Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie

2proteste

Dimensiune font:

| 02-12-2023 09:48

Reapar nemulțumirile și în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TESA din spitale, al căror cuantum salarial este la fel de mic precum al angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

Ceva nemulţumiri par a fi şi la personalul medical, care deşi a beneficiat de o majorare de circa 1.500 de lei, o parte din aceşti bani le sunt luaţi înapoi prin taxele şi impozite care li se impun. Cu toate că spun că nu e atât de mare majorarea salarială promisă, cea mai mare nemulţumire porneşte de la faptul că noua lege a salarizării nu va fi pusă în aplicare de la începutul anului viitor, aşa cum au promis guvernanţii. „Lumea aştepta ca noua lege a salarizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar din păcate se va amâna „la anul şi la mulţi ani”. Nu ştim când va fi pusă în aplicare. Se dorea ca prin această lege să fie făcute nişte corecţii pentru că la Spitalul Sfântul Spiridon, care e spital judeţean de interes regional, să fie sporul salarial de 55 la sută, iar la Spitalul Vaslui să ai 85 la sută. Când ne uităm la ce fac unii şi ce fac alţii, observăm că ăla cu leafa mai mică rezolvă cazuri mai complexe decât cel cu leafa mai mare. Se aşteaptă ca noua lege a salarizării să facă nişte corecţii care, automat, înseamnă nişte bănuţi în plus. Din păcate nu se va face această modificare legislativă. Este o stare de tensiune destul de mare în rândul angajaţilor, aşa că nu exclud să fie şi nişte mişcări de protest, a spus Iulian Cozianu, liderul sindicatului Sanitas Iaşi.

În 2024, profesorii vor primi salarii mărite

Chiar dacă legea salarizării nu va fi gata până la 1 ianuarie 2024, o rază de speranţă există totuşi pentru cei care lucrează în sistemul de Educaţie. Chiar ministrul Muncii a promis că în 2024 profesorii vor primi salarii mărite. Sindicaliştii din sistem sunt rezervaţi în declaraţii şi spun că în cazul în care guvernanţii nu se ţin de promisiuni ar putea fi declanşată iar greva generală. Deocamdată urmăresc în tăcere acţiunile celor aflaţi la guvernare şi aşteaptă să îşi vadă fluturaşii salariilor majorate. „Aşteptăm confirmarea oficială a procentului majorărilor salariale, care ar trebui făcută săptămâna aceasta din partea guvernului. Ce pot să confirm este că în şedinţa la care au participat reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar cu cei din guvern este că va fi o majorare salarială de la 1 ianuarie 2024. Majorarea ar trebui făcută inclusiv pentru cei care au funcţii de conducere, inclusiv managerii, spune Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Ce schimbă noua Lege a salarizării

Prin noua lege a salarizării, care a fost trimisă spre consultarea sindicaliştilor, se aduc schimbări privind ierarhia posturilor, care se face pe o scală de 1 la 12. Se doreşte ca astfel să nu mai existe inechităţile care există în prezent la aceeaşi categorie de personal.

Astfel, cele mai mici salarii le vor primi cei încadraţi la gradul 1 şi 2 şi au cel mai mic nivel de complexitate, adică paznicii, spălătoresele, brancardierii, secretar-dactilografele, pentru că munca lor este considerată a fi repetitită şi constă în sarcini de rutină, simple.

Cei de la gradul 3 au funcţii şi studii medii sau postliceale, cum ar fi, contabilii şi şefii de depozit.

Gradul 4 de complexitate este asociat funcţiilor de execuţie cu studii superioare, dar care au o activitate simplă sau celor cu funcţie dar care au studii medii şi nivel sporit de activitate, precum poliţiştii locali, economiştii, asistenţii maternali profesionişti.

La gradul 5 vor fi încadraţi asistenţii sociali şi asistenţi medicali, educatoarele şi învăţătorii, economiştii.

Fiziokinetoterapeuţii, asistenţii medicali şi muzeografii vor ocupa gradul 6.

Cei care sunt incluşi la gradul 7 vor lua salarii mai bine plătite. Este vorba de inspectorii vamali, profesorii universitari, expert criminaliştii, dirijorii sau consilierii parlamentari. Ei trebuie să aibă studii superioare în domenii de înaltă complexitate tehnică pentru că activitatea posturilor lor implică procese din mai multe discipline şi contribuie la elaborarea documentelor strategice sau de mare importanță organizațională.

Salarizarea creşte odată cu gradul de încadrare, astfel că persoanele aflate la gradul 8 vor fi şi mai bine remuneraţi. Este categoria în care sunt incluşi directorii, inginerii şefi de cadastru, şefii biroului vamal, farmacişii, şefii de administraţie financiară, grefierii şefi de secţie.

Judecătorii, decanii, directorii medicali, arhitecţii şefi, auditori publici externi, profesorii universitari, directorii generali, directorii financiar contabili de spital şi programatorii IT sunt printre cei care vor fi incluşi la gradul 9 de salarizare, pe când secretarul general, managerii de spital, adjuntul procurorului general vor face parte din gradul 10.

Gradul 12 este cel mai înalt coeficient de ierarhizare şi este atribuit preşedintelui României. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Turiștii străini, impresionați de frumusețile Iașului. O familie de italieni s-a îndrăgostit de capitala Moldovei
26/07/2024 08:42

Iasul, unul dintre cele mai mari si importante orase ale tării creste anual la capitolul turism. Astfel, foarte multe persoane ajung să cunoască frumusetile din capitala Moldovei si să fie cucerite de clăd ...

Cinci ani de cercetări inutile pentru o bătaie pe peronul gării
26/07/2024 08:42

* victima a avut nevoie de 50 zile de ingrijiri medicale, dar nu i se va face dreptate * a intervenit prescripţia Autorităţilor ieşene (poliţie, procuratură, magistratură) le-au trebuit cinci ani pent ...

Arme albe la modă printre ieşeni: şurbelniţa, lustra, furca
26/07/2024 08:41

În acest sfarşit de săptămană, magistraţii ieşeni au avut de luat decizii in cateva dosare ce privesc infracţuni săvarşite cu violenţă. Asta nu-i deloc o noutate, aşa ceva se intamplă zilnic, ...

UAIC mai prinde un top favorabil
26/07/2024 07:45

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost plasată pe pozitia 118 la nivel mondial in lista universitătilor care oferă cele mai bune conditii de studiu, fiind singura universitate din ...

Sudenții TUIASI lucrează la un monopost electric
26/07/2024 07:45

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) este organizator principal al celei de-a doua editii consecutive a competitiei de masini de curse pentru studenti – Formula Student R ...

Cinematografele ieșene, pregătite să reintre în circuitul cultural
26/07/2024 07:44

Cele patru cinematografe iesene beneficiază in prezent de ample lucrări de reabilitare si modernizare, in cadrul unui proiect initiat de municipalitate care vizează tranformarea si extinderea activitătii lo ...

Voluntarii din  centrele de salvare a animalelor
26/07/2024 07:12

Într-un oras ca Iasul, cunoscut pentru istoria sa bogată si cultura sa vibrantă, există povesti care răman adesea nespuse. Una dintre acestea este cea a voluntarilor care lucrează neobosit in centrel ...

Toxicoman prins din cauza maşinii parcate anapoda
26/07/2024 06:46

* agenţii au oprit, au venit la cei doi şi au incercat să-i legitimeze * aceştia, drogaţi fiind, n-au colaborat defel, astfel incat s-a trecut la incătuşarea lor şi la percheziţionarea autoturismului * ...

Holboca își face pistă pentru biciclete
26/07/2024 06:40

* ideea amenajării unei piste pentru biciclete in comună a impărtit locuitorii - unii dintre ei consideră că acest lucru este necesar, avand in vedere tendinta manifestată pe plan global privind introduce ...

Grecia, destinația preferată de ieșenii care doresc să își petreacă concediul în străinătate
25/07/2024 21:36

Alegerea unei destinatii perfecte pentru petrecerea concediului a devenit o misiune foarte dificilă pentru ieseni, sustin specialistii in turism. Destinatiile din afara tării sunt la mare căutare, iar oferta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei