Întreaga Moldovă sprijină construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară

1cardio

Dimensiune font:

| 18-06-2021 15:35

Ieri, Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava au organizat, la Iași, evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, în cadrul căruia reprezentanți ai Guvernului, parlamentari din județele Moldovei, autorități locale și județene din regiune, instituții deconcentrate, reprezentați ai universităților ieșene, ai cultelor religioase, precum și ai societății civile și ai oamenilor de afaceri au semnat un acord onorific - Angajament pentru susținerea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, ca o garanție a voinței comune necesare realizării acestui obiectiv.

Problemele cu care se confruntă locuitorii Moldovei când vine vorba de medicina cardiovasculare sunt vechi. Doar că ele s-au acutizat în ultimii ani, devenind de nesuportat atât pentru personalul medical, cât mai ales pentru pacienți, mulți dintre ei cu vârste din ce în ce mai fragede. Acesta este motivul pentru care prof.univ.dr.Grigore Tinică, directorul general al actualului Institut de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, a inițiat toate demersurile pentru ridicarea la Iași (în comuna Miroslava, lângă șoseaua de centură) a unui  Institut Regional de Medicină Cardiovasculară.

O treime dintre copiii cu malformații cardiace se nasc în Moldova

În prezent, România ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. La o populaţie de 19.251.572 de locuitori sunt mai multe centre și pentru pacienţi prezentând simptomatologia unor asemenea boli (Bucureşti 9, Cluj 2, Târgu-Mureş 2, Timişoara, Craiova, Brașov 3, Sibiu, Constanta, Baia Mare, Oradea). În zona de Nord-Est și Sud-Est a României, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, s-a înfiinţat în 1995 Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, cu un număr de 130 de paturi, adică 42.370 locuitori/pat faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.

Deşi are toată logistica necesară, Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi nu-şi poate extinde serviciile tocmai din cauza lipsei spaţiului. De aici mai departe, situaţia se complică şi mai mult, în sensul că cel mai apropriat spital similar se află la o distanţă de 320 km, ceea ce reprezintă un risc major în plus pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.

Și, ca lucrurile să fie mult mai îngrijorătoare, anual, în România se nasc 960 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, dintre care o treime se află în zona Moldovei! „Lipsa spaţiului şi a dotărilor reprezintă impedimentul major la aceste probleme să nu să se rezolve la Iaşi, ci în altă parte, deşi colectivul de înaltă pregătire profesională există. Pe lângă acestea, noul spital va avea 5 paturi pentru obstetrică ginecologică pentru asistarea medicală a noilor născuţi cu malformaţii cardiace”, asigură inițiatorii proiectului.

Rezultatele extraordinare în tratamentul bolilor cardiovasculare, la Iași

Insuficienţa numărului de paturi, care determină dimensiunea exagerată a listelor de aşteptare, reprezintă unul dintre principalii indicatori pentru o iniţiativă care să vină în sprijinul asistenţei medicale a populaţiei din această zonă a ţării – înființarea unui spital regional destinat medicinei cardiovasculare. „Având în vedere rezultatele excelente în tratamentul bolilor cardiovasculare (chirurgie cardiovasculară - mortalitate ~ 1,2 %), cetăţeni ai statelor vecine României pe graniţa de Nord-Est sunt interesaţi şi apelează la serviciile Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi (Republica Moldova, Ucraina). Însă, lipsa spaţiului determină şi limitarea ofertei spitalului pentru pacienţii străini. Lucrurile Pentru zona de Nord-Est și Sud-Est a României ca graniţă de Est a Uniunii Europene şi pentru ţările cu care se învecinează în această zonă se impune de urgenţă construirea unui spital cu 450 de paturi”, mai spun inițiatorii proiectului.

S-ar asigura, astfel, asistența medicală optimă pentru populaţia aflată în aria de adresabilitate a noului spital;  o ofertă complexă a serviciilor medicale de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiovasculară pediatrică, completată cu servicii de geriatrie şi îngrijiri paleative; s-ar folosi la potenţial maxim cadrele cu studii superioare şi medii care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi în condiţiile de mai sus.

Viitorul Institut va fi un holding de clinici care vor concura la tratamentul bolilor cardiovasculare, al recuperării cardiologice, precum şi alte activităţi, după cum se arată mai jos. Institutul de Medicină Cardiovasculară va funcţiona în regim de Holding şi va cuprinde o serie de clinici unicat în țară sau în regiune, precum Clinica de chirurgie cardiacă infantilă (premieră în Estul României), Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare (nu există în România), Clinica de Insuficiență Cardiacă, Asistare Hemodinamică și Transplant  (nu există în România), Clinica de Terapii Endovasculare (nu există în România), Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie și Malformații Cardiace Critice (nu există în România), Clinica de Electrofiziologie și Aritmologie (nu există în România), Clinica de Angiologie, Flebologie și Limfologie (nu există în România), Departament de Cercetare aplicată și Studii Medicale (nu există în România). Totodată, viitorul spital va avea un bloc operator (15 săli de operații, din care 5 hibride, 2 săli de electrofiziologie și 3 săli de cateterism cardiac și angiografie), o Policlinică, cu toate serviciile clinice, dar și  un Serviciu de Îngrijiri la domiciliu.

Valoarea estimată a investiţiei este aproximativ 350 milioane euro, dar se va stabili în urma studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, conform legislației în vigoare, când fiecare detaliu va fi cuprins în norma de cost.

PSD va iniția o lege pentru construirea IRMC

Senatorul ieșean Maricel Popa, liderul social-democraților ieșeni, a anunțat că, la propunerea sa, „a fost demarat proiectul legislativ de susținere și finanțare a noului Institut de Boli Cardiovasculare,  unitate medicală care va deservi toți pacienții cu afecțiuni cardiace din zona Moldovei”. „Nu cred că este vreo persoană cu sau fără funcție politică, administrativă care să nu susțină dezvoltarea sistemului medical ieșean. Important este ca fiecare dintre noi să ne aducem aportul la acest proiect pentru a-l vedea cât mai repede realizat... În calitate de senator am demarat, împreună cu toți colegii mei parlamentari social-democrați de la Iași, un proiect de lege prin care să fie alocate fondurile necesare pentru construirea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Sper ca acest proiect să beneficieze și de susținerea celorlalți deputați și senatori de Iași, indiferent de partid”, a precizat senatorul Maricel Popa.

Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Ieșean adus la spital, de pe câmp, cu o temperatură corporală de 42,7 grade Celsius
29/07/2021 09:40

Un bărbat din Şcheia care lucra cu ziua la o persoană din localitatea Căuşeşti a fost adus in stare gravă la spital din cauza hipertermiei. După ce a stat mai multe ore pe camp, in soare, bărbatului in ...

Percheziții în Iași și București într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu de 27 de milioane de dolari
29/07/2021 08:56

Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au făcut perchezitii in Bucuresti si Iasi, intr-un dosar de evaziu ...

 Unitățile de Primiri Urgențe, aglomerate din cauza caniculei
29/07/2021 08:25

* „Schimbările astea bruste de temperatură la nivelul corporal pot aduce sange cu temperaturi reduse la nivelul cordului si atunci poate fi riscant. Trecerea trebuie să fie treptată; dacă sunt 35 de ...

Criza de sânge din spitalele ieşene devine îngrijorătoare
29/07/2021 08:23

 * situaţia persistă de ani buni şi devine acută in perioada vacanţelor, cand numărul donatorilor scade considerabil * pentru a face fată tuturor solicitărilor ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic ...

 10% dintre cazurile de infectare cu tulpina Delta au fost depistate la Iași!
29/07/2021 08:20

* toti pacientii internati la terapie intensivă provin din zona Pascani * DSP a solicitat o situaţie cu numărul de persoane sosite din străinătate, pe fiecare localitate, si are intentia de a accelera proc ...

 Ziua Naţională a Ambulanţei, sărbătorită la Iași în mod inedit
29/07/2021 08:18

* angajatii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi s-au intalnit ieri in faţa instituţiei şi timp de două minute au pornit sirenele autospecialelor * „Încercăm să salvăm fiecare pacient. ...

 Iașul este lider naţional la cazurile de hepatită B,C şi D!
29/07/2021 08:17

* studiile efectuate recent demonstrează că Iaşul - Moldova, in special, are cea mai mare rată de infecţii virale din Romania * mai mult, numărul de pacienţi internaţi in spitalele ieşene cu diagnostic ...

Poliția ieșeană, în alertă Stranierii vin acasă cu certificate de vaccinare false
29/07/2021 08:14

  Poliţiştii ieseni s-au sesizat din oficiu in cazul unor persoane care au sosit din Anglia cu certificate digitale de vaccinare false, documente necesare pentru a putea călători fără restricţii in ...

Piața ieșeană a forței de muncă își revine
28/07/2021 23:56

Iesenii cu studii superioare pot opta pentru cele 94 de posturi din zonă (agent de turism, agent servicii client, analist, analist financiar, analist informaţii, analist resurse umane, analist servicii clien ...

Cel mai bătrân tâlhar ieşean a smuls ochelarii victimei şi a fugit cu ei
28/07/2021 23:53

 Costache C. a ajuns, la aproape 80 de ani, cel mai bătran talhar de pe cuprinsul judeţului după o chestie care s-a vrut mai mult o răzbunare. Pensionarul locuieşte la o casă din zona Eternitatea şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei