Arta stradală schimbă înfățișarea Iașului

1garfiti2a
1grafiti brum
1grafiti4
1grafiti pasarela
1grafiti1a
1grafiti3
1grafiti5

Dimensiune font:

| 30-10-2023 14:40

O plimbare prin Iași te poate duce într-un miraculos tărâm al ilustrațiilor stradale. Zidurile triste și uitate ale orașului prind viață, în unele zone, cu ideile autentice ale tinerilor artiști. Practic, pe aceste locuri nu sunt desenate doar simple animații, ele au diferite semnificații – pot reprezenta scriitori, moravuri, parodii sau citate motivaționale, atrăgând atenția mai multor probleme din societatea modernă.

Sigur te-ai întrebat, măcar o dată, de unde vine atât talent și inspirație? Cine sunt persoanele înzestrate cu acest har? Din păcate, artiștii stradali nu sunt atât de populari, în comparație cu capodoperele lor.

Dacă însă vei analiza autorul mai multor picturi murale de pe ziduri și clădiri, vei vedea și un nume mai special, numit HarceaPacea. Un pseudonim neconform cu ceea ce dex-ul îl caracterizează. HarceaPacea nu reprezintă distrugerea sau dezastrul, ci din contra, construirea și înflorirea prin lucrările sale.

De mic l-a atras partea de desen, astfel a ales să studieze arhitectura, un domeniu care i-a venit mănușă. După doi ani de facultate, tranziția de la desenul de mână la cel pe calculator i-a dat un impuls spre o nouă carieră. Și-a descoperit pasiunea de graffiti (inscripții sau desene pe pereți) prin 2006 - „primul meu graffiti a fost pe o centrală termică, lângă blocul la care locuiam”. Iar acum, are zeci de lucrări în cele mai populate zone ale Iașului. Rampa sa de lansare a fost în anul 2019, când, în urma finanțării proiectului InZIDerabilii din cartierul Dallas, a primit o mare atenție mediatică, proiectul promovând toleranța și coeziunea socială. Acum, este fondator al asociației Artipic, unde realizează schimbări în societate prin intermediul artei și implicării civile.

Cu toate că HarceaPacea își păstrează identitatea ascunsă, numele său este familiar multor ieșeni.

Nimeni nu dă graffiti cu numele din buletin, practicând o activitate teoretic ilegală, toți au pseudonimuri”, spune acesta. Iar pe lângă semnătura, lucrările artistului sunt însoțite cel mai des și de un simbol care reprezintă un șobolan cu mască de gaz.

Pasajul Emil Brumaru și pasajul Octav Băncilă, revitalizate prin artă

În urmă cu un an, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași, artistul stradal HarceaPacea a oferit un nou mural Iașului, reprezentând un portret al lui Emil Brumaru pe unul dintre pereții unui gang, un pasaj ce era zilnic tranzitat de poet. Lucrarea a fost realizată în termen de cinci zile, fiind un mare succes. După inaugurarea picturii, pasajul de pe Cuza Vodă a primit chiar numele poetului.

Un alt proiect demarat este cel de la pasajul Octav Băncilă, unde sunt implicați mai mulți artiști, coordonatorul fiind cunoscutul artist... HarceaPacea. Acesta spune că lucrarea este finalizată în proporție de 70%, iar până anul viitor speră să fie inaugurată. Până acum, s-a desenat un portret imens al lui Octav Băncilă, dar vor urma și interpretări ale lucrărilor sale, cât și viața și activitatea pictorului”, declară artistul.

Cea mai mare pictură murală din Iași

O altă lucrare stradală face parte din proiectul RegenerARTE Urbană, inițiat de Asociația Artipic. Pictată pe unul dintre pereții exteriori ai Casei de Cultură a Sindicatelor, aceasta are 440 de metri pătrați și este intitulată Solidaritate prin creativitate”. HarceaPacea împreună cu alți trei artiști au lucrat două săptămâni la pictura care îl aduce în prim plan pe sindicalistul Virgil Săhleanu.

Arta stradală, o artă restricționată de reguli și ilegalități

Desigur, graffiti-ul nu încântă pe toată lumea. O mare parte din adolescenți preferă să mâzgâlească” pereții blocurilor cu diferite mesaje licențioase, ceea ce răspândește furie din partea locuitorilor. De aceea, în unele cazuri, cetățenii devin reticenți și concep arta stradală drept o formă de vandalism. Pentru a preveni astfel de ilegalități fără autorizație, s-a demarat un proiect împreună cu RegenerARTE Urbană și Asociația Artipic, unde s-a lansat Primul perete legal de practică”, aflat în zona plajei Nicolina (Purcica).

Vrem să desenăm, dar „unde” și „cum” avem voie?

O problemă cu care se confruntă des artistul este cea privind sprijinul autorităților ieșene în privința dezvoltării artei stradale. În comparație cu Iași, Bacăul are un întreg ghid de estetică urbană, unde s-a reglementat partea de graffiti și picturi murale și s-a stabilit o procedură prin care să se simplifice obținerea de acorduri. Din păcate, comisia de urbanism de la noi lasă de dorit”, spune HarceaPacea.

Artistul susține că i-ar plăcea ca oamenii să-și asume mai mult responsabilitățile pe care le au față de oraș și să nu mai funcționeze doar prin acorduri verbale”. Multe lucrări se fac așa. Oamenii se gândesc că dacă cumva nu îi convine cuiva și după se duc să le facă scandal. Iar asta implica riscuri din partea mea”, spune el.

Cu toate acestea, HarceaPacea este unul dintre puținii artiști care au rămas în Iași. În prezent, are un ONG unde aplică deseori pentru finanțări. Sunt conștient ca e un oraș tânăr, iar dacă pot crea oportunități pentru noile generații de artiști, să aibă unde să deseneze și să fie plătiți pentru asta, cu atât mai bine”, completează HarceaPacea, cel mai celebru ieșean în ceea ce privește dezvoltarea artei stradale.

Bianca DIAC

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei