„Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o din lumea teatrului este să nu-mi fie frică să îmi exprim ideile”

interviu
interviu2

Dimensiune font:

| 15-04-2024 12:36

 * dialog cu tinerii actori ai trupei „Domino” de la Liceul Waldorf Iași

Într-o lume a viitorului, devenită, între timp, tot mai mult, una a prezentului, oamenii au încetat „de la sine” să mai citească, dornici de distracţii mai facile. În acest context, cartea a devenit un obiect periculos şi interzis, deoarece atentează la idealul de fericire promovat în societate prin faptul că i-ar putea face pe oameni să gândească şi astfel să realizeze cât de lipsite de sens sunt vieţile lor. Acesta ar fi, pe scurt, subiectul piesei „Fahrenheit 45”, pe care tinerii actori ai trupei „Domino” de la Liceul Waldorf Iași o vor prezenta la Ateneul Național. În piesă, inspirată de romanul SF publicat în 1953, scris de autorul american Ray Bradbury, Pompierii au rolul de a „apăra” cetăţenii de acest „pericol” şi incendiază, în urma denunţurilor, cărţile şi casele care le adăpostesc.

Personajul central, Guy Montag, este un pompier care îşi face de zece ani datoria, fără a pune la îndoială necesitatea acestei profesii. Întâlnirea cu adolescenta Clarisse McClellan, atipică, liberă în interior, spontană în manifestări, constituie declicul în urma căruia Montag înţelege că trăieşte într-o lume în care valorile sunt răsturnate şi normalitatea, firescul, omenescul au devenit delicte ce sunt pedepsite drastic. Cum va rezolva criza morală declanşată de această revelaţie? Rămâne de văzut!

Trupa DOMINO de la Liceul Teoretic Waldorf Iași, coordonată de profesor Olimpia Popescu, a câștigat multe premii la festivaluri de teatru pentru elevi. Între acestea, în 2017 a obținut, prin Rinocerul roșu, Marele Premiu al Festivalului „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul „Luceafărul” Iași, în timp ce la ediţia din acest an a aceluiaşi festival a primit, prin spectacolul Fahrenheit 451, Premiul al III-lea, precum şi un Premiu Special de Interpretare acordat lui Kamal Badarnih pentru rolul Căpitanului Beatty. Am stat de vorbă cu prof. Olimpia Popescu și cu tinerii actori despre teatru, inclusiv despre inspirație și munca pe scenă

- Care sunt principalele aspecte pe care le luaţi în considerare când alegeţi sau creaţi piese de teatru pentru a le interpreta?

Prof. Olimpia Popescu - În pedagogia Waldorf se pune un foarte mare accent asupra dezvoltării capacității creatoare a copilului, de aceea materiile și activitățile artistice sunt prezente pe tot parcursul traseului educațional. Cântatul vocal sau la un instrument, teatrul, desenul, pictura, modelajul, sculptura etc. sunt importante nu în virtutea propriei lor valori artistice, ci ca realizări ale unui tânăr care s-a format datorită acestor activități, alături de cele cognitive, și care a crescut și s-a îmbogățit prin această activitate, în întrecere cu sine însuși, și nu în întrecere cu alții.

Teatrul, de exemplu, se face de la clasele mici împreună cu învățătorul și, pe măsură ce copiii cresc, se abordează conținuturi din ce în ce mai profunde. În gimnaziu, dar mai ales în liceu, se ajunge la performanțe artistice remarcabile, deși nu acesta este scopul inițial. Reprezentațiile pe scena unui teatru în fața unui public variat, participarea la festivaluri și la turnee în țară și în străinătate, recunoașterea meritelor artistice prin câștigarea unor premii importante sunt consecințe firești ale unei activități artistice constante. E cu atât mai interesant faptul că, cel mai adesea, la aceste performanțe se ajunge prin îndrumarea făcută de profesorii de la clasă, de specialități diverse, nu de specialiști (actori, regizori). Uneori însă ne bucurăm de susținerea efortului de către absolvenți, deveniţi studenți la actorie/actori, sau părinți actori. Încercăm, prin teatru, nu doar să-i facem să se deschidă spre artă, ci și să-i ajutăm să-și înfrunte fricile, emoțiile, să se descopere și să se autodepășească, să învețe a lupta cu provocările. Astfel fiecare clasă reprezintă o trupă de teatru, nefiind respins nimeni, chiar dacă nu manifestă înclinație sau talent în domeniu. În clasa a XI-a sau a XII-a se dă „examenul de maturitate” în domeniul teatral, tinerii actori dovedind măiestrie în interpretarea unor roluri complexe. Mișcarea scenică, luminile, coloana sonoră ating, de asemeni, cote profesioniste. Creșterea nivelului se certifică prin numeroase premii de interpretare dar, mai ales prin aprecierea publicului și, cel mai important, prin trăirea intensă și identificarea elevilor cu personajele cărora le dau viață.

Când aleg textul spectacolului, ţin cont de preocupările şi nevoile celor din trupă, precum şi de anumite abilităţi individuale sau colective care se pot pune în valoare (am propus un spectacol muzical-coregrafic unei clase în care se aflau instrumentişti şi interpreţi vocali foarte buni, de exemplu).

- Cum vă pregătiţi pentru a intra în rolurile personajelor şi a le da viaţă pe scenă?

Sofia - Pentru a interpreta cât mai bine pe scenă, încerc întâi să-mi adun gândurile, apoi încep să refac povestea personajului pe care îl întruchipez. Mă gândesc la vârsta, la familia şi la motivele din spatele acţiunilor sale. De exemplu, doamna Bowles, personajul pe care îl joc în Fahrenheit 451, are în jur de 30 de ani, doi copii şi consideră cărţile un risc enorm, dar nu se gândeşte la propria persoană, ci la copiii săi care pot fi puşi în pericol dacă ea face ceva greşit. În scenă acest lucru nu este verbalizat, dar ca actor depind de aceste mici detalii, care mă ajută să mă conectez cu personajul 100%.

Emma - Înainte de a intra pe scenă de obicei încerc să-mi aduc aminte toate indicaţiile primite de-a lungul repetiţiilor referitoare la personajul meu. Mă mai uit pe scenariu pentru a fi sigură că nu mă încurc în replici şi încerc să îmi păstrez calmul şi să mă gândesc că scena va merge bine. Pentru a intra mai bine în pielea personajului, mă gândesc la situaţia în care se află acesta şi la emoţiile prin care trece.

- Care este cea mai mare provocare cu care v-aţi confruntat în timpul repetiţiilor şi cum aţi depăşit-o?

Kamal - Cea mai mare  provocare cu care a trebuit să mă confrunt în timpul repetiţiilor a fost procesul de a intra în pielea personajului (căpitanul Beatty, în cazul meu), punându-mi întrebări despre el, despre trecutul lui, despre gândurile şi intenţiile sale. Metoda, aflată de la coordonatorii noştri, necesită un timp mai lung, dar rezultatele ei merită.

- Cum colaboraţi între voi pentru a crea o atmosferă autentică şi plină de încredere în timpul spectacolelor?

Smaranda - Chiar dacă nu suntem tot timpul cei mai buni prieteni şi mai există unele certuri între noi, încercăm ca înainte de spectacol să uităm totul şi să ne susţinem reciproc. Încurajările şi îmbrăţişările oferite de colegii de trupă, înainte să urcăm pe scenă, chiar fac difererența.

- Cum gestionaţi emoţiile puternice pe care le puteţi experimenta în timpul interpretării unor scene intense sau emoţionante?

Aysha - Gestionarea acestor emoţii puternice pentru mine înseamnă să le transfer personajului meu. Îmi construiesc personajul cu ele.

Iulia - În timpul interpretării, realistic vorbind, încerc să mă pun în pielea personajului şi să simt emoţiile pe care acesta le are, uitând de propriile mele trăiri.

- Cum vă inspiraţi şi ce vă motivează să continuaţi să exploraţi lumea teatrului?

Teodor - Este foarte multă muncă în spatele fiecărei piese, repetiţii de 11-12 ore uneori, dar, atunci când suntem pe scenă şi dăm tot ce avem mai bun, conştientizăm că merită efortul. Ne inspirăm prin faptul că ne punem în locul personajului pe care îl interpretăm şi cunoaştem povestea din spatele lui.

Nicos - Pe mine mă inspiră şi mă motivează persoanele cu care lucrez şi pe care le cunosc prin intermediul teatrului.

Smaranda - Motivul pentru care iubesc să fac teatru şi aştept cu nerăbdare fiecare spectacol este emoţia. De fiecare dată când sunt în culise alături de colegi, gata să începem, cel mai frumos sentiment mă cuprinde, acelaşi cu cel pe care îl regăsesc şi în privirile celor din public la finalul reprezentaţiei.

Iulia - Pe mine mă motivează să continui să explorez lumea teatrului forma de exprimare, deoarece, datorită ei, te poţi simţi auzit. Nu eşti tu acela de pe scenă, dar personajul pe care îl întruchipezi transmite un mesaj, la rândul lui, care poate deschide ochii publicului.

- Care sunt beneficiile pe care le observaţi în dezvoltarea personală a membrilor trupei prin intermediul participării la activităţile teatrale?

Alesia - Fiind o persoană introvertită, pot spune că, după mai multe reprezentaţii teatrale, am început să îmi ies din carapace şi să las deoparte frica de penibil. Am observat, datorită teatrului, că oamenii nu judecă, ci apreciază mult persoanele ce au curajul să se exprime fără să le fie frică de judecata celorlalţi.

David - Beneficiile pe care le-am observat în urma participării la activităţile teatrale sunt: o bună comunicare şi colaborarea între membrii grupului, ajutorul oferit unul altuia în situaţii critice, determinarea fiecăruia în realizarea spectacolului.

- Ce lecţii importante aţi învăţat din experienţele voastre în teatru şi cum vă influenţează acestea în afara scenei?

 Smaranda - Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o din lumea teatrului este să nu-mi fie frică să îmi exprim ideile. Mereu când dăm de greu la repetiţia unei scene şi nu ştim cum să o îmbunătăţim, ideile pe care le descoperim alături de coordonatorii noştri salvează situaţia. Acest lucru mă ajută mult şi în viaţa de zi cu zi deoarece îmi dă încredere în mine, în ideile mele.

David - O lecţie pe care am învăţat-o din experienţele noastre în teatru este să ne asumăm responsabilitatea, indiferent de greutăţi sau situaţii dificile, care pot apărea pe parcursul pregătirii şi realizării scopului nostru.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Realizatorii spectacolului:

Coordonator: profesor OLIMPIA POPESCU

Regia: actor KATERINA MATEI

Scenografie, afiş: ALESIA PRĂJESCU

Video, sunet: TEODOR COLISNIC

Distribuția:
Guy Montag: TEODOR COLISNIC
Mildred Montag: CASIANA PICHIU
Clarisse McClellan: AYSHA SALE
Căpitanul Beatty: KAMAL BADARNIH
Stoneman: FREDERIC CORAD
Black: NICOLAOS KARAPAPAZOGLOU
Bătrâna: IULIANA RUSU
Doamna Phelps: BIANCA GHINESCU
Doamna Bowels: SOFIA COMAN
Granger: VLAD HULUB
Fred Clement: CODRIN HOTĂRANU
Doctorul Simmons: EMMA POPISTAŞU
Profesorul West: ALESIA PRĂJESCU
Pastorul Padover: DAVID NECHIFOR
Profesorul Faber: SMARANDA CHILCOŞ

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Imaginile zilei vin din Iași. A adus mai multe vaci în fața primăriei, unde a demarat un protest
23/05/2024 18:28

Un iesean a oferit imaginile zilei, iar fotografiile făcute de cei care l-au văzut s-au viralizat rapid in mediul online. Acesta a organizat un protest inedit, care a atras toate privirile, chiar in fata prim ...

Cum au ajuns o casă dintr-un sat din Botoșani să „găzduiască” 7.000 de ucraineni. Autoritățile au anunțat Parchetul și DNA
23/05/2024 18:00

O situatie absolut incredibilă a fost inregistrată in comuna Varful Campului din judetul Botosani. Nu mai putin de 7.000 de ucraineni figurau cu domiciliul la o singură casă din comună. Acestia au plătit ...

Sinucidere înfiorătoare la Suceava. Un bărbat s-a stropit cu benzină și și-a dat foc în propria mașină
23/05/2024 17:52

Pompierii suceveni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat intr-o parcare din judeţul Suceava. Din interior a fost scos un bărbat decedat cu arsuri pe toată suprafaţa ...

Incident aviatic în Iași. O aeronavă de mici dimensiuni a aterizat de urgență pe o șosea de lângă Miroslava
23/05/2024 17:11

In cursul zilei de joi, 23 mai 2024, un incident aviatic care putea avea urmări grave a pus pe jar echipajele de salvare din Iasi. O aeronavă de mici dimensiuni a avut probleme in timpul zborului, iar pilotul ...

Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii
23/05/2024 16:50

Bacăul va deveni un centru al invătămantului dual din Moldova iar de pe băncile scolii si cu experienta acumulată intr-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai usor. In Bacău se va construi un cam ...

Ce amendă a primit un român care a scos trei pui de pisică din portbagaj și i-a aruncat pe stradă
23/05/2024 16:06

Un bărbat din Suceava a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat trei pui de pisică pe stradă. Momentul a fost surpris in imagini, maşina şi ulterior proprietarul fiind identificaţi de poliţiş ...

Corupție pe lângă Justiție. Omul de afaceri, contrabandistul și „cumătrul” care „rezolvă” sentințe penale
23/05/2024 15:59

Un om de afaceri a rămas fără 15.000 de euro si a ajuns si la inchisoare pentru că a avut incredere intr-un contrabandist care i-a promis că „are o vorbă” cu o rudă care ar lucra in Justitie ca să p ...

Trei copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Au băut rachiu până li s-a făcut rău. Doctor: „S-au mai trezit după perfuzii“
23/05/2024 15:50

Trei copii, fraţi gemeni in varstă de 7 ani şi un altul de 11 ani, au ajuns de urgenţă la spital in comă alcoolică. Copiii sunt din Harghita şi erau impreună cu părinţii in vizită la rude din Gura H ...

Cât de periculos este muntele de fosfogips radioactiv de la Bacău. Amenzile plătite de statul român
23/05/2024 15:24

Halda de fosfogips de la Bacău, rezultată din activitatea de procesare a minereurilor de fosfati pentru producerea de ingrăsăminte chimice, ar trebui să fie ecologizată pană in 2027. Nu mai putin de 75 ...

Tabără de creaţie la Vaslui,cu 100 de copii
23/05/2024 14:33

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artişti participă in acest weekend la o tabără de creaţie cu tradiţie in judeţul Vaslui, „Flori de mai”, a XII-a editie. Atelierele sunt diverse ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei