„Îmi plac oamenii, viața și arta”

e2410c32-5516-4a9c-905e-4b20b2fc0f52

Dimensiune font:

| 19-03-2023 09:13

  

Dialog cu managerul Spitalului Clinic CFR Iași, medicul primar pneumolog Elena Cristina Mitrofan

Aflat la început de drum ca manager al Spitalului CFR Iași, dr Elena Cristina Mitrofan are planuri mari și provocări pe măsură, pe care am încercat să le aflăm în cadrul unui dialog.

- Ați început un mandat cu multe provocări. Unitatea medicală va trece prin schimbări, urmând a avea alți administratori (Universitatea de Medicină și Farmacie și Primăria Iași – nr.r). Cum vedeți dvs evoluția? Cum vor afecta personalul noile decizii și ce beneficii vor avea bolnavii?

- Mi-aș dori să vă răspund simplu la aceste întrebări, că va fi bine. Este o provocare pentru mine, mai ales că eu sunt la primul mandat într-un spital public important, un spital mare, dar și o mândrie. Onoarea noii funcții mă obligă să duc corabia până la capăt spre destinația pe care o are și nu vreau să existe perturbări în trafic. Trebuie să lăsăm ca timpul să își spună cuvâtul, nu trebuie să ne lăsăm influențați din punct de vedere emoțional. Așteptăm decizia Comisiei Interministeriale care a fost delegată de către primul-ministru să își facă treaba în ceea ce privește transferul unitților spitalicești din proprietatea Ministerului Transporturilor către entități locale. Cât privește personalul, există o anumită stare de neliniște, este normal, suntem oameni, avem întrebări. Îngrijiorarea este firească, dar noi ne menținem stabilitatea. Nu există perturbări în spital în ceea ce privește activitatea.

- Detaliile oferite vin și ca asigurări pentru bolnavi că nu vor avea de suferit.

- Desigur, calitatea actului medical nu trebui să scadă astfel încât spitalul să rămână la un nivel medical înalt și să se poată conduce la fel de bine ca și până acum, să nu depindă financiar de alte structuri. Eu cred că dacă vom aborda situația în mod optimist și cu încredere astfel încât să prevenim anumite situații, lucrurile vor fi de bun augur pentru unitatea medicală.

- Ca manager, aveți planuri mari pentru spital. Cum le vedeți implementate?

- Am avut o moștenire bună pe care am primit-o de la foștii manageri, cu foarte multă aparatură bine pusă la punct, cu o structură solidă a clădirilor. Nu necesită reabilitări mari, există proiecte în derulare pentru reabilitarea termică pe care ne dorim să le ducem la bun sfârșit. Mai avem proiecte dedicate sălilor de operații și vrem să îmbunătățim baza materială, tehnologică cu tot felul de sisteme necesare desfășurării bune a activității medicale. În prim plan se află pacientul și nu vom uita niciodată acest lucru. Este centrul universului nostru.

- Dar ca medic pneumolog ce v-ați propus?

- Îmi doresc să cresc adresabilitatea în spital în special pe patologiile respiratorii, inclusiv pe cele infecțioase, poate mai puțin TBC, mai ales pentru patologiile non-infecțioase, cum ar fi fibrozele pulmonare, mai ales că avem un colectiv minunat cu care putem face staffuri interdisciplinare care pot manageria foarte bine astfel de cazuri. De asemenea, această susținere ar veni și pentru cei care suferă de cancer bronho-pulmonar, astm și bronșitele cronice, dar și multe alte boli care pot fi tratate cu succes în Spitalul Clinic CFR. Nu ne-am gândit doar la pneumologie, să știți. Avem în vedere să dezvoltăm mult mai multe specialități. Vrem să aducem cardiologi, endocrinologi, să dezvoltăm sectorul de dermatologie și să facem unul de dermato-cosmetologie, dar și un altul de dermato-pediatrie astfel încât să devenim un punct de referință. Spitalul Clinic CFR are o poziție strategică și dispune de toate condițiile din punct de vedere al locației, dispozitivelor medicale și personalului astfel încât putem deveni o unitate de elită.

„Cred că Dumnezeu m-a iubit

- Aș schimba registrul în cel personal. Ca medic, v-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statututului de femeie? S-a tot discutat despre acest aspect în ultima perioadă.

- Este o întrebare delicată pentru care nu mi-am pus foarte multe probleme până de curând. Într-adevăr, în ultima perioadă se discută tot mai des despre acest aspect. Probabil că una dintre cauze vine și din educația timpurie a femeilor care a dus la o acceptare a unor condiții. Nu ne-am pus prea multe întrebări existențiale, dar unele aspecte s-au lămurit după interacțiunea cu alte doamne doctor din țări unde într-adevăr există discriminare. Noi beneficiem totuși de o egalitate de șansă. Raportându-mă la ceea ce avem noi în România, cred că suntem privilegiate. Există unele mici derapaje, dar sunt izolate. Din punctul meu de vedere, nu ar trebuie să facem prea mult caz decât atunci când se depășesc anumite limite ale acceptării umane. Încercând să trecem cât mai senin prin viață și profesie, respectându-ne și nepermițând atacuri la libertatea noastră, putem trece și prin astfel de mici confruntări. Dacă te implici prea mult și te victimizezi apar alte neajunsuri – nu mai ești atentă, nu-ți mai faci treaba așa cum este bine și totul pică în derizoriu. Ideea este să avem mereu o conduită frumoasă, să fim foarte binepregătite, să ne raportăm la ceea ce fac specialiștii de top. Să avem curaj și încredere.

- Familie și carieră. Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Nu poți fi avea rezultate profesionale bune dacă nu ai o viață personală echilibrată. Mi-am dorit foarte mult o familie și copii, sunt o norocoasă că le am pe amândouă. Cred că Dumnezeu m-a iubit, am avut și îndrumarea Lui în tot ceea ce am făcut. I-am simțit mereu sprijinul.

„Îmi este suficient să știu că am ajutat oamenii”

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?

- Acela de mediator, încercând să ducem la bun sfârșit un conflict, intervenind cu farmecul și delicatețea noastră, să aducem puțin din energia noastră în tot ceea ce facem. Sigur că sunt situații când aceste daruri feminine nu se regăsesc, dar până la urmă logica și bunul-simț trebuie să domine.

- Exceptând meseria, care sunt marile bucurii ale vieții dvs? Ce vă face sufletul să cânte?

- Copiii, în primul rând. Nu există viață fără ei, fără familie, fără domnul meu care ne aduce un echilibru imens. Bărbații au și ei rolul lor important pentru că femeile nu pot exista singure. Suntem complementari unul altuia și asta aduce frumusețea vieții de familie, faptul că ne putem ajuta, consilia, sprijini.

- Vă place arta. Dacă ar fi să fiți portretizată pe o pânză, cum v-ar plăcea să arate finalul?

- În niciun caz în stil renascentist, în care să pozez. Sunt o ființă dinamică și m-aș vedea integrată pe o pânză suprarealistă, reprezentată mai mult de ceea ce realizez eu. Sau poate nu m-aș vedea într-un tablou, îmi este suficient să știu că am ajutat oamenii, că am avut contribuții la dezvoltarea unei anumite științe. Sunt un om căruia îi plac oamenii, viața, arta.

A consemnat Maura ANGHEL

Interviul complet poate fi urmărit aici -- www.ziarulevenimentul.ro/diverse/interviul-zilei

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei