SUSANU CLINIC Augmentarea buzelor

susanu_eve14-03-2020

Dimensiune font:

| 15-03-2020 14:02

 

Augmentarea buzelor

Ocupând o poziţie centrală în arhitectura facială, buzele joacă un rol estetic covârşitor în armonizarea trăsăturilor feţei.

Deşi fiecare dintre noi este conştient de forma şi mărimea buzelor sale, totuşi acestea trebuie apreciate în raport cu celelalte elemente anatomice ale feţei. Există în acest sens o multitudine de modalităţi şi reguli care sunt folosite de către chirurgii plasticieni în procedurile de reconstrucţie / remodelare a buzelor. De exemplu, este bine cunoscută regula lui 5, prin care faţa se împarte în 5 coloane egale între ele în lăţime şi cu distanţa dintre unghiul intern şi extern al ochilor. Această distanţă trebuie să fie egală cu lăţimea buzelor în repaus. O altă regulă, care se referă la raportul dintre buze, ne arată că buza de sus trebuie să fie în medie 0,8 din buza de jos şi situată un pic anterior faţă de acesta din urmă. De asemenea, buza de sus în totalitate (roşul buzei şi albul buzei) trebuie să fie 0,5 din buza de jos (măsurată similar). Acestea sunt doar câteva dintre regulile care se folosesc în chirurgia reconstructivă a buzelor şi implicit în procedeele de mărire de buze. Bine înţeles, un rol major în definirea formei şi volumului îl are percepţia proprie, a pacientei, în ceea ce priveşte forma ideală pentru buzele sale, chirurgului plastician revenindu-i menirea de a aduce cât mai aproape de ideal acest deziderat.

Deşi în principiu este o procedură simplă, augmentarea de buze necesită o perfectă comunicare între pacient şi medic, pentru a putea transmite, respectiv înţelege pe deplin ceea ce se doreşte şi ceea ce se poate obţine.

În procedura de augmentare / reconturare de buze, pacientul şi medicul au la îndemână o gamă foarte largă de procedee şi produse, fiecare dintre ele având avantajele şi dezavantajele sale. În general medicul va prezenta opţiunile de tratament, în funcţie de fiecare pacient în parte, rămânând la latitudinea acestuia să decidă care metodă / produs îl preferă.

În principal se pot folosi ţesuturi autoloage (recoltate de la pacient) sau produşi de sinteză (filere) permanente sau resorbabile.

Dintre ţesuturile autoloage, cel mai frecvent se foloseşte grefa de ţesut adipos (sau lipocolagenul autolog). Ţesutul adipos se recoltează cu o canulă fină, în general de la nivelul ombilicului. În general, odată cu mărirea buzelor se realizează şi rejuvenarea regiunii periorale şi a şanţurilor nazogeniene, o cantitate de 7-8 ml de ţesut adipos fiind de regulă suficientă. După separarea de ser, sânge etc., ţesutul adipos se injectează la nivelul roşului buzelor, pentru a le restabili volumul şi forma dorită. Imediat după tratament apare un edem important al întregii regiuni periorale (acesta fiind unul din dezavantajele majore ale procedurii), dar care cedează la 3-5 zile de la tratament. Ţesutul adipos, odată injectat corect la nivelul buzelor, îşi va păstra volumul şi forma atâta vreme cât pacienta nu va prezenta variaţii importante în greutate. Faptul că augmentarea volumului buzelor se face folosind ţesut propriu organismului reprezintă un avantaj major şi imbatabil al folosirii grefei de grăsime. Procedura se poate repeta la 2-3 luni până la atingerea unui volum şi forma ideale, care să conferă feţei un aspect armonios.

Dintre produşii de sinteză cei mai populari sunt filerii de acid hialuronic. Pe lângă aceştia se pot folosi: acidul polilactic, colagenul de sinteză, hidroxiapatita, polimetilmetacrilatul etc., însă aceştia sunt mai puţin populari.

Acidul hialuronic reprezintă un compus care se găseşte în mod natural în organismul nostru şi reducerea sa odată cu vârsta de la nivelul dermului determină aspectul de îmbătrânire a pielii. În funcţie de gradul de polimerizare, particulele de acid hialuronic pot avea dimensiuni variabile, cu rată variabilă de resorbţie (cu cât particula este mai mare, cu atât aceasta are duritate mai mare şi se resoarbe mai greu). În general, fiecare producător de acid hialuronic prezintă o gamă variată de produse, cele pentru augmentarea buzelor fiind dedicate.

Procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic, deşi mult mai simplă decât cea în care se foloseşte grăsime proprie, se realizează în condiţii de anestezie locoregională. Practic, fiecare nerv infraorbital şi mentonier este blocat cu 0,5-1 ml de anestezic.

Procedura se începe de regulă cu restabilirea conturului şi proiecţiei buzelor, după care se definesc forma şi volumul acestora. Eventualele asimetrii existente se vor atenua / anula astfel încât la sfârşitul procedurii buzele să fie perfect simetrice, fără depozite evidente de acid hialuronic (formare de „gâlme” sub piele), cu contur ferm, având forma şi dimensiunile optime pentru trăsăturile pacientei.

Este recomandat ca înaintea tratamentului cu o zi pacientul să urmeze un scurt tratament cu un antiherpetic (de exemplu aciclovir). După tratament se recomandă 1-2 doze de paracetamol la 8 ore interval, precum şi evitarea traumatizării buzelor, a râsului etc. pentru 2-3 zile. Uneori pot apărea echimoze la nivelul punctelor de injectare, dar de regulă acestea sunt perfect camuflabile cu ruj şi dispar în 3-5 zile.

În general, folosind produşi speciali pentru buze efectul se menţine între 8 şi 10 luni, în funcţie şi de cantitatea de filer folosită.

În cazul pacientelor care îşi doresc o creşte importantă a buzelor faţă de volumul iniţial, este preferabil ca aceasta să se realizeze progresiv, în 2-3 injectări succesive, la 3-4 săptămâni interval. În acest fel se obţine un aspect natural, elegant al buzelor.

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro


 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Trimis în judecată, după ce a furat zece ciocolate
02/05/2024 08:00

Mult prea pofticios din fire, indrăgostit de dulciuri, ieşeanul Dănuţ L. nu s-a putut abţine şi s-a dus să fure din supermarket. Pentru simplul motiv că, la acel moment, n-avea bani. A inşfăcat de la ...

Elevii de la Colegiul Pedagogic din Iaşi, din nou pe podiumul Olimpiadei
02/05/2024 07:45

    Performanta la disciplinele psihopedagogice a fost confirmată din nou de către elevii si profesorii normalisti. Scoala pedagogică ieseană reconfirmă an de an prin rezultatele remarcabile ale ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei