroportul International Iasi. Constructia are trei niveluri, sapte porti de imbarcare si 20 de birouri check-in. Este singurul terminal din regiune prevăzut cu ...

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică
29/03/2024 14:37

Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (FIRAA), in parteneriat cu Directia pentru Agricultură Judeteană ...

Festivalul International de șah „Suflet de român
29/03/2024 11:21

Asociatia Împreună pentru Miroslava in parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iasi , Federatia Romană de Sah, Iasah, Clubul Sportiv Micul Sahist din Iasi, ...

Botoșani – încă un drum județean se piatră va fi asfaltat
29/03/2024 11:20

Un nou sector de drum este modernizat de Consiliul Judetean prin intermediul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri. O asociere condusă de firma botosăneană Transasfalt Prod a primit ordinul de incepere si ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
29/03/2024 11:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Accident grav la Prisaca Dornei.Un microbuz s-a răsturnat în afara șoselei
29/03/2024 11:18

Un microbuz in care se aflau şase persoane s-a răsturnat, in această dimineată, la Prisaca Dornei, in judeţul Suceava, la locul accidentului fiind trimise mai multe echipaje de intervenţie. Cinci dintre ...

Astăzi are loc primul zbor de pe terminalul T4. Pasagerii vor tăia panglica
29/03/2024 11:10

Astăzi, 29 martie, are loc deschiderea oficială a terminaluli T4 de la Aeroportul Iasi. Primii ieseni care vor avea ”onoarea” de a păsi prin noul terminal sunt pasagerii zborului TAROM RO704, ca ...

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!
29/03/2024 11:05

Industria regională de TECH se pregăteste să celebreze o nouă serie de recunoasteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai 2024, la Centrul de evenimente Agora. Evenimentul, se va bucura de ...

MARȘUL PENTRU VIAȚĂ se va desfășura la Iași, sâmbătă, 30 martie
29/03/2024 10:59

   Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iasilor, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, organizează sambătă, 30 martie, „Marsul pentru viată&rdq ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei