Iașul vrea un nou spital de boli respiratorii, în Bucium

1pneumo

Dimensiune font:

| 09-10-2022 15:31

* investiția va depășu cu mult 100 de milioane de euro * viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 mp * „Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Ediţia din anul acesta a „Zilelor pneumologiei ieşene” reuneşte pentru două zile numeroşi medici din Iaşi, Bucureşti şi din ţară. Alături de manifestările medicale şi ştiinţifice, în aces an este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în societate. „Campania de conştientizare a fost numită Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?, făcând aluzie la faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi are nevoie de cât mai mulţi ambasadori, de toată atenţia opiniei publice, pentru că are nevoie să se reformeze şi are nevoie să primească un ajutor susţinut din partea autorităţilor locale, care ne-au susţinut foarte mult şi până acum investind foarte mulţi bani în infrastructura noastră, dar mai ales a autorităţilor naţionale care trebuie să ne ajute şi să ne susţină proiectul prin care încercăm să avem o clădire nouă. Nu un spital nou, ci o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii, cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022”, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.  

Patru clădiri în stadiu avansat de degradare

Spitalul de Pneumoftiziologie are 347 de paturi amplasate în şase secţii unde sunt internaţi pacienţi din întreaga Regiune de Nord Est.

Cele patru clădiri în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie au un grad ridicat de uzură și sunt amplasate în diferite zone ale orașului, la distanță de câte circa 10 kilometri una de alta. „Toate aceste clădiri sunt un patrimoniu interesant istoric. Dacă este să ne uităm la cum a evoluat medicina, în niciun caz aceste clădiri nu au ţinut pasul. Sunt totuşi clădiri care fac parte din patrimoniul nostru cultural însă au devenit improprii pentru un act corect realizat la nivelul anului 2022. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean pentru încercarea noastră de a le repara, de a le face să fie funcţionale însă e ca şi atunci când ai o casă foarte veche: indiferent cât o repari ea nu mai corespunde funcţional şi nu mai poate să ajungă la necesităţile sanitare ale momentului”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.

Cea mai veche clădire a Spitalului de Pneumoftiziologie, este Spitalul Paşcanu, o clădire din 1860, construită să fie spital cu bani de la boierul Cantacuzino Paşcanu. Iniţial a fost un spital general, apoi a fost predat Epitropiei „Sf .Spiridon”, în timpul celor războaie a funcţionat şi ca spital de chirurgie şi a adus un beneficiu important în timpul epidemiilor de tifos şi de tuberculoză. „Acest spital este monument istoric şi costă extraordinar de mult să îl renovăm. Dar facem aceste eforturi. El a fost pus pe lista proiectelor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar refuncţionalizarea sa din punct de vedere medical este dificilă. O clădire din 1860 oricât de bine o renovezi este greu să corespundă unor nevoi epidemiologice sanitare şi sociale. Ea ar trebui conservată exact aşa cum este”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.   

Secția nr. 4 „Dr. Clunet” funcţionează într-o clădire foarte veche. Din cauza problemelor care împiedică personalul medical să își desfășoare o activitate medicală, această unitate medicală riscă ca din 2023 să nu mai primească acreditarea.

Pledoarie pentru un spital integrat demn de secolul XXI

O nouă clădire se doreşte a fi construită cu bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2022, prin Mecanismul de Redresaere și Reziliență, pe strada Bucium nr 6, pe locul în care acum se află clădirea Secției 4 „Dr.Clunet”. Investiția era estimată în urmă cu ceva timp la 116,5 milioane de euro fără TVA.

Viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 de metri pătrați. „Am dori să construim, în Bucium, în natură, un nou spital de boli respiratorii. Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Practic, se dorește construcția unui imobil structurat în trei corpui de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze secțiile actuale. Capacitatea de cazare va rește de la cele 55 de paturi câte erau până acum, la 400 de paturi. În premieră națională, aici va fi construit și primul centru de diagnostic al bolilor rare, primul compartiment de pneumologie oncologică, primul compartiment de diagnostic în tabacologie și studierea efectelor noxelor respiratorii și un bloc operator cu trei săli de operație. Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Zeci de mii de nevoiași, o singură cantină socială!
28/11/2022 08:59

Poate părea paradoxal dar intr-un oraş cu peste 400.000 de suflete si zeci de mii de persoane aflate la limita subzitentei funcţionează o singură cantină de ajutor social. Cea administrată de Direcţia d ...

Fiecare garnitură cu cărbune costă Primăria Iaşi şapte milioane de euro
28/11/2022 08:15

  A doua navă incărcată cu cărbune, ce va fi destinată functionării CET-2-Holboca-Iasi, a ajuns in Portul Constanta. Primarul Iasului, Mihai Chirica, a afirmat că se desfăsoară ultimele pregătir ...

Iluminatul de sărbători se va aprinde pe 6 decembrie
28/11/2022 07:59

   În acest an, aprinderea iluminatului festiv de sărbători la Iaşi va avea loc pe data de 6 decembrie, de ziua Sfantului Ierarh Nicolae. La eveniment, programat la ora 17.00, pe pietonalul ...

Un tânăr narcoman va sta mulţi ani după gratii, din cauza unor minore
28/11/2022 06:59

 Ieşeanul Vasile Nicăi era un inrăit consumator de droguri, dar unul foarte pretenţios. Nu etnobotanice, nu amestecuri bizare, doar marfă de calitate certă. Viciu extrem de costisitor, trebuie mulţi ...

Mai bine de un deceniu de puşcărie pentru un importator de cannabis
27/11/2022 23:59

 În 2017, Constantin Cojocaru şi Maria Cristina Pascariu, ambii din Harlău, au inceput o relaţie de concubinaj şi, la scurt timp, s-au apucat de făcut afaceri pe picior mare. Import şi distribu ...

Iaşul, cel mai tânăr și fericit oraş din ţară
27/11/2022 23:59

O statistică realizată de Institul Naţional de Statistică la inceputul acestui an indică faptul că  Romania, in intregime, imbătraneste, iar unele judete o fac cu viteze mai mari decat altele. Astfe ...

Doi mărunţi traficanţi de droguri și-au primit pedepsele
27/11/2022 23:59

Magistraţii ieşeni dovedesc, incă o dată, că au multă imaginaţie şi studiază temeinic dosarele, atunci cand dau sentinţele. Precum cea din dosarul ce-i priveşte pe Andrei Axinia şi Raluca Păduraru. ...

Sistemul e-ticketing se extinde şi pe autobuzele din zona metropolitană
27/11/2022 23:59

Sistemul de e-ticketing se extinde şi pe mijloacele de transport care vor opera in zona metropolitană, lucru care se va intampla de la 1 ianuarie 2023. La ultima şedinţă de Consiliu Local, a fost adoptată ...

Un ieşean şi-a violat iubita cu vătraiul până ce a omorât-o
27/11/2022 11:59

Barfa sătenilor l-a făcut pe Florentin Covrig să comită o grozăvie in urma căreia va petrece mulţi ani in spatele gratiilor. Bărbatul şi-a toată după-amiaza de 8 iunie a.c. la o terasă din Mogoşeş ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
27/11/2022 11:39

 Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei