Ironie a Cuţii de Apel: a achitat, într-o speţă minoră, un „vieţaş” închis la Penitenciarul Iaşi

1vietas

Dimensiune font:

| 20-02-2024 07:40

* evident, individul va rămâne în puşcărie * „victoria” condamnatului este într-un dosar de ultraj * bătuse, în 2015, doi gardieni, pe când era închis pentru tâlhărie * a intervenit prescripţia

Gheorghe Creţu (28 de ani) este unul din puţinii „vieţaşi” închişi în Penitenciarul Iaşi. Originar din judeţul Vaslui, mai precis, din comuna Zorleni. înaintea sentinţei extreme pronunţate pe 13 ianuarie 2021, de către tribunalul din municipul reşedinţă, el avea deja cazierul bine burduşit. Furturi şi tâlhării comise pe bandă rulantă, la începutul deceniului trecut, primise, în 2014, o pedeapsă rezultantă (cumulul tuturor infracţiunilor) de cinci ani, patru luni şi două zile de puşcărie.

Infractorul a fost înarcerat în Penitenciarul Giurgiu. Nu s-a adaptat deloc mediului de aici, a fost mereu un revoltat, are o listă întreagă de plângeri făcute către judecătorul delegat, evident, mai toate fiind simple fabulaţii.

Nu s-a rezumat doar la petiţii, a trecut şi la fapte. După o serie de conflicte cu alţi deţinuţi, a căpăcit doi gardieni. Pe agentul şef adjunct şi pe agentul principal. Fapta s-a petrecut pe 4 ianuarie 2015, când aceştia au încercat să-l bage înapoi în celulă, după repriza de plimbare. Creţu a opus o rezistenţă îndârjită, dar nici gardienii nu s-au lăsat. Puşcăriaşul a trecut la violenţe. Doi pumni în pieptul şefului, o strângere de testicule şi un şut la ţurloaiele agentului principal. A trebuit chemată echipa de intervenţie ca deţinutul să fie imobilizat şi băgat înapoi în celulă. Evenimentul a fost raportat conducerii penitenciarului şi s-a deschis dosar penal pentru ultraj.

Procurorii au tărăganat ancheta în dosarul de ultraj vreme de şapte ani

Caz simplu, mulţi martori de faţă, atât deţinuţi, cât şi echipa de intervenţie. Cu toate acestea, procurorii au tărăgănat ancheta vreme de şapte ani. Pentru n-au considerat o urgenţă, omul fiind închis, cum spuneam, pentru o destul de lungă perioadă.

Între timp, s-a dat legea recursului compensatoriu, Creţu a ieşit din închisoare în 2019 şi a revenit în Vasluiul natal, mai avea un rest de pedeapsă de aproximativ doi ani şi, în caz de recidivă, risca o mare belea. Nu i-a păsat.  

În primăvara lui 2019, în timp ce se afla pe terasa unui bar din oraş, a auzit povestea familiei Neculai şi Elena C. din Zorleni, doi bătrâni foarte înstăriţi, ce-şi permiteau să plătească o menajeră, care să aibă grijă de ei, o femeie din Bârlad. Care să facă zilnic naveta, venind dimineaţa şi plecând seara. Venea să le gătească, să deretice prin casă, să aibă grijă de gospodărie. Copiii bătrânilor, oameni în toată firea, erau stabiliţi de mult timp la casele lor, în celălalt capăt al ţării.

Dublă crimă sălbatică şi tentativă de înscenare

Menajera plecase seara târziu, când Neculai şi Elena se retrăseseră la somn. Creţu, care se informase în amănunt despre tabieturile casei, aştepta momentul prielnic de a trece la acţiune, fiind pitit după un copac de pe drum. Era înarmat cu o bărdiţă. După ce menajera a plecat, a sărit gardul şi a intrat în casă. Cu un şpeaclu, fără să facă zgomot. După atâtea furturi şi jafuri, avea experienţă în folosirea uneltei. Un amănunt ce l-am omis, dar este destul de important pentru înţelegerea cazului. Creţu locuia la câteva case distanţă de cea a soţilor C. Nu i-a fost greu să spioneze.

După ce a pătruns în locuinţă, s-a dus direct în dormitorul unde bătrânii picaseră într-un somn adânc. Fatal. I-a căsăpit pur şi simplu, cu ajutorul bărdiţei. S-a scurs tot sângele din ei. Apoi, pentru a înscena un coflict conjugal, l-a târât pe bătrân în mijlocul curţii, iar pe ea, în mijlocul holului, punându-i un cuţit în mână. Prin asta, încerca să inducă în eroare anchetatorii. Cum că femeia şi-ar fi ucis bărbatul, apoi şi-ar fi curmat propria viaţă. N-a ţinut. Pentru că e practic imposibil să te hăcuieşti cu sadism, apoi să-ţi împlânţi cu precizie cuţitul în piept.

Cadavrele şi locuinţa răscolită de sus până jos, bălţile de sânge au fost descoperite a doua zi, în jurul orei 10.00, de către menajera venită conştiincioasă la muncă. A fost la un pas de infarct. Cu mare efort, a izbutit să sune la 112 şi să înştiinţeze despre carnagiu.

Poliţiştilor şi procurorului de caz nu le-a fost deloc greu să-l depisteze şi să-l prindă pe ucigaş. Lăsase destule amprente. Acesta a fost plasat în arestul preventiv, a fost judecat destul de repede şi, având în vedere palmaresul său infracţional, a fost condamnat, pe 13 ianuarie 2021, la pedeapsa închisorii pe viaţă.

La apel, el n-a avut nicio şansă şi a ajuns la Penitenciarul Iaşi, care va fi domiciliul său permanent până la plecarea spre locul unde nu este nici durere, nici suspin. 

Lipsă totală de comunicare între magistraţi şi procurori

Dosarul de ultraj, soluţionat definitiv, la finele săptămânii trecute e o mostră elocventă în ce priveşte lipsa de comunicare dintre instituţiile statului. Şi de faptul că reprezentanţii acestora se informează superficial. Nu toţi, doar unii, dar aceaştia, când o comit, o comit la modul primitiv. Păi, cum tu, ca reprezentant al Ministerului Public, să vii, pe 15 martie 2022, ca să ceri o pedeapsă cu executare pentru un condamnat la închisoarea pe viaţă, sentinţă definitivă pronunţată cu un an înainte?

Demers tardiv şi, oricum, lipsit de orice şansă. O săptămână mai târziu a venit acea decizie a Curţii Constituţionale care redefineşte termenul de prescripţie a faptelor penale. În cazul conflictului fizic dintre Creţu şi cei doi gardieni, acesta s-a împlinit pe 3 ianuarie 2020. Rechizitoriul pentru ultraj a fost unul degeaba, magistraţii Curţii de Apel neavând altă variantă decât achitarea. O soluţie ironică de-a dreptul. Ierţi un „vieţaş”, dar ăsta rămâne după gratii până la sfârşitul vieţii. Claudiu CONSTANTIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

 Trei scriitoare din România și Ucraina, la Rezidențele Șotron 2024
24/04/2024 07:41

  * Programul „Rezidentele Sotron” a fost creat de către Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia ACVO in anul 2022, pentru a sustine creatia literară contemporană si in soli ...

Săptămâna Mondială a Imunizării, la Iași
24/04/2024 07:41

* „Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică, salvand milioane de vieti in fiecare an. Ele fac posibilă eradicarea bolilor si protejarea sănătătii si bu ...

  În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 07:39

Consiliul Judeţean Iaşi a depus in vederea finantării in cadrul Programului Administraţiei Fondului pentru Mediu, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră in transporturi, prin promovarea infra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei