Învățământul ieșean a căzut pradă intereselor politice

1scoala1

Dimensiune font:

| 29-01-2024 08:00

PNL și PSD s-au înfruntat în varii ocazii, la Iași, în ultimele zile, motivul principal fiind reprezentat de – spun social-democrații - politizarea excesivă a Inspectoratului Școlar Județean. După varii runde de explicații, liberalii din ISJ au ieșit la atac, la finele săptămânii trecute, afirmând, prin vocea inspectorului-șef, Luciana Antoci, că „vin sume istorice în sistemul de învăţământ... Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”. La rândul lor, pentru a nu lăsa conflictul să se stingă, PSD-iștii au mai găsit câteva motive de gâlceavă: lipsește laptele și cornul, lipsește transportul gratuit către școli!

Ce spun social-democrații

Printr-un comunicat transmis presei, sâmbătă, PSD Iași consideră că „efectele politizării de la ISJ si CJ Iași sunt dramatice: peste 83.000 de elevi ieșeni nu au lapte și corn la jumătatea anului școlar, iar 5.000 de copii nu au transport gratuit către școală. „Implicarea politică a Lucianei Antoci (PNL) și a lui Costel Alexe (PNL) a atras cele două instituții publice (Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Iași) în numeroase scandaluri naționale. Din păcate, lipsa de preocupare administrativă a acestora a condus la o serie de probleme grave care afectează actul educațional la nivel județean. Aproximativ 5.000 de elevi din județul Iași nu au asigurat transportul gratuit. E vorba despre elevii care învaţă în alte localităţi decât cele de domiciliu. Suntem deja la jumătatea anului școlar, iar 83.000 de elevi din județul Iași nu beneficiază nici acum de Programul pentru școli care presupune distribuirea în toate şcolile a produselor de panificaţie (biscuiţi, corn), a lactatelor şi a fructelor. Programul Masa caldă este direcționat în mod deosebit către administrațiile locale conduse de primari PNL”, se arată în comunicatul PSD.

Luciana Antoci: „Avem multe probleme de rezolvat”

Inspectoratul Şcolar Județean a transmis, la rândul său, printr-un nou comunicat de presă, că elevii care provin din familii nevoiaşe sau cu probleme de ordin social rămân în atenția instituției. Pentru aceștia, continuă programul Masa caldă, iar anul acesta, în 40 de şcoli din judeţ va fi derulat un proiect pentru a fi asigurată zilnic o masă caldă. „Şcoala poate să facă minuni atunci când, de exemplu, în programul curent intră şi o masă caldă. Acum, în desfăşurare sunt 100 de şcoli care pot asigura, cu ajutorul granturilor, condiţii mai bune. E adevărat, pe dotări limitate, dar pot aduce o masă caldă, pot organiza activităţi remediale sau excursii tematice, le pot arăta condiţii de viaţă mai bune şi să îi motiveze. În judeţ, în fiecare dimineaţă intră în şcoli şi copii care nu au mâncat micul dejun, şi copii care au plecat de acasă la ora 5. Avem 5.000 de elevi care trebuie să facă naveta pentru că nu sunt licee şi şcoli profesionale şi trebuie să vină în oraş. E important să le asigurăm masă caldă. Avem multe probleme de rezolvat”, a spus Luciana Antoci, inspector-șef ISJ.

ISJ plusează: „Vin sume istorice în sistemul de învăţământ”

Inspectoratul Școlar Județean Iași, a anunțat că puţin mai mult de 177 milioane de lei vin prin PNRR pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 108 şcoli din 72 de localităţi din cele 98 câte sunt în judeţ. Programul Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe din judeţul Iaşi aduce îmbunătăţiri de infrastructură şcolară din istoria recentă.

Cu ajutorul banilor obţinuţi din acest proiect va creşte capacitatea de rezilienţă a sistemului educaţional ieşean, prin modernizarea infrastructurii educaţionale şi dotărilor aferente aflate în strânsă corelaţie cu piaţa forţei de muncă. „Şcoala ieşeană nu înseamnă doar olimpiade, doar rezultate de top, doar Gala Excelenţei. Şcoala ieşeană înseamnă 135.000 de elevi şi preşcolari care intră în fiecare dimineaţă în şcolile şi grădiniţele din Iaşi, la care se adaugă încă 13.500 de angajaţi. Avem o infrastructură şcolară extrem de mare şi complicată. A fost PNDL I, a fost PNDL II, s-au construit şcoli, dar nu peste tot, şi nu în acord cu evoluţia populaţiei şcolare. E motivul pentru care în acest moment avem nevoie de sprijin. Nu e uşor. A fost un efort sisific din partea Consiliului Judeţean, pentru că vin sume istorice în sistemul de învăţământ. Cu toţii ne dorim binele copiilor noştri. Este prima dată când în sistemul de educaţie egalizarea şanselor se face în mod real”, a spus inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.

Cu banii obţinuţi prin proiectul finanţat de PNRR vor fi echipate laboratoarele de Informatică din şcoli şi şcolile profesionale, atelierele de practică din învăţământ profesional şi tehnic. De asemenea, vor înfiinţate cabinete de consiliere şcolară.

Practic, până la sfârşitul anului vor fi 1534 de săli de clasă dotate cu echipamente digitale; 1497 de săli de clasă dotate cu mobilier şi materiale didactice; 164 de cabinete pe discipline, cabinete de asistenţă psihopedagogică şi săli de sport dotate cu mobilier, materiale sportive şi echipamente digitale; 93 de laboratoare de informatică dotate cu echipamente specifice. „Alături de celelalte proiecte finanţate prin PNRR - Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar,  Construirea şi dezvoltarea unei reţele-pilot de şcoli verzi, Dotarea cu laboratoare inteligente a unităţilor de învăţământ secundar superior, a palatelor şi a cluburilor copiilor, Microbuze electrice pentru elevi, programul care susţine dotarea şcolilor cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale asigură pentru prima oară, după decenii de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, o egalizare reală a şanselor de acces la condiţii optime de educaţie pentru toţi elevii din şcolile ieşene, indiferent de mediul de rezidenţă”, spune inspectorul general şcolar, Luciana Antoci.

Costel Alexe: „Guvernul României va trebui să investească mai mult şi în resursa umană”

Proiectul se derulează până la sfârşitul anului. Din cele 211 şcoli cu personalitate juridică, doar patru nu au aplicat pentru această linie de finanţare. Asta pentru că au fost dotate cu mobilier şi, practic, nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. „Atunci când vine vorba despre dezvoltarea unei societăţi trebuie să pornim, în primul rând, de la educaţie, chiar dacă oamenii îşi doresc mai multe investiţii şi în alte sectoare vitale precum sănătatea. Orice leu investit acum în educaţia copiilor noştri, în timp va însemna dezvoltarea societăţii noastre. Mulţumesc primarilor care în colaborare cu Consiliul Judeţean au elaborat proiecte pentru a obţine fonduri prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. Odată cu implementarea acestui proiect, Guvernul României, indiferent de cine este sau va fi condus, va trebui să investească mai mult şi în resursa umană, pentru adevăratele minuni nu le fac nici laptopurile, nici tabletele sau materialele didactice ci cei care ne educă copiii - educatori, învăţători, profesori”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Laura RADU, Daniel BACIU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei