În plină pandemie, cazurile sociale dau peste cap activitatea de la Urgențe

1UPU

Dimensiune font:

| 02-11-2021 23:11

Mai bine de jumătate din capacitatea Unității Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridoneste ocupată de pacienţi COVID care nu au loc în celelalte spitale suport. Pe lângă astfel de cazuri, medicii de aici se confruntă şi cu pacienţii nimănui, acei pacienţi care reprezintă cazuri sociale. Astfel de pacienţi încep să apară tot mai des la UPU, ei nefiind primiţi nici de sistemul de asistenţă medicală socială, nici de rude.  

Fiecare pat dedicat zonei COVID este ocupat şi la UPU, nu doar în spitalele COVID sau suport. La noi, toate paturile ATI sunt ocupate de 13 pacienţi care au nevoie de terapie intensivă. Sunt pacienţi în situație gravă, cu vârste între 50 şi 85 de ani. De asemenea, sunt ocupate toate cele 12 locuri din zona COVID cu oxigen. Pentru aceşti pacienţi se vor găsi locuri pentru internare deoarece în cursul acestei zile se fac externări la Spitalul de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, Recuperare şi sperăm că vor fi alte două locuri libere şi la Spitalul Militar. Cei care ajung la Urgenţe sunt cazuri severe, cu nevoie de oxigen de peste 5 litri, şi cu afectare pulmonară în general de peste 50%, a spus dr Diana Cimpoeşu, coordonator UPU

Consum record de oxigen

Mai mult, din cauza numărului mare de pacienţi aflaţi în UPU în stare gravă şi care necesită oxigenoterapie, s-a ajuns la un consum record de oxigen. Necesarul de oxigen în spitalul nostru este în continuare foarte mare. Nu au existat momente fără oxigen. Întotdeauna am avut suportul şi cu tuburi şi cu stocator, dar toate se fac cu mari, mari eforturi. Consumul de oxigen, evident, este la cele mai mari cote din istoria acestui spital, de 270 de ani, a spus dr. Cimpoeşu.  

Cel mai mare necesar de oxigen este la pacienţii ventilat mecanic noninvaziv, care sunt intubaţi oro-traheal, şi la care fracţia de oxigen este de 100%. Nu administrăm oxigenul pentru că vrem să facem rău cuiva, ci pentru că aceşti pacienţi au nevoie de oxigen. Starea lor este cea care o impune. Sunt nişte date de laborator, date din gazele arteriale care ne arată care este oxigenarea celulelor iar maximum pe care îl putem furniza este atunci când avem un pacient intubat pe ventilaţie mecanică iar ventilatorul este setat la sută la sută. Acesta este maximum de oxigen pe care îl putem da. Am avut mulţi pacienţi cu necesar de oxigen de sută la sută la care parametrii de ventilaţie sunt setaţi la maximum. Asta nu pentru că echipa medicală vrea, ci pentru că aşa arată datele pacientului şi e singura modalitate în care putem să administrăm oxigen şi să-l ţinem în viaţă. Fiinţele umane sunt nişte fiinţe care au nevoie de oxigen. De obicei, când suntem bine, sănătoşi, 20% din aerul atmosferic, când sunt forme grave, 100% pe ventilaţie mecanică", a spus dr. Cimpoeşu.  

75% din activitatea UPU, dedicată pacienţilor COVID

În acelaşi timp, la UPU de la Spitalul Sf. Spiridoncontinuă să apară urgenţele de orice tip, nu doar COVID, în special cazurile sociale. Adică acele persoane în vârstă pe care nici rudele şi nici societatea nu şi-i mai doreşte. Din fericire, sunt mai puţine cazuri de traumă, şi asta e un lucru bun. Dar anotimpul rece aduce în Urgenţe, ca în fiecare an, mai multe cazuri sociale. Persoane care nu au casă, care locuiesc în mediul exterior şi care în mod evident suferă atunci când vremea rece apare. Ei nu sunt pacienţi care să fie internaţi într-un spital de urgenţă, cu atât mai mult cu când mai mult de jumătate din activitate este dedicată pacienţilor COVID. Aş putea spune că zilele din octombrie au însemnat 70-75% din activitate dedicată pacienţilor COVID. În ultima săptămână au fost, în medie, două cazuri sociale pe fiecare gardă, unii dintre aceştia rămânând la noi timp de 4-5 zile. Este o grijă în plus şi reprezintă un risc pentru ei să se afle aici în această perioadă când avem foarte multe cazuri COVID”, spune dr. Cimpoeşu. 

Medicul ridică neputiincios din umeri şi spune că nu are ce face atunci când aceste persoane sunt pasate de la unii la alţii, de la rude la instituţii şi invers. În situaţia în care o familie, nişte vecini sau autoritate locală consideră că dacă solicită ambulanţa prin serviciul de urgenţă 112 şi trimite pacientul la spital problema e rezolvată. Dar de fapt acel pacient e o persoană cu nevoi sociale, şi nu de îngrijire în urgenţă, poate are şi o boală cronică, caz în care putem să-l internăm. Am avut ieri un pacient care are un picior într-un aparat ghipsat şi a rămas la noi. Un astfel de pacient în mod obişnuit stă acasă şi este îngrijit de cineva. Toţi cred că un spital de urgenţă rezolvă toate problemele, însă nu facem decât să ne aglomerăm. Nu este bine nici pentru pacient şi nici pentru echipa medicală de urgenţă. Ajutorul trebuie să vină de la cei din exterior, de la cei responsabili cu rezolvarea problemelor sociale şi medicale cronic, opinează dr. Cimpoeşu. 

La UPU se administrează anticorpi monoclonali

De ieri a început administrarea de anticorpi monoclonali şi la pacienţii COVID din UPU de la Spitalul „Sf.Spiridon”. Primul pacient este un bărbat de 68 de ani. „Am început şi administrarea de anticorpi monoclonali la pacienţii din Urgenţe care îndeplinesc criteriile. Asta se referă la pacienţii fără necesar de oxigen şi fără afectare severă, care vin în primele 7 zile. Avem un astfel de pacient. E bine ca pacienţii să se adreseze medicilor de familie. DSP şi Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi a creat un mecanism de rezolvare a cazurilor cât mai precoce”, a spus dr. Diana Cimpoeşu.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. Aceşti anticorpi monoclonali sunt similari cu cei pe care corpul uman i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecţie. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei