Pădurile urbane ale Iașului, doar pe hârtie!

1paduri urbane2

Dimensiune font:

| 07-03-2023 08:30

 

Existența spațiilor verzi în mediul urban nu este un moft, ci a devenit o condiție esențială a unei dezvoltări sustenabile, ce pune în prim plan grija față de natură, dar și pentru locuitorii unui oraș. Spațiile verzi bine proiectate și pădurile urbane pot avea o multitudine de avantaje, de la purificarea aerului, îmbunătăţirea calităţii acestuia, continuând cu producerea de oxigen şi terminând cu reducerea eroziunii solului şi absorbţia zgomotului, a prafului și a căldurii. Sunt elemente de la care a plecat şi municipalitatea ieşeană într-o dorinţă, logică de altfel, de a transforma zonele urbane din punct de vedere estetic. Însă de la intenţie la realitate e drum lung. Şi greu. La fel dificil precum negocierile cu cei care deţin terenuri verzi...

 

În toamna anului trecut, consilierul local Răzvan Timofciuc propunea realizarea unui parc cu o suprafață de până la 1,1 hectare în zona Rond Vechi CUG, unele terenuri urmând a fi cumpărate de Primărie. În acest sens, municipalitatea îşi propusese contractarea unui expert evaluator care, pe baza unei analize a pieței, urma să evaluaze terenurile propuse spre achiziționare. Consilierul USR a reluat acest demers în şedinţa pe buget de anul acesta, când a propus suplimentarea sumei de 1.035.000 lei de le capitolul achiziţii imobile până la suma de 6.035.000 lei în vederea amenajării de păduri urbane miniaturale. „După cum ştiţi, sunt din ce în ce mai puţine terenuri în cartierele Iaşului care pot fi utilizate în vederea amenajării de parcuri sau păduri urbane miniaturale. De exemplu, terenul de aproximativ 6.000 metri pătraţi între blocul 1005 şi Biserica Înălţarea Domnului din capăt CUG, terenul în suprafaţă de aproximativ 11.500 metri pătraţi din zona Rond Vechi, terenul din cartier Bucium de lângă Plopii fără Soţ pe o suprafaţă de

aproximativ 13.800 metri pătraţi sau chiar terenul din Păcurari de 5.000 metri pătraţi, care a aparţinut RADEF, de pe aleea Cimitirul Evreiesc. Prin această suplimentare dorim să fie prioritizate demersurile de negociere cu proprietarii acestor terenuri pe care le-am menţionat în vederea amenajării de păduri urbane miniaturale”, a spus acesta.

De partea cealaltă, primarul Mihai Chirica a explicat cât de dificile sunt negocierile, întrucât unii nu vor să vândă,  iar pentru alte parcele, nu sunt cunoscuţi proprietarii. „Deci discuţiile sunt bune în principiu, că toată lumea vrea să stea în pădure, numai că aceste terenuri pe care le-a propus şi colegul nostru, sunt terenuri private. De asta am spus, domnule, încă nici nu ştiu, că trebuie 5, că trebuie 2, că trebuie 50. Ei nu şi-au arătat încă interesul să le vândă. Mai ales suprafaţa asta de 6.000 metri de lângă Biserica Înălţarea Domnului nici nu are definiţi încă proprietarii. Deci e o nebunie, o nebuloasă totală. Am identificat vreo 17 fâşii din alea, că sunt vreo 30 şi ceva de făşiuţe de 8 metri lăţime, sunt una lânga asta. Nu toate sunt identificabile în momentul de faţă. Oricum nu putem cumpăra fără aprobarea Consiliului Local. Noi trebuie să venim cu estimările, cu negocierile către Consiliul Local, care spune da sau nu. Degeaba discut eu cu ei”, afirmă edilul-şef. 

Zona Răzoarelor, Rondul Vechi şi Elena Doamna - priorităţile Primăriei

Primarul oraşului mai crede că înainte de a fi lansate discuţii despre acest gen de investiţie, municipalitatea trebuie lăsată să finalizeze negocierile demarate în alte zone din oraş. „Noi ne-am făcut nişte priorităţi pe care le avem deja în lucru. Unu, cumpărarea parcului de pe strada Răzoarelor, în completarea parcului început în anul 2022, până la intersecţia cu Şoseaua Nicolina. După o negociere de mult timp, în sfârşit proprietarul şi-a arătat interesul pentru a-l vinde, că la schimb nu mai avem de unde. Dai un teren de 100 lei şi cumperi unul de 1.000 lei, înseamnă că trebuie să dai o suprafaţă de zece ori mai mare. Automat nu ne mai putem permite să mai facem la nesfârşit aceste schimburi pentru că ne diminuăm aria proprietaţii. Nu valoarea, aria. Pe noi ne interesează, de fapt, aria proprietăţii publice să fie una din ce în ce mai extinsă. O să încercăm să finalizam negocierea privind cumpărarea. Este una dintre priorităţi”, a spus Chirica.

O altă zonă vizată este Rondul CUG. Potrivit primarului, aici s-au purtat discuţii cu 6 din cei 11 proprietari. „Numai pe o singură parcela sunt vreo opt, pe parcela de sus. Majoritatea şi-au arătat interesul pentru vânzare”, mai spune primarul.

În fine, sunt negocieri începute şi pentru zona centrală, pe Elena Doamna. Aici sunt parcele mici, de 150-300 de metri pătraţi. „Începem să le aglutinăm de acolo încât să ne mărim aria proprietăţii publice pe aceste sectoare. De asta zic că sunt nişte priorităţi lansate, care nu s-au materializat. Hai să le vedem deja adunate în jurul nostru, ca proiectele să se materializeze în ceva”, a mai spus edilul-şef.

Parcul sau pădurea urbană de la Gară depind de PUZ-ul viitorului depou din CUG

Evident, sunt şi terenuri pe care Primăria le deţine deja şi unde s-a propus amenajarea de păduri urbane. Una dintre acestea este cea de la Gară, unde încă mai funcţionează Depoul CTP Iaşi şi care urmerază a fi mutat pe platforma Fortus. Primarul Chirica afirmă că  trebuie realizat acest transfer înainte de a se vorbi despre funcţiunile pe care le va avea terenul de la Gară. „Suntem în lucru cu tema de proiectare şi studiu de urbanistic pentru viitorul depou, care va declanşa de fapt eliberarea terenului. Practic, noi acum punem căruţa înaintea cailor. Trebuie întâi să mutam ca să avem obiectul studiului pe partea existentă. De asta am spus, este inoportun, nu avem ce studia, că noi nu ştim unde mutăm depoul definitiv. Trecem cu PUZ-ul pe care l-am comandat deja, este în lucru, pentru zona Fortus. Acolo vor fi reglementate accesibilităţile pentru viitorul depou, sigur, elementele tehnice ale depoului, dimensiunile şi accesibilitatea auto pentru viitorul depou”, a mai precizat primarul. Lucian STATE

 

* * *

Pădurea Ciric ar putea deveni primul parc urban

Deocamdată, cea mai aproape de afi transformată în parc urban este Pădurea Ciric. „Suntem în fază finală de studiere a posibilității de transformare a pădurii Ciric într-un parc urban, după modelul rezervației Văcărești. Se lucrează la acest proiect. Coordonarea se face cu Asociația Civica, cu realizatorii proiectului din zona București”, a transmis primarul Mihai Chirica. Parcul natural Văcărești din București a fost înființat în 2016, în baza unei Hotărâri de Guvern. Este primul parc natural urban din România, situat la 5 kilometri de centrul Bucureștiului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei