Toți magistraţii din Hârlău sunt incompatibili în cazul teroristului agrar din Deleni!

1abtinere

Dimensiune font:

| 17-11-2022 10:15

 * acesta nu poate fi judecat, cel puţin în acest an * magistraţii definitivi de la Hârlău sunt „incompatibili atât în procedura de cameră preliminară, cât şi pe fondul cauzei” * Motivul? S-au mai pronunţat în dosarele inculpatului, care se află în arest la domiciliu, dar numai în zilele de dumincă * în rest, e liber să-şi lucreze tarlaua!


Florinel Iordăchel (33 de ani) are domiciliul în Prăjeni, judeţul Botoşani, dar locuieşte în Deleni, judeţul Iaşi. Prin acţiunile sale din ultimii ani, tânărul s-a dovedit un veritabil terorist agrar. A început în 2018, când, la volanul unui tractor cu lamă, a distrus un gard de scândură, şase paleţi de BCA şi o temelie a unui imobil în construcţie. Atunci, a primit o condamnare cu suspendare şi a fost pus la plata daunelor provocate intenţionat.

O vreme, a stat liniştit, şi-a văzut de ferma sa, are o tarla mărişoară, 45 hectare de teren arabil, pe care a lucrat-o conştiincios. Până în luna mai a acestui an, când, ca să se răzbune pe un concurent din zonă, a incendiat o fermă din Frumuşica, judeţul Botoşani, pagubele cifrându-se la aproximativ un milion de euro. Normal, s-a ales cu dosar penal.

Nu l-a impresionat defel ancheta procurorilor, era încă în libertate şi a continuat cu actele de terorism agrar.  Astfel, în noaptea de 27 spre 28 iunie a.c., bărbatul a pus în aplicare un plan la care cugetase vreme îndelungată. Şi-a burduşit duba cu 15 butoaie din plastic, a câte 60 litri fiecare şi a pornit la recoltat de motorină. Primul atac l-a dat la sediul firmei Agromax din comuna ieşeană Deleni, situată la nici 20 kilometri distanţă de casa lui. A forţat sistemele de asigurare a rezervoarelor a două utilaje de treierat, scoţând din ele 800 litri de combustibil. Ca supliment, a încărcat în maşină şi zece litri de ulei.

Nu s-a mulţumit cu această primă captură, a continuat raidul, vizitând cealaltă mare fermă din localitate. De aici, doar 50 litri de motorină, tot din rezervorul unei maşini de treierat. Ar fi luat mai mult, dar umpluse toate butoaiele.

Păgubiţii n-aveau camere de supraveghere şi nici bănuieli în privinţa făptaşului. Acesta ar fi scăpat cu faţa curată dacă nu comitea o imprudenţă de preşcolar. S-a apucat să dea sfoară în ţară că are de vânzare motorină la un preţ ridicol de mic. Poliţiştii au aflat şi, cteva zile mai târziu, au efectuat o percheziţie domiciliară. Iordăchel n-a putut justifica provenienţa combustibilului şi, în cele din urmă, a recunoscut furtul. S-a ales cu încă un dosar penal, procurorii au finalizat rechizitoriul pe 10 septembrie şi au stabilit valoarea prejudiciului la 7.697 lei, Iordăchel ajungând în arestul preventiv.

 

La Hârlău sunt doar trei judecători definitivi...

A stat închis doar o lună, apoi a fost plasat în arest la domiciliu. Unul mai mult decorativ. Doar duminicile trebuie să le petreacă închis în casă. În restul săptămânii, are derogare de la magistraţi. Poate merge pe câmp, între orele 9.00 şi 19.00, ca să efectueze lucrările agricole ce se impun.

Cele două dosare în care este inculpat au trecut de camera preliminară şi, pe cale de consecinţă, ar fi trebuit să înceapă judecata. Doar că nu se poate în acest moment şi nici, cel puţin, până la sfârşitul anului...  

Judecătorul nominalizat pentru a se ocupa de Iordăchel, domnul PCM, a dat declaraţie de abţinere, cerând Tribunalului Iaşi desemnarea altei instanţe pentru soluţionarea fondului cauzei. În motivarea demersului, magistratul a arătat că în cadrul Judecătoriei Hârlău funcţionează doar trei judecători definitivi, aceştia fiind incompatibili atât în procedura de cameră preliminară, cât şi pe fondul cauzei ce-l priveşte pe Iordăchel.

Conform procesului-verbal aflat la dosarul Judecătoriei Hârlău, cauza a fost repartizată spre soluţionare completului P4, singurul complet compatibil, având în vedere că titularii celorlalte două complete, P1 şi P2 au fost blocate de la repartizare, întrucât titularii acestor complete au exercitat funcţia judiciară de judecător de drepturi şi libertăţi. Iar judecătorul PCM de la completul P4 fusese contestat de inculpat, Tribunalul Iaşi trimiţând, pe 2 noiembrie a.c., cauza spre rejudecare la camera preliminară de la Hârlău.

Bizara situaţie a fost dezbătută, la începutul acestei săptămâni, de către magistraţii de la Tribunalul Iaşi. Într-adevăr, acum,  la Hârlău n-are cine să-l mai judece pe teroristul agrar. Aşa că, după cum spune legea, „judecătorul de la instanţa ierarhic superioară desemnează o altă instanţă egală în grad cu instanţa în faţa căreia s-a formulat declaraţia de abţinere sau cererea de recuzare”.

Prin dezinvestirea de luni, s-a optat pentru Judecătoria Paşcani. Însă va mai dura ceva vreme până să înceapă procesul. Timpul se scurge în favoarea teroristului agrar. Practic, omul e liber, se duce pe ogor oricând vrea el. Oficial, sunt zile de arest, ce se vor scade din pedeapsă... Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei