Întreaga Moldovă sprijină construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară

1cardio

Dimensiune font:

| 18-06-2021 15:35

Ieri, Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava au organizat, la Iași, evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, în cadrul căruia reprezentanți ai Guvernului, parlamentari din județele Moldovei, autorități locale și județene din regiune, instituții deconcentrate, reprezentați ai universităților ieșene, ai cultelor religioase, precum și ai societății civile și ai oamenilor de afaceri au semnat un acord onorific - Angajament pentru susținerea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, ca o garanție a voinței comune necesare realizării acestui obiectiv.

Problemele cu care se confruntă locuitorii Moldovei când vine vorba de medicina cardiovasculare sunt vechi. Doar că ele s-au acutizat în ultimii ani, devenind de nesuportat atât pentru personalul medical, cât mai ales pentru pacienți, mulți dintre ei cu vârste din ce în ce mai fragede. Acesta este motivul pentru care prof.univ.dr.Grigore Tinică, directorul general al actualului Institut de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, a inițiat toate demersurile pentru ridicarea la Iași (în comuna Miroslava, lângă șoseaua de centură) a unui  Institut Regional de Medicină Cardiovasculară.

O treime dintre copiii cu malformații cardiace se nasc în Moldova

În prezent, România ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. La o populaţie de 19.251.572 de locuitori sunt mai multe centre și pentru pacienţi prezentând simptomatologia unor asemenea boli (Bucureşti 9, Cluj 2, Târgu-Mureş 2, Timişoara, Craiova, Brașov 3, Sibiu, Constanta, Baia Mare, Oradea). În zona de Nord-Est și Sud-Est a României, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, s-a înfiinţat în 1995 Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, cu un număr de 130 de paturi, adică 42.370 locuitori/pat faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.

Deşi are toată logistica necesară, Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi nu-şi poate extinde serviciile tocmai din cauza lipsei spaţiului. De aici mai departe, situaţia se complică şi mai mult, în sensul că cel mai apropriat spital similar se află la o distanţă de 320 km, ceea ce reprezintă un risc major în plus pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.

Și, ca lucrurile să fie mult mai îngrijorătoare, anual, în România se nasc 960 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, dintre care o treime se află în zona Moldovei! „Lipsa spaţiului şi a dotărilor reprezintă impedimentul major la aceste probleme să nu să se rezolve la Iaşi, ci în altă parte, deşi colectivul de înaltă pregătire profesională există. Pe lângă acestea, noul spital va avea 5 paturi pentru obstetrică ginecologică pentru asistarea medicală a noilor născuţi cu malformaţii cardiace”, asigură inițiatorii proiectului.

Rezultatele extraordinare în tratamentul bolilor cardiovasculare, la Iași

Insuficienţa numărului de paturi, care determină dimensiunea exagerată a listelor de aşteptare, reprezintă unul dintre principalii indicatori pentru o iniţiativă care să vină în sprijinul asistenţei medicale a populaţiei din această zonă a ţării – înființarea unui spital regional destinat medicinei cardiovasculare. „Având în vedere rezultatele excelente în tratamentul bolilor cardiovasculare (chirurgie cardiovasculară - mortalitate ~ 1,2 %), cetăţeni ai statelor vecine României pe graniţa de Nord-Est sunt interesaţi şi apelează la serviciile Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi (Republica Moldova, Ucraina). Însă, lipsa spaţiului determină şi limitarea ofertei spitalului pentru pacienţii străini. Lucrurile Pentru zona de Nord-Est și Sud-Est a României ca graniţă de Est a Uniunii Europene şi pentru ţările cu care se învecinează în această zonă se impune de urgenţă construirea unui spital cu 450 de paturi”, mai spun inițiatorii proiectului.

S-ar asigura, astfel, asistența medicală optimă pentru populaţia aflată în aria de adresabilitate a noului spital;  o ofertă complexă a serviciilor medicale de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiovasculară pediatrică, completată cu servicii de geriatrie şi îngrijiri paleative; s-ar folosi la potenţial maxim cadrele cu studii superioare şi medii care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi în condiţiile de mai sus.

Viitorul Institut va fi un holding de clinici care vor concura la tratamentul bolilor cardiovasculare, al recuperării cardiologice, precum şi alte activităţi, după cum se arată mai jos. Institutul de Medicină Cardiovasculară va funcţiona în regim de Holding şi va cuprinde o serie de clinici unicat în țară sau în regiune, precum Clinica de chirurgie cardiacă infantilă (premieră în Estul României), Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare (nu există în România), Clinica de Insuficiență Cardiacă, Asistare Hemodinamică și Transplant  (nu există în România), Clinica de Terapii Endovasculare (nu există în România), Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie și Malformații Cardiace Critice (nu există în România), Clinica de Electrofiziologie și Aritmologie (nu există în România), Clinica de Angiologie, Flebologie și Limfologie (nu există în România), Departament de Cercetare aplicată și Studii Medicale (nu există în România). Totodată, viitorul spital va avea un bloc operator (15 săli de operații, din care 5 hibride, 2 săli de electrofiziologie și 3 săli de cateterism cardiac și angiografie), o Policlinică, cu toate serviciile clinice, dar și  un Serviciu de Îngrijiri la domiciliu.

Valoarea estimată a investiţiei este aproximativ 350 milioane euro, dar se va stabili în urma studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, conform legislației în vigoare, când fiecare detaliu va fi cuprins în norma de cost.

PSD va iniția o lege pentru construirea IRMC

Senatorul ieșean Maricel Popa, liderul social-democraților ieșeni, a anunțat că, la propunerea sa, „a fost demarat proiectul legislativ de susținere și finanțare a noului Institut de Boli Cardiovasculare,  unitate medicală care va deservi toți pacienții cu afecțiuni cardiace din zona Moldovei”. „Nu cred că este vreo persoană cu sau fără funcție politică, administrativă care să nu susțină dezvoltarea sistemului medical ieșean. Important este ca fiecare dintre noi să ne aducem aportul la acest proiect pentru a-l vedea cât mai repede realizat... În calitate de senator am demarat, împreună cu toți colegii mei parlamentari social-democrați de la Iași, un proiect de lege prin care să fie alocate fondurile necesare pentru construirea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Sper ca acest proiect să beneficieze și de susținerea celorlalți deputați și senatori de Iași, indiferent de partid”, a precizat senatorul Maricel Popa.

Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Turiștii străini, impresionați de frumusețile Iașului. O familie de italieni s-a îndrăgostit de capitala Moldovei
26/07/2024 08:42

Iasul, unul dintre cele mai mari si importante orase ale tării creste anual la capitolul turism. Astfel, foarte multe persoane ajung să cunoască frumusetile din capitala Moldovei si să fie cucerite de clăd ...

Cinci ani de cercetări inutile pentru o bătaie pe peronul gării
26/07/2024 08:42

* victima a avut nevoie de 50 zile de ingrijiri medicale, dar nu i se va face dreptate * a intervenit prescripţia Autorităţilor ieşene (poliţie, procuratură, magistratură) le-au trebuit cinci ani pent ...

Arme albe la modă printre ieşeni: şurbelniţa, lustra, furca
26/07/2024 08:41

În acest sfarşit de săptămană, magistraţii ieşeni au avut de luat decizii in cateva dosare ce privesc infracţuni săvarşite cu violenţă. Asta nu-i deloc o noutate, aşa ceva se intamplă zilnic, ...

UAIC mai prinde un top favorabil
26/07/2024 07:45

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost plasată pe pozitia 118 la nivel mondial in lista universitătilor care oferă cele mai bune conditii de studiu, fiind singura universitate din ...

Sudenții TUIASI lucrează la un monopost electric
26/07/2024 07:45

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) este organizator principal al celei de-a doua editii consecutive a competitiei de masini de curse pentru studenti – Formula Student R ...

Cinematografele ieșene, pregătite să reintre în circuitul cultural
26/07/2024 07:44

Cele patru cinematografe iesene beneficiază in prezent de ample lucrări de reabilitare si modernizare, in cadrul unui proiect initiat de municipalitate care vizează tranformarea si extinderea activitătii lo ...

Voluntarii din  centrele de salvare a animalelor
26/07/2024 07:12

Într-un oras ca Iasul, cunoscut pentru istoria sa bogată si cultura sa vibrantă, există povesti care răman adesea nespuse. Una dintre acestea este cea a voluntarilor care lucrează neobosit in centrel ...

Toxicoman prins din cauza maşinii parcate anapoda
26/07/2024 06:46

* agenţii au oprit, au venit la cei doi şi au incercat să-i legitimeze * aceştia, drogaţi fiind, n-au colaborat defel, astfel incat s-a trecut la incătuşarea lor şi la percheziţionarea autoturismului * ...

Holboca își face pistă pentru biciclete
26/07/2024 06:40

* ideea amenajării unei piste pentru biciclete in comună a impărtit locuitorii - unii dintre ei consideră că acest lucru este necesar, avand in vedere tendinta manifestată pe plan global privind introduce ...

Grecia, destinația preferată de ieșenii care doresc să își petreacă concediul în străinătate
25/07/2024 21:36

Alegerea unei destinatii perfecte pentru petrecerea concediului a devenit o misiune foarte dificilă pentru ieseni, sustin specialistii in turism. Destinatiile din afara tării sunt la mare căutare, iar oferta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei