Măsurile sporite de securitate au descurajat ieşenii să se manifeste în Piaţa Unirii

1unire03

Dimensiune font:

| 25-01-2024 00:13

Ieșenii s-au văzut nevoiți să facă cale-ntoarsă din drumul lor către Piața Unirii, ieri. Mulți dintre aceștia ar fi vrut să se prindă în horă, cum o făceau în alţi ani, de Ziua Unirii Moldovei şi Ţării Româneşti, dar măsurile stricte de securitate i-au forțat să renunțe. De altfel, Hora Uniri pare să fi fost o horă a dezbinării pentru partidele politice, mai ales pentru cele aflate la guvernare. Anul acesta Hora Uniri a fost dansată doar de primar, prefect şi câţiva politicieni care s-au alăturat mulţimii de oameni veniţi special în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a sărbători 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.

Evenimentele au început de la ora 9:00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară "Noi suntem români!". Pe scenă au urcat Martina Dumitraşcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ştefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ştefan Deaconiţa, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” şi Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ceremoniile oficiale au început cu onorul dat de Garda de Onoare preşedintelui Senatului, liberalul Nicolae Ciucă. Ulterior a avut loc un Te Deum oficiat de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi. 

Pe scena din faţa hotelului Traian nu a urcat niciun social democrat, deşi au primit invitaţie din partea primarului Iaşiului. Au fost văzuţi însă preşedintele Senatului, Nicoale Ciucă, secretarul general al PNL, Lucian Bode, prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur, europarlamentarul Rareş Bogdan, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, fostul lider ALDE, Varujan Vosganian, primarul Mihai Chirica, viceprimarul, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, viceprimarii.

Mesaje şi discursuri pline de promisiuni şi apel  la unitate

De pe scenă, al doilea om în stat, senatorul Nicolae Ciucă, a transmis că România nu va ajunge pe mâinile demagogilor pentru că destinul ei este să facă parte din lumea liberă, pe traseul democratic. „Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari de la 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană şi independentă”, a spus preşedintele Senatului.

Din discursul şefului Partidului Naţional Liberal nu au fost uitate şi promisiunile referitoare la marile proiecte din Iaşi şi din ţară. „Am reuşit să facem lucruri cu impact major pentru viaţa oamenilor la nivel local şi naţional. Am deblocat şi se avansează rapid pentru ca Moldova să aibă autostrăzi. Aeroportul de la Iaşi are un nou terminal care va transforma profund Iaşiul în anii care vor urma. Spitalul Sfânta Maria, cel mai mare spital pediatric, a fost modernizat. În ţară, se lucrează la alte proiecte mari de infrastructură care au ca obiectiv final unirea tuturor provinciilor istorice printr-o reţea modernă de infrastructură rutieră. Autostrada A8  face parte din aceste proiecte. Toate aceste proiecte nu se puteau face fără bani europeni şi banii europeni nu ar exista fără un regim democratic stabil. Aşadar, dezvoltarea României nu se poate face în absenţa democraţiei şi a banilor europeni. Democraţia înseamnă încredere şi banii europeni, înseamnă dezvoltare”, a spus Ciucă.

Ciolacu n-a venit. A trimis un mesaj, prin curier

 Consilierul de stat în Cancelaria Prim Ministrului, Ruxandra Ivan, a citit mesajul lui Marcel Ciolacu. Premierul ar fi trebuit să ajungă şi el la Iaşi dar s-ar fi răzgândit din cauza unei neînţelegeri avute cu liberalii ieşeni. A făcut totuşi un apel la unitate. „În urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii şi-au unit eforturile şi au pus piatra de temelie a României de astăzi, ca stat naţional, unitar şi democratic. Şi atunci, mulţi s-au opus. Şi din afara ţării, dar şi din interior. Pentru interesele lor ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniţi. Românii au demonstrat întregii lumi că uniti îşi pot croi singuri soarta. Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte şi mai mult, să crească la adevăratul său potenţial. Există încă multe inegalităţi sociale care trebuie corectate. Prioritatea momentului a fost şi este rezolvarea cerinţelor îndreptăţite ale agricultorilor şi transportatorilor. Iar rolul Guvernului este acela de a dialoga cu toate categoriile sociale care reclamă neajunsuri şi inechităţi. Prin dialog vom găsi întotdeauna soluţiile necesare pentru rezolvarea lucrurilor care nu merg bine şi trebuie corectate. Anul 2024 este un an extrem de dificil, în care cetăţenii îşi vor alege reprezentanţii la toate nivelurile. Responsabilitatea Guvernului este de a nu pune în pericol dezvoltarea ţării, pentru că interesul tuturor românilor este ca România să crească şi să se dezvolte”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a amintit că în urmă cu 165 de ani a fost schimbat destinul ţării noastre, deschizând calea spre o Românie în care să trăim cu toţii liberi. „Iaşul, care a fost şi este inima Moldovei, a făcut o mare jertfă pentru înfăptuirea Unirii, pentru ca românii să trăiască între aceleaşi graniţe, sub aceleaşi valori naţionale. De aceea, avem o datorie istorică şi morală de a sprijini dezvoltarea Iaşului şi a acestei regiuni de Nord-Est. Căci nu doar trecutul ne este glorios. Iaşul nu este doar o capitală simbolică, ci un centru regional din punct de vedere economic, academic, medical, spiritual şi social. Astăzi, idealurile noastre sunt autostrăzi care să ne lege de vestul şi sudul ţării, spitale în care moldovenii să poată fi trataţi cum se cuvine, şcoli moderne în care copiii noştri să înveţe cu drag. Fie că a fost vorba de Unire, de Independenţă, de modernizarea ţării, toate idealurile de ţară s-au înfăptuit cu şi prin români. Aici, în faţa statuii marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza care a înfăptuit Unirea, îmi doresc să facem astăzi un legământ, că vom da mână cu mână pentru România”, a spus preşedintele CJ.

Primarul a mulţumit celor care au venit în Piaţa Unirii din Iaşi din alte judeţe sau colţuri ale ţării. „Astăzi, 24 Ianuarie, toţi suntem ieşeni. E ziua noastră. E ziua în care putem să arătăm întregii ţări că România s-a născut la Iaşi. Dar înainte de toate, suntem aici pentru că avem o ţară liberă şi mândră în rândul ţărilor europene şi ale lumii. Unirea face puterea! Unirea ne dă liberate, iar solidaritatea ne ţine pe acest pământ împreună în faţa altor naţiuni. Să ne dăm mână cu mână pentru binele acestei ţări. Astăzi am venit să vorbim cu pioşenie despre cei care s-au sacrificat pentru această naţiune. Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand, Regina Maria, făuritorii urinii ne-au lăsat această mândră moştenire. Solidaritatea şi forţa se câştigă prin dragoste. Iaşul mulţumeşte celor care i-au făcut bine şi va mulţumi şi de acum înainte celor care o va sprijini”, a spus Mihai Chirica.

Pe scena din faţa hotelului Traian a fost prezent şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, dar acesta nu a avut de transmis niciun mesaj din partea lui Klaus Iohannis. A depus doar o coroană de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Hora Unirii fără Ciucă, Alexe şi alţi politicieni

După mesajele transmise de pe scena din Piaţa Unirii, participarea la oficierea serviciului religios şi depunerea de coroane, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă nu a dansat celebra Horă a Unirii alături de populaţie. El s-a îndreptat spre Colegiul Naţional, unde l-a aşteptat maşina cu care a plecat spre Focşani, unde la ora 16,00 trebuia să participe la manifestările dedicate Unirii Principatelor. Cu oamenii din mulţime au dansat primarul Mihai Chirica şi prefectul Bogdan Cojocaru. Separat, însă. 

Şoşoacă, s-a dat în stambă în faţă la Unirea şi pe Ştefan cel Mare

Senatoarea SOS România, Diana Şoşoacă a dansat Hora Unirii alături de câteva zeci de membri de partid şi de fostul prefect liberal Dragomir Tomaşeschi. De pe trepetele din faţa hotelului Unirea, întreaga gaşcă a fluturat steaguri, a huiduit şi fluierat atunci când nu le-a convenit ceva în discursuri, numai că au fost acoperiţi de sonorizarea ridicată. De altfel, şi mai târziu lozincile scandate de cei de la SOS România nu prea s-au înţeles, fondul sonor fiind acoperit de cântece naţionale şi populare.

Pentru că urletele le-au fost ignorate de ieşeni, Şoşoacă şi fanii au plecat pe bulevardul Ştefan cel Mare. Ea şi-a angajat o fanfară care, de Ziua Unirii Principatelor Române, i-a cântat, în Piaţa Palatului, marşul prezidenţial. Astfel de melodii sunt intonate doar şefilor de stat în timpul ceremoniilor de stat sau a vizitelor oficiale.  

AUR a mărşăluit şi s-a cocoţat pe statuia Marelui Ştefan

Membrii AUR au venit de la 9 dimineaţa în Piaţa Unirii dar la ora 10,30 au plecat în marş spre Palatul Culturii. Până la statuia lui Ştefan cel Mare, George Simion a fost însoţit de vreo trei mii şi ceva de persoane care au scandat ca România să nu aibă graniţă la Prut. După un discurs ţinut de George Simion pe soclul statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare, cei de la AUR au urcat în autocare. Iniţial, a fost stabilit ca ei să plece cu toţii spre Focşani, însă Simion şi o parte dintre „aurişti” au ajuns la Suceava.

5.000 de poale în brâu moldovenești au fost împărțite participanților

Nici de la manifestările din 24 ianuarie nu a lipsit masa tradițională oferită gratuit. 5.000 de poale în brâu moldovenești au fost împărțite după momentele oficiale din Piața Unirii.

Direcția de Asistență Comunitata le-a oferit celor prezenți, însoțite de câte un ceai fierbinte.

Cu mic, cu mare oamenii au mers să le ia. „Este prima dată când vin, am venit pentru fetiță, dar am ratat evenimentele din piața, am prins însă aici plăcintele și ceaiul. Sunt foarte bune. O idee foarte bună. Sunt binevenite”, a spus un tătic care și-a adus copiii la manifestări.

Alții însă au fost nemulțumiți ca nu au primit și vin fiert. „Bună plăcinta, se dă an de an, dar în anii trecuți primeam vin fiert, acum a fost doar ceai. Merge și așa”, a explicat un ieșean.

Ceai s-a împărțit și prin piață. Ca să nu resimtă frigul prea tare în timpul discursurilor angajații DAC au oferit oamenilor 5.000 de pahare cu ceai fierbinte.

Tradiții aduse și de la Suceava la Iași

Un grup de oameni a făcut o tradiție din venirea la Iași pe 24 ianuarie. Sunt nelipsiți în fiecare an atât la Iași, cat și de 1 decembrie la Alba Iulia. Îmbrăcați festiv și cu coșurile pline cu sticle cu vin, turte și slănină, au așteptat să se încheie toate festivitățile oficiale ca să poată să le consume și să le și împartă oamenilor chiar de pe statuia lui Alexandru Ioan Cuza. „Să fie de sufletul domnitorului, avem slănină, turte făcute de bunicile noastre și dăruim și noi puțin din puținul pe care îl avem ca suntem și noi țărani, țărani simpli, dar care ne iubim țara. An de an venim și aici și la Alba Iulia. Le cerem oficialilor doar să ne aducă copiii înapoi în țară, altceva nu cerem de la ei”, spune bărbatul din Suceava.

Retragere cu torțe

Manifestările zilei de 24 ianuarie s-au încheiat la Iași cu un moment solemn.

Zeci de militari ai Brigăzii 15 Mecanizate Podul Înalt au defilat,în frunte cu fanfara militară, pe străzile din centrul Iașului cu torțe aprinse în mâini.

De la Muzeul Unirii, trecând prin Piața Unirii, apoi pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași și până în fața Palatului Culturii sute de oameni au venit să îi vadă în momentul solemn al zilei. Maria STANCU, Laura RADU, Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei