Până la ultimul vot! Nimeni nu-şi asumă înfrângerea!

1alegeri1

Dimensiune font:

| 27-09-2020 23:55

* cu o prezenţă la vot extrem de redusă, undeva în jurul a 37 de procente,  Iaşul nu a făcut parte de pe lista localităţilor unde s-au realizat exit-poll-uri * în schimb a existat un sondaj telefonic și numărătorile paralele ale partidelor, cei de la PNL clamând victoria ambilor candidaţi: Mihai Chirica la Primăria Iaşi, respectiv Costel Alexe la Consiliul Judeţean Iaşi * de altfel, declaraţiile celor doi candicaţi PNL oferite aseară, al scurt timp după închiderea urnelor, indicau faptul că tandemul Chirica - Alexe s-a impus în aceste alegeri locale * paradoxal, social-democraţii s-au arătat încrezători în victoria lui Maricel Popa la CJ Iaşi, în vreme ce useriştii au spus că au câştigat Primăria Iaşi!

Favorit în cursa pentru un nou mandat în fruntea palatului Roznovanu, Mihai Chirica, se pare, a câştigat detaşat alegerile locale 2020. O spun, însă, doar liberalii, aseară neexistând cifre oficiale pentru municipiul Iaşi, oraş exclus din exi-poll-urile realizare de instituţiile de sondaj a opiniei publice. „Timpul vorbelor a trecut. Două luni de zile ne-aţi tot ascultat cu programele electorale pe care vi le-am propus. A venit şi vremea faptelor. Mulţumesc celor care au venit la vot, că ne-aţi votat, aţi ales pentru ceea ce noi credem că e mai bun pentru municipiul Iaşi, pentru judeţul Iaşi, pentru România. Trebuie să vă bazaţi că ceea ce am promis, că vrem să facem, se va transforma în fapte. A fost o muncă titanică dar scorurile care s-au înregistrat arată foarte clar că Iaşiul ca şi toate celelalte mari oraşe ale României au ales un alt drum. Sper să fie pentru toţi clar că este drumul schimbării care trebuie să recupereze aproape 30 de ani de decalaje majore ale Europei şi ale României faţă de celelalte ţări europene în care împreună cu un parlament de dreapta şi cu preşedintele României Klaus Iohannis să putem într-adevăr să implementăm o strategie prin care să arătăm tuturor că este bine acasă la noi în România. Te felicit dragă Costel Alexe, am încredere în tine. Vreau să arătăm ieşenilor că există şi alt drum şi acest drum trebuie să fie cel care să le aducă un nivel de trai mai bun. Decalajele dintre municipiul Iaşi şi restul localităţilor din judeţ este atât de mare încât va fi foarte mult de muncă. Sunt convins că în echipă, aici, în capitala celor trei uniri, energiile puse la un loc vor arăta că se poate”, a spus fostul şi viitorul primar al Iaşului, Mihai Chirica.

Potrivit PNL Iaşi, şi şefia CJ Iaşi ar fi fost câştigată de reprezentantul lor, Costel Alexe. „Ziua de astăzi a consfinţit faptul că în urma acestor alegeri locale au câştigat românii iar dacă este să ne referim la judeţul nostru, au câştigat ieşenii. Astăzi, ieşenii din municipiul Iaşi şi din zona metropolitană, de la Iaşi la Paşcani, de la Miroslava la Cristeşti, ieşenii au ales un proiect de dezvoltare al judeţului nostru, au respins categoric tot acest circ politic făcut de adversarii noştri în ultima perioadă şi evident nu au uitat anii guvernărilor trecute când Iaşiul a fost lăsat pradă intereselor politice meschine şi, evident, decalajele dintre estul şi vestul ţării s-au acutizat. Mă bucur foarte mult că ieşenii au ales o echipă în care ieşenii au încredere că împreună cu ei în următorii 4 ani putem să aducem investiţii majore şi importante pentru dezvoltarea judeţului nostru. Mă bucur foarte mult că ieşenii au validat programul nostru de guvernare locală şi judeţeană realizat în urma a zeci de dezbateri, evenimente, întâlniri cu miniştri, vizite ale premierului Ludovic Orban la Iaşi, şi au înţeles că doar astfel putem construi pentru judeţul nostru. Mă bucur foarte mult că PNL a câştigat la Iaşi pentru prima dată în aceşti 30 de ani de democraţie atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean. Aceasta este o victorie nu doar a PNL ci este mai degrabă o încredere pe care ieşenii şi-o pun în listele consilierilor locali şi judeţeni, primari. Îi felicit pe toţi primarii din judeţ  care şi-au câştigat mandatele astăzi. Cred că sutele de consilieri locali şi judeţeni care zi de zi în această precampanie şi campanie electorală au promovat principiile şi programul nostru de guvernare locală şi judeţeană. Vreau să îi asigur pe ieşeni că anii ce vor urma vor fi ani în care împreună cu ei o victorie a judeţului nostru”, a declarat Costel Alexe.

Niciun perdant

Pe de altă parte, cei de la PSD Iaşi au fost extrem de rezervaţi, atât în ceea ce priveşte enunţarea unor rezultate parţial, cât şi declaraţiile de presă. Atmosfera sumbră de la sediul partidului, dar mai ales lipsa unor reacţii indică faptul că social-democraţii par fi resemnaţi în privinţa scorurilor înregistrate la Iaşi, mult în defavoarea lor. „La Iaşi nu s-a făcut niciun exit-poll, aşteptăm numărătorea voturilor. A fost o campanie atipică, fără dezbateri”, a spus Maricel Popa.

În fine, USR Iaşi nu a recunoscut faptul că pierdut alegerile, dimpotrivă, Cossette Chichirău a afirmat că ar fi câştigat Primăria iaşi. „USR este singura formaţiune care se luptă cu mafia din PSD Şi PNL”, a spus aseară, Cosette Chirichirău.

„Suntem mândri că ieșenii și-au pus încrederea în noi și nu îi vom dezamăgi. Vrem să le mulțumim și să le promitem că nu vor fi dezamăgiți. Urmează 4 ani în care vom construi împreună orașul european pe care ni-l dorim, orașul la care până acum doar am visat. Am avut curajul de a visa, iar de acum vom arăta că nu suntem doar visători, miracolul ieșean începe de astăzi!”, a spus, al rândul său, Filip Hăvârneanu, candidat la CL Iaşi. Nici el nu s-a aventurat în a da detalii asupra configuraţiei Consilului Judeţean ori a CL Iaşi, estimând, doart că USR Iaşi a obţinut un scor bun.

Radu Botez: „Orice a posibil”

Pe cale de consecinţă, în lipsa rezultatelor şi a estimărilor de exit-poll, cu o participare la vot mult sub aşteptări, echipele de campanie, candidaţii ori liderii celorlalte partider implicate în campanie au fost foarte reţinuţi în declaraţii şi comentarii. Au amânat discuţiile cât de mult au putut şi e lesne de înţeles de ce au procedat aşa. Pe de o parte, cum recunoştea Radu Botez, candidatul ALDE la Primăria Iaşi, „o prezenţă mică la vot avantajează partidele mici. Susţinătorii noştri sunt foarte decişi şi dedicaţi, merg imediat şi pun ştampila. Cei ai PNL, PSD, USR-PLUS sunt mult mai relaxaţi, ştiu că, oricum, vor câştiga ceva. În lipsa sondajelor, stăm cu sufletul la gură. E posibil să intrăm, e la fel de posibil să nu”, a spus viceprimarul Radu Botez.

Petru Movilă, nemulţumit de scorul PMP

Pentru că tot am început cu partidele mici”, care au emoţii serioase în a intra în Consiliul Municipal ori în Consiliul Judeţean.  Deputatul  Petru Movilă, liderul PMP pe judeţul Iaşi, e convins că partidul pe care îl reprezintă izbuteşte să intre în legislativul judeţului şi municipiului, dar nu-i deloc mulţumit de scorul electoral ce se conturează a-l fi obţinut. „Nu ştiu să spun acum mai mult, nu mă hazardez, aştept rezultatele finale, nu există nicio estimare de exit-poll, n-am detalii!”, a spus, cu amărăciune în glas, Petru Movilă. Pentru că, pe bună dreptate, la efortul depus (şi nu doar în campania electorală), se aştepta la alt scor, unul mult mai bun.

Marian Şerbescu nu se hazardează în pronosticuri

Unul dintre cei mai lucizi şi mai eficienţi în materie de administraţie locală, prezent pe listele PSD, fostul prefect Marian Şerbescu, s-a dovedit acelaşi om pragmatic ca acum 20 de ani: „Este prematur să discutăm acum de rezultate în acest moment. Aşteptăm să primim rezultatele oficiale din secţiile de votare. E un proces care se va întinde pe tot parcursul nopţii, până spre dimineată. Avem un optimism rezervat”, a spus acesta.

Au votat 293.979 de ieşeni

Aseară, la ora 21. prezenţa la vot în judeţul Iaşi a fost de 37,27%.  În municipiul Iaşi şi în judeţ au fost organizate 759 secţii de votare, au fost 786.928 persoane înscrise pe listele permanente, şi 1480 înscrise pe liste complementare.

La acest scrutin au fost prezenţi 284.728 persoane de pe listele permanente, 5.965 votanţi pe liste complementare, şi 3.115 votanţi cu urnă mobilă. În total au votat 293.979 persoane cu drept de vot, adică 37,27%.

Cei mai mulţi dintre votanţi au fost din categoria 45-64 de ani, numărul acestora fiind de 55.194.

Din categoria 18-24 de ani au fost doar 13.226 bărbaţi şi 13.172 femei.

Statisticile Biroului Electoral Judeţean Iaşi arată că au fost mai multe femei la vot, numărul acestora fiind 147.321 în timp ce numărul bărbaţilor care au venit să voteze a fost de 146.658.

În ceea ce priveşte zona din care provin, cei mai mulţi votanţi au fost din zona rurală – 180.653, spre deosebire de urban, unde prezenţa a fost de 113.327.

50 de intervenţii ale oamenilor legii la Iaşi

Ieri, aproximativ 1.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri din judeţul Iaşi s-au aflat în misiune pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la cele 759 de secţii de votare aflate în 491 de locaţii, pe timpul desfăşurării procesului electoral.

Până la ora 16.00, în urma sesizărilor primite, echipele din teren au avut peste 50 de intervenţii în legătură cu derularea procesului electoral, reprezentanţii forţelor de ordine acţionând cu celeritate pentru verificarea şi soluţionarea acestora. De asemenea, pe drumurile publice din judeţul Iaşi au fost nostru organizate filtre ale poliţiştilor rutieri şi de la ordine publică, în vederea prevenirii turismului electoral.

Tudor DAMASCHIN, Marcel FLUERARU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:09

O ieşeancă s-a ales cu o amendă de 1.500 lei pentru incinerarea deşeurilor
20/10/2020 00:00

  În ultimele zile, peste 200 de ieşeni s-au ales cu procese verbale pentru diferite abateri, pornind de la  incălcări ale legislaţiei rutiere şi terminand cu furturi din magazine. Astfel, ...

Blocaj în procedura privind achiziționarea sistemelor video pentru școli
20/10/2020 00:00

  Municipalitatea ieseană urmează a achizitiona mai multe sisteme digitale ce vor fi folosite in scenariile galben si rosu. În total, vor fi cumpărate 1.250 de sisteme formate din camere vide ...

Muncitorii de pe şantierele Iașului au luat pauză!
20/10/2020 00:00

    Dintre cele patru şantiere deschise simultan de municipalitatea ieşeană vizand reabilitarea infrastructurii transportului electric, lucrările de modernizare a liniilor de tramvai de pe trons ...

Blocul Fantomă, undă verde pentru demolare!
20/10/2020 00:00

  Deşi povestea imobilului din Cantemir datează de ani buni, putem incadra perioada august 2007 drept punct zero in ceea ce priveşte soarta clădirii, odată cu reluarea demersurilor juridice şi adm ...

Femeia muşcată de câini la Veneţia a obţinut despăgubiri morale de 50.000 lei
19/10/2020 23:56

La vremea respectivă, cazul Elenei Tudosă, femeia atacată de o haită de caini maidanezi la marginea Lacului Veneţia, a starnit multă valvă şi a impresionat opinia publică. Reamintim că nefericitul epi ...

Iașul stă pe un butoi cu pulbere -  Numărul cazurilor COVID din ultimele 15 zile, mai mare decât cel din primele cinci luni de pandemie!
19/10/2020 23:55

* numărul ieşenilor depistaţi cu noul coronavirus a atins ieri un nivel extrem de ridicat - 8.001, Iaşul depăşind Suceava la numărul de infectări şi urcand astfel pe locul 2 la nivel naţional * ieri, ...

Un ieşean stă de 5 ani fără permis pentru că a uitat să semnalizeze
19/10/2020 23:38

Ieşeanul Iulian D. (41 de ani) are 8 clase, e de meserie tamplar şi, in ciuda studiilor precare, a reuşit, cu ani in urmă, să intre in posesia permisului de conducere. Şi-a cumpărat o Kia şi-şi mai rot ...

Un singur profesor confirmat pozitiv a trimis 12 clase de la un colegiu din Iaşi acasă
19/10/2020 21:15

 După infectarea a 8 elevi şi a 8 cadre didactice, 13 unităţi de invăţămant preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor in modalitatea „faţă in faţă” la niv ...

Minime de 3 grade Celsius, la Iaşi!
19/10/2020 21:00

* meteorologii au precizat că in următoarea perioadă Iasul nu va atinge temperaturi de 0 grade La Iasi va trebui să trecem la haine mai groase, pentru cateva zile. Temperaturile din urmatoare perioadă vor ...

Depresia, ameninţătoare.  Schimbările climatice fac ravagii la Iași
19/10/2020 19:55

* „Această depresie sezonieră este o tulburare care apare in general in perioadele acestea. Sunt frecvente de obicei la femei si la tineri, simptomele caracteristice sunt lipsa energiei, o hipersomie, p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei