UAIC găzduiește conferința internațională pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iași

foto-26iunie

Dimensiune font:

| 29-06-2021 07:31

În perioada 28-29 iunie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) găzduiește Conferința Internațională „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare”, organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC și Primăria Municipiului Iași. La deschiderea conferinței, care a avut loc luni, 28 iunie, la ora 9.30 în Sala Senatului, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rector al UAIC, Excelența Sa David SARANGA - Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa Arthur MATTLI - Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Conțiu Tiberiu ȘOITU – Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Alexandru MURARU – Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Comabaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iași, Eduard Kupferberg – Secretar general al Federației Comunității Evreiești din România, Benjamina VLADCOVSCHI – Președinte al Comunității Evreilor din Iași și Alexandru FLORIAN – Director General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a menționat în mesajul său faptul că Pogromul de la Iași constituie o pată neagră în istoria României: „Suntem bucuroși și recunoscători pentru pagina de istorie care va fi scrisă prin lucrările care vor fi prezentate aici. Privind la scara istoriei, românii au trăit în demnitate, fiind cel mai adesea victime, și nu agresori, încercând să depășească dificultățile vremurilor, construindu-și identitatea națională și unitatea statală în bună conviețuire cu minoritățile existente. Statul român s-a structurat și se structurează ca stat de drept, în respect față de drepturile și libertățile fundamentale, pe coordonatele marii familii europene și transatlantice. În istoria noastră, mai veche sau mai recentă, au existat însă și pete negre, având în lanțul lor cauzal ideologii de import, străine gândirii poporului român. Considerăm că o astfel de gaură neagră din istoria noastră a fost și Pogromul de la Iași petrecut acum 80 de ani. Chiar dacă relațiile dintre cele două state, dintre cele două popoare, cunosc standarde de calitate foarte bune, nu putem și nu avem voie să uităm cele petrecute acum 8 decenii. Din perspectiva noastră, cel mai greu de explicat este faptul de a te îndrepta, până la exterminare, împotriva celor care, la un moment dat, în forme și limite diferite, aduc lumină, contribuie la evoluțiile sociale, culturale, științifice și economice. Răspunsurile, interpretările pe care dumneavoastră le veți da se adaugă celor existente, făcându-ne să înțelegem mai bine, să iertăm, fără să uităm lecțiile trecutului.”
Excelența Sa David SARANGA, Ambasadorul Israelului în România, a subliniat importanța memoriei în construcția viitorului: „Suntem aici pentru a ne aminti de cei peste 13.000 de evrei uciși în Pogromul de la Iași. În urmă cu 80 de ani, aici a avut loc cel mai mare masacru din istoria recentă a României, copii, femei și bărbați au fost alungați din casele lor, pentru simplul motiv că s-au născut evrei. Ei au fost jefuiți, bătuți și omorâți. O ură imensă a cuprins Iașiul, un loc care, până nu demult, însemnase acasă, pentru evrei și creștini. Ordinele Mareșalului Antonescu, citez, „de a se curăța Iașiul de populația evreiască”, au permis atât soldaților, cât și civililor, să se transforme în călăi. Cei rămași în viață au fost apoi aruncați în trenurile morții, care au circulat, sub soarele verii, dus-întors, dus-întors, în mai multe gări. Pentru a putea construi un viitor bazat pe valorile toleranței, diversității și respectului reciproc, trebuie să nu uităm. Memoria este esențială pentru poporul evreu, la fel este și educația, un instrument deosebit de valoros, pentru a pune în lumină ororile Holocaustului, dar și pentru a-i informa pe ceilalți cu privire la cultura și istoria evreilor, ca oamenii să nu mai cadă în capcana stereotipurilor antisemite. Nepăsarea și dezinformarea au rămas factori care au permis xenofobiei, intoleranței și antisemitismului să existe și astăzi în societatea noastră. Să nu fim indiferenți în fața urii, să nu acceptăm banalizarea răului, să le povestim tinerilor, din nou și din nou, despre tragedia Holocaustului.”
Excelența Sa Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a amintit despre provocările pe care le implică investigarea trecutului: „Ziua de astăzi este importantă nu doar pentru orașul Iași, nu doar pentru România, ci pentru noi toți. De-a lungul anilor, am învățat un lucru important: viitorul are nevoie de amintiri. Investigarea trecutului a fost dintotdeauna o provocare deosebită. Mulți istorici au încercat să facă tot posibilul de a ascunde, a falsifica, a banaliza a relativiza viziunea cu privire la crimele în masă comise începând cu anul 1941. Din fericire, au existat și există oameni curajoși, care vor ajuta să înțelegem trecutul, istorici, supraviețuitori, martorii contemporani.”
Conferința Internațională „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare” face parte dintr-o serie de manifestări dedicate comemorării a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Marți, 29 iunie 2021 vor avea loc ceremonii de comemorare în cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos. De asemenea, începând cu ora 18:00, la Casa Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6 va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iași. Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iași în cadrul căreia supraviețuitori ai Pogromului vor primi titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Iași”.
Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941) a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși peste 13.000 de evrei.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei