Sună clopoţelul!

1scoala

Dimensiune font:

| 14-09-2020 00:00

În premieră pentru învăţământul românesc, cursurile se vor relua astăzi în condiţii speciale * fiecare şcoală şi-a adaptat orarul funcţie de numărul de îmbolnăviri din localitatea respectivă, cu o singură excepţie (Bivolari) în judeţul Iaşi cursurile urmând a avea loc normal sau prin împărţirea claselor în două grupe de lucru * strict pentru municipiul Iaşi, măsurile anunţate de autorităţi sunt fără precedent * astfel, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 - 08.30, 13.00 - 14.00 și 16.00 - 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate, iar în afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ * mai mult, oamenii legi vor asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală * tot de astăzi, revin pe trasee cursele speciale destinate elevilor, după un grafic bine stabilit de CTP Iaşi

 


Cu o rată de infectare de 1,22 cazuri la mia de locuitori, Iaşul se înscrie în scenariul galben, variantă vehiculată încă de luna trecută, când consilierii locali au avizat alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor. Ulterior, acestor fonduri li s-au adăugat altele astfel încât, afirmaţiilor primarului Mihai Chirica, noul an școlar să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară. Conform datelor centralizate de Direcția Judeţeană de Sănătate Publică, în municipiul Iaşi și în alte 12 localități, orele se vor derula în sistemul „hibrid” (jumătate dintre elevi vor fi prezenţi la ore, ceilalţi le vor face online, urmând ca după o săptămână sau două să se facă „rocada” între grupe), pentru celelalte unități de învățământ orele urmând a avea loc în mod normal, cu prezenţa fizică a elevilor. De asemenea, indiferent de şcoală, vor merge la școală zilnic elevii din ciclul primar și cei din clasele a 8-a și a 12-a împărțiți pe grupe de lucru, astfel încât să fie respectate normele de protecție. De altfel, şefa ISJ Iaşi, Genoveva Farcaş a recomandat o organizare modulară a orarului, potrivit căreia toți elevii să se întoarcă, pe parcurs, la orele din școli și să fie respectate condițiile igienice. „Să spunem că există o singură oră de geografie la clasa a 5-a, profesorul va desfăşura două ore una după alta de geografie la acea clasă a 5-a, urmând ca în următoarea săptămână elevul să nu aibă deloc în orar acea disciplină, deci la două săptămâni elevul va avea două ore de geografie. În acest context pe durata unei zile şcolare elevul în loc să aibă cinci profesori diferiţi la clasă va avea doi sau chiar trei profesori”, a spus aceasta. Singurele şcoli care vor derula ore exclusiv online, din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 sunt cele arondate comunei Bivolari, unde indicele de infectare este cel mai ridicat din întreg judeţul: 7,74 cazuri la mia de locuitori. Iniţial, pe lista localităţilor „roşii”, figurau şi localităţile Şipote şi Valea Lupului, numai că, între timp, aici, indicele de infectare a scăzut până la valoarea de 1,78 cazuri la mia de locuitori, respectiv 1,98.

Alte măsuri referitoare la prima zi de şcoală au fost luate la nivelul conducerii fiecărei şcoli în parte şi se referă la un grafic orar strict în ceea ce priveşte intrarea şi ieşirea la şi de la ore. De asemenea, au fost stabilire culoare de circulaţie astfel încât elevii să nu interacţioneze între ei. Ca regulă generală valabilă pentru toate unităţile şcolare, nu se organizează deschideri festive, părinţi nu au acces în incinta şcolilor, iar elevii vor sta în clase, supravegheaţi, pe durata pauzelor tardiţionale, accesul la toalete făcându-se în pauzele fiecărei ore (fiecare clasă va avea un alt interval orar pentru pauza de 10 minute).

Primarul Mihai Chirica a anunțat, week-end-ul trecut, ultimele măsuri luate de municipalitatea ieșeană în vederea organizării începerii noului an școlar în condiții cât mai sigure. Suntem pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru începerea în condiții cât mai bune a noului an școlar și fac din nou apel la toți directorii instituțiilor de învățământ preuniversitar și la toate cadrele didactice și nedidactice să ia toate măsurile necesare pentru ca școala să înceapă în condiții cât mai sigure! Îi asigur pe toi dascălii ieșeni că Primăria Municipiului Iași și eu, personal, suntem alături de unitățile școlare, le susținem și facem tot ceea ce este legal și omenește posibil pentru a fi create cele mai bune condiții! Vom fi alături de unitățile școlare și în continuare și, împreună, vom depăși toate dificultățile acestui început de an școlar atipic! Fac apel și la părinți să respecte toate măsurile recomandate de specialiști și să își aducă copiii la școală, în condițiile specifice decise de fiecare unitate de învățământ! Este greu, știu că este o perioadă stresantă, plină de incertitudini, însă educația este prioritară, o necesitate fundamentală atât pentru fiecare dintre copii, cât și pentru societatea românească, în ansamblu!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Curse speciale în transportul public

În altă ordine de idei, începând de astăzi, Compania de Transport Public (CTP) Iași reintroduce cursele speciale pentru elevi și preșcolari. Acestea vor circula pe următoarele trasee: traseul 1 – un tramvai cu plecare la ora 7.20 din Rond Baza 3 spre Copou; traseul 3 – două autobuze cu plecare la ora 7.10 și 7.20 din Rond Dancu spre  Copou; traseul 9 – două tramvaie cu plecare la ora 7.20 și 7.30 din Rond Tehnopolis  spre Copou; traseul 36 – două autobuze cu plecare la orele 7.15 și 7.25 din Rond Dacia spre Copou; traseul 42 - trei autobuze cu plecare la 7.10 , 7.20 și 7.30 din zona Frigorifer spre Copou.

Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare. Începând cu data de 15 septembrie, vehiculele speciale vor repeta traseele menționate până la ora 9.00. Conducerile Primăriei Municipiului Iași și Companiei de Transport Public fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preșcolarilor și pentru însoțitori.

Abonamente gratuite pentru elevi în transportul public

Reamintim că transportul public a devenit gratuit pentru elevi la începutul lunii iunie, iar la nivelul Municipiului Iași sunt acreditate / autorizate 124 de unități de învățământ ai căror elevi au dreptul de a obține abonamente de la CTP Iași. Pentru ca numărul elevilor care beneficiază de abonamente gratuite electronice să fie cât mai mare, este necesar ca unitățile școlare să se înregistreze, în prealabil, în aplicația creată de CTP Iași. Aici reprezentanții școlilor pot introduce, în mod facil, un set minim de date necesare înregistrării ulterioare a elevilor în aplicația 24pay. După această etapă, pentru a crea contul de elev, aceștia vor putea accesa link-ul www.sctpiasi.ro/elevi, unde vor completa denumirea instituției școlare la care studiază, numărul matricol, adresa de e-mail și parola. Toți acești pași sunt parcurși doar o singură dată. Ulterior, prin accesarea aplicației 24pay și scanarea oricărui cod QR, fie a celui afișat pe site-ul CTP Iași, fie a celor din stații ori din mijloacele de transport, va putea fi procurat un abonament gratuit pentru 30 de zile. Pentru informații suplimentare referitoare la modul de înregistrare a unităților de învățământ pe platforma CTP Iași solicitările pot fi trimise la adresa: abonamente.invatamant@sctpiasi.ro.

În situația în care elevii înscriși la școlile din oraș solicită eliberarea abonamentelor gratuite de la tonetele CTP Iași este necesar ca beneficiarii domiciliați în Municipiul Iași să prezinte carnetul de elev care să conțină, în mod obligatoriu, și numărul matricol, iar cei proveniți din alte localități să depună o adeverință eliberată de instituția la care studiază. Pentru a evita, însă, parcurgerea acestor etape anevoioase, CTP Iași recomandă alternativa modernă și rapidă: aplicația 24pay.

Măsuri de fluidizare a traficului rutier

La dispoziția primarului Mihai Chirica, și Poliția Locală Iași a stabilit un plan de măsuri pentru fluidizarea traficului rutier și asigurarea securității și siguranței elevilor în perimetrul unităților de învățământ. Astfel, în urma diagnozei situației traficului rutier din apropierea unităților de învățământ și a evaluării riscurilor privind securitatea fizică a preșcolarilor și elevilor, precum și pentru evitarea blocajelor în trafic, s-au stabilit locurile în care este necesară prezența polițiștilor locali. Aceștia vor avea în vederea fluidizarea traficului prin crearea unor spații de parcare ocazionale și acordarea sprijinului necesar pentru părinții și bunicii care își aduc copii sau nepoții la unitățile de învățământ.

De asemenea, Poliția Locală va avea în vedere și identificarea societăților comerciale amplasate în apropierea unităților școlare în sensul respectării prevederilor Hotărârii de Guvern 128/1994 privind categoriile de produse care pot fi comercializate minorilor.

Echipajele Serviciului Siguranța Circulației vor fi prezente în 20 de zone din proximitatea unităților de învățământ, în zone intens circulate și pe arterele de circulație care converg către acestea. Astfel, împreună cu Biroul Rutier al Poliției Municipale Iași se va acționa în 23 puncte critice pentru traficul rutier și pietonal, la orele de vârf.

Măsuri de ordine publică

Poliția Locală a  mai stabilit și un plan de măsuri pentru siguranța elevilor și personalului didactic în anul şcolar 2020 – 2021. Astfel, angajații municipalității vor veghea inclusiv pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ. Experiența acumulată pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță în proximitatea unităților școlare a evidențiat faptul că perioadele vulnerabile zilnic sunt reprezentate de sosirea și plecarea elevilor de la școală. În acest context, începând cu data de 14 septembrie, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 - 08.30, 13.00 - 14.00 și 16.00 - 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ.

Având în vedere creșterea numărului de consumatori de droguri și alte substanțe interzise în rândul elevilor, polițiștii locali vor acționa în direcția identificării furnizorilor de astfel de substanțe și monitorizării permanente a elevilor cunoscuți cu astfel de preocupări, în scopul informării organelor competente și prevenirii unor acțiuni menite să compromită ordinea și siguranța publică. De asemenea, Poliția Locală va asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală (acolo unde posibilităţile tehnice permit acest lucru) şi dirijarea rapidă a unor patrule de ordine publică sau din Serviciul Intervenţie în cazul producerii unor incidente. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

Vom fi alături de unitățile școlare și în continuare și, împreună, vom depăși toate dificultățile acestui început de an școlar atipic! Fac apel și la părinți să respecte toate măsurile recomandate de specialiști și să își aducă copiii la școală, în condițiile specifice decise de fiecare unitate de învățământ! Este greu, știu că este o perioadă stresantă, plină de incertitudini, însă educația este prioritară, o necesitate fundamentală atât pentru fiecare dintre copii, cât și pentru societatea românească, în ansamblu! Vă mulțumesc pentru încredere și doresc tuturor mult succes în noul an școlar!”- primarul Mihai Chirica

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
UPDATEAmenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Perimetru de protecție SRI nu au găsit nimic
06/03/2021 18:38

  Amenintare cu bomba la Hotel Unirea in Iasi! Politisti, jandarmi si pompieri au fost la fata locului. Si un echipaj de la SRI a fost trimis să facă verificări. S-au evacuat si hotelul si piata, au fo ...

Un ieşean a obţinut în instanţă anularea amenzii primite pentru că şi-ar fi bătut nevasta
06/03/2021 16:59

O vecină a văzut scena şi a sunat la 112, la faţa locului sosind o ambulanţă şi un echipaj de poliţie. În acest timp, Adrian a mai băut două pahare, după care a adormit. Vecina şi-a văzut de ...

Tentativă de furt desprinsă din filmele de comedie
06/03/2021 15:20

Ieşenii Alex C. şi Denis sunt doi hoţi care au bătut orice record in materie de prostie. Primul are 18 ani, celălalt 16 şi au debutat ca infractori in noaptea de 16 spre 17 septembrie 2020. Ochiseră ei u ...

Comentarii la postarea primarului Mihai Chirica referitoare la situatia clubului de fotbal POLITEHNICA IASI
06/03/2021 14:37

  Mitica Ungureanu Vrăjeală că si Simirad,care nu tinea deloc cu Sportul si sportivii in sine. O singura exceptie a f ...

Un deţinut vrea să fie pus în libertate ca să se trateze de constipaţie!
06/03/2021 11:56

Ieşeanul Cristi B. (27 de ani) e unul din cei mai insistenţi hoţi din judeţ, ajungand deja la a cincea condamnare pentru furt calificat. La inceput, in 2012, pedepsele au fost mici, de un an, un an şi jum ...

Cursuri suspendate in 4 scoli iesene dupa ce 9 elevi si 7 profesori au fost testati pozitiv la COVID-19 in ultimele 24 de ore
06/03/2021 10:50

 Avand in vedere prevederile Ordinului nr. 3235 din 4 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activitătii in cadrul unitătilor/institutiilor de invătămant in  conditii de ...

10.627 de elevi din județul Iași vor participa începând de luni la Programul național pilot de tip „Școala după școală“
06/03/2021 10:46

 Ieri, 5 martie 2021, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a stabilit unitătile de invătămant iesene care vor organiza activităti remediale in cadrul Programului national pilot de tip „Scoala după ...

Trei noi focare de COVID-19 descoperite in judetul Iasi in ultimele 24 de ore
06/03/2021 10:43

 Direcţia de Sănătate Publică Iaşi informează cu privire la apariţia a 3 focare Covid-19 in Judeţul Iaşi:   CENTRUL DE ÎNGRIJIRE SI ASISTENTĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILI ...

FOTO O șoferiță de 20 de ani din Suceava, surprinsă cum plimba patru copii atârnați de mașină
06/03/2021 09:57

 O soferită de 20 de ani dintr-o comună din judetul Suceava a fost amendată după ce a fost surprinsă plimband patru minori care se tineau de barele metalice exterioare ale masinii Imaginile au apărut ...

VIDEO Incendiu la Palatul Administrativ din Suceava
06/03/2021 09:53

 Un incendiu a izbucnit, sambătă dimineata, la Palatul Administrativ din Suceava, unde este sediul prefecturii judetene.   Purtătorul de cuvant al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei