Opt din zece ieșeni vor avea apă potabilă la poarta casei!

1apavital2

Dimensiune font:

| 06-09-2023 07:59

În acest moment, sunt 29 de contracte semnate, cu o valoare totală  de 277,40 milioane de euro * alte şase contracte, a căror valoarea este de 114,26 milioane de dolari se află în licitaţie, iar un alt contract, cel referitor la auditul financiar, este pregătit pentru licitaţie * sunt în stadii avansate de execuție proiectele din comunele Alexandru Ioan Cuza, Tomești, Schitu Duca, Hârlău, Scobinți și Cotnari, primele localităţi care vor avea reţea nouă de apă şi canalizare

Încă din 2019, ApaVital Iaşi a aplicat pentru o finanţare europeană nerambursabilă derulată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Programul se adresează în special sanitaţiei, adică sistemelor de canalizare şi epurare, într-un context mult mai larg, care include măsuri vizând protecţiei mediului prin înlocuirea toaletelor din curte cu sisteme centralizate de colectare şi epurare.

Mihai Doruş, directorul general ApaVital, a spus în repetate rânduri că aplicaţia are grupate 24 contracte de lucrări, unele foarte mari, de ordinul a peste 40 milioane de euro, urmând a beneficia de modernizarea, reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi canalizare 87 de unităţi administrativ-teritoriale, în jur de 200 de localităţi.

Ieri, şefii ApaVital au făcut o radiografie a stadiului proiectului prin care se vor realiza 1.700 - 1.800 km reţea apă şi canalizare, sute de kilometri de extindere reţea, reabilitare reţea, reţea nouă de distribuţie, vreo 30 de rezervoare de apă, sute de staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată, staţii de clorinare a apei. În acest moment, sunt 29 de contracte semnate, cu o valoare totală  de 277,40 milioane de euro. Alte şase contracte, a căror valoarea este de 114,26 milioane de dolari se află în licitaţie, iar un alt contract, cel referitor la auditul financiar, este pregătit pentru licitaţie. „Sunt în stadii avansate de execuție proiectele din comunele Alexandru Ioan Cuza, Tomești, Schitu Duca, Hârlău, Scobinți și Cotnari. La canalizare, vor beneficia circa 80.000 de locuitori de racorduri la canalizare, iar în privința alimentării cu apă, vor rămâne doar foarte puține comunități nealimentae sau necuprinse în POIM, comunități pe care vom încerca, din sursele proprii ale ApaVital, să le acoperim în anii viitori. Apoi, sunt proiectele în lucru, vom finaliza trei contracte în acest an, continuă contractele de la A. I. Cuza, Tomești, începem și atacăm conducta spre Schitu Duca, Coropceni, avem în derulare proiectele de la Hârlău, Deleni, Scobinți, toată acea comunitate, Cotnari, și în licitație contractul care privește utilizarea nămolului din stația de epurare de la Iași”, spune directorul general al ApaVital, Mihai Doruş.

Dificultăţi cu contestaţiile la licitaţii şi cu terenurile

Sigur, sunt şi dificultăţi pe care ApaVital le întâmpină în implementarea proiectelor. În primul rând este vorba de contestaţii, motiv pentru care nu pot continua procedurile de licitaţie pentru extinderea sistemului de apă și canalizare in județul Iași pe axa 6 - Cristeşti – Tătăruși – Valea Seacă şi pe axa 7, Hârlău-Cotnari, în acest ultim caz licitaţia urmând a fi reluată. Directorul ApaVital a mai pomenit despre problemele apărute în unele UAT-uri. „Am avut şi alte probleme cu avize, cu autorizaţii, cu trasee... Sunt primari care şi-au asfaltat comuna sau şi-au pus-o la punct şi acum noi trebuie să trecem cu conducta pentru vecinul lor. Dacă e pădure, nu poţi să treci cu conducta, ajungi la Romsilva cu alte condiţionări... . Dar până la urmă le-am rezolvat”, spune Mihai Doruş.

Impact de mediu până şi pentru cele patru specii de broaşte!

La rândul său, dr. ing. Constantin Alexandrescu, directorul general adjunct Eptisa Romania, firmă care a realizat consultanţa pentru ApaVital, a spus că cele mai mari provocări ale proiectului au apărut atunci când a fost vorba de obţinerea acordului de mediu. „Cei de la Jaspers ne-au cerut să introducem tot ce înseamnă acordul de mediu revizuit, adică partea de situri intercomunitare protejate, arii protejate, situri Natura 2000 etc. Doar studiul referitor la impactul de mediu a avut 1.004 pagini. Este acolo şi un capitol care se referă la biodiversitate. Sunt 12 site-uri, intercomunitare, 17 de arii protejate iar un capitol distinct s-a referit la avifaună. N-am ştiu, dar în judeţul Iaşi sunt 98 specii de păsări, 14 alte specii de faună şi 125 de specii de flori. Le-am luat pe toate, fiecare plantă a avut denumirea ştiinţifică, denumirea speciei, familia şi ordinul din care fac parte.... Pentru fiecare a trebuit să identificăm măsuri de sprijin astfel încât să demonstrăm că impactul proiectului nostru nu influenţează nici flora şi nici fauna. Şi nu  ştiam că în Iaşi sunt patru tipuri de broască. A trebuit să găsim măsuri de conservare pentru fiecare...”, a dezvăluit acesta.

84% din judeţul Iaşi va avea apă potabilă

După finalizarea lucrărilor de modernizare şi extindere, peste 100 de localităţi din judeţul Iaşi vor avea canalizare şi apă din sursă sigură prin proiectul regional de dezvoltare a infrastructu-rii de apă și apă uzată. Investiţiile prevăd, pentru sistemul de apă potabilă, construcţia a 312 km și reabilitarea a 28 de km de rețea, înfiinţarea a 256 km de rețea de aducțiune şi moderni-zarea altor 38 de km, construirea a 50 de staţii de pompare, a 43 de rezervoare de înmagazi-nare şi a 23 de staţii de clorinare. Astfel, prin intermediul proiectului, gradul de conectare a populației la rețeaua de alimentare cu apă va creşte de la 78% la 84%.

Pentru a moderniza şi a extinde sistemul de apă uzată se vor construi 536 km şi se vor reabilita 13 km de rețea de canalizare. De asemenea, investiţiile includ construcţia a 230 de km de conducte de refulare apă menajeră, a 362 stații de pompare a apei uzate pe lângă înfiinţarea a 4 stații noi de epurare a apelor menajere şi modernizarea unei astfel de staţii. „Toate aceste lucrări de modernizare şi extindere ne vor permite să creştem gradul de conectare a populați-ei din judeţul Iaşi la rețeaua de canalizare, precum şi nivelul de colectare şi epurare a apelor uzate de la 65% la 77%”, mai spun şefii ApaVital. Tudor DAMASCHIN 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei