„Muzeul satului moldav va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”

1muzeu tudorel toader

Dimensiune font:

| 10-08-2021 10:19

* dialog cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

- Domnule rector, ați lansat recent în spațiul public ideea înființării la Iași, în generosul spațiu al Grădinii Botanice, un Muzeu al satului moldav. Ce se poate realiza în acestă direcție și unde veți căuta sprijin pentru un proiect de o asemenea anvergură?

- Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul. Totodată, muzeul va funcționa ca secție a Grădinii Botanice și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului”.

 - Care sunt planurile pe care le aveți în vedere, în prima fază, cu viitorul muzeu?

- Avem în vedere ca muzeul să cuprindă, în principal, câte o casă specifică fiecărui județ, sau poate chiar a fiecărei zone etnografice din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ca în interioarele și perimetrele acestor case din cadrul viitorului muzeu să fie expuse fragmente ale devenirii noastre, provenite din zonele respective.

- Mizați pe sprijinul autorităților doar ca suport administrativ - birocratic, să spunem -, sau vă doriți și o implicare la nivel investițional a instituțiilor ieșene?

- Iașul și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au specialiști de mare valoare, în toate domeniile, recunoscuți pe plan internațional. Dacă există voință, dacă demersul este bine structurat, realizarea acestui proiect este posibilă, chiar și printr-un parteneriat cu Complexul Muzeal Moldova, cu autoritățile locale și centrale, cu instituțiile de cultură din zona Moldovei, iar finanțarea poate să fie realizată prin atragerea de fonduri europene. Dorim ca autoritățile locale să fie parte în realizarea acestui proiect, dincolo de suportul administrativ, să aplice proiecte comune acolo unde doar unitățile administrative pot avea calitatea de aplicant.

- Cum a primit comunitatea academică această inițiativă? Există un punct de plecare optimist după prima dezbatere publică?

- Comunitatea academică a UAIC a primit foarte favorabil propunerea de înființare a unui muzeu al satului. Există foarte multă dorință de implicare în acest proiect, am primit și câteva propuneri privind organizarea și funcționarea acestuia. În vederea stabilirii coordonatelor de organizare, realizare și funcționare a viitorului muzeu al satului, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității a aprobat propunerea privind înființarea unei comisii, având următoarea componență: acad. Victor Spinei, vice-președinte al Academiei Române, prof.univ.dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului muzeal Moldova, din Iași, conf.univ.dr. Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, ing. Dorina Prisecaru, director al direcției tehnice din UAIC, și eu, în calitate de președinte.  

 „Avem în  vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice”

 - Grădina Botanică este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Iașului. Odată cu apariția uni Muzeu al satului acolo, UAIC va avea posibilitatea să dezvolte și mai mult zona ca una de mare interes turistic. Există un plan în acest sens?

- Muzeul satului va conferi și o nouă dimensiune turistică Grădinii Botanice. Într-un cadru natural de excepție, avem în  vedere amenajarea lacului în jurul căruia va fi realizat muzeul, pe o suprafață de 32 ha de teren, care a fost intabulat, iar muzeul va fi parte integrantă a Grădinii Botanice.

- UAIC continuă să redea Iașului obiective de interes public, clădiri cu o reală încărcătură istorică și culturală, căzute, din nefericire, în uitarea ultimelor decenii. Este acesta unul dintre obiectivele cu care veți continua în următorii ani?

- În următorii ani vom continua realizarea muzeului satului moldav. Comisia constituită în acest sens a avut o primă întrevedere, marți, jalonând elementele de bază ale muzeului. Vom continua demersurile pentru finalizarea obiectivelor începute, cu referire la Casa Universitarilor, Casa Canano, Observatorul Astronomic, baza sportivă din Sărărie, sala de sport, reabilitarea stațiunilor din Agigea, Ștefănești, Potoci și Băiceni, modernizarea celorlalte stațiuni pe care UAIC le deține, finalizarea lucrărilor bibliotecii din clădirea Olga Bancic, plus alte câteva obiective pe care le vom demara în perioada următoare.

 „Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fiemereu  la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!”

- Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa Canano, diferite corpuri de clădire, începând cu corpul principal al Universității... o listă care se poate traduce în multe zeci de milioane de euro investiți. Cât de dificil este pentru o instituție de învățământ superior să se mențină pe un trend ascendent al investițiilor?      

- Oricât de dificil ar fi, trebuie să ne preocupăm în permanență de toate spațiile dedicate procesului de învățământ, să avem grijă ca ele să fie la standarde înalte de funcționalitate, să conservăm acest patrimoniu pe care îl avem. Nu există alternativă!

- Patrimoniul UAIC este unul extrem de bogat, de la clădiri istorice la terenuri, spații de învățământ noi. Ca exercițiu de imaginație, cum credeți că va arăta Universitatea peste câteva decenii?

- Activitățile administrative vor fi digitalizate și eficientizate, învățământul online se va dezvolta, Universitatea va fi parte a unor rețele universitare internaționale, activitățile didactice vor fi proiectate pe cerințele studenților, va crește ponderea cercetării științifice, vor fi dezvoltate bazele de cercetare științifică, se va dezvolta componenta antreprenorială, inclusiv în pregătirea studenților.

- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit să recupereze oarecum din decalajele istorice față de nivelul academic internațional. Pe ce mizează conducerea UAIC în menținerea acestei ascensiuni și care sunt primele obiective vizate?

- Pe ireversibilitatea actului didactic și de cercetare științifică, pe respectarea  principiului potrivit căruia „un standard de calitate odată atins nu poate fi coborât”, pe dezvoltare spiritului academic al UAIC. Conducerea executivă stimulează cercetare științifică, prin finanțarea granturilor de cercetare, precum și a publicațiilor cotate ISI, reconsiderarea criteriilor specifice pentru evaluarea activităților desfășurate, pentru promovarea în cariera didactică și de cercetare.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei