„Dacă aș putea schimba lumea, aș deschide mai multe ferestre și aș planta mai multe semințe pentru Cunoaștere și Iubire!”

1daniela șuteu

Dimensiune font:

| 16-03-2022 08:04

 Dialog cu prof. univ. dr. Daniela Șuteu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” Iași

 

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să aratăți? Cum v-ați imagina portretul dvs imortalizat pe o pânză? - Ohh, interesantă întrebare! Nu cred însă că e important cum aș vrea eu să arăt, ci cum mă vede, mă percepe cel care realizează portretul. Pentru că, indiferent de ceea ce eu cred sau îmi doresc, portretul vă arăta întotdeauna percepția celui care vine în contact cu mine, cum mă vede și mă simte.

- De ce ar fi să acceptați o astfel de provocare?

- Este o provocare pe care azi sunt pregătită să o accept din curiozitatea de a afla cum mă văd cei din exteriorul meu. S-ar putea să îmi placă sau nu. Dar categoric vă fi un punct spre o schimbare, continuitate sau dezvoltare.

- Cine este dna Daniela Șuteu? Cum v-ați ales profesia? Ce v-a adus profesia?

- Daniela Șuteu este o persoană care iubește enorm marea, care și-a dorit și își dorește să deschidă sau măcar să întredeschidă ferestre spre cunoaștere tuturor celor care au ajuns să îi fie studenți sau parteneri pe drumul vieții. Ferestre spre ei, spre o profesie minunată și spre lumea înconjurătoare. Apoi sunt mama a doi copii, sotie și tovarăș de drum pentru cei de lângă mine. Pentru profesia actuală am optat fascinată fiind de ceea ce văzusem la tata. Mi-am petrecut ceva timp în copilăria timpurie prin laboratoare, cu creta pe tablă, în miros de chimicale și cu mulți oameni în jur. Mi-au plăcut chimia și fizica, dintre științele exacte, după literatură. Fizica și literatura pentru că m-au fascinat profesoarele, chimia îmi aducea liniște și un fel de libertate – simțeam că fac parte din poveste, mă mișcam cu siguranță și îmi plăceau provocările. Am și avut parte de trei profesoare de chimie excepționale care au înțeles ce vreau, ce pot și cât pot. În trendul anului 1986, medicina a fost doar o tentație, psihologia un vis, iar chimia, respectiv ingineria chimică a fost ancorarea în realitatea pragmatică a momentului. Am făcut parte din prima generație de absolvenți ai studiilor superioare fără repartiție oficiala de la minister. Cu toate acestea, au existat câteva locuri venite la facultate în vara lui 1991: 10 ca cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni, 10 că inginer la Antibiotice și 4-5 posibilități de concurs la Facultatea de Chimie Industriala (pe atunci, azi Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”) în cadrul Institutului Poliehnic (actualmente Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”) ca și preparator. Media mi-a permis să aleg și am ales facultatea, unde am și rămas până astăzi. Profesia mi-a adus exact ceea ce îmi doream: lucrul, contactul cu mulți oameni. Nu au fost doar vremuri roz, dar în mijlocul studenților mi-am regăsit mai mereu echilibrul. Pentru că în fața lor trebuie să fii ceea ce ei au nevoie și nimic altceva (tristețe, dureri, probleme personale, angoase ar trebui puse în astepare) nu își are rostul. E prima lecție care mi-a fost predată la începutul acestui drum și s-a dovedit a fi cea mai valoroasă și prețioasă. Parcurgerea tuturor treptelor în cariera profesională mi-a oferit numeroase oportunități, dar și lecții: de a învăța despre și pentru mine, de a cunoaște extrem de mulți oameni, de a înțelege tinerii de după mine, de a învăța cum rămâi tu într-o lume aflată în permanentă schimbare, de a oferi fără să aștepți nimic în schimb, de a te bucura de reușita și succesul celui cu care ai lucrat (student, coleg), de a nu trage concluzii înainte de a interacționa și înțelege, răbdare și perseverență pentru a-i învăța pe cei care depind de tine ABC-ul unei profesii, încăpățânare pentru a atinge obiectivele trasate, capacitatea de a aprecia și mulțumi fiecărui om cu care am interacționat, deschiderea spre a învăța în permanență de la fiecare generație de studenți.

- Între atât de multe daruri nu au fost nicio pierdere?

- Nu am găsit pierderi în adevăratul sens al cuvântului. Le-aș numi pe unele ținte mai greu de atins”, dar nu imposibile sau activități puse în așteptare sau încetinite ca și timp de realizare, deși îmi doream enorm să le fac pe ele mai întâi. Aici aș include învățarea și perfecționarea în a face slalom și compromisuri constructive pentru a menține un echilibru în viață: familie, profesie și timpul cu mine. Dar, cu toate acestea, îmi place ceea ce fac, chiar daca abia azi, ciudat nu ?, am și momente când pare că nu înțeleg încotro se îndreaptă lumea. Dacă ar fi să o iau de la capăt, categoric tot aici m-aș orienta. Poate aș face lucrurile altfel, mai cu blândețe unele sau accelerându-le pe altele. Poate aș negocia cu timpul să păstrez mai multa vreme lângă mine anumiți oameni dragi care mi-au fost părinți, mentori sau colegi și aș avea mai mult curaj să mă despart de alții, atunci când lecția lor va fi fost predată.

- Sunteți un om activ în domeniul carității. V-a ajutat statutul de femeie sau doar doar proiectele au contat?

- Consider că atunci când vine vorba de caritate singurul lucru care contează și motivează sunt proiectele și dorința de a contribui la ceva bun și bine pentru comunitate. Unele proiecte se lipesc de mine la prima vedere, altele au îngeri protectori care îmi sunt inspirație și mă motivează.

- V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

- Sincer, nu am simțit asta niciodată. Dacă ținem cont că activez într-un domeniu cu mai multe doamne decât domni, e greu de vorbit despre marginalizare ca femeie. Sau poate eu nu am avut aplecare spre acest subiect.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne?

- Da, este încă un subiect delicat. Eu, însă, nu m-am simțit discriminată. Dacă au fost astfel de intenții eu nu le-am perceput ca atare, nu le-am dat o prea mare atenție sau eram mult prea începătoare pentru a le sesiza. Am preferat că anumite incidente să le consider „neînțelegeri” decât „discrimare” și să merg mai departe spre ceea ce eu aveam ca țintă. Astăzi aleg să mă concentrez în alte direcții atunci când ceva nu coincide cu ideile sau principiile mele, înainte de a fi tentata să cataloghez incidentul că „discriminatoriu”.

- Sunteți cadru didactic. Cum sunt studenții dvs? Ce face diferență fata de studenția dvs?

- Studenții s-au schimbat odată cu vremurile, dar de fiecare dată ei nu au ieșit prea mult din caracteristica generala a timpului căruia i-au aparținut. Elementul comun este tinerețea, prospețimea și inocența gândurilor și așteptărilor, dorința de a înțelege, învăța, evolua, performa, încrederea cu care își construiesc visuri și țin să le urmeze. Au avut și au un mod specific de evaluare a informațiilor și condițiilor ce li se oferă. Unii știu exact ce vor și accesează multe activități pentru a se dezvolta nu numai profesional, ci și personal, alții mai sceptici caută să ia parte mai mult la ceea ce li se potrivește profilului lor decât la ceea ce e în trend în materie de învățare și autoeducare. O altă categorie vine la cursuri și doar atât, debusolați de instabilitatea socială, politică și economică. Dacă găsești modalitatea adecvată de abordare, considerându-i mai degrabă parteneri în actul educațional, cu delimitarea clară a limitelor decât impunând forțat o catedră între cadru didactic și student, poți avea surprize și satisfacții profesionale dintre cele mai plăcute. Rețelele sociale ne permit azi contactul pe perioade lungi cu unii și după terminarea studiilor și sunt extrem de bucuroasa că și-au găsit un drum al lor care îi face fericiți și le conturează o viață cu sens. Fără a vorbi de excepții, marea majoritate se încadrează perfect lumii din jurul nostru. Studenții anilor `80-`90 nu aveau atâtea mijloace de informare, dar aveau în schimb dorință de a-și trai viață la maximum, în condițiile acelui prezent. Activitatea didactică era cu prezență obligatorie și se făcea cu conștiinciozitate de ambele părți, cel puțin eu așa am perceput-o. Distracția era din orice și cu toață lumea, astfel că momentele din afara scolii reprezintă și astăzi amintiri prețioase. Se învăța asiduu și pentru medie, căci stătea la baza repartiției, dar erau și numeroase ieșiri în grupuri mari în tabere, excursii, oriunde în natură sau la terasele vremii. Erau și petreceri organizate ad-hoc sau anunțate la care fiecare venea cu ce avea. Studenții erau tot studenți, veseli și cu poftă de viață, deosebirea venind de la faptul că atunci cam știai care era parcursul imediat următor studenției, iar astăzi totul e o nebuloasă.

- Erau pata de culoare în cenușiul vremurilor.

- Contează să extragi ceea ce este bun din perioada trăită, să înveți niste lecții generale care să te ajute să te adaptezi contextului de la un moment dat și să mergi mai departe pentru a-ți atinge visul.

- Cum arată un sistem educațional perfect, în opinia dvs? Dacă ar fi să schimbați sistemul educațional, de unde ați începe și ce ați face?

- Nu cred că mi-aș dori un sistem perfect, dar perfectibil da. Perfect pentru mine e ceva static și utopic, perfectibil lasă loc unei continue schimbări, inovației, flexibilității, adaptării la context. Dacă mi-aș pune problema unei schimbări, m-aș opri la cadrele didactice, la aducerea în sistem a acelora cu adevărat pasionați de ceea ce urmează să fie, și abia ulterior aș evalua pregătirea profesională. Dacă ești pasionat de ceea ce faci, vei fi curios și vei căutasingur să descoperi noul, vei adapta și te vei adapta, te vei autoeduca în permanență, vei transmite auditoriului pasiunea ta pentru ceea ce predai și vei urmări învățarea, educarea celui din fața ta și nu doar nota sau bifarea unei activități.

- Vorbiți cu pasiune despre mentorii dvs.

- Îmi este realmente dor de primii mei profesori: în clasa a doua m-a fascinat limba franceză pentru că eram vrăjită de profesoară, ceea ce nu s-a întâmplat în clasa a cincea cu limba engleză. Primii pași în fizică și chimie (în clasele a șasea și a șaptea) i-am făcut alături de două doamne extraordinare, fascinante prin modul în care ne-au introdus în acele lumi, cu unele menținând legătură și după facultate. În școală generală și liceu mi-aș fi dorit că orele de literatură să dureze toată săptămână. Acești primi profesori pe care i-am avut ne-au conturat destinul mie și multor colegi de clasa, ne-au ajutat să ne descoperim pasiuni, ne-au încurajat să facem alegeri. Deși viața era cum era atunci, simțeam că în sala de clasă ei erau acolo doar pentru noi. Și mai e un element care azi contrastează puternic cu atunci: părinții nu interveneau în actul didactic, peste autoritatea și profesionalismul profesorului. Era o delimitare foarte clară între autorități, care nu era definită scriptic, ci moral

- Familie, carieră, copii... Cum ați integrat acest roluri în viață dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Dacă tot studiam zilnic numeroase echilibre chimice, în afara serviciului a trebuit să exersez un alt tip de echilibru, cu factori de influență imprevizibili. Știam că de stabilitatea lui depinde totul: evoluția copiilor, familia în ansamblu și eu. Cam 15 ani a fost un fel de sport extrem, dar astăzi sunt tare mândră și mulțumită de ceea ce am realizat pe toate planurile. Soțul a fost de multe ori mama numărul 2, a fost acel factor important – catalizator - care intervine astfel încât echilibrul să nu se perturbe ireversibil, pentru că a înțeles ce îmi place și ce doresc să fac. Părinții mi-au fost umbrela și plasa de salvare, copiii au crescut cu un cadru didactic, destul de rigid, alături și acasă, ceea ce nu cred că le-a fost ușor întotdeauna. De la un punct însă, ei mi-au devenit un veritabil profesor pentru a înțelege puțin din psihologia noilor generații și a opera ceva schimbări în modul de abordare. Tuturor le sunt extrem de recunoscătoare și le mulțumesc.

- Într-o lume a divergentelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

- Nu aș renunța la rolul pe care îl am, deoarece îmi place și mă mulțumește. Să continuu să deschid fereste de cunoaștere, mai mari sau mai mici, îmblânzind provocările vremurilor și să fiu o inspirație pentru cei care îmi sunt tovarăși pe acest drum.

- Dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Aș deschide mai multe ferestre și aș planta mai multe semințe pentru Cunoaștere și Iubire!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei