1oana dumitrescu

Dimensiune font:

„În 95 % din cazuri, procesul de îngrășare este mai accelerat în urma unor cure de slăbire și diete”

| 28-01-2020 06:21

 Dialog cu Oana Dumitrescu, farmacist, specialist în psiho-nutriție şi psychological profiler

 

 

 

- În ultimii ani vorbim foarte mult despre obezitate, despre cauze, efecte, probleme pe care le aduce în viață fiecăruia. Statisticile sunt îngrijorătoare și toate organismele de sănătate trag semnale de alarmă. Cu toate acestea, nu sunt multe schimbări. De ce?

- Se vorbește foarte mult despre slăbit și diete într-o lume în care imaginea contează foarte mult. Statistic vorbind, pe primul loc în ultimii ani, în lista rezoluțiilor pentru anul ce vă urma este întotdeauna dieta. Evident că, din moment ce se menține pe un loc fruntaș în fiecare an, această dorință este importantă, dar s-ar părea că niciodată nu se îndeplinește. Și asta pentru simplu fapt că nici o dieta nu face minuni pe termen lung. Este nevoie să adoptăm un stil de viață care să ne facă nouă bine și care să funcționeze pentru noi. În general, oamenii urmează diete și sfaturi de la cei apropiați sau urmând modelul vedetelor prezente în media. Dar fiecare dintre noi este absolut unic și niciodată pe termen lung nu vă funcționa ce funcționează în cazul altor oameni. Este nevoie, în primul rând, de o conștientizare a cine suntem noi de fapt și a cauzelor care ne-a adus în situația de a fi supraponderali. De aceea este absolut necesar că oamenii aflați în situația aceasta să consulte un specialist.

Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate”

- Obezitatea are drept cauză consumul exagerat de alimente. Este singura cauză? De ce mâncăm mult?

- Obezitatea se datorează, în primul rând, unui consum exagerat de alimente, însă există și alte cauze pentru această epidemie de obezitate, cum a denumit-o încă de la mijlocul anilor 1990 Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O altă cauză ar fi comportamentul sedentar și stresul zilnic, în egală măsură. Industria alimentară și a cea a divertismentului transformă oamenii în consumatori ai alimentelor promovate printr-o publicitate agresivă, alimente bogate în energie, dar cu valoare nutrițională redusă.

- Cum alege fiecare om un anumit tip de alimente? Unora le plac dulciurile în exces, altora produsele sărate etc. Ce anume din noi determina aceste alegeri?

- Organismul nostru este un mecanism uriaș în care au loc în fiecare secunda circa 100.000 de procese chimice și biochimice, fiind dotat cu mecanisme de supraviețuire, de perpetuare a specie și ce apărare excepționale. Corpul nostru ne transmite cu mare precizie semnalele prin care ne avertizează daca are nevoie de ceva anume pentru a funcționă în continuare perfect. În cazul fericit în care suntem persoane echilibrate și știm să ne ascultăm corpul, atunci vom ști cu siguranță atunci când el ne trimite semnale pentru a-l alimenta corespunzător. De obicei, poftele indică o carenţă a unei anumite substanțe și care se regăsește, de regulă, în alimentele de care ni se face pofta. În cazul în care pofta noastră de dulce este foarte mare în mod zilnic și constant, este foarte probabil să vorbim despre o poftă emoțională care trebuie investigată din punct de vedere psihologic.

- Cum apar poftele? De ce ne place să mâncam excesiv?

- Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate. Asta se întâmplă de cele mai multe ori atunci când nu savurăm mâncarea și mâncăm prea repede, după o zi de muncă în care ne-am înfometat. În cazul în care nu stăm așezați la masă atunci când mâncăm şi stăm, spre exemplu, în faţa televizorului există marele pericol să mâncăm mai mult decât ne este necesar, fiind atenți la alte informații decât la ceea ce ne transmite propriul corp. În acest caz, senzația de sațietate este recepționată mai tărziu și mâncăm mai mult decât avem nevoie. Mâncatul emoțional se mai regăsește în diverse stări de depresie, singurătate, insomnie și după cure istovitoare de slăbire care au că revers o epuixzare a organismului care cere să recupereze ceea ce a pierdut în timpul curei de slăbire. Cercul mâncatului emoțional este istovitor, frustrant și poate duce de cele mai multe ori la stări de depresie și izolare.

Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut nenumărate victime”

- Evident, există soluții. Care ar fi primii paşi, în afară de cântarul care trage semnale de alarmă?

- Primul lucru pe care persoanele supraponderale trebuie să-l facă este să se adreseze unui specialist. Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut, în ultimii ani, nenumărate victime. Este cu adevărat nevoie să fii ghidat mai ales atunci când ai ajuns într-un cerc în care te simți prizonier. Cel mai important este să recunoști că există o problemă pe care nu o poți rezolva singur și că ai nevoie să fii ghidat și ajutat de către cineva care este specializat în acest domeniu.

- Susțineți că există o legătură între emoții și alimentație. Cum apare? De ce legăm trăirea de un capriciu alimentar?

- Nu există o simplă legătură între emoții și alimentație, este vorba despre un procem mult mai complex. Pentru a putea să slăbești într-um mod natural şi a te opri la o greutate optimă pentru tine ai nevoie să rezolvi partea emoțională a problemei. Atunci când avem o problema emoţională, cel mai la îndemână este să ne refugiem în mâncare pentru că ni se pare că nu poate fi nocivă precum alcoolul sau drogurile. Numai că, pe termen lung efectele pot fi la fel de devastatoare asupra corpului nostru, mai ales dacă ne refugiem în consumul de zahăr rafinat, care poate fi considerat un drog din cauza dependenţei pe care o da. În concluzie, problema mâncatului în exces trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate, efectele asupra sănătății putând fi devastatoare.

- Frica este o altă cauză. Cum influențează greutatea?

- Centru fricii se află, alături de alţi centri vitali, în creierul nostru reptilian sau primar. El este un centru foarte important și ne salvează viața atunci când trebuie să reacționăm prompt în faţa unui pericol real și iminent. Din păcate, în secolul în care trăim și din cauza stresului la care ne expunem constant apare de foarte multe ori starea de anxietate, în care senzația de frică este dominantă. Atunci descărcarea de cortizol și adrenalină este crescută. Pe termen scurt, adrenalina scade senzația de foame deoarece circulația scade la nivelul organelor interne pentru a creşte la nivelul mușchilor și pentru a te pregăti pentru o reacţie fizică promptă. Cortizolul, cunoscut ca și „hormonul de stres”, acționează rapid și simplu: transmite creierului nevoia de a reface depozitul de hrană şi apare pofta pentru alimente bogate în grăsimi și zahar. Acesta este adevăratul motiv pentru care stresul îngrașă.

Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru”

- Vreau să aducem și veşti bune. Ce avem de făcut când deja cântarul nu ne este prieten, și nici garderoba?

- În primul rând şi cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te panichezi din toate considerentele mai sus menționate și să nu te apuci de nici o cură de slăbire fară a consulta un specialist. Nu uita că, în 95% din cazuri, în urma unor cure de slăbire și diete, procesul de îngrășare este mai accelerat. Dacă ar fi să dau un singur sfat ar fi acela ca oamenii să se oprească din diete absurde, din înfometare și din cure de slăbire. Efectul, pe termen lung, este unul devastator, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic

- Multă lume asociază greutatea scăzută cu un standard de frumusețe. De fapt, ce este un om frumos?

- Trăim în era lui Like. Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru. De fapt, frumusețea și farmecul personal nu ţin de numărul de kilograme, ci de cât de fericit și împăcat ești tu cu tine. Atunci când nu mai suntem fericiți cu modul în care arătăm și suntem mereu nemulțumiți indifferent de ceea ce facem, este nevoie să ne oprim și să facem o analiză, o introspecție pentru a vedea cu adevărat ce ne dorim și cine suntem. Un om frumos este un om asumat și liber, care nu se compară cu nimeni și nu vrea să semene și a fie ca nimeni altcineva. Asta este definiţia unui om frumos pentru mine.

- Dvs cum vă mențineți greutatea? Ați avut vreodată probleme?

- Nu am avut niciodată fluctuații de greutate mari. Sigur că nu mai am tot atâtea kilograme ca la 20 de ani, dar nici nu mai vreau să am pentru că mi s-ar părea nepotrivit. Corpul nostru se modifică inclusiv ca și conformație, este într-o permanentă schimbare, iar greutatea trebuie adaptată la momentul din viață la care te găsești. Niciodată nu îmi spun că sunt grasă sau că am kilograme în plus, chiar dacă observ că ar fi vreo două-trei. În acest caz, fac o perioadă mai mult sport, iar pentru mine asta înseamnă să merg mai mult pe jos. Un alt lucru pe care nu îl fac niciodată este acela de a mă cântari. Nu am cântar acasă și nici nu voi avea vreodată. Cântăritul zilnic nu are nici un sens și provoacă un stres prea mare. Hainele pe care le porți sunt cel mai bun reper.

A consemnat Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
În februarie se numără căzăturile, la patinoarul din Iași
20/02/2020 00:06

La patinoarul din Grădina Complexului Urbanistic Palas Mall din Iasi patinele oferite spre inchiriere nu au mai fost ascutite corespunzător de la inceputul sezonului si este foarte greu să găsesti o pereche ...

Chirica a pus pe jar clasa politică!
20/02/2020 00:00

Scena politică ieşeană s-a inflamat ieri odată cu apariţia zvonurilor potrivit cărora, la nivel central, PNL a decis desemnarea primarului Mihai Chirica drept candidat al partidului pentru un nou mand ...

VIDEO B1TV-Chirica spune că el e „  primarul de Iași”, iar pe Bodea îl compară cu un electrician
19/02/2020 23:35

 Într-o interventie telefonică in emisiunea „Bună, Romania!”, moderată de Radu Buzăianu si Răzvan Zamfir pe B1 TV, Chirica a insistat că el nu e politi ...

OFICIAL PNL recunoaște că Mihai Chirica este candidatul său la Primăria Iași: 'Nu este membru al PSD de ceva vreme'
19/02/2020 22:41

Deputatul PNL Florin Roman a dezvăluit candidatii pentru Primăria si presedintia Consiliului Judetean Iasi. Seful grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor a declarat, la Digi 24, că Mihai Chirica va f ...

Fostul prefect al Sucevei a ucis un bărbat
19/02/2020 21:27

    Fostul senator, deputat şi prefect al judeţului Suceava Ioan Băncescu a accidentat mortal un bărbat. Accidentul a avut loc langă localitatea Cumpărătura din judeţul Suceava. Un tanăr in ...

Un poliţist s-a spânzurat după o ceartă cu nevasta
19/02/2020 21:22

      Un poliţist in varstă de 28 de ani a fost găsit de şeful său, ieri, spanzurat in locuinţa sa de serviciu din Rădăuţi, a declarat purtătorul de cuvant al IPJ Suceava, Ionuţ Epu ...

Ghizii europeni, interesați de turismul festivalier ieșean
19/02/2020 21:11

Un grup de 24 de ghizi de turism din ţară şi străinătate se află in această săptămană la Iaşi. Ieri, acestia au vizitat unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară şi au luat parte ...

Pacienții cu cancer vin la Urgențe, în stadii finale ale bolii
19/02/2020 21:03

Iesenii nu prea au auzit, se pare, de preventie, cu atat mai putin de programele de screening care se desfăsoară la nivel regional, iar asta o spun medicii care trag un semnal de alarmă. Forte multe persoane ...

Depresia face ravagii printre ieșeni
19/02/2020 21:01

Aproape zilnic, la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi ajung persoane care au incercat să-si pună capăt zilelor, pe fondul unor depresii. Fenomenul este mai accentuat ...

Protestul magistraților, suspendat
19/02/2020 19:52

* cu toate acestea, judecătorii de Tribunalul Iaşi au decis, ca formă de protest, menţinerea refuzului de a participa la constituirea birourilor electorale Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului ...