Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii

17_11zon

Dimensiune font:

| 23-05-2024 16:50

Bacăul va deveni un centru al învățământului dual din Moldova iar de pe băncile școlii și cu experiența acumulată într-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai ușor.

În Bacău se va construi un campus profesional, printr-o investiție, cu fonduri nerambursabile, de peste 24 de milioane de euro, fonduri asigurate prin Programul Național de Reziliență și Redresare. Învățământul profesional și dual se va face în parteneriat cu agenții economici, care își vor putea pregăti, prin practică, viitorii angajați.

Pentru elevii proveniți din mediul rural sau din familii defavorizate, învățământul dual este cea mai avantajoasă soluție. Ei beneficiază de cazare și masă dar și de o bursă.

Zilele acestea, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a publicat calendarul și condițiile pentru admiterea în învățământul liceal, profesional și dual din județul Bacău. În prealabil, în școli au avut loc, pentru elevii clasei a 8-a, acțiuni de promovare a învățământului profesional și dual. Elevii care nu doresc sau nu simt chemare pentru învățământul teoretic și care doresc să aibă un venit sunt încurajați să urmeze învățământul dual.

Înscrierea pentru admiterea în învățământul profesional de stat, a elevilor din clasa a 8-a sau a celor care au încheiat ciclul gimnazial în alt an se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial.

Pentru fiecare din etapele I și a II-a de admitere, unitatea de învățământ gimnazial va elibera o singură fișă de înscriere în învățământul profesional fiecărui elev/candidat care optează pentru înscrierea la învățământul profesional. Comisia Județeană de Admitere pentru învățământul profesional și dual are sediul la Inspectoratul Școlar Județean Bacău și pentru elevii din alte județe a fost constituit un centru special de înscriere la Colegiul ”N.V. Karpen” Bacău.

Care sunt liceele cu învățâmânt dual din județul Bacău

În județul Bacău există 19 licee și colegii care au și clase cu profil tehnologic sau profesional. Cele mai multe sunt în orașe dar și în comunele Răchitoasa, Podu Turcului și Ghimeș Făget unde învață atât elevi proveniți din județul Bacău cât și din județele învecinate.

Este vorba de Liceul Tehnologic „Grigore Antipa”, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Liceul Teoretic ,, Ion Borcea" Buhuși, Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu”, Colegiul Economic "Ion Ghica", Liceul Tehnologic Dărmănești, Liceul Tehnologic „Dacia”, Liceul Tehnologic Făget, Colegiul Tehnic „Dimitrie, Ghika“ Comănești, Colegiul ,,N.V.Karpen” Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuță" Podu Turcului, Liceul Tehnologic ”Petru Poni”, Liceul Tehnologic Răchitoasa, Liceul Tehnologic “Petru Rareș" Bacău, Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", Liceul Tehnologic J.M. Elias Sascut și Liceul Tehnologic Târgu Ocna.

Campus profesional, cu învățământ dual, care se va întinde pe 3 hectare

Într-o competiție în care s-au înscris și alte două orașe importante ale Moldovei, Iașiul și Suceava, Bacăul a fost desemnat de Ministerul educației, la sfârșitul anului trecut, câștigător al unei finanțări de peste 24 de milioane de euro, asigurați prin PNRR.

Proiectul declarat câștigător a fost depus de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual și Dezvoltare Durabilă Bacău din care fac parte Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău - în calitate lider de parteneriat, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Județul Bacău (Consiliul Județean Bacău) Municipiul Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Liceul Tehnologic, „Anghel Saligny” Bacău, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, Aerostar S.A. Bacău și Sudometal S.R.L. Bacău.

Amplasamentul viitorului campus profesional va fi pe. Campusul care se va construi pe strada Condorilor din Bacău este descris ca un „ecosistem educațional conectat și competent, care pune în centrul proceselor educaționale elevul/studentul, asigurându-i acestuia instrumentele și dezvoltarea abilităților care îl vor transforma într-un membru al societății empatic și participant activ la structurarea comunității”, se arată în documentele care au stat la realizarea asocierii.

Campusul va avea o infrastructură digitală pentru pregătirea profesională a elevilor și a studenților(ateliere, laboratoare, expoziții, etc dar și infrastructură socială pentru elevi și studenți(spații cazare și masă, terenuri de sport etc).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Suceava: Coadă de jumătate de kilometru la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Unii credincioși au traversat țara să poată ajunge la raclă. „Nu se poate să nu venim!”
24/06/2024 21:16

Pelerinaj cu mii de credinciosi la moaştele Sfantului Ioan cel Nou, la mănăstirea cu acelaşi nume din Suceava. Coada de pelerini s-a intins pe aproape jumătate de kilometru. A treia zi de pelerinaj la ocro ...

Un cablu electric defect a distrus o casă, la Aroneanu
24/06/2024 20:42

* pompierii au intervenit cu trei autospeciale de interventie si stingere cu apă si spumă * la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de prim ajutor calificat „La sosirea echipajelor de interventie ...

Trei ani şi patru luni după gratii, după o ceartă cu președintele de la bloc
24/06/2024 20:40

* magistraţii au decis că e vorba de „şantaj” şi „ameninţare” * inculpatul mai avea alte două condamnări: una pentru „inşelăciun” şi alta pentru „mărturie mi ...

Unul din cei mai vârstnici criminali din Penitenciarul Iaşi rămâne după gratii
24/06/2024 20:40

* inarmat cu o furcă, ajutat de fiul său şi un prieten al acestuia, a omorat cu bătaia un consătean, in anul 2010 * pentru asta, a fost condamnat la 25 de ani inchisoare * acum, vrea să fie pus in liberta ...

RAM, arhitectura comunității. Inovație, identitate și puterea competițiilor de excelență
24/06/2024 20:07

Arhitectura, in complexitatea sa, depăseste cu mult simpla constructie de clădiri. Reprezintă o expresie a identitătii, culturii si valorilor unei comunităti, avand capacitatea de a influenta starea de bin ...

O fetiţă de şase ani a fost salvată după ce a căzut într-o fântână adâncă de 16 metri, în Neamț
24/06/2024 20:03

O fetiţă in varstă de şase ani a fost salvată, luni după amiază, după ce a căzut intr-o fantană din judeţul Neamţ. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au anunţat c ...

Alina Mungiu-Pippidi, despre Klaus Iohannis: ‘E cam penibil, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să îi amenințe pe europeni cu noi toți’
24/06/2024 18:04

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani? A fost vreun roman consultat prin referendum cand presedintele Iohannis s-a hotărat să-si depună candidatura la sefia NATO sau la orice functie europeană? A ...

Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe
24/06/2024 17:06

Pe cand avea numai doi anisori, părintii Iuliei aveau să afle că micuta se va confrunta cu dureri groaznice de spate toată viata. În lipsa unei operatii, scolioza descoperită la o varstă atat de fra ...

30 de copii ucraineni își vor petrece vacanța de vară în tabăra de la Bucium
24/06/2024 17:05

* grupul de ucraineni va fi impărtit in două serii a cate 15 copii/serie, acestia urmand să fie insotiti de 4 educatori (cate 2 insotitori pe serie) * cheltuielile pentru organizarea taberei vor fi suportate ...

Polițist de frontieră, amenințat cu un cuțit de un șofer turc beat
24/06/2024 16:23

Un şofer turc este cercetat pentru ultraj şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice după ce a incercat să atace cu cuţitul un poliţist de frontieră din incinta Punctului de Trecere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei