Raiul hoţilor, tâlharilor, bătăușilor şi al beţivanilor la volan

1betivani

Dimensiune font:

| 25-03-2024 07:59

Vorbeam, vara trecută, cu o poliţistă de la o secţie din Iaşi. Una tinerică, sub 30 de ani, dar deja foarte experimentată. Îmi confirmă ipoteza: „Da, noi îi prindem rapid pe infractori, sunt camere de supraveghere peste tot în oraş, le deschidem dosare penale, avem probe chiar în exces, dar degeaba. Munca noastră e în zadar! Dosarele ajung în instanţă şi acolo se termină totul. Rezoluţia de încetare a procesului penal e cel mai des întâlnită. De asta nici nu le pasă răufăcătorilor”, concluzionează ea. A desenat perfect fenomenul, unul prea costisitor pentru bugetul de stat şi fără vreo finalitate utilă.

Se cheltuiesc bani la greu, se supraaglomerează instanţele, poliţiştii muncesc supranormat, şi asta de ani buni, rezultat zero. După ani şi ani, duium de declaraţii, înfăţişări, termene de judecată, finalul e un mare fâs. Nu se întâmplă nimic. Ori magistraţii decid încetarea procesului penal, ori se dă ceva cu amânare, nu discutăm aici despre şi mai numeroasele condamnări cu suspendare. Practic, infractorul nu păţeşte nimic şi-şi vede liniştit de treabă. Şi de fărădelegile lui.

Furturi, loviri sau alte violenţe, tâlhării, scandaluri în public, ameninţări cu moartea, toate astea rămân nesancţionate. La fel şi alte multe fapte ce periclitează siguranţa publică. Conducere fără permis, părăsirea locului accidentului, conducere sub influenţa alcoolului, infracţiuni privind regimul de deţinere a câinilor agresivi şi periculoşi. Întâmplări ce s-au soldat cu victime omeneşti, familii năruite, vieţi distruse, statul român se dovedeşte foarte milostiv cu autorii. Îi iartă.

Anul trecut, doar pe teritoriul judeţului Iaşi, unul din cele 42 de unităţi administrative ale ţării, chiar dacă e cel mai mare în ce priveşte populaţia (ca suprafaţă, Timişul şi Suceava sunt mult peste), s-au dat 530 sentinţe de acest fel. La nivel naţional, ar însemna pe undeva la vreo 23.000 dosare penale. Care se judecă vreme de ceva ani. Trebuie magistraţi, grefieri, avocaţi, jandarmi, săli încălzite şi luminate, calculatoare, specialişti IT (care să intervină în caz de ceva). Ochiometric, măcar 200.000 de oameni, plătiţi de la buget. Şi nicidecum cu salariul minim pe economie...

Nu mai punem la socoteală pensionarii din sistem, magistraţii şi jandarmii.

În nici trei luni, 76 de inculpaţi ieşeni, dovediţi, au scăpat de procesele penale

Nici anul acesta nu a început mai bine. Până vineri, 22 martie, cele şapte instanţe din judeţ (Judecătoriile Iaşi, Paşcani, Hârlău, Răducăneni, Curtea de Apel, Tribunalul şi Tribunalul Militar) au scos cu basma curată 76 infractori. Pentru pasionaţii de statistică: e vorba de 10 şoferi ce au condus fără permis, nouă bătăuşi, nouă hoţi, doi şoferi ce au făcut accidente soldate cu victime şi au fugit de la locul faptei, 14 care au condus beţi, un deţinător de câini agresivi, trei ameninţători. În rest, nu chiar pericol public. Favorizarea făptuitorului, abuzul de încredere, falsul în declaraţii ori evadarea. Dar, totuşi.

Toate aceste dosare presupun cheltuieli, bani ce le plătesc cetăţenii oneşti, sunt daune ce nu se recuperează nicicând, iar fenomenul se tot dezvoltă de când cu Decizia Curţii Constituţionale de acum doi ani, cea a înjumătăţit, practic, termenul de prescripţie a faptelor. Aşa au scăpat răfăcătorii şi vor tot scăpa.

Nu prezintă interes public ori a intervenit prescripţia

În motivarea hotărârilor judecătoreşti, formulări precum „nu prezintă interes public” ori „a intervenit prescripţia” au devenit un leit-motiv, un tipar. Poţi fura nestingherit salam din supermarket, castraveţi din piaţă, băutură dintr-un bar, poţi smulge poşeta unei bătrâne sau să furi un portofel în tramvai, e liber, nu păţeşti nimic. Chiar dacă eşti prins în fapt, chiar dacă poliţiştii fac un dosar beton. „Nu prezintă interes public”, conchid magistraţii de-acum mult prea plictisiţi de astfel de procese.

Au şi ei dreptatea lor. Pentru o  legătură de ridichi ori o conservă ce a şaprlit infractorul X, chiar nu merită osteneala. Hoţii ce se aleg cu o condamnare cu executare trebuie să recidiveze la greu. Minim cinci-şase furturi. Şi asta, în scurt timp.

La fel şi cu tâlharii. Au dat în cap, victima n-a mierlit, e OK. Chit că violentatul a avut nevoie de două – trei luni de spitalizare. Nu mai există „vătămare corporală gravă” în Noul Cod Penal. Dacă jefuitul n-a pierdut sume imense, ducă-se cu Domnul!

Deşi-s speţe penale, deci se judecă mult mai repede decât cele civile, tot durează ani de zile. Mai întâi, plângerea şi deschiderea anchetei, apoi strângerea probelor, printre care, audierea martorilor. Dacă-s mulţi şi n-au niciun amestec, e teribil de greu să-i aduci în sala de judecată. Fie că au sucombat, fie că-s prin străinătăţuri, fie că n-au chef. E celebru cazul cu tăiatul ilegal de lemne de la Ţibana, 107 inculpaţi, aproape o mie de martori, au trecut ani şi ani, s-a constatat prescripţia. Au scăpat de condamnare, dar şi Statul Român de nişte bani. Avocaţii şi magistraţii se pot declara mulţumiţi, că li s-au mai rotunjit conturile.

Evadarea, un fonfleu

Când intri pe portalul instanţelor de judecată şi vezi cazuri de evadare, te gândeşti automat la Papillon, Contele de Monte Cristo şi alţii ca ei. Panică maximă, deţinut periculos, acum în libertate. Nici vorbă de aşa ceva, e un pur fonfleu. N-a rupt nimeni gratiile, niciun deţinut n-a dat în cap la gardieni pentru ca să fugă, nimeni n-a sărit pârleazul ghimpat, nici cei scoşi la muncă pe tarla nu şi-au dihocat ghiulele şi lanţurile de la picioare, a dispărut moda asta de aproape 200 de ani.

Acum, evadarea înseamnă că eşti sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, trebuie să ceri voie de la procurorul de caz pentru a ieşi din casă. Chiar dacă e vorba ca să mergi la magazin să-ţi iei pâine, ulei, prenadez ori bandă de prins muştele pe timp de vară. În caz că ai omis chestia asta birocratică, te alegi instant cu încă un dosar penal. Pentru „evadare”. Dosar care, precum şi cele de mai sus, se clasează. Că nu prezintă interes public ori a intervenit prescripţia.

Timp pierdut, bani pierduţi şi pentru ce? Statistica poate că e cinică, dar nu minte. Cu banii astfel irosiţi, s-ar putea face multe lucruri utile societăţii. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei