Iașul devine, pentru o lună, capitala sculpturii românești

1sculptor
1sculptor01
1sculptor1

Dimensiune font:

| 20-02-2024 09:17

 * de ziua lui Brâncuși, la Iași a început „Luna Sculptorilor Români” * la eveniment participă invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural * sculpturile aduse la Iași au o valoare de peste un milion de euro

La fiecare pas, Iașul oferă, în aceste zile, un adevărat festival al sculpturii. Unele dintre operele expuse impresionează prin dimensiune, altele prin ceea ce transmit sau prin materialul din care au fost realizate.

Timp de o lună, între 19 februarie și 19 martie, publicul este invitat să descopere proiectele expoziționale ce aduc în prim plan sculptori români, derulate la Palatul Culturii și Muzeul Unirii, așa cum a anunțat, luni, Andrei Apreotesei, managerul Complexului Național „Moldova”, partener al proiectului. „Există momente în viață când îți dai seama că trăiești un moment istoric. Acest moment istoric începe aici la Ateneu și continuăm timp de trei zile intense. Sunt mândră și am un sentiment care mă copleșește când îmi dau seama că au venit la Iași nume mari. Se anunță o lună explozivă pentru cei care ingerează arta”, a transmis Maria Bilașevschi, preşedintele UAP, filiala Iași.

Pe 19 februarie, ne unim într-un solemn omagiu adus marelui maestru al sculpturii moderne, dar și unei întregi pleiade de artiști români care au ridicat înălțimile artei cu creativitatea și sensibilitatea lor. La eveniment participă invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane”, a declarat managerul proiectului LSR 2024, sculptorul Vladlen Babcinețchi.

Artiști de renume au venit în capitala Moldovei de prin toată țara pentru a participa la expoziții. „Eu am venit special din Timișoara pentru acest eveniment. Eu și Sorin Purcaru suntem veniți să expunem aici. E un eveniment extraordinar, pune Iașul pe harta culturală a lumii.Eu abia aseară am ajuns și vorbeam să mergem să vizităm mai multe locații. Îmi exprim uimirea față de ce face Iașul aici, e un eveniment important și sper să se propage în toată țara”, a spus Bogdan Nueleanu, sculptor.

„Sunt mândru că sunt ieșean, în primul rând, faptul că avem în oraș lucrări de o asemenea ținută cred că este un drept al ieșenilor. Ce aș vrea să remarc e că această expoziție de sculptură e un factor excelent de adunare a publicului, pentru că noi avem nevoie de sculptură în spațiul public și oamenii trebuie să vadă ca să înțeleagă. Să înțeleagă că te poți bucura de forme și volume și de asta are nevoie Iașul”, a declarat sculptorul Sorin Purcaru.

Numar record de lucrări cu o valoare de peste 1 milion de euro

„Lună Sculptorilor români”, proiect inițial în urmă cu patru ani de Ateneul Național din Iași, a adunat anul acesta un număr record de lucrări, în general sculpturi. „Avem un număr impresionant de artiști care au venit să expună peste 350 de opere de artă atât în spații convenționale, în galerii și muzee, cât și în spații neconvenționale, pe pietonalele Iașului. Este o ediție bogată și plină de premiere. Ne dorim un număr mare de vizitatori, ținând cont că și accesul este gratuit”, a explicat Gheorghiță Rusu Piersic, manager interimar Ateneul Național Iași.

Nu lipsesc nici surprizele. „Inedit nu e doar numărul de opere de artă și de artiști, ci și faptul ca avem câteva expoziții mai puțin văzute de publicul larg, printre care și expoziția Irimescu, la aniversarea a 121 de ani. E prima dată când expoziția pleacă din muzeul de la Fălticeni și vine la Iași, la Muzeul Unirii. Avem și câteva desene și fotografii originale Brâncuși, expuse la Palatul Culturii, iar la Ateneu avem o fotografie originală făcută de fotograful american Man Ray”, a precizat Gheorghiță Rusu Piersic, manager interimar Ateneul Național Iași.

Săptămână aceasta vor fi vernisate cele 350 de lucrări în cadrul celor 24 de expoziții personale și colective, iar 50 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un circuit cultural.

La ediția de anul acesta, artiștii vor expune la Muzeul Mitropolitan și la Baia Turcească din Iași, Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeului Municipal, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor (UAIC).

Expoziții speciale vor fi organizate în spațiile UAPR Filiala Iași, precum Galeria Pallady, Galeria Victoria, Tonitza, Drossu, Octav Băncilă, Galeria La Geam, dar și în câteva galerii private.

În aer liber, lucrările vor putea fi admirate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în Piața Unirii, pe strada Lăpuşneanu și Bulevardul Carol I.

Aisbergul artei românești

În inima artei, în răsfrângerea purității și a genialității, Constantin Brâncuși strălucește ca un far etern. În fiecare trăsătura a sculpturilor sale, în fiecare formă sculptată cu măiestrie, se conturează nu doar trăsăturile unui artist, ci și povestea unei întregi culturi. Brâncuși, în mod unic, a reușit să îmbine esența tradiției românești cu inovația și universalitatea artei moderne. În lucrările sale, cum ar fi „Coloana Infinitului, Muza Adormităsau celebrul Le Baiser, se regăsesc atât elemente ale mitologiei românești și a culturii populare, cât și influențe cosmopolite, conturate prin experiența sa în atelierul lui Auguste Rodin și prin călătoriile sale în lumea artistică europeană.

Importanța operelor lui Brâncuși transcende granițele geografice și temporale. În egală măsură, Brâncuși este doar vârful unui aisberg în ceea ce privește bogăția artei românești. În istoria sculpturii, numele ca al lui Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, sau al contemporanilor precum Paul Neagu și Mircea Cantor strălucesc alături de Brâncuși, fiecare aducând în creațiile lor unicitate și profunzime.

 Maura ANGHEL, Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 08:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

 Trei scriitoare din România și Ucraina, la Rezidențele Șotron 2024
24/04/2024 07:41

  * Programul „Rezidentele Sotron” a fost creat de către Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia ACVO in anul 2022, pentru a sustine creatia literară contemporană si in soli ...

Săptămâna Mondială a Imunizării, la Iași
24/04/2024 07:41

* „Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică, salvand milioane de vieti in fiecare an. Ele fac posibilă eradicarea bolilor si protejarea sănătătii si bu ...

  În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 07:39

Consiliul Judeţean Iaşi a depus in vederea finantării in cadrul Programului Administraţiei Fondului pentru Mediu, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră in transporturi, prin promovarea infra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei