Târgul Meşteşugarilor sau lupta cu „alunecarea către artizanat”

1targ01

Dimensiune font:

| 15-05-2023 07:45

* „Având în vedere tributul plătit progresului, care este binevenit, din punct de vedere etnografic trebuie să facem o triere. Obiectul trebuie să aibă în primul rând un rol utilitar. Asta e prima condiţie.  Selecţia este foarte drastică.Sunt foarte mulţi meşteri, numai că în ultima vreme, însemnând cam în ultimii 15 ani, există o alunecare spre artizanat, cu care eu nu sunt de acord, dar care din păcate este încurajată de multe muzee din multe centre judeţene”, a spus Victor Munteanu, muzeograf şef la Muzeul de Etnografie din Iaşi.

Timp de trei zile,  60 de meșteri populari au expus la Iași, pe Esplanada Palatului Culturii, nenumărate comori tradiționale. Meşteşugarii veniţi din toată ţara i-au încântat pe cei care au vrut să profite de faptul că este Noaptea Muzeelor şi pot vizita gratuit Palatul. Aşa că, înainte de a se aşeza la rând, au trecut mai întâi prin Târgul Meşteşugarilor. Şi nu le-a părut rău. Au auzit răsunând buciumul chiar lângă ei, au admirat hidoasele măşti făurite cu migală şi măiestrie, cămăşile ţesute la război, lingurile sculptate în lemn, şi celebrele farfurii de Horezu, dar şi multe alte produse tradiţionale. „Organizăm de 23 de ani acest târg. Era o vreme când meşterii populari erau doar meşteri populari. Acum, având în vedere tributul pe care îl plătesc progresului, care este binevenit, din punct de vedere etnografic trebuie să facem această triere. Obiectul trebuie să aibă în primul rând un rol utilitar. Asta e prima condiţie.  Selecţia este foarte drastică.Sunt foarte mulţi meşteri, numai că în ultima vreme, însemnând cam în ultimii 15 ani, există o alunecare spre artizanat, cu care eu nu sunt de acord, dar care din păcate este încurajată de multe muzee din multe centre judeţene”, a spus Victor Munteanu, muzeograf şef la Muzeul de Etnografie din Iaşi.  

La ediţia din acest an participă 60 de meşteri populari veniţi din toate colţurile ţării, însă cei mai mulţi sunt din Iaşi şi judeţele învecinate. „Nici nu ştiu al câtelea an vin la Iaşi. Eu vin din localitatea Arbore, judeţul Suceava, din inima Bucovinei, de lângă Rădăuţi şi Humor. Târgul acesta de la Palatul Culturii din Iaşi este unul dintre puţinele târguri la care atelierul pe care îl reprezint eu participăm. Prezentăm prin ceea ce aducem în special piese de port din Bucovina, în special din jurul satului nostru, Arbore. Avem aici cămăşi bărbăteşti, cămăşi femeieşti cusute pe toate tipurile de material care s-au folosit în satul tradiţional de la noi: cămăşi de cânepă, cămăşi de casă din pânză de in, iar cele mai noi sunt din bumbac”, a spus  Mihai Hrincescu, din localitatea Arbore, judeţul Suceava. 

 

De 22 de ani vin aici la târgul de la Palat pentru că e foarte frumos aici, la Iaşi. Nu există nicăieri loc mai frumos ca aici. Venim aici pentru a păstra tradiția. Păi, dacă nu noi, atunci cine? Dacă noi renunțăm la tradiții, renunță și alții, ce se alege de noi? Eu zic să mai arătăm tradiţia asta aşa cum este, că e foarte frumoasă, foarte bună”, a spuse Aneta Ailincăi, artist popular din satul Văleni, judeţul Vaslui

 

Tot din Suceava este şi meșterul popular Toader Ignătescu, a cărei măiestrie în cu lemnul este cunoscută şi dincolo de hotarele ţării. Lucrez de vreo 40 de ani, dar de 30 de ani lucrez mai intensiv, deşi am făcut cioplitură în lemn în paralel cu profesia. Sunt profesor de educaţie fizică. Acum sunt pensionar. Lucrez măști de vreo 30 de ani dar, după cum vedeți, există o diversitate de lucrări la mine”, a spus meşterul popular.

Alături de el a expus şi Aneta Ailincăi, o bătrână din localitatea vasluiană Văleni. De peste două decenii, ea lasă toate treburile casei şi vine la târgul din Iaşi nu neapărat pentru a-şi vinde produsele ţesute şi lucrate cu migală, ci pentru a le arăta şi altora frumuseţea tradiţiilor populare. „Am ţoale, trăistuţe, basmale. De toate cele am. De 22 de ani vin aici la târgul de la Palat pentru că e foarte frumos aici, la Iaşi. Nu există nicăieri loc mai frumos ca aici. Venim aici pentru a păstra tradiția. Păi, dacă nu noi, atunci cine? Dacă noi renunțăm la tradiții, renunță și alții, ce se alege de noi? Eu zic să mai arătăm tradiţia asta aşa cum este, că e foarte frumoasă, foarte bună”, a spus Aneta Ailincăi, artist popular din satul Văleni, judeţul Vaslui.

Cei mai bucuroşi au fost copiii, fericiți să vadă cum trăiau şi cam ce făceau bunicii lor şi părinţii acestora. „Mai ales copiii au ocazia să vadă tot felul de elemente care par a fi inedite pentru mulţi dintre ei. De exemplu, foarte mulţi tineri şi copii se miră atunci când văd săpunul de casă, şi despre care părinţii le spun că le foloseau părinţii lor. Aici au ocazia să vadă cum se formează ţese pânza de casă şi cum se coase o cămaşă sau  alte piese de port popular.  Noi prezentăm în special piese de port din Bucovina, din jurul satului nostru, Arbore. Avem aici cămăşi bărbăteşti, cămăşi femeieşti cusute pe toate tipurile de material care s-au folosit în satul tradiţional de la noi: cămăşi de cânepă, cămăşi de casă din pânză de in, iar cele mai noi sunt din bumbac, a spus Mihai Hrincescu, meşter popular din localitatea Arbore, judeţul Iaşi. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei