18 înalți prelați au slujit la Iași, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

slujba2

Dimensiune font:

| 14-10-2021 21:48

* la slujba liturgică au participat în jur de 2.700 de persoane, din care 2.000 în zonele amenajate cu scaune şi 700 în zonele din proximitate * români cu povești impresionante, premiați de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei * patru familii au primit Crucea Moldavă * ei sunt români care au revenit acasă, după ce au mâncat pâinea amară a străinătății * peste 70.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva

 Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi un sobor de 18 înalţi ierarhi au oficiat ieri Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Ceremonialul religios s-a derulat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

La slujbă au fost prezenţi şi IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS  Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Antonie, Episcop de Bălţi, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De asemenea, a fost şi PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.

„Repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și pe noi

Predica din timpul Liturghiei a fost ținută de IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. „În această parte pregătitoare a Liturghiei, numită și Liturghia Cuvântului, avem două texte biblice, Apostolul și Evanghelia și ele sunt urmate de cuvântul de explicare de predică, textele acestea fiind de fapt cele mai importante mesaje pe care le primim noi, mesajul sfânt al Cerului, pentru că sunt cuvinte inspirate. Textele acestea au o importanță deosebită. Ele stau la temelia înțelegerii lucrării deosebite pe care Mântuitorul o săvârșește la Liturghie. Dacă n-am avea acestea trei, n-am putea să înțelegem cum pâinea și vinul aduse de către noi ca ofrande, se transformă cu adevărat în Trupul și Sângele Mântuitorului. Dar în același timp, acestea sunt și un mesaj, un mesaj pe care trebuie să-l primim noi, și cu el să plecăm la casele noastre, încercând să-l transpunem în viață, a spus IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.  

IPS Laurențiu a spus credincioșilor veniți la Iași în această zi de mare sărbătoare că alt lucru pe care ne îndeamnă Sfânta Evanghelie de astăzi este de a fi mărturisitor. „Fiecare în parte venind aici, dvs și noi toți împreună, aducem mărturie a credinței neamului nostru în mântuire, în mântuitorul nostru Isus Hristos și sfinții lui care ne stau în ajutor. Mărturia aceasta a adus-o și Sfânta Parascheva, care ne ocrotește pe noi și căreia îi aducem cinstire într-un mod concentrat prin imnul pe care îl repetăm cu toții. Dacă vom reuși să ducem cu noi mesajul acesta al căldurii duhovnicești, mesajul acesta al unității în credință, mesajul acesta al curajului, repetând troparul Sfintei Cuvioase Parascheva îi aducem cinste și ei, îi aducem și slavă lui Dumnezeu, și ne întărim și noi toți în așa fel încât plecând de aici să simțim darul lui Dumnezeu cum lucrează în noi, a spus IPS Laurențiu.

Patru familii au primit Crucea Moldavă

În contextul anului omagial 2021 în Patriarhia Română, al pastoraţiei românilor din afara României, în ziua care a fost prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie, IPS a premiat patru familii care cunosc ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe. Ei au primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei,  şi câte o Biblie din partea IPS Mitropolit Teofan. „Mulţi dintre români au fost nevoiţi să plece la muncă înafară. Îi înţelegem pentru demersul lor şi în acelaşi timp le adresăm rugămintea să se întoarcă acasă pentru că nicăieri în lume în cele din urmă şi în cele dintâi nu este ca acasă pentru că ne-a dăruit Dumnezeu o ţară frumoasă, o ţară care este descoperită din ce în ce mai mult şi de alţii care venind ca turişti s-au ataşat de acest pământ, de aceşti oameni care sunteţi dumneavoastră, şi au hotărât să nu mai plece. Sunt mulţi în Iaşi şi în alte zone ale ţării, a spus IPS Teofan.

Este vorba despre familia preotului Mihai şi Maria Stegărescu. Preotul Mihai este originar din Basarabia şi a activat la Parohia „Sfânta Parascheva din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odessei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. În ciuda ostilităţilor clericilor din Mitropolia Odessei şi a unor autorităţi locale, a înregistrat Asociaţia de binefacere „Melchisedec Ştefănescu şi a renovat casa în care asociaţia filantropică îşi desfăşoară activităţile. A supravegheat construcţia bisericii din Reni, având o bogată activitate social-filantropică în protopopiat. A renovat biserica cu hramul Sfânta Cuvioasa Parascheva din satul Priozeornoe, preacucernicia sa arătând mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul Sfintei. Soţia sa, preoteasa Maria, este cadru didactic, şefa bibliotecilor din Raionul Anenii Noi, iar împreună au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani.

A doua familie invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost cea a lui Mihai şi Cristina Cimpoieşu, el fiind născut în Vrancea, iar ea fiind originară din Iaşi. Cei doi au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT, şi au împreună doi copii: Luca, de 6 ani, şi Tudor, în vârstă de 3 ani. Acum lucrează în Iaşi, tot în IT, revenind în ţara natală  pentru că Marea Britanie nu le-a fost casă. Era locul unde lipsea căldura sufletească, pe fondul unei stări de acultură. Apropierea de Biserică era dificilă în străinătate. Distanţele erau foarte mari pentru o integrare reală într-o comunitate eclesială. Este un simbol al românilor de pretutindeni, mai ales a tinerilor care vor să se întoarcă şi simt că e nevoie să se reîntregească neamul de aici din România. Trăiam foarte bine în Iaşi datorită profesiilor noastre dar eram într-o căutare de bucurie lumească: obiecte, experienţe, călătorii. Aşa am ajuns şi în alte ţări, 5 ani în Anglia, cariere foarte frumoase, copii frumoşi, dar sufletul nostru nu se liniştea cu bunătăţile pământeşti. Nu simţeam că eram acasă. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu. Dar prin jertfa unui preot, Ioan, ne-a tras în sus la el şi L-am redescoperit pe Dumnezeu. Soţul meu a călătorit la muntele Athos, eu mi-am spovedit toate păcatele pe care nu le spovedisem de zeci de ani. Şi atunci am regăsit liniştea şi am putut să ne gândim cu bine la România. Atunci când ne-am gândit de bine la România a venit şi pandemia. Nu a mai venit mama, nu a mai venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci am spus e timpul să facem un pas. Cu Dumnezeu alături putem să le ducem pe toate câte sunt aici mai grele pentru că sunt făcute cu bucurie, ne-am întors acasă. Nimic nu e prea greu, ne-au povestit Mihai şi Cristina Cimpoieşu.

A treia familie premiată a fost cea a lui Adrian şi Crina-Elena Tiron. Ei au locuit în Norvegia între 2004-2014 şi au împreună doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, şi Teodor, de 9 ani. Cei doi sunt cercetători în biomedicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) Iaşi. Au declarat că au revenit în ţară pentru familie.

„Este o distincţie primită de noi ca exemplu de oameni care am fost. Sunt mulţi care ne cunosc. Din punctul meu de vedere această distincţie ar trebui să o primească Dumnezeu. El ne-a călăuzit paşii. Noi suntem doar reprezentanţii care împlinesc aceste intenţii. Cât am fost plecaţi ne-a lipsit ţara şi familia dar cel mai important lucru a fost că l-am descoperit pe Dumnezeu, că e alături de noi. Când ajungi în străinătate şi vezi că îţi lipseşte la sărbători contactul cu Biserica începi să realizezi că sunt lucruri mai importante şi că este bine să ai Biserica aproape. Dumnezeu îl ajută pe cel care se roagă pentru el şi Îl caută. Înainte de a pleca am căutat vreo trei ani burse pe Internet. Şi tot după vreo trei ani ne-am întors. În străinătate e bine din punct de vedere financiar, dar sunt alte lucruri pe care le pierzi. Câştigi pe de o parte, pierzi pe de altă parte. Depinde de priorităţile tale din viaţă, ne-a spus Adrian Tiron.  

Preotul Steven şi preoteasa Patricia Maria Holley au fost şi ei premiaţi de Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Povestea slujitorilor născuţi în Statele Unite ale Americii este una deosebită. Preotul Steven a fost necreştin până la vârsta de 25 de ani, apoi pastor baptist. În SUA a descoperit Biserica Ortodoxă, în care a intrat în 1996, ajungând diacon. Primul contact cu România a fost în anul 2011. De atunci, nu a mai plecat decât în 2013 pentru a-şi aduce familia, adică pe soţia sa, Patricia Maria. În 2018 a fost hirotonit preot de IPS Mitropolit Teofan şi de atunci slujeşte la Parohia „Sfântul Haralambie din Iaşi, parohia unde Arhiepiscopia Iaşilor oferă slujirea liturgică bilingv (română şi engleză). Familia Holley a avut un băiat care a murit în 2006, dar i-au rămas 4 nepoţi: Jacob (angajat în US Navy), Chelsea (angajată în US Air Force), Morgan (stilistă hairdress) şi Benjamin (manager restaurant).

 

Preotul Steven şi soţia sa Patricia Maria au ales România pentru frumuseţea credinţei şi bunătatea oamenilor, cărora le transmite un mesaj fierbinte: Nu ne lăsaţi pe noi, cei veniţi mai târziu în Ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-aţi născut ortodocşi!. Cel mai frumos vis al părintelui este să moară în faţa Sfântului Altar, slujind Domnului şi să fie înmormântaţi în pământul României.

 

La începerea slujbei liturgice erau prezente în jur de 2.700 de persoane, din care 2.000 în zonele amenajate cu scaune şi 700 în zonele din proximitate. La ora 10.00 alte 5.000 de credincioşi stăteau la coadă aşteptând să ajungă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

De la debutul pelerinajului şi până la începerea Slujbei Liturgice de joi au trecut pe la raclă aproximativ 70.000 de persoane.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ÎCCJ a tranșat definitiv războiul defrişărilor de la Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii
05/02/2023 15:48

La nivel declarativ, ONG-ul Agent Green, fondat in anul 2009 şi condus de Gabriel Păun, se pretinde a fi unul dintre cele mai active in domeniul protejării mediului. „Printre obiective, fondatorii enum ...

Trei copii intoxicați cu fum au ajuns la Spitalul „Sfânta Maria
05/02/2023 15:30

Trei copii cu varste cuprinse intre 10 şi 16 ani a fost aduşi, in cursul nopţii de sambătă spre duminică, la Spitalul pentru Copii ‘Sfanta Maria’ Iaşi, după ce s-au intoxicat cu monoxid de c ...

Incendiu puternic la Marginea. O femeie a ajuns la spital
05/02/2023 12:11

  O femeie a ajuns la spital după ce a suferit un atac de panică, iar soţul acesteia a suferit arsuri la nivelul feţei şi mainilor intr-un incendiu izbucnit in gospodăria lor din Marginea, duminică ...

UAIC are o nouă stațiune studențească, la Gălănești – Suceava
05/02/2023 08:44

  Preluat in administrare de Filiala Iasi a Academiei Romane, prin Hotărăre de Guvern, in anul 1996, imobilul denumit Hanul Brădet, compus din cabană P+1 si clădirile existente (depozit materiale, ce ...

 Bucuriile ospățului de la stână
05/02/2023 08:24

Preparatele culinare pe bază de lapte de la stanele din Moldova au devenit o atracţie pentru turişti. Nu toţi ştiu insă ce inseamnă denumirile oarecum ciudate ale bucatelor cu care su ...

 „Văduva veselă 2.0”, un entertainment cu substanță
05/02/2023 07:45

  La o distantă de sapte ani de la ultima montare, Opera Natională Romană din Iasi (ONRI) revine in fata publicului cu „Văduva Veselă”, in regia lui Andrei Serban, care a pus in scenă si ...

Un elev de 16 din județul Botoșani, arestat. El își amenința colegii cu bătaia și le lua telefoanele pentru a le duce la amanet
04/02/2023 20:04

 Un elev de la Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, a anunţat, sambătă, purtătorul de cuva ...

 Şeful de la Infecţioase vrea program naţional antirabic
03/02/2023 14:39

 Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase cere infiinţarea unui program naţional antirabic.  Şeful Spitalului de Boli Infecţioase spune că unitatea medicală cheltuie sum ...

 Zeci de copii spitalizați la Iași, cu gripă!
03/02/2023 13:00

Numărul cazurilor de copii cu simptome de gripă care s-au adresat medicilor Spitalului de Urgentă pentru Copii „Sfanta Maria” din Iasi a crescut ingrijorător, in ultimele trei săptămani. &Ici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei