Sfinții Mihail și Gavriil. Vara Arhanghelilor

sfintii arhangheli

Dimensiune font:

| 08-11-2021 09:52

 În fiecare an, pe 8 noiembrie, creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (Gabriel) * cei doi arhangheli purtatori de sabie, ca simbol al biruinţei, sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai * legenda mai spune că la Sfinţii Mihail şi Gavriil începe şi Vara Arhanghelilor, care ţine doar câteva zile, când vremea se încălzeşte ca să aibă putere până la întâlnirea cu iarna

 


Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, prăznuiţi astăzi, sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi oamenii. În folclor se spune că ei asistă la Judecata de apoi, ard păcatele lumeşti, curăţă conştiinţa şi sunt patroni ai casei.
Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai des invocat în slujbele bisericeşti pentru a oferi sprijin în caz de război. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi vegheaza la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Este protectorul călugărilor, ocrotitorul armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana lui. Semnificaţia numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”.

Legenda spune că Mihail ar fi fost un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, Stăncuţa. După căsătorie, fata s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt şi i-a dat putere asupra Soarelui şi Lunii. El se luptă şi cu nevasta lui Scaraoţchi, Mamarca, pe care o împiedică să slobozească gerul. Sfântul Mihail este şi patronul ţiganilor şi tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci când va veni sfârşitul lumii.

Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) este cel care i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. El este Arhanghelul-mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti oamenilor. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor, al familiei, protectorul mamelor, copiilor şi al călugăriţelor. În ebraică, Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu”.
Vara Arhanghelilor
Se obisnuieşte ca în ziua de Sfântul Mihail şi Gavriil sau în ajunul sărbătorii să se împartă pomană pentru sufletele morţilor, ofrandele numindu-se popular „Moşii de Arhangheli". Un vechi obicei spune că de sărbătoarea lor se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei morţi fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.
În trecut, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie. Tot în această zi, finii duc colaci naşilor, un obicei deloc întâmplător întrucăt, la cununie, cele doua lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi arhangheli. Sărbătoarea are şi interdicţii la muncă, iar despre cel ce va lucra în această zi se spune că se va chinui în ceasul morţii până când îl va părăsi sufletul.
Despre Moşii de Arhangheli se mai ştie că este şi o sărbătoare a păstorilor, care în această zi coc Turta arieţilor, arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi. La Moşii de Arhangheli, arieţii se amestecă din nou cu oile, iar bacii fac o turtă din porumb ori de grâu. O coc, apoi o aruncă între oi. Dacă ea cădea cu faţa în sus, era semn că oilor le va merge bine când vor făta, iar dacă ajungea cu faţa în jos, le mergea rău. Aşa era povestea…

Legenda mai spune că la Sfinţii Mihail şi Gavriil începea şi Vara Arhanghelilor, care ţinea doar câteva zile, când vremea se încălzea un pic ca să aibă putere până la întâlnirea cu iarna. Vara Arhanghelilor este şi acum, într-un noiembrie ruginiu-roşcat, plin de parfum tomnatic. În Ziua Arhanghelilor se aprind două lumânări - una pentru cei ce nu mai sunt, şi alta pentru cei vii, ca să le fie de călăuză.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Trimis în judecată, după ce a furat zece ciocolate
02/05/2024 08:00

Mult prea pofticios din fire, indrăgostit de dulciuri, ieşeanul Dănuţ L. nu s-a putut abţine şi s-a dus să fure din supermarket. Pentru simplul motiv că, la acel moment, n-avea bani. A inşfăcat de la ...

Elevii de la Colegiul Pedagogic din Iaşi, din nou pe podiumul Olimpiadei
02/05/2024 07:45

    Performanta la disciplinele psihopedagogice a fost confirmată din nou de către elevii si profesorii normalisti. Scoala pedagogică ieseană reconfirmă an de an prin rezultatele remarcabile ale ...

Elevii de la LIIS merg în California cu un câine electronic!
02/05/2024 07:30

Doi elevi din Iaşi participă in luna mai la un prestigios concurs de robotică din SUA. Cei doi sunt elevi la Liceul de Informatică şi reprezintă Romania la Regeneron ISEF (International Science and Engine ...

Una dintre cele mai frumoase şi valoroase bijuterii din Europa se află la Iași
02/05/2024 07:23

De pe 8 mai, coroana Reginei Maria va putea fi văzută de orice persoană. Timp de o lună, coroana va fi expusă, in premieră, la Muzeul Municipal, fiind adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureş ...

„Să sfârâie micii, să curgă berea!” Ieșenii au luat cu asalt Ciricul, de 1 Mai
02/05/2024 07:16

Cu mici si bere. Si mult fum. Asa au sărbătorit iesenii, miercuri, Ziua Internatională a Muncii la Baza de agrement Ciric, răspunzand invitatiei lansate de Primărie. Desi petrecerea urma să incepă la ora ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei