„Produsul sistemului educațional trebuie să fie niște adulți suverani”

1interviu

Dimensiune font:

| 09-03-2021 13:49

Dialog cu psihoterapeutul Mirela Claudia Dracinschi, coordonatorul unui proiect de învățare accelerată


La Iași a fost lansat, zilele trecute, un proiect transfrontalier de învățare accelerată. Am stat de vorbă cu psihoteraputul Mirela Claudia Dracinschi despre acest concept care se va dezvola cât de curând.

- Ce este învățarea accelerată și de ce este important acest subiect?
- Învățarea accelerată e un concept deja răspândit în lume și a apărut inițial ca o reacție la învățământul tradițional care era foarte consumator de resurse și tindea să extindă pe o perioadă de timp foarte mare însușirea unor noțiuni sau abilități. Derivă din ceea ce Lozanov numea sugestopedie, acesta reușind la sfârșitul anilor ‘60 să faciliteze asimilarea unui număr semnificativ mai mare de cuvinte din limbi străine într-o perioadă de timp mai scurtă folosind tehnici de relaxare și muzică adecvată. Actualmente, acest concept a devenit unul foarte profund, translând rezultate experimentale ale cercetărilor din neuroștiințe despre modul în care mintea umană procesează informația și învață către procesul didactic, evidențiind aspecte practice care duc la accelerarea învățării.
- Cât de important este pentru elevi?
- Acest subiect își manifestă relevanța tocmai în acest context în care se solicită o reformare continuă a sistemului educațional, dar nu se pornește de pe bazele reale ale funcționalității psihoneurologice ale subiectului învățării, atingând toate nivele, de la formarea profesorilor până la evaluarea elevilor sau aplicativitatea abilităților în viața reală. E din categoria: „Schimbarea e magnifică, dar să înceapă cu alții”. Ba nu: să înceapă cu fiecare din noi, să înceapă de fapt de la valorile reale supraordonate social în fața cărora toți trebuie să ne aducem contribuția. Și nu în ultimul rând, consider că nimic nu e întâmplător și că acest concept și perspectivă își va dovedi cu prisosință utilitatea în contextul pandemic, în care timp de aproape un an de zile școala a fost făcută ca să se facă, implicând costuri greu de estimat, nu doar în planul achizițiilor academice, dar mai mult în abilitățile de a învăța să înveți în mod constant și sistematic punând motivație și pasiune în asta.
- Cum decurge procesul și cui se adresează?
- Procesul începe cu crearea unui mediu suportiv pentru învățare, inclusiv prin componenta să fizică, dar mai mult prin componenta sa psihologică, subiecții învățării fiind în acea stare de aprehensiune numită „alertă relaxată”. Mediul de învățare trebuie să fie unul securizant, în sensul raportului optim între nivelul ridicat al provocărilor și nivelul scăzut al amenințărilor (cum ar fi, de exemplu, sentimentul de rușine sau vinovăție pentru faptul că nu cunoști un anumit aspect și a-i putea fi penibil în fața clasei). Procesul continuă cu implicarea conștientă a subiectului formării în propria sa devenire conectând continuu și profund învățarea anterioară de cea care urmează să se întâmple, translând permanent de la imaginea de ansamblu către detaliile cele mai puțin evidente. Subiectul aderă conștient si complet la rezulatele învățării formulându-și propriile criterii de succes.
- Ce urmează?
- După momentul în care se transmite pur și simplu noțiunea sau abilitatea nouă folosind multiple canale senzoriale (vizual, auditiv, olfactiv și kinestezic), se trece la exersarea ei după „regula celor 6”, adică cel puțin prin 6 modalități diferite de a fixa acea achiziție cognitivă. Revizuirea este o etapă distinctă și extrem de importantă căci asigură engramarea achiziției pe termen lung, retenția ei și reactualizarea ei cu mare acuratețe. Deși etapele acestea ale procesului didactic nu sunt noi, ele, în practica curentă, se reduc doar la etapa de transmitere a informației și eventual o exersare dezlânată și fără viziune pe termen lung.
- Cum ajută procesul educațional?
- Această perspectivă a învățării accelerate aduce beneficii în creșterea eficienței procesului educativ, care a venit timpul să producă o schimbare congruentă și profundă cu resurse gestionate cu cap și în intervale de timp mai mici. Apoi, nimeni cred că n-a măsurat vreodată pe scară largă costurile psihologice ale diverselor traume produse în context școlar, cel puțin prin uciderea curiozității și entuziasmului de a ști și asimilarea într-un cor al adulților antrenați să învârtă angrenajele sistemelor sociale precum cobaii rotițele. De fapt produsul sistemului sistemului educațional trebuie să fie niște adulți suverani ce contribuie cu mintea și sufletul lor deschis și echilibrat la evoluția umanității în ansamblu într-un efort de creație comun. Și învățarea accelerată poate produce asta dacă este înțeleasă și integrată de fiecare dintre noi, pe orice poziție ne-am afla: elev, profesor, părinte, director, inspector, formator, evaluator, cercetător, decan sau ministru.
A consemnat Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei