Concubinii specializați în țepe cu cereale scapă de închisoare

4malai

Dimensiune font:

| 27-02-2022 23:59

 Ramona (35 de ani) şi Iulian (47 de ani) au deja anul de când stau după gratii în urma unor ţepe agricole de proporţii. Cei doi concubini au aplicat o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Căutau pe internet producătorii de cereale, în special porumb şi orz, care aveau excedent de marfă pe stoc. Se arătau dispuşi să o cumpere şi ofereau un preţ peste cel al pieţei. Mergeau apoi la faţa locului, se prefăceau a studia recoltele, se declarau mulţumiţi şi băteau palma cu producătorul, acesta fiind încântat că scapă, dintr-un foc, de tot stocul. La un preţ nesperat de mare.

Şiretlicul era teribil de simplu. Vizitele aveau loc doar în zilele de sâmbătă, Ramona şi Iulian completau ordinul de plată, apoi îl rugau pe vânzător să meargă cu ei la bancă, să vadă cu ochii lui cum depun acolo documentul. Funcţionarul verifica conturile celor doi, totul era în regulă, dar atrăgea atenţia că plata nu se poate face decât în prima zi lucrătoare, adică luni. Şi că beneficiarii pot retrage sume în acest interval. Detalii ce nu-l puneau deloc pe gânduri pe vânzător, acesta fiind încântat că-şi goleşte silozurile.

Imediat după ieşirea din bancă, Ramona şi Iulian trimiteau maşinile la încărcat, luau cerealele şi plecau. Până luni, aveau grijă să retragă din conturi atâţia bani încât disponibilul să fie mai mic decât valoarea facturii, iar ordinul de plată să fie rejectat. Invocau apoi diverse pretexte, făceau ceva plăţi parţiale şi aşteptau ca ţepuitul să se lase păgubaş. În două cazuri, reţeta n-a mai funcţionat, s-au ales cu dosare penale pentru înşelăciune, iar acum stau în puşcărie. Au făcut apel şi vor scăpa de gratii. Cu condiţia să achite restul de bani, adică 9.000 lei.

Funcţionarul bancar a verificat ordinele de plată sub aspectul formei

Anul 2016 a fost unul deosebit de rodnic pentru Marcel D. şi Mircea P., doi fermieri din Sărmaşu, Mureş. Recolta de porumb, una record, însă cu umiditate cam mare. Era vorba de 250 tone, în pericol de mucegăire. Când au fost sunaţi de Iulian, credeau că le-a pus Dumnezeu mâna pe cap. I-au aşteptat cu multă nerăbdare pe cei doi cumpărători, ce veneau tocmai de la Iaşi. Ramona şi Iulian au ajuns în Sărmaşu pe 15 decembrie. Era într-o joi. Ca să mai tragă de timp, „cumpărătorii” au cerut să se facă nişte probe pentru stabilirea umidităţii, rezultatul urmând să le parvină în ziua următoare. A ieşit o valoare de 17%, aşa că preţul de 0,48 lei/kg pe care l-au oferit Iulian şi Ramona a fost unul excelent. Părţile au bătut palma pentru suma de 120.000 lei, s-au semnat contractele, au venit şase camioane şi au încărcat tot porumbul, şoferii insistând ca maşinile să fie încărcate la maxim, deşi fiecare camion depăşea cu mult masa maximă autorizată de 40 tone.

Apoi, au mers la bancă pentru a depune ordinele de plată. Funcţionarul bancar a verificat ordinele de plată sub aspectul formei, fără a le putea introduce în sistem, urmând ca în prima zi lucrătoare să le proceseze. Adică luni, 19 decembrie. Cel de la ghişeu i-a avertizat pe vânzători că că ordinele de plată pot fi retrase de cumpărător, dar Iulian şi Ramona au afirmat că ei nu fac lucruri de genul, ocupându-se de mult timp cu achiziţia de cereale. S-a mers pe încredere.

Fermierilor le-a trebuit mai bine de un an ca să realizeze că fuseseră ţepuiţi.  Asta pentru că Iulian şi Ramona au făcut câteva plăţi parţiale, 10.000 lei către Marcel D. şi 15.000 lei către Mircea P. Au invocat apoi diverse conjuncturi neprevăzute, după care au spus, pur şi simplu, că nu mai au bani.

Fermierii nu s-au lăsat şi au făcut plângere penală pentru înşelăciune. Procesul s-a întins pe parcursul a cinci ani de zile, răstimp în care reclamanţii au tot strâns probe împotriva ţeparilor. În principal, postări pe reţelele de socializare, din care rezulta că pârâţii au mai achiziţionat cereale şi de la alţi fermieri fără să achite contravaloarea acestora...

„Voi plăti când îmi voi vinde rinichiul!”

Cam la fel au stat lucrurile şi în cazul lui Mihai T., un cultivator de orz din Belceşti. Omul avea în siloz 55 tone, trecuseră câteva luni bune de la recoltare şi niciun muşteriu. Când a fost sunat de Iulian, care i-a oferit 0,60 lei/kg, Mihai a sărit în sus de bucurie. Mai ales că Iulian se oferise să cumpere toată cantitatea, adică două tiruri. 

Scenariul a fost acelaşi. Vizită la fermă joi după amiază, mostre pentru analiză, sâmbătă, mers la bancă pentru depunerea ordinului de plată. Vânzătorul a presimţit ceva, şi-a pus fiul să supravegheze tirurile, ca nu cumva să plece înainte de a da el ok-ul. Degeaba. La bancă, Ramona a solicitat operatoarei de la ghişeu să-i comunice disponibilul din cont. Funcţionara a spus că are fix 34.000 lei. Valoarea facturii era de doar 32.886 lei, Mihai şi-a zis că totu-i în regulă, şi-a sunat fiul, zicându-i să lase tirurile să plece, a semnat contractul şi a plecat, mulţumit, către casă.

Luni seară, când a sesizat că nu i-au intrat banii, s-a uitat mai atent pe factură şi pe contract. Ramona adăugase termenul de plată de 12 zile. A aşteptat, dar în zadar. Văzând că nu o scoate la capăt cu femeia, Mihai l-a contactat pe Iulian. Acesta a fost de-a dreptul sarcastic: „Voi plăti când îmi voi vinde rinichiul!”.

Nici cultivatorul de orz din Belceşti nu s-a lăsat, a făcut şi el plângere împotriva celor doi concubini. Evident, tot pentru înşelăciune.

Ţeparii şi-au primit pedepsele la sfârşitul anului trecut. Ramona s-a ales cu un an şi opt luni în regim de detenţie, iar Iulian cu doi ani. Amândoi au făcut apel. Bărbatul a invocat faptul că el nu a fost decât un simplu executant, că iubita lui era cea care coordona toate afacerile, că femeia era în business-ul cu cerealele încă din 2012, înainte ca ei doi să se cunoască şi că declaraţiile ei au fost făcute doar din dorinţa răzbunării, întrucât cei doi s-au despărţit în 2020. În apărarea sa, Iulian a mai arătat şi efectuarea plăţilor parţiale.

Ramona a solicitat suspendarea executării pedepsei, mizând pe acelaşi atu: plăţile parţiale. Curtea de Apel le-a admis cererile, sentinţa de săptămâna trecută este definitivă, cei doi vor fi puşi în libertate, dar trebuie să achite restul de bani. 9.000 lei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei