Caii huțuli din Bucovina, vals în pașii vântului

1cal1
1cal2

Dimensiune font:

| 22-08-2023 10:51

 Într-o lume în care timpul pare să zboare și tehnologia transformă peisajul rural, există locuri unde tradiția și frumusețea naturală se contopesc într-un simbol viu: caii huțuli din Bucovina 

 

Într-un colț pitoresc al Europei, unde Carpații își strâng brațele în jurul satelor bucovinene, tradiția se împletește cu natura în cea mai pură formă. Caii huțuli, nobili locuitori ai munților, au devenit adevărate embleme ale Bucovinei, reprezentând statornicia, rezistența și legătura profundă a omului cu natura.

Cu sute de ani în urmă, în vremuri în care drumurile erau doar poteci accidentate, ei au fost aleși de locuitorii din Bucovina datorită rezistenței și adaptabilității lor la condițiile montane. Datorită aspectului robust, au reușit să facă față zăpezilor grele și frigului aspru. Nu este de mirare că localnicii i-au considerat mult timp comoara munților.

Calul austriecilor

Rasa Huțulă a fost înființată pe pământurile României, în timpul ocupației austriece. Este una dintre cele mai performante rase de cai, adaptată condițiilor de exploatare în regiunea montană: armată (vânători de munte), exploatarea lemnului, transport în zone montane greu accesibile. Este urmașul tarpanului, calul sălbatic euroasiatic dispărul la sfârșitul secolului trecut.

Aria tradiţională de creştere a calului de rasă Huţulă în România este cuprinsă în partea de nord şi est a Carpaţilor orientali. Din punct de vedere administrativ această zonă acoperă părţile montane din judeţele Suceava, Neamţ, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.

Rasa cunoaşte acum o oarecare răspândire şi în afara arealului tradiţional. Aproape toate depozitele de armăsari deţin armăsari de montă publică huţuli pe care îi utilizează pentru ameliorarea cabalinelor din marea creştere, adaptate condiţiilor de exploatare din zonele montane.
Calul de Bucovina reprezintă o rasă utilitară de tracțiune întemeiată în anii 70 - 80 în urma inițierii unui proiect comun derulat la hergheliile Lucina și Rădăuți între Centrul Republican de Creștere și Calificare a Cailor, Universitatea de Științe Agricole Iași și Armată, pornind de la reproducători de rasă Huțulă, Semigreu, Gidran, având ca obiectiv dezvoltarea unei populații de cai utilitari pentru tracțiune, adaptată condițiilor de munte, cu o dezvoltare corporală și o capacitate energetică superioară huțulului.

Amici în festivaluri și sărbători

În Bucovina, unde tradiția și modernitatea se intersectează frecvent, caiii huțul joacă un rol esențial. Ei sunt nu doar animale de povară sau parteneri în treburile agricole, ci și tovarăși în festivaluri și sărbători. Dansul cailor, unde acești minunați patrupezi sunt împodobiți cu panglici colorate și își etalează grația, este un spectacol care îmbină muzica, pasiunea și culoarea.

Cele două războaie mondiale au afectat în mod serios efectivele de huțuli din Estul Europei. În 1994 s-a înființat Federația Internațională a Huțulului, a cărei ocupație principală este conservarea acestei rase.

Astăzi mai există aproximativ 3.500 de cai huțuli în lume, România având cele mai multe exemplare.

Însă, în ciuda rolului lor important în comunitate, caiii huțuli au avut de înfruntat numeroase pericole. Urbanizarea și modernizarea au redus treptat necesitatea lor în viețile oamenilor. În plus, intersecția dintre economie și ecologie a pus acești cai în pericol, cu pășuni transformate în zone construite și drumuri care au invadat habitatul lor.

Totuși, pasionații și iubitorii de animale din Bucovina și din întreaga țară au înființat asociații pentru protejarea și promovarea acestui simbol viu. Proiecte de conservare, tururi montane cu cai huțuli și programe educaționale se străduiesc să readucă în prim-plan importanța și frumusețea acestor cai care au legături profunde cu istoria și cultura acestei regiuni.

Huțulul provine din zona Bucovinei și este unul dintre cei mai apreciați cai de munte, fiind folosit în exploatarea lemnului, transport sau armată.

Hergheliei Lucina din județul Suceava, cunoscută și ca patria cailor liberi.

 Munții Bucovinei ascund o comoară de importanță națională, una care are deja peste un secol și jumătate de existență. Herghelia Lucina a fost înființată în anul 1856 și este singura din țară în care se crește rasa autohtonă Huțul, dar și cai din rasa Cal de Bucovina. Este situată la circa 40 km față de stațiunea turistică Câmpulung Moldovenesc, în apropierea localității Izvoarele Sucevei, urmând traseul Câmpulung Moldovenesc – Pojorâta – Fundu Moldovei – Botus – Breaza – Moldova Sulița – Lucina.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei