După două decenii de așteptări, se lucrează la Spitalul Regional de Urgență!

1SRU3
1SRU1

Dimensiune font:

| 22-04-2024 08:59

Ministrul Sănătăţii a venit la Iași, vineri, la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va fi gata în 4 ani. Lucrările vor costa aproape 700 de milioane de euro, iar în viitoarea unitate medicală vor lucra 3.000 de medici.

Alexandru Rafila a venit la costum şi pantofi bine lustruiţi să ia parte la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgență., care va fi construit în zona Moara de Vânt.   Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul Regional de Urgente din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane de euro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital atunci când va intra în  funcţiune peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că  constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Oficialul de la Bucureşti a mărturisit audienţei că iniţial a fost sceptic în ceea ce priveşte construcţia SRU, dar că între timp a ajuns la concluzia că în România se vor realiza zeci de unităţi medicale noi. „Sunt multe spitale în curs de execuţie, iar aceste trei spitale regionale pe care acest Guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. Sunt peste 500.000 de metri cubi de pământ ce vor fi excavaţi aici, la Iaşi. Este o primă fază necesară pentru construcţie. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova şi la cel din Cluj. Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursa înalt calificată care există în bună măsura la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar nu este suficientă. Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale, a adăugat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa a spus că acesta este un pas important pentru SRU Iaşi, mai ales că este prima unitate medicală de acest tip la care practic încep lucrările. „Avem un proiectant care are un renume internaţional şi care a livrat un proiect tehnic foarte bun. Avem un diriginte de şantier care va supraveghea întreaga perioadă a construcţiei. Avem un prim constructor desemnat, ceea ce înseamnă că s-a creat o buclă foarte greu de distrus la acest moment, a spus şeful ANDIS Adrian Popa.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, pare cam sceptic în ceea ce priveşte momentul inaugurării SRU Iaşi. „Este important că totuşi au fost pe parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a spus Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est.

Însă, pentru rectorul UMF „Gr.T.Popa” ziua de vineri a fost un moment deosebit şi mult aşteptat. „Suntem pregătiţi pentru a asigura o pregătire corespunzătoare tuturor specialiştilor care vor funcţiona în acest spital în condiţiile unei infrastructuri care corespunde anilor în care trăim şi care va aduce multe provocări în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul tuturor afectiunilor medicale de urgenţă”, a spus Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

         

România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”.

 

Bogdan Cojocaru, fost prefect de Iaşi, implicat activ în implementarea proiectului SRU, a spus că acesta este un moment istoric nu doar pentru Iaşi, pentru ieşeni, ci pentru toată zona Moldovei. „Suntem într-un moment istoric. Mă bucur că putem vorbi, în sfârşit, despre machete care devin realitate. Iaşiul, dar şi întreaga regiune, are nevoie de astfel de investiţii. Toate acestea au fost posibile şi datorită implicării ministerului pe care domnul Rafila îl coordonează”, a spus Bogdan Cojocaru, care acum s-a retras din funcţie pentru a candida la preşedinţia CJ Iaşi din partea PSD.

Pentru preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, investiţia în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă înseamnă o investiţie în sănătatea fiecărei persoane din Moldova. „E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult. Este un nou capitol pentru Iaşi şi pentru întreaga regiune, un capitol al speranţei şi al grijii în sănătatea celor 4 milioane de locuitori din regiunea noastră. SRU nu mai este o dorinţă sau o neîmplinire peste care au trecut aproape 20 de ani, ea devine, în sfârşit o realitate”, a declarat Costel Alexe, candidatul liberalilor pentru încă un mandat la șefia CJ Iași.

Primarul Mihai Chirica  a amintit şi el că au trecut aproape două decenii de când se doreşte construcţia unui astfel de spital la Iaşi, dar şi că municipalitatea a oferit 12 hectare de teren pentru construcţia acestui spital. Au trecut 20 de ani de când o idee a circulat în România, construirea de spitale regionale. Abia în 2016, municipiul Iași a făcut un sacrificiu și a donat acest teren către Ministerul Sănătății pentru construirea lui. Astăzi, România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”, a spus Chirica, candidatul PNL pentru un nou mandat la Primăria Iaşi.

Şeful ANDIS a declarat ulterior că lucrările la SRU Iaşi vor începe, practic, din această săptămână, cu o întârziere de jumătate de an. Pentru început se vor excava 500.000 de metri cubi de pământ, care vor fi transportaţi în afara zonei, şi se va lucra la terasament şi împrejmuire, devieri de utilităţi şi alte tipuri de lucrări care trebuie făcute în prima fază a proiectului.

Antreprenor general al acestei etape este compania Ness Proiect Europe. Din echipa de proiect fac parte, în calitate de subcontractanţi, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry şi Stefan Security. Lucrările aferente primei etape sunt programate să dureze patru luni, valoarea contractului fiind de 26,3 milioane de lei (fără TVA).

În a doua etapă de lucrări, ce vizează construcţia propriu-zisă a clădirii, licitaţia este încă în desfăşurare, termenul pentru depunerea ofertelor fiind prelungit până pe 20 mai.

 

Decizia de prelungire a termenului de începere a lucrărilor a fost luată în urma solicitărilor venite din partea a circa 40 de constructori din ţară şi străinătate interesaţi să participe la licitaţie, care au solicitat o perioadă mai mare de clarificare pentru întocmirea ofertei. Ei au formulat 600 de observaţii la documentaţia de atribuire. Contractul de execuţie a SRU Iaşi are o valoare estimată la 1,82 miliarde lei fără TVA, şi o perioadă de implementare de 106 luni.

 

 Ultima dată când am verificat noi erau spre 50 de companii care au cerut peste 600 -700 de clarificări. Ne bucurăm că avem constructorul desemnat, că avem desemnat şi supraveghetorul pe toţi cei patru ani. Sperăm că anul acesta vom desemna şi pachetul numărul doi, care e principal. Desgiur, provocările nu vor lipsi. Vor apare pe măsura implementării. După ce se vor face clarificările necesare se va trece la evaluarea ofertelor şi, într-un final, desemnarea câştigătorilor. Contestaţiile pot întârzia şi ele proiectele. Nu foarte mult, dar, da, pot întârzia, a spus Adrian Popa.

 

Proiectarea SRU a fost realizată de asocierea formată din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL. Serviciile de supraveghere a proiectării și construcției obiectivului vor fi asigurate de asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania (lider) - Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik AS - RomCapital Invest SA.

Spitalul Regional de Urgențe va costa 680 de milioane ce euro, suma fiind cu 140.000 de milioane de euro mai mare decât s-a preconizat inițial. Investiţia trebuia suportată din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor majore în implementare au dus la situaţia în care doar 11% din lucrări să fie asigurate din bani europeni. Restul fondurilor vor fi  bani guvernamentali şi din credite.

SRU Iași va avea o suprafață construită de 202.689 metri pătrați distribuită pe 9 niveluri, pe o suprafață de teren de 120.000 mp.

Noua unitatea medicală va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și 3.000 de angajați. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.

Trebuie menționat că la SRU va fi relocat Spitalul “Sf. Spiridon” şi se va organiza şi activitatea de predare şi cercetare a celor de la UMF.  

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Turiștii străini, impresionați de frumusețile Iașului. O familie de italieni s-a îndrăgostit de capitala Moldovei
26/07/2024 08:42

Iasul, unul dintre cele mai mari si importante orase ale tării creste anual la capitolul turism. Astfel, foarte multe persoane ajung să cunoască frumusetile din capitala Moldovei si să fie cucerite de clăd ...

Cinci ani de cercetări inutile pentru o bătaie pe peronul gării
26/07/2024 08:42

* victima a avut nevoie de 50 zile de ingrijiri medicale, dar nu i se va face dreptate * a intervenit prescripţia Autorităţilor ieşene (poliţie, procuratură, magistratură) le-au trebuit cinci ani pent ...

Arme albe la modă printre ieşeni: şurbelniţa, lustra, furca
26/07/2024 08:41

În acest sfarşit de săptămană, magistraţii ieşeni au avut de luat decizii in cateva dosare ce privesc infracţuni săvarşite cu violenţă. Asta nu-i deloc o noutate, aşa ceva se intamplă zilnic, ...

UAIC mai prinde un top favorabil
26/07/2024 07:45

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost plasată pe pozitia 118 la nivel mondial in lista universitătilor care oferă cele mai bune conditii de studiu, fiind singura universitate din ...

Sudenții TUIASI lucrează la un monopost electric
26/07/2024 07:45

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) este organizator principal al celei de-a doua editii consecutive a competitiei de masini de curse pentru studenti – Formula Student R ...

Cinematografele ieșene, pregătite să reintre în circuitul cultural
26/07/2024 07:44

Cele patru cinematografe iesene beneficiază in prezent de ample lucrări de reabilitare si modernizare, in cadrul unui proiect initiat de municipalitate care vizează tranformarea si extinderea activitătii lo ...

Voluntarii din  centrele de salvare a animalelor
26/07/2024 07:12

Într-un oras ca Iasul, cunoscut pentru istoria sa bogată si cultura sa vibrantă, există povesti care răman adesea nespuse. Una dintre acestea este cea a voluntarilor care lucrează neobosit in centrel ...

Toxicoman prins din cauza maşinii parcate anapoda
26/07/2024 06:46

* agenţii au oprit, au venit la cei doi şi au incercat să-i legitimeze * aceştia, drogaţi fiind, n-au colaborat defel, astfel incat s-a trecut la incătuşarea lor şi la percheziţionarea autoturismului * ...

Holboca își face pistă pentru biciclete
26/07/2024 06:40

* ideea amenajării unei piste pentru biciclete in comună a impărtit locuitorii - unii dintre ei consideră că acest lucru este necesar, avand in vedere tendinta manifestată pe plan global privind introduce ...

Grecia, destinația preferată de ieșenii care doresc să își petreacă concediul în străinătate
25/07/2024 21:36

Alegerea unei destinatii perfecte pentru petrecerea concediului a devenit o misiune foarte dificilă pentru ieseni, sustin specialistii in turism. Destinatiile din afara tării sunt la mare căutare, iar oferta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei