Ultimul an cu examen din manuale şcolare, la UMF

2umf1

Dimensiune font:

| 25-07-2022 08:00

Ziua de duminică a început cu emoţii mari pentru cei 2.207 absolvenţi de liceu care aspiră să devină medici, asistenţi medicali, tehnicieni dentari sau balneo-fizio terapeuţi. Cu toţii au candidat pe 820 locuri la buget şi 568 la taxă scoase la concurs, anul acesta, de Unviersitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”.  

Din cauza emoțiilor, unii candidați au găsit cu greu sălile în care erau repartizați. A fost o tânără care nu găsea sala, apoi ne-a spus că nu s-a regăsit pe listă. Am descărcat lista şi am verificat împreună. De fapt, tânăra a descărcat lista de la o altă specializare. Ea trebuia să susţină examenul în altă clădire. Norocul ei a fost că era în apropiere”, a povestit unul dintre supraveghetori.

Un alt candidat a vrut să fie sigur că ajunge la timp în sala de examen, aşa că a venit până la facultate cu trotineta electrică. Pe tot timpul examenului, acesta şi-a lăsat vehiculul parcat pe esplanada din faţa Universităţii de Medicină. „Nu e singurul care a venit la examen cu acest mijloc de locomoţie. Au fost şi alţii, au povestit cei de la UMF.

Corectura grilelor, în faţa candidaţilor

Cei care au susţinut concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, au trebuit să completeze, în interval de trei ore, un test grilă. Este un examen în adevăratul sens al cuvântului, cum era în urmă cu peste 30 de ani. Noutatea din acest an constă în faptul că nu se mai ţine cont deloc de media obţinută la Bacalaureat. În România sunt patru tipuri de bacalaureat şi, deoarece gradele de dificultate diferă foarte mult, s-a hotărât eliminarea completă a notei pentru calcularea mediei la admitere, a spus Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iaşi.

Din cauza numărului mare de candidaţi, examenul a fost susţinut în 46 de săli și amfiteatre, 20 dintre ele de la UMF Iași, restul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”. Cei de la specializarea Medicină au susţinut examenul de tip grilă în sălile de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, corpurile A şi B, iar cei de la Medicină Dentară dau examenul în sălile de la Unviersitatea de Științe ale Vieții, fosta Agronomie, din capătul Copoului. Ceilalți concurenți în sălile Universității de Medicină și Farmacie, a spus rectorul UMF Iași.  

O altă noutate a examenului de admitere la UMF Iaşi constă în faptul că, după susţinerea examenului, candidaţii au avut voie să părăsească sala pentru o pauză de 15 minute, timp în care grilele trebuiau păzite de şeful sălii, supraveghetori şi, prin rotaţie, trei candidaţi martori. După epuizarea celor 15 minute, candidaţii aveau obligaţia de a reintra în sală să îşi ocupă locurile de concurs.

După reaşezarea candidaţilor în sala de examen a început corectura grilelor în faţa acestora.

Testul grilă completat al fiecărui candidat a fost corectat în funcţie de „grila de 10” care a fost adusă în sală în plic sigilat la terminarea concursului.

Corectarea grilelor s-a făcut electronic, prin scanare în sala de concurs, în prezenţa autorului şi a încă doi candidați, cu calitate de martor, din sala respectivă.

Eventualele contestații cu privire la rezultatele concursului de admitere se depun online, în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor prin completarea formularului tip postat pe site-ul UMF. Comisia de contestații a facultății va analiza și comunica răspunsurile corecte rămase definitive în termen de 24 ore, de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Dacă în urma contestațiilor se constată că „grila de 10” are o întrebare (sau mai multe) cu răspuns eronat dat de comisia profesională, tuturor candidaților de la facultatea/specializarea respectivă, indiferent dacă au contestat sau nu, li se acordă punctajul corespunzător întrebării în cauză. În urma analizării contestațiilor și stabilirii grilei corecte rămasă definitivă, punctajele comunicate în săli pot suferi modificări.

Două specializări fără candidaţi

Anul acesta, la UMF Iaşi, cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Asistență Medicală Generală, de 3.93/loc bugetat, iar cea mai mică la colegiul Asistență de Profilaxie Stomatologică. Pe facultăţi, la Medicină au fost cei mai mulţi candidaţi pe loc bugetat – 3.59. Și în acest an la Farmacie nu s-au ocupat locurile. Au fost câteva surprize. Sunt 9 specializări, la două dintre ele nefiind ocupate toate locurile. La specializarea Farmacie, doar 40% din locuri sunt ocupate, iar la Asistent profilaxie stoamtologică, doar 25%. Cea mai mare concurenţă este la Asistenţi medicină generală, de 3.93 candidaţi pe loc, pe locul II fiind specializarea Medicină – 3.59 candidaţi pe loc, apoi Medicină Dentară – 3.34 iar pe locul IV specializarea Nutriţie şi dietetică -3.29, a spus rectorul UMF.

Statistic vorbind, la Medicină au fost 1.166 de dosare finalizate (concurență de 3,59/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 275 (concurență de 3.93/loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 46 (concurență de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurență de 3.34/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurență de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurență de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurență de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurență de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurență de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurență de 1.53/loc bugetat).

Anul acesta este ultimul an când candidaţii la admiterea la Medicină vor susţine examen din manuale şcolare. În urmă cu câteva luni, alianţa universităţilor de medicină din România a stabilit ca din anul universitar 2023-2024 candidaţii să susţină examenul de admitere din manualul „Barron's – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”. Manualul va fi utilizat ca resursă bibliografică pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultăţile de Medicină şi Medicină dentară. Alianţa G6 UMF, adică cele şase universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale, au luat această decizie. Pot spune că nu am fost un susţinător fervent al acestei modificări dar cred că era momentul să facem această modificare. Aşa cum şi la Rezidenţiat a fost schimbată bibliografia, începând de anul trecut, tot aşa şi la Facultatea de Medicină a fost schimbată bibliografia introducât o carte care este folosită deja de mai mult timp de una din universităţile din ţară. Cred că este o privire un pic mai de ansamblu, mai modern, aş putea spune, a materialului pe care în aveau de pregătit pentru biologie”, a spus rectorul UMF Iaşi.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Trimis în judecată, după ce a furat zece ciocolate
02/05/2024 08:00

Mult prea pofticios din fire, indrăgostit de dulciuri, ieşeanul Dănuţ L. nu s-a putut abţine şi s-a dus să fure din supermarket. Pentru simplul motiv că, la acel moment, n-avea bani. A inşfăcat de la ...

Elevii de la Colegiul Pedagogic din Iaşi, din nou pe podiumul Olimpiadei
02/05/2024 07:45

    Performanta la disciplinele psihopedagogice a fost confirmată din nou de către elevii si profesorii normalisti. Scoala pedagogică ieseană reconfirmă an de an prin rezultatele remarcabile ale ...

Elevii de la LIIS merg în California cu un câine electronic!
02/05/2024 07:30

Doi elevi din Iaşi participă in luna mai la un prestigios concurs de robotică din SUA. Cei doi sunt elevi la Liceul de Informatică şi reprezintă Romania la Regeneron ISEF (International Science and Engine ...

Una dintre cele mai frumoase şi valoroase bijuterii din Europa se află la Iași
02/05/2024 07:23

De pe 8 mai, coroana Reginei Maria va putea fi văzută de orice persoană. Timp de o lună, coroana va fi expusă, in premieră, la Muzeul Municipal, fiind adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureş ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei