Sute de ieșeni au invadat spitalele, de Paște

1spitale

Dimensiune font:

| 26-04-2022 10:15

* nu au lipsit pancreatitele, colicile biliare, apendicitele, hemoragiile digestive superioare * cele mai multe au fost colicile biliare şi etilismele acute * unele dintre aceste cazuri au necesitat terapie intensivă

De la un an la altul, medicii îngrijesc tot mai mulți pacienți care în zilele de Paşte nu respectă regimul alimentar şi uită să mănânce sănătos. De la primele ore ale primei dimineţi de Paşte, sute de ieşeni au ajuns la spital cu tot felul de afecțiuni. Nu au lipsit pancreatitele, colicile biliare, apendicitele, hemoragiile digestive superioare. Cele mai multe au fost colicile biliare şi etilismele acute. Unele dintre ele au necesitat terapie intensivă. Au fost şi pacienţi care au ajuns la spital în urma unor tentative suicidare, agresiuni sau accidente rutiere. Am avut şi pacienţi ajunşi la spital cu fracturi, arsuri sau cu intoxicaţie cu monoxid de carbon, a spus dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Numărul mare persoane care au acuzat stare de rău s-a menţinut şi în a doua zi de Paşte. La fel ca în prima zi de Paşte, patologiile au variat de la sevraj provocat de consumul mare de alcool, pancreatite, colici biliare, răni provocate în urma agresiunilor cu pumnii sau cu obiecte contondente, arsuri.   

Înlocuiți somnul de amiază cu o plimbare în aer liber!

Specialiştii în nutriţie şi dietetică spun că indigestiile apar pentru că se consumă cantităţi mari de alimente, mai ales după o perioadă mare de post. Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute de sărbători avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat să ne oprim din mâncat atunci când apare senzaţia de saţietate, mai ales dacă de pe masă nu au lipsit sarmalele, salata, fripturile şi grătarul, ouăle roşii şi cozonacul sau pasca. Dressingurile sunt gustoase, dar, de cele mai multe ori, sunt și foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. În plus, dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor. Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă, adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism. Mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase și abundente, optați pentru alte metode de gătit, spune nutriţionista Adina Rusu.

Tot ea ne recomandă să nu mâncăm prea repede, să mestecăm bine pentru ca bolurile alimentare să nu ne obstrucţioneze respiraţia şi să ne înecăm. A mânca înseamnă a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia și instalarea mai rapidă a sațietății, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea și aerofagia”, a spus Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.

Ea ne recomandă să bem cu măsură, indiferent de tipul băuturilor alese, şi să nu mâncăm alimente picante. „Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantități mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariția arsurilor gastrice și a refluxului acid. Condimentele au numeroase proprietăți benefice pentru organism, dar excesul de piper și de ardei iute poate crește riscul apariției unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil, a spus Adina Rusu.
La rândul lor, cozonacul și pasca sunt de nelipsit, dar și acestea pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, și în foarte multe grăsimi. Prin urmare, este indicat să le consumăm în cantități mici fiind de preferat să le includem în meniu la distanță de mesele copioase.  

Pentru a nu ajunge la spital şi pentru a favoriza digestia, medicii şi nutriţioniştii ne recomandă să avem multă grijă la ce alimente consumăm, să facem multă mişcare, să înlocuim somnul de amiază cu o plimbare în aer liber. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei