Consilierii judeţeni au dat undă verde investițiilor de la aeroport

1aeroport

Dimensiune font:

| 28-04-2022 00:00

 Aeroportul Internațional Iași va deveni unul dintre principalele obiective finanţate din fonduri europene şi nu numai, în următorii ani. Având în vedere faptul că la aerogara ieșeană va fi construit un nou terminal, care va duce la mărirea capacitătii de parcare, Consiliul Județean Iași trebuie să dezvolte infrastructura în zona de Nord a aeroportului, drumurile către comuna Aroneanu, conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8.

 Zonă Cargo la aeroport

Consilierii județeni au votat ieri, în plen, proiectul de hotărâre cu privire la realizarea obiectivului de investiție „Modernizarea drumului județean DJ 282 G: limita muninicipiul Iași - Aroneanu - Rediu Aldei, cu o distanță de aproximativ 6,5 kilometri și realizarea drumului de legătură din DJ 282 G (Aroneanu) și Aeroportul Internațional Iași, care are o distanță de aproximativ 3 kilometri. „Dincolo de hala privind mentenanța elicopterelor, vom avea o şi o zonă Cargo, în terminalul T2, după construirea noului terminal T4. Ulterior, zona Cargo va funcţiona pe partea de Est a locației. Tot în cazul Aeroportului avem un proiect referitor la zona de acces dinspre Aroneanu spre aeroport, în continuarea unui drum județean. Noi ne dorim ca într-un timp cât se poate de scurt să semnăm contractul de finanțare. Termenul limită pentru finalizarea proiectului este decembrie 2023”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Tot în cadrul acestui proiect este prevăzută alocarea sumei de 427.500 lei cu TVA necesară întocmirii Studiului de fezabilitate, completat cu elemente din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectiv. „Investiţiile ce se vor realiza în partea de Nord a municipiului Iaşi, respectiv modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, construirea Autostrăzii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, impun şi rezolvarea problemelor legate de accesibilitate. Starea actuală a drumurilor județene ce vor asigura legatura între aceste obiective este necorespunzătoare şi este necesară îmbunătățirea condițiilor de circulaţie şi a suprafețelor de rulare, mărirea capacităţii portante ținând cont de perspectiva dezvoltării traficului, realizarea caracteristicilor geometrice ale drumului conform normativelor în vigoare”, se arată în raportul de specialitate.

Planul de dezvoltare a Aeroportului ieșean este unul mult mai complex, iar consilierii județeni PSD spun că investițiile ar trebui prioritizate. „În afară de schițe și proiecte nu avem nimic palpabil. Aceste drumuri vor asigura accesul direct din comuna Aroneanu către Aeroport, se va asigura și legătura cu viitorul Spital Regional de Urgențe. Ne propunem să fie în legătură cu autostrada Iași - Târgu Mureș. Este important să depunem proiectele, să avem finanțare, pentru că suntem în faza studiului de fezabilitate. Nu avem nici măcar un ordin de mărime privind valoarea și accesibilitatea către terminalul T4, care face obiectul unui alt proiect de mari dimensiuni, dar nu avem ceva concret. Este un proiect de aproximativ 300 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o valoare foarte mare”, a precizat Cristi Stanciu, consilier județean PSD.

Aeroportul Iași, la nivelul aeroporturilor dezvoltate din România

Un alt proiect derulat cu fonduri europene la Aeroportului Iași a fost aprobat în ședința de CJ de ieri. Acesta presupune, în principal, achiziționarea unui ambulift și a unui motostivuitor full electric care vor ajuta la eficientizarea activității aeroportuare. Ambulift-ul va fi folosit pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor cu mobilitate redusă. Va fi un prim pas spre înființarea unui serviciu PMR certificat la standarde moderne, la Aeroportul Iași. Valoarea proiectului este de 1,4 milioane lei. Aeroportul Iași mai are aprobate încă două proiecte ce vor fi realizate tot cu fonduri UE: unul este despre asigurarea securității perimetrale a aeroportului, în valoare de 10 milioane lei, iar un alt proiect este cel de creștere a gradului de siguranță și securitate la aeroport, în valoare de 9,7 milioane lei, a declarat Romeo Vatră, director al RA Aeroportul Iași. 

Autoritățile administrative speră ca, prin intermediul acestor proiecte, aerogara ieşeană să atingă nivelul altor aeroporturi din țară. „Sunt proiecte foarte importante care pot aduce Aeroportul Internațional Iași la nivelul aeroporturilor dezvoltate din România. Un exemplu este cel de la Cluj, care, din punctul nostru de vedere, se află undeva cu zece ani înaintea noastră. Ne dorim ca în Consiliul Județean să depășim faza desenelor pe hârtie și să ne apucăm efectiv de treabă”, a mai spus Cristi Stanciu.

Autoritățile locale, implicate în dezvoltare

Proiectul infrastructurii rutiere din zona Aeroportului va asigura creșterea siguranței circulației, reducerea cheltuielilor de transport pentru combustibili, întreținerea și repararea autovehiculelor și, implicit, reducerea duratelor de transport. 

Tot în cadrul ședinței ordinare de ieri a Consiliului Județean Iași a fost votată trecerea unei suprafețe de drum din administrarea județeană în domeniul public al Primăriei Iași. Este vorba de tronsonul de drum DJ 2821. „Printr-o adresă, RA Aeroportul Iaşi solicită trecerea din proprietatea publică a municipiului Iaşi în proprietatea publică a judeţului Iaşi a suprafeţei de 3.410 metri pătrați din tronsonul de drum în vederea configurării tramei stradale de acces la viitorul Terminal T4 şi la noile parcări, necesare realizării obiectivului de investiţii Dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi - Construirea de facilităţi suplimentare şi creşterea capacităţii de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de Vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iaşi, conform anexei Raport III-revizia 2 - Analiza strategică a dezvoltării aeroportului”, se arată în nota de fundamentare. 

Primăria Iaşi modernizează legătura dinspre Aurel Vlaicu

În paralel cu demersul CJ, și Primăria Iași are în derulare un proiect pentru un asigurarea unui acces către Aeroport, respectiv modernizarea unei legături dinspre str. Aurel Vlaicu și până la hangarul Aerostar, lungimea totală a drumului fiind de 1,5 km. În acest sens, recent, Primăria a semnat un contract de proiectare. Oricum, oficialii Palatului Roznovanu salută decizia luată ieri în CJ Iaşi. „Drum cu sens unic şi cu două benzi pe sens. Este soluţia de acces spre Aeroportul Iaşi, soluţie lansată public în 2020 către fosta conducere a CJ Iaşi. Soluţia este ca, din sensul giratoriu de la Ciric 2 să avem sens unic spre Aeroport, cu două benzi pe sens şi realizarea conexiunii spre DJ 282G, Iaşi-Aroneanu. Două benzi pe sens de la Ciric 2 -Aeroport-Aroneanu ar permite accesul facil spre Aeroport pentru autobuze, TIR-uri, alte maşini cu gabarit mare precum şi pentru autoturisme. Ieşirea spre Aroneanu va permite conexiunea spre viitorul tronson de autostradă pe segmentul de la Spitalul Regional de Urgenţă spre Leţcani sau pe DJ249 spre Tomeşti. Prin decizia de astăzi (n.r. – ieri) a CJ Iaşi, practic se lansează acest proiect, un proiect de infrastructură important, o cale de acces modernă dinspre municipiul Iaşi spre Aeroport”, spune administratorul public al municipiului Iaşi, Petru Movilă. Ruxandra CAȘU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei